Ciorba ardeleneasca de fasole verde

Autor:

Asta e o reteta de ciorba exact cum o gatea si bunica mea, are gustul copilariei. Prea multe cunostinte despre diete si cat sunt anumite mancaruri de sanatoase sau de nesanatoase, buna mea nu avea, ne hranea asa cum o hranise si mama ei pe ea, nu o speria deloc rantasul intr-o zama si nici afumaturile. Cu toate astea, in familia mea nu ne-a parasit nimeni mai devreme de optzeci si ceva de ani, in fine, asta e alta discutie, sa ne intoarcem la zama asta de fasole verde cu rantas :P :

ciorba ardeleneasca de fasole verde, reteta ciorba de fasole verde

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10 portii
Grad de dificultate: redusa

Ingrediente:

  • 1 kilogram de fasole verde curatata (cu capetele rupte) si rupta in bucati
  • 100-150 de grame de costita afumata, taiata fin
  • 1 ceapa mare
  • 2 linguri cu varf de faina alba
  • 1 lingura de boia de ardei dulce
  • 2 morcovi potriviti
  • 1 ardei rosu
  • 1 telina cat 1 ou
  • 1 rosie mare, fara pielita, taiata in cuburi
  • cimbru verde sau uscat (eu am avut doar uscat)
  • foaie de dafin
  • 1 catel zdravan de usturoi
  • sare si piper
  • 1,5 litri de apa
  • patrunjel verde tocat
  • otet (optional)
  • smantana pentru servit (optional)

Preparare:

loading...

Costita se caleste intr-o oala, fara adaus de ulei, pana ce se rumeneste usor si isi lasa grasimea:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 1Se adauga ceapa tocata, se amesteca si se lasa sa se gateasca pana ce ceapa se inmoaie:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 2Deindata ce ceapa s-a inmuiat, se dauga faina si se amesteca temeinic, pana ce va raspandi un miros de placinta coapta (trebuie sa fie bine emulsionata cu grasimea, fara a se rumeni):Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 3Se adauga imediat boiaua, se amesteca si se stinge cu apa calda, amestecand bine:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 4Cand zeama da in clocot, se adauga morcovii, telina si ardeiul, toate tocate cubulete si o lingurita de sare:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 5Se lasa sa fiarba 2-3 minute, apoi se adauga fasolea verde:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 6Cand fasolea s-a inmuiat, se adauga rosia fara pielita, taiata in cuburi, si cimbrul:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 7Se mai fierbe 2-3 minute, apoi se potriveste gustul de sare si piper, se adauga usturoiul zdrobit si verdeata tocata:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 8Eu adaug o lingura de otet de 9% in oala de ciorba si e exact cat trebuie de acra, dupa gustul meu.Se serveste simpla sau cu smantana si e foarte, foarte gustoasa:

ciorba ardeleneasca de fasole verde, reteta ciorba fasole verde 2

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. Bogdan a zis

    S-o frec pe mamica ta cu ciorba ta cu tot, panarama de femeie care mananca probabil doar la restaurant! Noroc ca a fost relativ ieftina afacerea ca altfel te cautam si-ti bagam capul ala jegos in oala cu tampenia clocotita! O seara deosebita iti doresc!

    • a zis

      Bingo, ai câștigat premiul pentru cel mai impertinent comentariu consemnat pe acest blog de la lansare și până azi! Care a venit de la unul din cei mai reduși cititori, desigur, altfel cum ai putea să-ți explici că de la publicare (3 iulie 2010) și până când te-ai găsit tu să te exprimi, toate comentariile au fost pozitive? Ba mai mult, rețeta a fost preluată și publicată și pe alte bloguri.
      Să-ți spun ceva: eu pot oferi rețete, dar nu am cum să mă deplasez la cititori acasă și să gătesc în locul lor. Pentru faptul că asta o fi fost prima ta ciorbă, că, poate, ți-au făcut curaj înainte cu o palincă sau că ai uitat să pui sare sau că ai pus sare de două ori, eu nu îmi asum responsabilitatea.
      Încă ceva: cu toate că ai lăsat acel email fantomă, IP-ul ăla de Cluj ți-a venit de hac. Niciodată nu am reclamat pe nimeni, dar tu te poți aștepta să primești ceva drăguț în poștă, îți promit eu!

      • a zis

        Ai dreptate Laura asa comentariu grosolan de mult nu a mai citit , reteta e super buna , despre cel(cea) care a scris comentariu nu am cuvinte.

    • Ela a zis

      Reteta este exceptionala, numai un imbecil ar putea gresi o ciorba de fasole pastai si apoi sa scrie un comentariu atat de cretin.Multi boi pe lumea asta !!!!!!!!!!!!!!

  2. Ellis-el a zis

    Ciorbica este excelenta.Vad ca nu lipsesc cei care sunt pregatiti imediat sa critice….as fi tare curioasa sa gust o ciorba de a lor.Dar ….mai bine nu.Ce de agitatie pentru doua linguri de faina….unii chiar nu vad in ce lume traim.Imi doresc tare mult ca toate posibilele probleme de sanatate sa ni se traga de la putina faina dintr-o ciorba.Ar fi minunat….pentru ca nu ar fi nimeni bolnav.

  3. Viorika Wojcik a zis

    vreau sa-ti multumesc pt reteta…e foarte buna…akum am gatit-o si eu…sotului meu ii place foarte mult! Multumesc mult..:)

  4. alina. a zis

    buna ,in primul rand fiecare face mancarea cum vrea ,nu este un fix sau o regula ,dar nu trebuiesa judecam pe nimeni,trebuie sa multumim ca ne posteaza rete si ne aduce aminte de anumite lucruri noi care poate nu toata lumea le stie sau le face daca nu va place un lucru schimbati fara sa faceti comentarii urate ca acuma fiecare stie ce ii sanatos si ce ….nu pt el,te pup laura si esti o dulce,bafta in continuarie

  5. Virgilutz a zis

    Parca o vad pe mama cum rupea pastaile de fasole blonda, ne servea supa dulce sau acrisoara, cu patrunjel verde, leustean sau marar proaspat tocat deasupra, si dreasa cu o lingurita de smantina deasupra …divina supa de vara;
    si apoi dispaream la riu, sa ne scaldam*_*

  6. Claire a zis

    Nu sunt adepta rantasului!este f nesanatoasa faina aceea prajita!daca inainte se gatea asa era din lipsa de informatie dar mancarurile ies delicioase si fara acest rantas.

    • lauralaurentiu a zis

      Atatea chestii nesanatoase mancam si mult mai frecvent decat o zama cu rantas :). Daca supravietuim aditivilor din mezeluri, paine, dulciuri si cam tot ce bagam din gura (cumparat din comert), as zice ca nici o zama cu rantas nu are sa ne ucida. :) Da, mai demult se gatea conform unor practici mostenite de la o generatie la alta si fara informatiile dieteticienilor sau ale altora care ne tot arata cu degetul in zilele noastre ce sa bagam in gura si ce nu. Cu toate astea, generatiile trecute erau mai sanatoase decat noi.

      • Velea Ioan a zis

        erau mai sanatoase pentru ca nu exista stresul zilnic pe care il resimte astazi omul modern blocat la oras. De asemenea nici poluarea. Nici alimentele nu erau pline de chimicale ca astazi. De asemenea atunci munca campului ii ajuta la mentinere si ardere a grasimilor. Ca atare fara rantas si alte obiceiuri nesanatoase , inaintasii d-voastra traiau mai mult (poate prindeau si suta) doar ca in zilele noastre trebuie sa fim mai atenti deoarece si mediul s-a schimbat. DIn pacate in ziua de astazi tineri de 20-30 de ani au probleme ce le aveau parintii lor la 40-50 de ani ceea ce este trist.

        Reveind , buna mancarica ;)

  7. Dorinela a zis

    Draga Laura, nu stiu de la cine vine aceasta reteta si nici cat de veche este, dar ce-ti pot spune tie si celorlalti vizitatori si impatimiti ai gastronomiei, ca este un deliciu.
    M-as bucura foarte mult daca toti cei care stiu retete de la bunici le-ar impartasi cu noi ceilalti, important nu este secretul lor cat asigurarea ca ele vor fi transmise peste generatii.

    • lauralaurentiu a zis

      Dorinela, e reteta bunei mele, D-zeu s-o odihneasca :). Ma bucur mult, mult de tot ca ti-a placut, e una din „zamele” pe care le mancam foarte des si de fiecare data cu mare placere cand eram copil. :)

  8. Adar386 a zis

    S-a executat azi, dar abia maine pot s-o gust … o sa revin cu detalii, ca acum imi curg balute pe tastatura :))

    • lauralaurentiu a zis

      Draga mea, te astept cu impresii. Sa stii ca daca-i vorba de dieta, se poate renunta la slaninuta aia fara nicio problema. :)

  9. Daniel a zis

    Buna Laura la reteta are o nelamurire sau poate nu vad eu, foaia de dafin cand trebuie adaugata? Am facut aceasta ciorbita si a iesit dementiala!:) Multumesc si felicitari!

  10. lauralaurentiu a zis

    Lia :)) , nu ti-am spus eu? Inca de la zama ta de salata! precis ca babele noastre si-au slefuit talentele culinare sub indrumarea aceluiasi "chef" ;) !

  11. lauralaurentiu a zis

    madeineu, bucatele simple cu gustl de casa parca sunt cele care aduc cel mai multa bucurie sufletului. :) Sa stii ca eu ma straduiesc sa traiesc la fel ca si bunicii, din punctul de vedere al alimentatiei.

  12. anca a zis

  13. anca a zis

  14. anca a zis

  15. Site Brasov a zis

    Echipa Site-Brasov realizeaza site-uri profesionale cu preturi incepand de la 99 RON. Avand o experienta de peste 5 ani in domeniu, webdesigneri nostrii va ofera garantia unui site bine facut. Noi va facem site-ul si il aducem printre primele pozitii in cautarile de pe Google, Yahoo, Bing,AOL etc.

    Pentru cei ce au deja un site, prin serviciile noastre de SEO optimizam site-ul dorit astfel incat numarul de vizitatori sau de potentiali cumparatori poate creste cu peste 25-30%.

    NEW! Acum va punem blogul pe domeniu .com .net .org .biz sau .info la cele mai mici preturi!

    Contact la http://www.site-brasov.blogspot.com sau la adresa de e-mail [email protected]

  16. maria elena a zis

    Draga Laura si eu fac rantas la unele zamuri, ca doar asa se face la mine in Ardeal, asa facea si bunica si mama, bunica s-a dus la 84 de ani, mama are 80 si e cu noi. Ciorba arata minunat, ai pofta doar cand vezi poza, d-apoi daca ai avea blidul in fata.

  17. Lia a zis

    M-ai uns pe suflet cu ciorba asta.
    Exact asa o fac si eu,tot dupa reteta bunicii.
    Cred ca bunicile noastre au urmau aceasi scoala
    culinara :)

  18. Dana2dor a zis

    Vai, Laura, ce pofta mi-ai facut!!!! Arata demential, iar miasmele au ajuns pana la Bucuresti :)
    Sa va fie de bine si un week-end excelent iti doresc!

  19. madeineu a zis

    Ce frumos arata si trebuie sa fie extraordinara la gust. Ai dreptate, in trecut se manca slanina cu paine facuta in casa si erau oamenii mult mai sanatosi ca acum. Dar nici ei nu avea poluare, praf, e-uri, tot felul de suplimente alimentare si vitamine, sute de feluri de detergenti si alte cele.
    Iti multumesc ca continui sa publici retete care se gateau in timpuri mult mai bune.
    Un sfarsit de saptamana frumos
    Cristina

  20. Cristina P a zis

    Buna, as dori sa pun reteta cu fotografia in rubrica mea "Ce retete mi-au placut aceasta saptamana in blogurile culinare romanesti…".
    Daca nu doresti ca fotografia sa apara, trimite-mi un mesaj.
    Iti doresc un sfartsit placut de saptamana…

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *