Cautare in site
x inchide

Ciorba de burechite

Reteta de
Adaugata la

Bună-mea, Dumnezeu s-o ierte, era ardeleancă și făcea această ciorbă de oricâte ori ii ceream, fără a uita vreodată să ne aducă aminte că, de fapt, este ciorba tradițională pentru Bobotează. Pronunția ei era mai degrabă „zamă de buretiță” decat de burechițe, așa încât eu am crezut tot timpul, până de foarte curând, că așa se și zice :)). Intr-o zi mi-am adus aminte de această zamă a copilariei mele și am cautat pe internet o rețetă de „ciorbă de buretiță”. Nici pomeneală, în schimb am găsit de „burechițe” și am râs din toată inima dându-mi seama că accentul bună-mii m-a făcut să cred timp de 40 de ani că ciorba chiar așa se numeste. In fine, ceea ce am găsit eu pe internet, însă, este destul de diferit, ca aromă, de ciorba de burechițe a copilăriei mele, același fiind doar principiul: mici „surprize” savuroase de carne, ascunse in foi de tăiței, adevarate „tortellini in brodo” neaoș românești. Aș zice că această zamă de burechițe e unul dintre cele mai rafinanate feluri românești, doar că destul de migălos de facut, însă e de pe vremea bunei celei dragi, care nu socotea timpul petrecut în bucătărie când era să ne faca o bucurie.

ciorba de burechite 1
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Ciorba de burechite:

  • 300 de grame de carne de vita macinata de 2 ori prin sita fina
  • 2 oua
  • 100 de grame de faina
  • 2 morcovi
  • 1 fir de patrunjel radacina
  • telina, cam cat 1 ou de mare
  • 1 ceapa zdravana
  • 1 ceasca de bulion
  • 200 de grame de smantana
  • 1 gulioara mica
  • 2 linguri de ulei
  • 1 legatura de patrunjel verde tocat
  • 2 foi de dafin
  • 3-4 ramuri de cimbru verde
  • 4-5 ramuri de tarhon
  • 2 linguri de frunzulite de tarhon tocate
  • sare si piper
  • otet (eu am folosit otet de mere) dupa gust

Preparare Ciorba de burechite:

Dintru inceput, faceti un aluat de taitei destul de vartos, bine framantat si neted:

1. puneti pe planul de lucru faina (100 de grame) amestecata cu 1 praf de sare, faceti la mijloc un locsor si spargeti 1 ou acolo (poza 1);

2. incepeti sa amestecati de la mijloc, incorporand tot mai multa faina in ou, pana o inghite pe toata, apoi incepeti sa framantati energic; aluatul trebuie sa fie tarisor, asa ca, in functie de marimea oului si de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de 1 lingura de faina in plus;

3. de framantat ati scapat in momentul in care aluatul este foarte omogen, neted si elastic; acoperiti aluatul in aceasta faza cu un bol de sticla si lasati-l in repaus 25 de minute (poza 2);

4. bolul de sticla va anunta cand aluatul de taitei e bun de intins, veti observa cum apa se condenseaza in mici picaturi in interiorul bolului (poza 3).

 preparare aluat taitei, ciorba de burechite

Cat timp aluatul e in repaus, se curata si se spala legumele, apoi radacinoasele si gulioara se taie in cubulete potrivite (de 1 cm.). Ceapa se toaca si 1 lingura din ceapa tocata se pune deoparte, pentru a da gust carnii.

Intr-un castronel, se pune carnea de vita fin macinata, patrunjelul verde tocat, 1 lingura de ceapa fin tocata, sare si piper dupa gust.

carne vita cu mirodenii

Se framanta bine compozitia de carne si se lasa deoparte.

Oul ramas se separa, galbenusul se pastreaza separat iar albusul se bate cu furculita pana formeaza foarte putina spuma (pana devine mai fluid).

Am ajuns, in sfarsit, la prepararea propriu zisa a burechitelor:

1. aluatul se intinde intr-o foaie cat mai subtire si se taie in fasii late cam de 5 cm., care se pensuleaza pe toata suprafata cu albusul batut, apoi la randul lor se taie in patrate. Pe fiecare patrat se aseaza umplutura de carne cat o cireasa mare (poza 1);

2. se aduc catre mijloc doua capete opuse si se lipesc (poza 2);

3. capetele ramase libere se aduna deasupra, formand burechita (poza 3).

preparare burechite

Burechitele astfel modelate se aseaza pe o planseta sa se zvante putin.

ciorba de burechite preparare 1

Cele 2 foi de dafin, ramurelele de tarhon si cele de cimbru se leaga intr-un buchetele strans (ca sa ne fie mai usor sa le scoatem din ciorba la final).

verdeturi

Si acum, hai sa facem din burechitele noastre o zama:

1. toate legumele se pun intr-o oala impreuna cu uleiul rece si 1 lingurita de sare. Se pune oala pe foc si se calesc legumele 2-3 minute, pana incep sa elibereze apa, devin lucioase(poza 1);

2. se adauga imediat 3 litri de apa fierbinte si buchetelul de verdeturi. Se da in clocot si se fierbe zeama pana cand legumele sunt fierte pe jumatate, apoi se adauga si bulionul (poza 2);

3. se da in clocot din nou si se adauga burechitele, toate deodata (poza 3);

4. se fierbe ciorba in clocote potrivite in jur de 7-8 minute, apoi probati una din burechite, daca e fiarta bine carnea dinauntru trageti oala de pe foc, scoateti afara buchetelul cu verdeturi si adaugati frunzele de tarhon tocate; cat se racoreste zeama putin, se bate bine smantana cu galbenusul de ou, apoi se si dilueaza cu cateva linguri de ciorba fierbinte si se adauga in oala, amestecand bine (poza 4).

preparare ciorba de burechite

Se potriveste gustul ciorbei cu sare si piper si se inacreste cu otet dupa gust (1 lingura de otet, dupa parerea mea, ajunge pentru toata oala).

ciorba burechite reteta

Se serveste fierbinte, cu placute aduceri aminte. Pofta buna!

ciorba de burechite

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21 comentarii la Ciorba de burechite

  1. […] – 3 comentarii Fără categorie Am vazut aceasta reteta la Laura Laurentiu si tare m-a incantat, am zis: neaparat trebuie incercata! Nu am respectat eu intocmai reteta ei din […]

  2. Julia Tanase spune:

    Nu am stiut ca se faceau astfel de paste umplute si la noi in tara ,sunt mandra ca am aflat de la tine! o sa le fac negresit,multumesc din suflet ca ne-ai impartasit asa o reteta minunata!

  3. Alina spune:

    Arata delicios. Acuma am făcut-o și eu. O întrebare.. Dacă am uitat sa fac cu albuș batut aluatul ce se poate întâmpla? O seara frumoasa!

  4. Monica Şofron spune:

    „BURETITE” SPUNEA SI STRABUNICA MEA, DAR SE FACEAU PE SPATA DE LA RAZBOI(ACEA „MASINA” DE TESUT). SAU „URECHIUSE” PE CARE LE FAC SI EU IN ZIUA DE AZI, SUNT SIMPLE, NEUMPLUTE DOAR SE RASUCESC INTRE DEGETE ACELE PATRATELE TAIATE(CAT MAI MICI POSIBIL). ZAMA SE FACE F SIMPLU.SE FIERBE UN CIOLAN AFUMAT, CU DOI MORCOVI, LA FINAL SE ADAUGA URECHIUSELE, SE INACRESTE CU BORS DE CASA, SE ADAUGA SMANTANA, SI LA FINAL SEPARAT SE CALESTE PUTINA CEAPA, SE ADAUGA PUTINA POPRICA:))(BOIA DE ARDEI DULCE) SI SE TOARNA PESTE CIORBA PT A-I DA UN ASPECT SI GUST DEOSEBIT.CAM ASTA ESTE CIORBA DE URECHIUSE SAU DE BURETITE IN ZONA MEA (LA GRANITA JUDETULUI MURES CU JUDETUL CLUJ -ARDEAL)

  5. Uica Tovie spune:

    Tii-ha, asta-i pohta ce poftesc! Tare de demult n-am mai avut parte de burechite in zeama acrisoara si din blidele de lut inflorate de mana, sorbeam incet, pe tacute, de parca eram cu calugarii la masa. Sa-ti dea Bunul Dumnezeu, draga Laura multa sanatate, bucurii si sa ne mai rasfeti cu retete de bucate alese*!*_*

  6. camelia spune:

    laura ,esti grozava!!! imi faci pofta cu tote retetele!

  7. camelia spune:

    Voiam sa fac o ciorbita de fasole verde cu afumatura si tarhon, dar cred ca voi incerca aceasta reteta. Cred ca o sa iasa ceva fain. Am citit cateva retete tare gustoase.

  8. Alina Bus spune:

    Si bunica mea facea o ciorba la fel doar ca le umplea cu branza. Chiar ma gandeam zilele trecute oare cum o facea, cred ca voi lua reteta aceasta dar o voi face cu branzica. Incerc sa evit carnea in ultima vreme. A mai incercat cineva cu branza?

  9. Regina Buburuza spune:

    Imi face pofta, arata foarte bine !

  10. papetarie spune:

    arata foarte bine.Merita incercata

  11. cris spune:

    uau, cred ca e grozava,merita incercata ,felicitari pt retetele minunate cu care ne delectezi !!!

  12. Florian Popa spune:

    cam dificil de facut,dar e interesanta reteta!next weekend o sa incerc sa vad ce iese!

    • lauralaurentiu spune:

      Florian, nu e tocmai dificil, sunt procedee simple, dar e migaloasa. Multe faze intermediare, toate necesitand atentie. Spor la treaba iti doresc si te astept cu impresii.

      • maria spune:

        buna ziua,
        am facut si eu aceasta ciorba,este dementiala.Sotul meu nu se satura de aceasta minunatie. Este o mancare migaloasa ,dar merita tot efortul

      • lauralaurentiu spune:

        Sotul dumneavoastra are gusturi asemanatoare cu sotul meu :)), care e inebunit la randu-i de ciorbita asta. Intr-adevar, cam migaloasa, dar cu un gust pe masura. Sa va fie de bine!

        2013/3/25 Disqus

  13. N-am auzit niciodata de reteta asta pana azi! Dar arata fenomenal, cred ca e o bunatate… daca n-as fi la dieta as face-o maine negresit!!

    • lauralaurentiu spune:

      E buna de tot, sa stii. Impresiile sunt proaspete, tocmai m-am mai delectat cu un blid. Pastreaza ideea pentru atunci cand vei finaliza dieta :).

  14. ionela spune:

    daca nu as pune buchetelul de ramuri ar avea ceva…ca nu se gasesc aici unde sunt eu..doar frunza de dafin as avea…ma gandesc ca poate nu ar iesi la fel de gustoasa…Un an nou plin de realizari..multa sanatate si tot ce va doriti!!!

CLOSE
CLOSE