Ciorba de burta

Autor:

ciorba-de-burta-reteta-video-video-reteta-ciorba-de-burta-ciorba-de-burta-retetecalamama-ciorba-de-burta-laura-laurentiu

Marii mancai, asa cum cei din familionul meu sunt, prefera ciorba de burta dreasa cu multa smantana, picanta si usturoiata, oricaror alte ciorbeturi. Asa ca, pentru o masa sarbatoreasca, la care mesenii au fost cu totii rude de sange, am ales sa gatesc minunatia, dupa o reteta de ciorba de burta exact pe gustul nostru:

O sa impartasesc cu voi reteta de ciorba de burta pe care o prepar eu– fac aceasta precizare pentru ca sunt convinsa ca, mai mult decat probabil, vor aparea comentarii ale unor cunoscatori ce vor spune ca ei fac altfel si ca asa e cel mai bine. Nu contest niciuna dintre variantele de preparare care circula pe terioriul romanesc, aceasta, insa, e pe gustul meu si al familiei. E o reteta foarte simpla, fara adaos de ceapa, telina etc., mie parandu-mi-se ca aceste radacinoase, foarte de folos altor fierturi, ciorbei de burta ii altereaza gustul, transformandu-l in… altceva (asta pentru ca am avut prilejul de a gusta si ciorbe astfel preparate, care nu m-au prea incantat).
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 16 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Ciorba de burta:

  • aproximativ 3-4 kilograme de burta de vita(de vitel am folosit eu)
  • 1 os de vita (aproximativ 600-800 de grame, nu trebuie sa fie cu carne)
  • 1 lingura rasa de boabe de piper
  • 4 foi de dafin
  • 2 morcovi
  • 2 linguri de ulei
  • 1 capatana de usturoi (vreo 10 catei)
  • 8 galbenusuri
  • 500 de grame de smantana cu minimum 30 % smantana (eu folosesc de obicei Dorna – smantana pentru gatit, pentru a minimiza riscul de aglutinare -imbranzire – a smantanii)
  • optional: 1 ceapa, 1 bucata de telina cat un ou mic, 1 radacina de patrunjel – eu nu le-am folosit, dar daca preferati sa pregatiti zeama adaugand si aceste legume, o puteti face
  • sare, piper, otet

Preparare:

Spre norocul meu, am gasit burta de vitel gata curatata (dar nu prefiarta, mi se pare o barbarie cu cea fiarta dinainte, de gustul ciorbei beneficiaza altii). Cu toate acestea, am pus-o intr-un vas incapator si am acoperit-o cu apa in care am dizolvat 1 lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu, lasand-o astfel cam 2-3 ore, la frigider, dupa care am limpezit-o foarte bine.

In cazul in care aveti ocazia sa intrati in posesia unei burti de vita proaspete, ceva cam plina de „continut”, nu ezitati sa o primiti. Aveti nevoie de o mana de var stins (pasta) cu care trebuie sa masati burta pe intreaga suprafata. Lasati sa actioneze cateva minute, apoi, cu o lingura, radeti burta care va ramane alba si curata. Limpeziti in multe ape, frecati din nou cu sare grunjoasa, iar limpeziti, apoi imersati burta in apa cu bicarbonat de sodiu, lasand-o cateva ore la frigider, chiar peste noapte. Dupa aceea, nu mai trebuie decat limpezita in cateva ape reci si burta de vita e perfecta… pentru ciorba perfecta.

Burta taiata in bucati marisoare (ca palma) se pune la fiert impreuna cu osul de vita, boabele de piper si frunzele de dafin, precum si o lingura buna de sare (daca alegeti sa folositi si amestecul de legume radacinoase, acum le puneti si pe ele). Trebuie sa aiba suficient lichid, fierberea burtii e destul de anevoioasa, chiar si oala sub presiune dureaza cel putin 2 ore:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare

Odata fiarta burta, se strecoara de zeama, care se pastreaza, se indeparteaza boabele de piper si frunzele de dafin (eventual si legumele fierte), precum si osul de vita, care nu mai are nicio utilitate, si se lasa burta sa se racoreasca:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 2

loading...

Deindata ce nu ne mai arde la degete, burta se taie in „taitei” de aproximativ 8-10 cm. lungime si 0,5 cm. grosime:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 3

Se aduce la fierbere zeama strecurata si se adauga taiteii de burta:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 4

Morcovii curatati se rad si se calesc pe foc mediu-mic, pana se inmoaie, in cele doua linguri de ulei:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 5

Se adauga morcovii caliti in ciorba si se mai dau cateva clocote (2 minute) apoi se trage de pe foc:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 6

Se pregateste mujdeiul din usturoiul fin tocat si cateva linguri de apa foarte rece:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta mujdei

Se adauga mujdeiul la ciorba si se potriveste gustul de sare si piper (pentru cei foarte sensibili, mujdeiul se poate strecura printr-o sita deasa). Se bat galbenusurile cu smantana:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 7

Se dilueaza amestecul de smantana si galbenusuri cu un polonic de zeama fierbinte, apoi se adauga la ciorba, amestecandu-se rapid:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 8

Se poate drege gustul ciorbei cu otet atat la intreaga cantitate, cat si de catre fiecare, dupa gust, in propria farfurie. Se serveste fierbinte, optional presarata cu ceva patrunjel verde tocat. Se potriveste de minune cu ardei iute proaspat sau murat:

ciorba-de-burta-reteta-video-de-ciorba-de-burta-ciorba-de-burta-laura-laurentiu-ciorba-de-burta-video-retetecalamama

Pofta mare!

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. cornel a zis

    Vreau sa impartasesc cu dv-stra o reteta de ciorba de burta cu care nu am dat gres niciodata… Intr-o oala de 8kg , se fierb legumele intregi (apa sa fie cam trei sferturi din ea),cu cat sunt mai multe ,cu atat iese mai gustoasa ciorba , (ceapa,morcov,telina,cartof). Sepatat ,se pune la fiert burta , (aprox.2kg ). Dupa ce a fiert 10-15 min(burta,depinde de unde o luati , cat de „batrana” a fost bovina si pentru a scoate cat mai mult mirosul din ea, eu prefer burta bucati mari,nu taiata fideluta),o strecurati si o lasati sa se racoreasca. Scoateti legumele din supa cu un spumar, (din ele puteti sa face-ti o salata de boeuf,sau sa le consumati pur si simplu cu otet). Curatati burta de grasime si de pielite,dupa care o taiati fideluta. Se adauga burta taiata in supa de legume. Se fierbe pana devine „comestibila” . Se curata doua capatani de usturoi si doi ardei grasi ,neaparat rosii si proaspeti. Ardeii ii taiati cubulete (cam 5/5mm) ,da un aspect foarte frumos in ciorba, dupa care ii adaugati in oala laolalta cu burta si 2 linguri de sare. Puneti o sita mare pe marginea oalei (sa fie cu fundul in zeama) , dati usturoiul prin presa si lasati-l sa fiarba 4-5 min . Ridicati sita si pasati-l cu o lingura de lemn . Gustati din zeama si dupa preferinte pasati mai mult sau mai putin. Intr-un bol mai mare saparati 6 galbenusuri si adaugati 600g smantana (vreti mai satioasa ,la fiecare galbenus 100g smantana, dar nu recomand) . Se amesteca bine galbenusurile cu smantana, se opreste focul la ciorba , se ia zeama din oala cu polonicul, se incorporeaza in smantana pana ajunge la temperatura ciorbei (cam jumatate din oala) , dupa care se toarna inapoi prin sita mestecand incontinu cu polonicul. Se potriveste la gust cu sare si otet. Neaparat ardei iute proaspat… :) POFTA BUNAAA!!!!

  2. Viviana a zis

    Sunt italianca, dar ciorba de burta este cea mea preferata de cand m am apucat la bucateria romaneasca.. Am mâncat o mereu la restaurant dar acum pot sa o fac și eu acasă. Merci mult de rețetă!

  3. Popescu Mirela a zis

    Buna seara ….adevarat ca am sa spun ei o fac altfel.Dar e aproape la fel ….Imi place enorm cum arata si am sa o fac anul acesta dupa reteta ta ….sunt sigura ca e mult mai buna .

  4. vasilcin bianca a zis

    Ciorba este minunata…nu am cuvinte sa spun cat a iesit de buna. Este o reteta excelenta…nu este pentru prima oara când incerc retete de pe acest site. Niciodata nu am dat gres. Va multumesc ca ne impartasiti din experiența dvs culinara si va felicit ptr retetele de succes postate.. multumim

    • a zis

      Bianca, ma bucur mult ca ma urmaresti, iti multumesc pentru increderea pe care mi-ai acordat-o incercand retetele si pentru ca ai incercat acum si ciorba de burta. Felicitari pentru reusita si sa iti fie de bine!

  5. Kosmos a zis

    Eu mai adaug si ceapa pe langa morcov, precum si radacina de patrunjel si telina….nu stiu zau ce gust ar trebui sa aiba ciorba aceasta fara pic de ceapa, telina si radacina de patrunjel…..

  6. a zis

    Gatesc ciorba dar nu mananc. Ciorbica ta, arata minunat, are o culoare foarte frumoasa, sunt sigura ca si gustul e de apreciat. Retete minunate de la o doamna talentata , pe care eu o stimez in mod deosebit.

  7. Alta vaca grasa a zis

    Toate vacile care nu au cu cine vorbi ne irosesc timpul cu tot felul de comentarii insipide. Scrie reteta si termina mai repede. Opt galbenusuri? Suta ta de kile sta bine cu colesterolul

    • lauralaurentiu a zis

      Papusa, cine sunt eu ca sa te contrazic? :) Oricum, cine are probleme cu colesterolul e bine sa stea departe de ciorba de burta chiar si in mediul virtual. Sanatate multa!

    • Eu a zis

      Nu- ti place, nu citi. Si daca totusi citesti si iti vine asa din inaltul micimii tale sa comentezi veninos si inutil, da-ti peste mana. Cu ciocanul. Durerea te va face sa uiti temporar ce faceai si noi astia care nu apreciaza decat comentarii constructive vom fi salvat cativa neuroni, de altfel iremediabil pierduti citind comentariul tau insipid.

  8. Georgiana a zis

    Dacă timpul nu vă permite să o preparaţi acasă, vă recomand să o încercaţi pe cea de la restaurantul „La Nuci” din Afumaţi. Multă lume a spus că e cea mai gustoasă ciorbă de burtă.

  9. Maria a zis

    Buna nu am smântână 30% cea mai grasa e de 18%,eu nu locuiesc in tara, as putea sa folosesc așa dar nu știu ce sa mai adaug ca sa iasă cum trebuie ?

    • lauralaurentiu a zis

      La multi ani, Gabriela :). Ma ucur mult ca iti place cum a iesit, sa o faci cu tot atata succes si alta data! sa va fie de bine.

  10. Angela Berki a zis

    foarte buna…nici ca se poate sa fie alta ciorba mai buna ca ciorba de burta…sa’vem pofta ca zilele astea burat ma cheama :))

  11. julie612 a zis

    Când se adaugă amestecul de smântână, gălbenușuri și un polonic de zeamă, oala mai este pe foc sau nu? Întreb deoarece am pățit de multe ori să se brânzească smântâna………

    • lauralaurentiu a zis

      Nu, amestecul de galbenusuri si smantana il adaugi dupa ce ai tras oala de pe foc si ai si amestecat prima data niste zeama fierbinte in galbenusurile respective, pentru a le tempera.

  12. sandu a zis

    mie mie se pare ca ai procedat f bine doar cu o exceptie .daca e burta proaspata ,trebuie fiarta bine si SCHIMBATA APA ,de cel putin 4 ori .IN caz contrar ramane cu un gust urit si miros neplacut.O ciorba adevarata nu trebuie sa miroase f tare .am mancat si eu in multe locuri si era ceea ce ziceam ,salutari,,

  13. Roxana D. a zis

    Am facut si eu ciorbita asta pentru prima data si nu stiu exact unde am gresit. Fiind a doua oara cand mancam ciorba de burta, nu aveam termen de comparatie, insa prietenul meu (fan impatimit al ei) a spus ca e buna, dar ii lipseste ceva. Asa ca m-am pus de am calit o ceapa si 2 morcovi cu putin ulei, cand erau deja patrunse am pus putina boia si imediat am stins cu 4-5 polonice de zeama fierbinte de la ciorba. Zeama rezultata am strecurat-o, am adaugat-o in oala si dintr-o data a devenit cea mai buna ciorba de burta mancata de el vreodata! :))
    Asadar, pentru aceia dintre voi care se confrunta cu aceeasi „problema”, nu renuntati, nu e o cauza pierduta. :)

    pofte bune la toata lumea!

  14. Eva a zis

    Nu am facut de o vreme buna ciorba de burta,asa ca m`am gandit sa recapitulezi sa nu uit nimic …Asa fac cum D`voastra si este ft delicios,prietenul meu bulgar tot imi spunea „wai,faci ca bunica” Am mancat si la ei,aceeasi chestia ca pe la noi…

  15. cstefan a zis

    PERFECTA!!! ..iti multumesc ptr reteta fabuloasa si foarte simpla..adica f bine descrisa de autor ….Multumesc si Sarbatori Fericite!!!!

  16. Stefania Adelina Musat a zis

    Sunt plecata de ceva timp din tara si pot spune ca in prealabil uitasem sa o pregătesc , aveam nevoie sa îmi reîmprospătez memoria ,adevărul face sa îmi și reușească mulțumesc

      • rachell a zis

        Da, ciupercile se adauga in locul burtii. Defapt asa se numeste ciorba aceea, „ciorba falsa de burta”. are gust ca si cea de burta si daca o servesti la masa nici nu stie lumea ca nu e de burta. asa l-am pacalit si eu pe tata :)) se folosesc ciuperci pleurotus. eu am renuntat la cea de burta in favoarea acesteia .. ii mortala :D . eu de aici am luat reteta: http://www.laurasava.ro/2011/04/30/ciorba-falsa-de-burta/ . va pup!

      • lauralaurentiu a zis

        Foarte interesant, nu stiu daca are chiar gustul ciorbei de burta, care are specificul ei, dar e clar ca nu are cum avea un gust rau. Multumesc!

  17. a zis

    Multumesc frumos pentru rețetă, am avut curajul să îmi satisfac și această dorință de a găti ciorbă de burtă. Încercarea mea a fost încununată de succes, asta nu o spun doar eu, ci și celelalte trei persoane pe care le-am servit și cărora nu le venea să creadă că eu am fost bucătarul :D. A fost chiar plăcut să-mi surprind iubita cu așa un preparat. Cu siguranță va rămâne în palmaresul meu și nu voi ezita niciodată să o refac. O seară plăcută!

  18. Lazar_mihaela2006 a zis

    Ce buna mi-a iesit prima data cand am facut-o!si ultima data de fapt insa azi m-am trezit cu pofta de ciorba de burta si ma rugam sa gasesc reteta cu poze, cum ii zic eu la reteta d-stra. Multumesc 

  19. Mary a zis

    Coana Ileana!

    Ortografia, punctuatia, gramatica si, nu in ultimul rand, logica dumitale iti reflecta perfect nivelul de gandire, astfel incat sunt tentata sa-ti spun confidential ca: „Daca taceai, filosof ramaneai!”.

    • Ileana a zis

      Coana Marie!!!

      La cei71 de ani ai  mei, este superfluu daca am scris agramat. Daca ti-ai fi pus putin mintea la contributie si ti ai fi folosit logica, de care nu duci lipsa, ai fi inteles de la inceputul comentariului meu ceea ce am dorit sa evidentiez. Asa cum dumneata ai mancat ciorba de burta cu fasiute de gogosari murat si altora li se ?pare o barbarie”, asa si dna Laura a adaugat patrunjel in ciorba de burta, pentru gust si aspect.

      Pe viitor v as safatui sa nu mai faceti pe dna profesoara ocupandu va de ortografie si sa insultati gratuit, pentru ca nu castigati absolut nimic.

      • Iiri a zis

         Coana asta  MARIE  e   dobitoaca  rau….   fce  atita  caz  din nimic  pina  o sa  minca  ciorba  de  sub  burta………..

  20. elena thudor a zis

    foarte buna reteta chiar astazi am gatit si a iesit de minune …:) multumesc frumos…o asa ciorbita mancam la mama acasa :)

  21. Mary a zis

    Reteta e foarte buna cu cateva mici observatii:
    1. Patrunjel verde tocat nu se pune la ciorba de burta,  ca la orice alta ciorba de carne sau zarzavat. (Mi se pare o barbarie sa procedam asa!)
    2. La sfarsit se pun in ciorba de burta fasiute de gogosar murat, pentru gust si aspect.
    3. Pe masa se pun boluri cu smantana langa ciorba, cand o servim.
    4. Mujdeiul se face cu apa rece doar atunci cand il servim separat, altfel punem usturoiul pisat direct in ciorba.
    5. Normal e ca fiecare sa-si puna cat otet doreste direct in propria farfurie, de aceea sunt oliviere pe masa!
    6. Nu putem omite faptul ca ciorba de burta se serveste, mai ales cand punem ardei iute, cu paine alba proaspata.

    • Ileana a zis

      Coana Marie!!!! 

      Pai nu vazusi ce a zise femeia??!! „O sa impartasesc cu voi reteta ciorbei de burta pe care o prepar eu….”
      Dumneata nu sti vorba ceea – Cate bordeiuri atatea obiceiuri. 
      O sa adaug si eu cateva mici obesrvatii la comentariul domniei voastre.
      1. In alte zone ciorba de burta se serveste la masa cu putin leustean adaugat sau tarhon.
      2. Am colindat mai toata tarisoara in lung si in lat dar in nici un restaurant unde am mancat ciorba de burta nu a au fost adaugate fasiute de gogosar murat asa cum sustii dumneata. Cel mai ciudat lucru mi s a parut atunci cand mi s a servit ciorba de burta preparata cu rosii si alte legume si pot spune ca  aia numai ciorba de burta a fost.
      3.  Smantana se adauga mai intai la ciorba de burta frecata cu X galbenusuri de oua iar `bolul„( adica pe limba noastra castronul) cu smantana se adauga pe masa in cazul in care mai doreste cineva sa si adauge in farfurie.
      4. Unora le place Jazzu-ul!!!! Adica, unora le place mai mult usturoi in ciorba lor. Nu te poti … in gustul omului.  Peste usturoiul pisat cu sare se adauga un polonic cu zeama de la ciorba si apoi il turnati in oala cu ciorba printr-o strecuratoare deasea sau puteti sa adaugati usturoiul direct in ciorba (depinde de preferintele fiecaruia). La masa poti adauga mujdei de usturoi in cazul in care mai doreste cineva sa si adauge in farfurie.
      5. Ciorba de burta se acreste cu otet sau suc de lamaie la sfarsit iar  daca cineva doreste sa fie mai acra se poate folosi de „olivierele„ puse pe masa de catre gazda.
      6. Nu putem omite faptul ca nu toata lumea tolereaza ardeiul iute si din nou ajungem la 
      de gustibus non est disputandum si sa nu uitam ca painea alba ingrasa.

      Va doresc pofta buna, Domnita Mary!!!!!!

  22. Wwwabusuioc95 a zis

    ami placeciorba de burta de ami vine so manac din prezentarea ta…..felcitariiiiiii……super si arata foarte bine si credca e si buna. o sa ancerc si eu . bafta

  23. Cirstea_grg a zis

    am vazut reteta ta ieri  si azi dimineata am rugato pe sotia mea sa cumpere ce imi trebuie sa ma apuc de treaba  sper sa imi iasa

  24. Ingerashu petru a zis

    eu doar ce am facut ieri prima ciorba de burta din my life, a ieshit super ultra mega buna, foate buna 

  25. Cecilia_ionascu a zis

    Buna!

    Suna si arata super delicios!

    Imi place la nebunie ciorba de burta!

    Numai ca, la noi in neam o facea tatal meu, care nu mai este……..

    Sunt ani de cand nu am mai mancat ciorba de burta…..

    Iti scriu cu ceva intrebari; luna viitoare sunt Mosii de vara; si mama face pomana pt tata, cu vase de impartit; ma gandeam sa-i iau eu strachini, nebunia tatalui meu, sa -i impart eu ciorba de burta. Desi nu-s deloc afon la gatit si nici incepatoare, nu am incercat niciodata sa fac ciorba de burta. Dar ca sa impart lui tata, imi voi da silinta!

    Cea mai cea intrebare a mea catre tine, mai ales dc esti din Bucuresti este: de unde ai luat/ iei burta pt ciorba??? Eu tot caut si gasesc numai de-aia prefiarta……. Stiu ca tata cauta muuult , dar gasea el de-aia buna, mereu se lauda ca asa iese cel mai bine ciorba, nu cu burta prefiarta…
    Are careva idee de unde iau burta? 

    Si, dc gasesc, o fi ok sa o cumpar din timp si sa o congelez? Banuiesc eu ca nu mai are acelasi „farmec”, dar mi-e ca nu mai gasesc la timp.
    Te mai pot deranja cu intrebari?

    Chiar vreau sa-mi fac curaj sa fac ciorba asta! Ma ajuti si pe mine putin, te rog? 

  26. Cristina_cris770 a zis

    Yumiiii asta e ciorba mea preferata dar iti spun sincer pana akm am ascultat toate ciorbele din lume si toate miau iesit ca „” ciorbele”” dar akm k maestra in buktarie ciorba e o minuneeeee FELICITARI

  27. Mmaricica35 a zis

    super aceasta reteta.Am citit foarte multe retete de ciorba de burta dar din toate asta e cea mai buna.multumesc.UN PASTE FERICIT TUTUROR

    • lauralaurentiu a zis

      Da, dar avand in vedere ca ciorba radauteana este o inventie destul de recenta (am citit ca dateaza de prin anii ’60) iar ciorba de burta se mananca pe aceste meleaguri cine stie de cand, as zice ca e invers, ciorba radauteana seamana cu ciorba de burta :).

      • Mary a zis

         Logica spune ca, daca a=b si b=c, atunci a=c. Deci si invers, c=a. Nu conteaza care e mai veche, chestia e ca seamana una cu alta.

      • Laura State a zis

        Eu am doua fete gemene, Alina si Iasmina, care seamana ca doua picaturi de apa, numai eu le deosebesc. Alina e cu un sfert de ora mai „batrana” decat Iasmina. Dupa logica ta as avea voie sa spun ca Alina seamana cu Iasmina dar as gresi sa spun ca Iasmina seamana cu Alina. Cucoana, se pare ca ai o logica bolnava. De unde scoti asemenea ineptii? Daca ciorba radauteana si ciorba de burta seamana intre ele, cum poti sa spui ca ciorba de burta nu seamana cu cea radauteana ci ca doar cea radaureana seamana cu cea de burta?

  28. Doina a zis

    Imi place la nebunie ciorba da burta si de abia astept sa ajung acasa sa imi pot face.
    Pacat ca nu erau decat 5 *, ti-as fi dat infinit mai multe.
    Laura draga, ai o reteta de ciorba de salata ?…. chiar as vrea sa vad cum o faci tu,sa mai vad si alte idei, poate o imbunatatesc pe a mea.
    Weekend placut !

    • Anonim a zis

      Draga mea, eu ciorba de salata o fac identic ca si cea de spanac, daca te uiti pe dreapta cand deschizi orice reteta de supa sau ciorba, o sa o vezi si pe aceea in lista postarilor asemanatoare.

  29. serban anca a zis

    eu folosesc de obicei burta fiarta de asemenea fol aceleasi ingredinte dar pe langa morcov mai calesc telina si gulie razuita iar la smantana nu pun ou nu mi s-a facut fluturasi niciodata in ciorba in schimb adaug bors magic cu smantana la sfarsit oricum felicitari arata ff bine ciorba

  30. Opus9 a zis

    Opus9 Tot ce spui este bine si face sens ! Din pacate, burta pe care o gasim in lumea larga este pre,pre, fiarta … cumpat de un material alb impecabil, imaculat, pe care daca il pui la fiert, vei gasi in farfurie in exclusivitate morcocul fiert, boabele de piper negru si foile de dafin, drese cu smantana si galbenus de ou din abundenta … taeteii de burta dispar fara urme, lasand scame inconsistente ! In loc ce ciorba de potroace, am mancat dupa revelion o ciorba de burta pe care nu o voi uita foarte curand pentru simplul motiv ca m-a durut trei zile stomacul … am imbatat bine unul din bucatarica sa toarne secretul … iata rezultatul … a fiert ciocanelele pana cand s-au dezgiogat (ciocanelele sunt picilarele de vaca, descaltata de „pantofi” … coada vacii fiind una singura, este prea scumpa scumpa, iar ciolanele de porc nu au ce cauta in ciorba asta) … cand zeama a fost „gata”, banditul a adaugat sase cuburi de knor si burta taiata fifelute, dupa care a stat la panda cu strecuratoarea in mana, pana cnd consistenta „materialului” nu mai era tare ca opinca … cateva oua fara coaja si smantana dincat cuprinde, otetul si usturoiul apsolut separat, numai pe gustul fiecaruia dintre mahmuri ! Un an nou fericit la toata lumea, cu ciorbe gustoase si consistente …. sa dea Dumnezeu sa uitati ca a fost descoperit colesterolul !

  31. cocosilaemil a zis

    Eu am 14 ani  si stiu sa gatesc ciorba de burta dar sunt din oltenia si noi daca nu avem rasol punem picioare de porc si mai punem si pastarnac !!!! Am in cercat si varianta ta si imi place foarte mult !!1

  32. Alecxsel a zis

    Ciorba mea acuma fierbe. Sper sa iasa buna, nu a gasit decat burta oparita si congelata :(. Revin cu feedback cand e gata ciorba.

  33. Florin a zis

    Stimata Doamna, felicitari pentru retete simple si eficiente, am preparat ciorba de burta intocmai si a iesit minunat, un gust deosebit…….
    Cu stima Florin.
    Arad.
    P.S.- Sarbatori Fericite.

  34. Clody2308 a zis

    Sunt incantata de reteta ta!!Adoram ciorba de burta eu si sotul meu,insa nu am avut pana acum o reteta care sa fie pe placul meu.Cum ajung in tara,o fac neaparat!Stiu ca va iesi grozava!!Mersi mult!!! 

  35. [email protected] a zis

    foarte buna:*

      • Just_angelmaria a zis

        Buna ma bucur sa vad ca cineva gateste foarte bine reteta dumneavoastra e superba simpla si gustoasa ceea ce nu pun de obicei este piperul deoarece prietenul meu nui prea place dar noi punem la urma in farfurie dupa gust este incredibila ciorba de burta o adoram sa fim sinceri multumim doamnei pt reteta ei simpla si foarte foarte delicioasa
        sa aveti o zi buna si sa stiti ca am inceput sa va urmaresc retete sun excelente in special ciorba de burta sunt moldoveanca dar ador si alte retete din intreaga romanie
        o seara placuta

      • NELA_DIACONESCU a zis

         azi am facut pt prima data ciorba de burta si aceasta reteta este superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.a iesit f gustoasa,desi am facuto cu burta prefiarta.ms mult pt reteta.

  36. Claudiasichim a zis

    Desi am fost nevoita sa fac ciorba cu burta semi-fiarta(tot a mai tb sa fiarba cam 2ore), a iesit….delicioasa…..reactia a fost: „aaa…doar atat ai facut…?” :))
    Multumesc pt reteta,Laura!!!

  37. vero a zis

    si noi toti din acasa mancam cu mare pofta aceasta ciorba de burta,este foarte apreciata,mama mea o gatea de cand noi eram foarte mici,iar acum o gatesc si eu pentru familia mea
    asa o fac si eu ca si tine Laura,si ca tot veni vorba de ciorba de burta sa sti ca-i propun sotului ca sa o facem de craciun
    pupici tie si familiei tale si multa sanatate va doresc

  38. lauralaurentiu a zis

    damilena, multumesc foarte mult. Asa e, bucataria ardeleneasca si cea banateana au multe asemanari, firesti, as zice eu :).

    Anonim – ma bucur ca ti-e pe plac!

  39. Anonymous a zis

    eu sant foarte pretentioasa la ciorba de burta dar a ta este cea mai simpla explicata cum se face si cea mai buna… arata superb

  40. damilena a zis

    Laura, reteta ta de cioba de burto mi se pare foarte buna. Exact asa o fac si eu doar ca morcovii ii rad pe razatoarea mica si ii adaug un pic de otet de la borcanul cu ardei iuti in otet. Sotul meu care nu e roman, adora aceatsa ciorba desi nu a mancat niciodata inainte de a o face eu. Intradevar telina nu merge foarte bine pentru aceasta ciorba. Burta eu o cumpar doar curata nu prefiarta inainte.
    Imi place foarte mult blogul tau, de catva timp il urmares zilnic, chiar daca nu comentez fiecare reteta. Ador bucataria banateana, dealtfel e foarte asemanatoare cu zona Clujului.
    Salutari.
    Salutari.

  41. Anonymous a zis

    asa o fac si eu ca tine ciorba este f buna este prima din preferatele mele si apoi cea cu ciolan e o nebunie de ciorba nu asi da-o pe nimik in lume.acum sunt in canada si am gasit burta la galop in romania o facea deja curatata acum sa vedem .e fff buna papa bun..mn mnnn o zi buna va doresc si cei care nu ati gustat asa ceva e timpul apoi nu va mai lasati e ca un drog pupici

  42. lauralaurentiu a zis

    Draga Cristina, ma bucur mult ca ti-a placut reteta mea de ciorba de burta si ca mesenii au apreciat-o! Sa va fie de bine!

  43. Cristina a zis

    Draga Laura, am incercat si eu reteta de ciorba de burta. A fost prima data in viata mea cand am facut aceasta ciorba :) Am folosit burta prefiarta pentru ca nu am gasit proaspata, insa a iesit foarte buna. Cel putin asa au zis mesenii :) Multumesc frumos pentru reteta!

  44. lauralaurentiu a zis

    Flori, trebuie sa marturisesc ca am avut nevoie sa consult dexul pentru a-ti da un raspuns cat de cat la obiect. Asadar, nu am avut idee pana azi ca primul si cel mai mare compartiment al stomacului rumegatoarelor se numeste rumen, dar mi-am dat seama ca trebuie sa te referi tu la ceva anume si nu la adjectivul "rumen". La fel, cand ai zis retea, gandul m-a dus la o impletitura din fire, evident ca nu asta ai vrut sa spui, m-am documentat si am aflat ca tot asa se numeste unul dintre cele patru compartimente ale stomacului rumegatoarelor. Foarte interesant, iti multumesc ca mi-ai starnit interesul!

    Asadar, eu in oala am pus tot ceea ce se comercializeaza in magazine si/sau macelarii sub denumirea burta de vita. Ca e rumen, ca e retea, daca nu erai tu, nu as fi aflat niciodata! Culmea, acum cativa ani am avut eu insami, pentru o perioada, o macelarie si cu toate astea nu cunosteam aceste denumiri, pe care nu le-am auzit nici de la macelarii mei.

    Burta de vita, indiferent de care compartiment ar tine, trebuie sa fie bine curatata si foarte bine fiarta. Atunci nu e tare. Si zama e buna!

    • Midi a zis

      Nu imi dau seama care ar putea fi reteta originala dar am mancat ciorbe de burta in care pluteau cateva fasii de gogosar murat si, atat gustul cat si aspectul lor, se armoniza perfect cu cel al ciorbei. Mi-e tama insa ca nu acelasi lucru se poate spune despre patrunjelul tocat propus de autoare si sunt sigur ca acesta ar altera gustul atat de sublim al ciorbei de burta. Poate ca, fara patrunjel tocat, doar aspectul ar avea de suferit, gustul e insa pe primul plan in gastronomie. 

      • lauralaurentiu a zis

        Sistemul de notificari a „omis”, cumva, sa ma incunostinteze despre acest comentariu. Daca dumneavoastra va place ciorba cu muraturi, gogosari sau orice alt sortiment, nu va contrazic. Pentru mine, si pentru gastronomie, in general, ca tot ati adus vorba, patrunjelul tocat nu aduce doar culoare, ci si o nota de prospetime. Iar gustul patrunjelului tocat este mult mai subtil si neutru decat al muraturilor.

        O sa va rog, atat pe dumneavoastra cat si interlocutoarea dv. sa va abtineti de la dispute pe acest site. Daca oricare din dumneavoastra veti continua pe acest ton vi se va interzice accesul. Va multumesc.

      • Maverick a zis

         Daca ne mai pui la respect pe tonul asta, o sa ne vedem de drumul nostru. Chiar nu este singurul site culinar din online, ca sa ne vorbesti asa de sus… Ultima oara cand am verificat, internetul era liber si parerile sau opiniile diferite, la fel… De-aia ai permis comentarii aici, pentru pareri si dispute. Daca tu faci ciorba de burta cu patrunjel, iar lumea se revolta, nu e acelasi lucru cu a servi cu mai mult sau cu mai putin usturoi. E un fel de salata de fructe cu peste.
        Patrunjelul are un gust puternic care estompeaza gustul si mirosul caracteristic de burta.
        Off topic:
        Apropo de numele site-ului, o pura curioziate: retete ca la mama…cui? Observ ca e un fel de epidemie nationala in online: retete ca la mama, retete de la bunica, etc. Nu de alta dar pentru mine, esti o fire foarte antipatica, atat prin felul in care te adresezi(de sus, atotstiutoare, autosuficienta) cat si prin felul in care arati.  Mie trebuie sa-mi placa intai bucatarul sau bucatareasa si abia apoi ii incerc mancarea. Sper sa nu se supere ceilalti utilizatori, dar eu unul n-as manca din mana ta nici macar un mar…

        Sper ca „sistemul de notificari” sa nu „omita” publicarea acestui comentariu…

      • lauralaurentiu a zis

        Nu a „omis” sistemul de notificari nimic, de data asta.

        1. Nu stii tu de ce anume am permis comentarii, in niciun caz nu ca sa se ia lumea de piept adresandu-si invective; daca nu ai fi un simplu hater, obiectivitatea ti-ar fi permis sa observi ca am raspuns la comentariu fara patima, apoi am atentionat persoana care comentase nu in legatura cu ceea ce-mi spusese mie, ci in legatura cu disputa lansata cu un alt comentator
        2. Se „revolta” lumea de la patrunjelul meu? Mea culpa, dar nu-i musai! Nici macar nu e trecut pe lista ingredientelor, iar in ultimul aliniat scrie cum nu se poate mai clar „optional, presarata cu patrunjel verde tocat”. E optiunea mea, am dreptul la una, sau mi s-a ridicat acest drept si eu nu am aflat?
        3. Retete ca la mama… mea :)
        4. Daca sunt pentru tine sunt o fire atat de antipatica, nu inteleg de ce nu ti-ai cautat deja de drum, asa cum scrii in primul aliniat. Despre felul cum arat… ma faci sa rad :)). Eu nu incerc sa ma marit pe site-ul asta, are cu totul alt subiect decat de matrimoniale.
        5. „Mie trebuie sa-mi placa intai bucatarul sau bucatareasa si abia apoi ii incerc mancarea.” – si atunci? De ce iti pierzi vremea pe-aici, mai ales cintind comentarii :)), ca daca veneai pentru retete era altceva. A! scuzati, site-ul asta mai are o categorie de vizitatori, asa numitii „haters” – in al carui profil de te incadrezi perfect – in general persoane care au la randu-le cate un bloguletz obscur si care vin aici ca sa-si alimenteze ura, direct proportionala cu cu succesul acestui blog.
        6. te mai intereseaza daca se supara ceilalti utilizatori? :)) Culmea prefacatoriei, zi mai bine ca asta si urmaresti, doar ca nu iese, nu e asa de simplu. Iar de mancat… sa mananci ce ti-oi da eu.

        In ce ma priveste, am depasit demult momentul in care hatersii ma enervau, poti sa continui pe acelasi ton, nu o sa-mi starnesti nicio patima, nu am sa devin mai simpatica, nici mai aratoasa, cel mult o sa-ti acord un mare BAN. De pe orice IP ai intra, de una, doua sau mai multe ori, si asta pentru ca pot. :)

  45. Cristiana a zis

    Mmmmm…bun, bun…si eu tot asa fac ciorba de burta cu o mica exceptie in ceea ce priveste cantitatile dintre smantana si galbenusuri, adica pun jumatate din galbenusuri si dublu smantana :). Si inca ceva, am facut taietei de casa pentru prima oara in viata mea, dupa reteta ta si vreau sa zic ca au iesit super-zuper buni:). Si astea fiind spuse sa nu uit ce m-a adus azi aici, ai un premiu la mine pe blog:)

  46. LILI a zis

    Sarbatoarea Sfinta a Invierii Domnului sa va aduca sanatate,belsug si bucurii,iar lumina din noaptea sfinta sa va calauzeasca pasii pe parcursul vietii.
    HRISTOS A INVIAT!

  47. Micul a zis

    Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va apere de toate relele stiute si nestiute.

    Sa aveti parte de sanatate si de mult bine.
    Paste fericit!

  48. Micul a zis

    Foarte faina ciorba ta, fac si eu la fel, dar mai putin usturoi si galbenusuri.
    Multumesc de vizita si-ti doresc o Saptamana Mare cu multa liniste in suflet si pace interioara.

  49. laura laurentiu a zis

    Anastasia, atata pot ele, sa fure… ce sa zic? Multe din pagini nici nu le inteleg, sunt scrise in ruseste… o sa incerc sa imi fac cont si sa vorbesc cu administratorul.

  50. Anastasia a zis

    Draga mea Laura, nu vin cu vesti bune la tine desi as dori inversul :( am gasit un furum unde se fura cu mare nesimtire si se pare ca este un grup de oameni carora nu le este pasa ca nu le apartin retetele mai mult ca atat ca le si multumeste Adminul siteului pentru retetele postate se pare ca asa e acolo obiceiul sa faca capy-paste si sa se multumeasca reciproc pentru acest fapt rusinos, i-ti dau linkul cu reteta ta 'Tort Arlechin' http://kulinaria.md/viewtopic.php?f=15&t=1748 si te pun la curent ca nu poti lua legatura cu adminul siteului pana nu-ti faci un cont cum am facut si eu cand am gasit acolo reteta mea 'Tort lapte de pasare cu cacao' la alta utilizatoare a acelui forum fara obraz ca nu am cuvinte sa-mi exprim supararea :(( eu deja am semnalat despre userul la care am gasit reteta mea ca sa-i blocheze contul si in asa fel sa nu-i mai permita sa posteze retete furate, dar nu sant sigura ca o face cu acordul lui ! si te mai rog sa ai putina rabdare si sa nu bagi comentarii cateva zile la retetele furate, ca le poate sterge acele retete fara urme ca a furat ceva si sa-i scrii doar Adminului sa faca ceva cu acesti useri nerusinosi !
    si cea mai mare nesimtire este ca sant pozele cu semnaturile noastre si nu au fost banate de furt !

  51. laura laurentiu a zis

    Ana, iti multumesc mult! Da, se poate spune ca mi-am serbat ziua, am avut in vizita prieteni dragi si m-am simtit tare bine :) .

  52. retzetar a zis

    Nici eu nu pun ceapa si nici telina. Maxim, daca am, fierb putina radacina de telina, dar apoi o arunc.
    Morcovii da, iar eu ii dau prin razatoarea mica si ii calesc foarte, foarte putin.

    Usturoi… un pic de tot, numai sa ii dea o idee.

    Eu cred ca seamana cu a ta, ne place asa si cred ca am veni bucurosi sa o servim la tine, daca ne-ai primi.

  53. laura laurentiu a zis

    Madalina – si noua ne place la nebunie si am avut si noi o unica experienta cu burta prefiarta, nu mi-am dorit sa o repet :P .

  54. laura laurentiu a zis

    Laura Blaauwiekel – si eu la fel, cand mi-am facut curaj sa o gust (asta la maturitate) nu m-am mai putut opri!

  55. laura laurentiu a zis

    Anonim : pare ciudat sa discutam despre creme si mousse-uri la o postare cu ciorba de burta :P, in fine, daca ai pus intrebarea aici, eu sa raspund: cred ca se potriveste de minune cu un mousse de piersici si da, poti sa o faci un vin spumant, de ce nu.

  56. laura laurentiu a zis

    Laura – exact asta am vrut sa evidentiez si eu: asta e o reteta de succes in familia mea, altii probabil ca au altele si le plac mai mult, noua asta ne place si o vom manca de fiecare data cu multa placere, sorbind si ultima picatura! :P

  57. Anonymous a zis

    Laura, arata foarte bine ciorba ta!

    Cu siguranta voi incerca reteta. Eu am facut odata din burta prefiarta si nu prea a fost gustoasa. Sotului meu ii place foarte mult ciorba de burta.

    Madalina

  58. Mira a zis

    Arata foarte bine, ca la mama acasa, de fapt ca la tata acasa ca el o gateste :))) !!

    Se simte ca pui suflet la acest blog, si nu numai.Am facut o parte din aluaturi,si au iesit superrr, ca si ale tale .

    Iti multumesc din suflet ca ne impartasesti retetele tale.

    Mira

  59. Laura Blaauwiekel a zis

    Arata foarte bine ciorbica! Cand eram mica o uram dar acum as manca in fiecare zi. La mine pe pagina te asteapta un premiu.

  60. Anonymous a zis

    Nu sunt eu o admiratoare a ciorbei de burta, dar a dvs. arata excelent!
    Pentru altceva va scriu:am de gand sa prepar crema de sampanie de pe blogul dvs. dar problema mea e urmatoarea:pot inlocui sampania cu vinul spumant?Gustul va fi aproximativ identic?Crema aceasta ar merge in combinatie cu un musse de piersici (din compot)?Va multumesc anticipat!

  61. sarah a zis

    eu n-am mancat niciodata ciorba de burta din simplu motiv ca e facut dain….burta.acum as vrea sa mananc dar nici sanse nu prea cred ca am sa gust macar.arata atat de bine ca deja ma gandesc oare ce gust are?pupici si o zi buna

  62. Laura a zis

    Mie nu-mi place ciorba de burta dar mai fac acasa pentru sotul meu. Am facut anul trecut dupa o imbinare de retete si a fost apreciata. Vorba aia, cate bordeie, atatea obiceie sau atatea retete de ciorba de burta. Eu cred ca cea mai buna reteta e cea care ii place celui care o mananca.

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *