Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura

Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura, reteta culinara. Reteta de ciorba de fasole cu afumatura ca in Ardeal. Ciorba cu fasole boabe si carne afumata ca in Transilvania.

Nu stiu prin alte case cum e, dar la mine daca lipseste ciorba din meniu cateva zile la rand, jumatatea-mi incepe sa incrunte din sprancene. Asa incat trebuie sa ii fac omului ciorba, chiar si vara de-ar fi, el o mananca cu placere, mai ales daca are si ceva carnita si mai ales daca e ciorba de fasole, pentru ca omul meu e pasionat de orice mancare cu fasole.

Mi-am dat seama de curand ca de pe blog lipseste o anume ciorba, chiar aceea cu care, in urma cu niste anisori, am reusit sa-mi cuceresc barbatul, anume ciorba de fasole cu tarhon si afumatura. Pff, inadmisibila eroare! Asemenea bunatate de ciorba, cheia inimii jumatatii mele, tocmai aia sa lipseasca? Spre indreptarea greselii si evident spre bucuria sotului, am purces la facerea unei oale de ciorba de fasole cu afumatura si tarhon, in cel mai autentic stil transilvanean, cum am invatat de la Buna.

ciorba de fasole cu tarhon si afumatura 1

Ingrediente Ciorba de fasole cu afumatura si tarhon:

(pentru 1 oala de 4 litri cu ciorba)

  • 400 de grame de fasole boabe
  • 400 de grame de afumatura cu os cu tot (ciolan, sunca de casa, scaricica etc.)
  • 2 cepe
  • 2 morcovi buni
  • 1 pastarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • telina cat 1 ou mic
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ardei (optional)
  • 400 de ml. de bulion de rosii concentrat
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 buchetel cu verdeturi: 5 fire de tarhon si 5 ramurele de cimbru
  • 3 linguri de tarhon verde tocat pentru presarat
  • sare si piper
  • optional: otet de mere pentru inacrit

Ciorba de fasole cu afumatura si tarhon – hidratare (inmuiere) si oparire boabe de fasole

1. Fasolea se alege cu grija de impuritati si de boabele cu stricaciuni, se spala in cateva ape reci si se pune la in muiat de cu seara in apa rece, asa cum am aratat si la reteta de fasole cu ciolan. In planul al doilea se poate vedea afumatura pusa la inmuiat si ea, nu e necesar sa procedati astfel decat daca aveti afumatura cam sarata si care fierbe mai greu (uscata).

fasole la inmuiat

2. A doua zi de dimineata, fasolea se scurge bine de apa in care s-a inmuiat si se clateste sub jet de apa rece. Se pune fasolea intr-o oala, se acopera cu apa rece si se pune pe foc. Se da in clocot si imediat se scurge de apa in care s-a oparit, clatindu-se bine cu apa rece, acest procedeu avand rolul de a minimaliza efectele nedorite ale buclucasei leguminoase.

fasole oparita si scursa

Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura – cum se gateste

1. Fasolea oparita si clatita, impreuna cu afumatura si foile de dafin se pun intr-o oala, se acopera cu apa rece din belsug si se pun pe foc. Sare nu se pune decat la sfarsit, pentru ca si carnea afumata e sarata. Atentie, daca stiti ca aveti carne afumata care fierbe mai greu si nu ati inmuiat-o in apa peste noapte, poate este util sa o fierbeti pe jumatate separat, ca sa nu se zdrobeasca complet boabele de fasole iar carnea sa fie inca nefiarta.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

preparare ciorba de fasole cu afumatura ca in ardeal fasolea si carnea afumata in oala

2. De cum incepe sa fiarba, se va aduna spuma la suprafata, care trebuie indepartata de cat de multe ori.

ciorba de fasole cu afumatura reteta pas cu pas indepartarea spumei din oala in timpul fierberii

3. Ceapa, ardeiul si toate radacinoasele se curata, se spala si se toaca in cubulete potrivite.

4. Dupa ce carnea afumata si fasolea au fiert impreuna timp de 1 ora, se adauga legumele taiate in cuburi. Tot acuma se adauga tarhonul si cimbrul legate intr-un buchetel, pentru a le indeparta mai usor la sfarsit. Pe masura ce apa se evapora, se completeaza cu apa calda.

preparare reteta ciorba de fasole cu afumatura adaugarea legumelor

5. Cand carnea afumata este fiarta, se dezoseaza si se imparte in bucati cat sa incapa in lingura. Se adauga carnea portionata in ciorba care fierbe.

reteta ciorba de fasole cu afumatura ca in ardeal adaugarea carnii portionate

6. Dupa ce atat legumele, cat si fasolea si carnea sunt bine fierte, se adauga bulionul si usturoiul zdrobit si se mai clocoteste totul impreuna pret de 4-5 minute.

Ultima rețetă publicată

ciorba de fasole reteta pas cu pas adaugare bulion de rosii in oala

Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura ca in Ardeal, asezonare finala si servire

Chiar la final se drege gustul ciorbei de sare si se adauga mult piper macinat. Se trage ciorba de pe foc, se presara cu tarhonul verde tocat si se acopera cu un capac. Se lasa sa infuzeze pret de cateva minute si sa-si amplifice aromele.

ciorba de fasole cu tarhon si afumatura 2

Se serveste ciorba de fasole cu tarhon si afumatura fierbinte, oferind alaturi otet, paine si ardei iute murat sau proaspat. Pofta buna!

ciorba de fasole cu afumatura 3-

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

48 comentarii la Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura

  1. Laur spune:

    Super gospodina…;)…te iubesc deja

  2. christyansen spune:

    f buna bravoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

  3. o. crucianu spune:

    Excelenta!

  4. rooster spune:

    taie o ceapa solzisori si caleste-o pana devine aurie ,apoi adaug-o la ciorba!!

  5. Ana spune:

    Este super reteta!de fiecare data cand fac ciorba de fasole caut retata si de fiecare data suntem foarte multumiti de rezultat!felicitari!!!!

  6. cristi spune:

    ciorba de fasole din ardeal ca la buna acasa fara RANTAS nu exista, pai ori ai faci un rantas dumnezeiesc stins cu bulionul ori nu mai faci nici o ciorba de fasole !!! fara n.are gust si nici miros de ciorba de fasole !!! bagati la cap !!

    • o. crucianu spune:

      Ciorba de fasole pastai da, cu rantas se face. Cea de boabe insa nu are nevoie obligatoriu, pentru ca boabele furnizeaza suficient amidon cat sa „lege” si sa ingroase ciorba.

  7. Ioan spune:

    Da dar cum sa fac dacă fasolea e gata fiarta ( din doza )

  8. Andrei Morocos spune:

    A iesit minunata , am fa ut si eu astazi . data viitoare am sa pun si o poza .

  9. Nisha spune:

    cea mai buna ciorba de fasole! am facut-o azi si este superba!

  10. istvan roman spune:

    reteta incercata si foarte buna..:) data viitoare incarc si poza

  11. […] de fasole este la mare cautare. De obicei fac ciorba de fasole cu afumatura si tarhon, fix ca in reteta data de Laura Laurentiu, dar de aceasta data nu aveam afumatura si am decis sa fac o supa-crema […]

  12. gabriela spune:

    Imi place la nebunie ciorba de fasole cu tarhon si afumatura. Cred ca nu o sa ma satur niciodata :)

  13. BICA spune:

    multumesc pt ac retete,as vrea un ajutor:cum se numeste tarhonul si cimbruin engleza,sau denumirea latina a lor si2,cum se conserva ac tarhon ,cimbru,etc ,multumesc mracoceanu@yahoo.com

    • lauralaurentiu spune:

      tarhon=taragon, cimbru=thyme. Cimbrul se conserva uscat iar tarhonul merge foarte bine congelat sau la borcan in otet sau cu sare.

      • Baston spune:

        Cimbru = SAVORY (si sunt mai multe feluri de cimbru/savory) …. (thyme e altceva… alta aroma alt gust alt aspect)

      • maria spune:

        Multumesc pt. precizarea foarte folositoare dpdv culinar ca cimbrul pe care il foloseam in RO este savory in engleza . Eu il cultiv in gradina , cu seminte din tara .

      • MissAle spune:

        Este foarte utila conservarea tarhonului in otet, pentru ca atunci cand faci ciorba nu mai e nevoie sa pui otet de mere ca sa acresti, ci acel otet aromat cu tarhon… Si asta va spun ca e invatatura de bunica, o ardeleanca autentica in Alba

      • MissAle spune:

        Este foarte utila conservarea tarhonului in otet, pentru ca atunci cand faci ciorba nu mai e nevoie sa pui otet de mere ca sa acresti, ci acel otet aromat cu tarhon… Si asta va spun ca e invatatura de bunica, o ardeleanca autentica in Alba

  14. am facut-o si am incercat sa respect intocmai. A iesit EXCELENT! cea mai buna ciorba de fasole, si eu sunt destul de pretentioasa. Multumesc pentru reteta, e perfecta. Salutari , Ilinca

    • lauralaurentiu spune:

      Ilinca, ma bucur mult de tot ca s-a ridicat la inaltimea pretentiiilor tale :). Sa iti fie de bine!

      • o intrebare: preferati un anumit tip de fasole (bob mic, mare, culoare, etc)?Eu am folosit o fasole cu bobul f mare, (cred ca gigantes) care a iesit f. moale si untoasa. Mi-a placut, dar nu sunt sigura daca nu e mai tipic bobul mic care are mai multa consistenta la muscat.

      • lauralaurentiu spune:

        Sincer, nu am incercat-o decat cu fasolea cu bobul marunt :). E foarte buna si asa si e sortimentul folosit in mod traditional. Sunt convinsa, insa, ca trebuie sa fi fost grozava si cu fasolea aia uriasa si untoasa.:) Incearca si cealalta varianta si alege-o pe cea care iti va fi mai pe plac.

  15. Anca Goussen spune:

    Am facut varianta vegetariana adăugând mai mult busuioc, oregano si patrunjel, fiindcă la mine in casa toți sunt innebuniti după patrunjel. Deasemenea am trecut peste telina fiindcă n-am avut in casa dar vreau sa spun ca si așa a ieșit delicioasa, am mâncat cu toții aproape toată oala de ciorba într-o zi. Data viitoare am sa o fac cu costite afumate.

  16. philippe spune:

    nu stiu ce sa spun despre sucul de rosii concentrat (bulion), care din punctul meu de vedere nu se pune mai mult de 3-4 linguri……eventual ai vrut sa scrii suc de rosii in asa o cantitate mare …400ml

    • lauralaurentiu spune:

      Nici eu nu stiu ce sa spun despre faptul ca s-ar pune doar 2-3 linguri de bulion la o oala mare de ciorba :P. Chestie de gust, cred.

      • Anca Goussen spune:

        Eu am făcut jumătate din cantitatea din rețeta si am folosit 170 g pastă roșii concentrata, care practic este jumătate din cantitatea recomandata deci dacă puneam doar 2-3 linguri nu dădea nici un gust sau culoare. Ciorbita mea a fost apreciata unanim. :)

      • lauralaurentiu spune:

        Dap cum spuneam, e chestie de gust :)). Unii vor doar 2-3 linguri ;).

        2013/4/9 Disqus

  17. ghfhjghjgj hfgtd spune:

    foarte buna reteta…….este delicioasa ciorba

  18. christyansen spune:

    f buna bv bv bv bv

  19. christyansen spune:

    f buna bv bv bv bv

  20. christyansen spune:

    f buna bv bv bv bv

  21. christyansen spune:

    f buna bv bv bv bv

  22. Teobucatar spune:

    Super, trebuie sa incerc si varianta asta!

  23. Teobucatar spune:

    Super, trebuie sa incerc si varianta asta!

  24. Teobucatar spune:

    Super, trebuie sa incerc si varianta asta!

  25. Teobucatar spune:

    Super, trebuie sa incerc si varianta asta!

  26. Teobucatar spune:

    Super, trebuie sa incerc si varianta asta!

  27. Teobucatar spune:

    Super, trebuie sa incerc si varianta asta!

  28. Merge foarte bine cu o salata de ceapa rosie si paine neagra…ca la tara la bunica.Foarte buna!

  29. Mirela spune:

    Este exact ceea ce vroiam sa pregatesc in zilele astea , doar ca eu pun tarhon pe care l-am conservat in otet.Iar farfuria din ceramica este nemaipomenita. O sa incep si eu sa folosesc aceste farfurii si boluri din lut sau ceramica.

    • lauralaurentiu spune:

      E foartre bun tarhonul conservat in otet, la fel de bun e si otetul acela, care e deosebit de aromat. Farfuriile de ceramica sunt faine, ne fac sa apreciem experienta degustarii la un alt nivel :).

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE