Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Dintre toate rețetele culinare, conaționalii noștri apreciază cel mai mult ciorbele. Există câteva feluri de rețete de ciorbă consacrate în țara noastră, fără de care bucătăria românească ar fi de neconceput: ciorba de burtă, ciorba de văcuță, ciorba de perișoare fiind în mod clar printre acestea, alături de alte zemuri și ciorbeturi aromate.

Adevărul e că ce îi poate pica mai bine omului flămând, înfrigurat sau obosit, decât o ciorbiță caldă și gustoasă, plăcută și consistentă, care aluneca pe gât nici nu știi cum și când și mângâie cu blândețe pântecele înfometat ?

reteta ciorba de perisoare cu poze pas cu pas ciorba de perisoare reteta simpla

Poate v-ar plăcea să aflați că originea acestei ciorbe de perișoare, la fel ca a ciorbelor, în general, în bucătăria românească, este turcească și a ajuns pe meleagurile noastre cu popotele regimentelor de spahii otomani. Și în prezent, în bucătăria turcească există un preparat aproximativ identic celui pe care noi îl cunoaștem cu denumirea de ”ciorbă de perișoare” și care se cheamă, pe limba lui, Köfte Çorbası. Desigur, noi nu ne băgăm nasu-n ciorba altora, așa că propun să ne concentrăm mai departe strict asupra rețetei de ciorbă de perișoare pe care am să v-o propun.

Ingrediente Ciorba de Perisoare:

  • 600 de grame de carne slaba, macinata
  • 2 cepe
  • 6 linguri de orez
  • 2 oua
  • 1 lingurita rasa de paprika dulce
  • 3 morcovi
  • 1 ardei
  • 1 fir de pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1 radacina de patrunjel
  • optional, 1 gulioara  sau aproximativ 150 de grame de buchetele mici de conopida
  • 1 rosie mare
  • 200 de grame de smantana cu cel putin 20% grasime
  • verdeata: patrunjel, marar verde, leustean (toate sau cele preferate dintre acestea)
  • sare, piper
  • dupa gust: otet, zeama de lamaie sau bors pentru inacrit

Ciorba de Perisoare, preparare 

1. Morcovii, ardeiul, pastarnacul, telina, patrunjelul, gulia si 1 ceapa se curata, se spala bine si se taie in cubulete potrivite. Se pun legumele intr-o oala, se toarna 4 litri de apa rece si se dau la fiert. E important sa se puna multe legume in aceasta zeama, supa concentrata de legume pe care o pregatim acum este baza ciorbei noastre de perisoare.

O alta varianta ar fi sa se caleasca toate legumele in 2 linguri de ulei, adaugandu-se apa doar dupa aceea, dar acest procedeu aduce in mod inutil in preparatul final inca niste calorii (1 lingura de ulei = 100 de calorii), iar stelutele de grasime care arata atat de apetisant la o ciorba se vor forma oricum, carnea continand ea insasi suficienta grasime

2. Separat, se pun la fiert 500 de ml. de apa intr-o craticioara. Cand apa clocoteste, se adauga 3 linguri de orez (3 linguri de orez se pastreaza) si se oparesc 2 minute. Se scurge orezul si se clateste sub jet de apa rece.

Alte Rețete De Ciorbe Românești:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Ciorba de perisoare – prepararea si modelarea perisoarelor:

3. Carnea tocata, orezul prefiert, cele doua albusuri de ou (galbenusurile se pastreaza separat), a 2-a ceapa tocata foarte marunt (cat bobul de orez), 1 mana buna de patrunjel verde fin tocat, 1 lingurita de paprika dulce, sare si piper se framanta bine.

4. Din aceasta compozitie se formeaza perisoarele, de preferinta cat mai mici, sa poata fi luate în lingura. Eu nu le fac mai mari de 3 cm diametru, dar asta e chestie de gust.

Ciorba de perisoare, fierberea perisoarelor in supa de legume

5. Cand apa si legumele incep sa fiarba in clocot, se adauga cele trei linguri de orez ramase, bine spalate, apoi perisoarele si se potriveste gustul zemei cu sare. Se lasa sa mai fiarba aproximativ 20 de minute, apoi se pune in ciorba si rosia decojita si taiata cuburi mici.

6. Se mai da in clocot 2-3 minute, apoi se opreste focul si se adauga verdeata tocata (marar, patrunjel verde, leustean), pastrand 1-2 linguri pentru presarat in momentul servirii. Se acopera cu capacul, „arestand” toate aromele in oala cu ciorba, ramanand ca verdeata adaugata la servire sa invioreze vizual ciorba noastra de perisoare.

Cum se drege ciorba de perisoare?

In unele zone ale tarii, toate ciorbele, inclusiv cea de perisoare, se consuma fara a fi drese. In Moldova, mai ales, exista obiceiul de a inacri aceste zeme cu bors, caz in care preparatul se va denumi ”bors de…”, în cazul nostru, evident, de perisoare.

La mine in zona si mai cu seama la mine in casa, nu prea se consuma ciorbele nedrese, asa incat, pana ce ciorba de perisoare, finalizata deja la punctul 6, se racoreste putin, eu bat intr-un castron incapator smantana cu galbenusurile si 2 linguri de apa rece, apoi o diluez adaugand cate un polonic de ciorba fierbinte, amestecand energic. Se adauga rand pe rand cate un polonic de zeama fierbinte pana cand amestecul din castron se infierbanteaza bine si numai dupa aceea se rastoarna in oala, omogenizand cu zeama ramasa.

Se potriveste gustul de sare, piper si acru (se poate inacri si in farfurie, dupa preferinta fiecaruia) si ciorba de perisoare este gata de servit:

ciorba de perisoare reteta cu poze cum se face ciorba de perisoare

Se serveste fierbinte, aducand la masa si ardei iute murat sau proaspat. Este o ciorba foarte gustoasa si plina de arome. Pofta mare!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

119 comentarii la Ciorba de perisoare

  1. Alesia spune:

    Multumim pentru reteta !!!! Mi-a iesit delicioasa :) .. A fost prima data cand m-am incumetat sa fac ciorbita de perisoare si mi a iesit wow :)) U pic de leustean de care de obicei ma feresc :)) a facut minuni ..

  2. cimpean laurentiu fabian spune:

    Buna ziua . Se poate folosi orezul prefiert din comert ? Am rosii chery congelate pot sa le folosesc in loc de o rosie mare ? Multumesc . Sarbatori Fericite !

  3. Ioana spune:

    Buna ziua, Laura, si „La mulți ani”! Un an nou cu sănătate si multă inspirație!

    Vreau sa încerc aceasta rețeta, însă as avea nevoie de un sfat: cum sa fac perisoarele așa încât orezul sa nu iasă din ele? Am mai văzut in alte părți perisoarele – biluțe perfecte, fără aceste asperități date de orezul ieșit in afara. Mulțumesc frumos!

  4. Szocs Ana-Maria spune:

    O ciorbă minunată pe care am să o fac de Revelion. Multe dintre rețete le-am încercat deja şi mi-au ieşit super-gustoase. E minunată pagina d-voastră, continuați tot aşa.

  5. Nls spune:

    Cu zeama de varza (moare) e perfecta.

  6. Mihaela E spune:

    Iti multumesc pentru aceasta reteta, a iesit extrem de delicioasa! De azi sunt abonata ta fodela pe site!:-*

  7. Jas spune:

    Multumesc,a fost prima mea incercare de a face o ciorba si chiar a iesit gustoasa.

  8. Ioan spune:

    Aspectul cu „arestarea” aromelor are un dezavantaj: nu pastreaza culoarea verde crud a patrunjelului si leusteanului (ca mararul, in zona mea de tara, nu se pune la ciorbe)

  9. Service GSM spune:

    Foarte bun! delicios

  10. […] dann nehmen wir ein Tandem. Dort gibt es auch guten Wein und dann essen wir eine ciorba de Perisoare und dazu Hanklich. Angelika kennt sich schon voll […]

  11. Adrian spune:

    A iesit excelenta!
    Iti multumesc mult!

  12. Victoria Ioanis spune:

    Sună foarte frumos reteta si vreau să o încerc însă nu scrie clar ce fel de carne folosim la perisoare. Scrie doar carne slaba dar care este aceea? Intr-un comentariu am vazut că se foloseste piept de pui. Carne de porc sau vita ori amestec nu se poate folosi? De asemena, va rog sa-mi spuneți ce se înțelege prin paprika. Boia de ardei dulce cumva?

  13. Vistrian vi spune:

    Carne măcinată? E cumva uscata? Carnea se toaca, nu se macina. Ar trebui sa vorbim romană corect. Exista DEX in cazul in care ai dubiu asupra exprimării corecte.

    • Vă atrag atenția că DEX este un dicționar explicativ, nu un îndreptar ortoepic și ortografic al limbii române. Așadar, aș fi chiar curioasă unde anume în DEX găsiți dumneavoastră că e corect carne tocată și că e incorect carne măcinată.
      Știți, limba română nu a avut o evoluție unitară pe teritoriul României, așa cum este ea azi. De altfel, suntem un stat unitar de nici 100 de ani, iar la vest de Carpați, oamenii mai mănâncă și carne măcinată, nu de alta, dar la fel au mâncat și părinții și bunicii lor. Oamenii pe la noi fac și cârnați din carne măcinată și chiar așa, le ies cam cei mai buni din țară :). Ca o curiozitate, italienii, la rândul lor vorbitori ai unei limbi de sorginte latină, gătesc și ei cu ”carne macinata” http://www.giallozafferano.it/ricerca-ricette/ricette+carne+macinata/. Lucru care mie, personal, mi se pare logic, pentru că trecem carnea prin mașină, nu o tocăm la satâr (ceea ce nu cred că faceți nici dumneavoastră).
      Dacă v-a plăcut rețeta, spor la treabă și să vă fie de bine. Dacă ați intervenit doar ca să mă învățați limba română, renunțați, e târziu, eu însămi am renunțat să o fac, cu toate că a existat o perioadă a vieții mele (trecută demultișor) în care am fost plătită pentru asta. O seară minunată și o limbă română curată și expresivă!

      • Maria spune:

        carne macinata….wawww… pai dex-ul explica asa bine ce e macinat, si chiar nu e pentru carne ….dar biata limba romana merita orice mutilare….

      • Maria, de felul meu nu sunt o persoană plină de certitudini, dar ceva mă face să fiu convinsă că stăpânesc limba română mult mai bine decât tine. Site-ul aparține unei persoane trăitoare în vestul țării, noi așa spunem. Așa cum voi numiți slănina șuncă, dar nu vă facem analfabeți pentru asta. Nu îți place cum scriu, s-au îmulțit blogurile culinare ca ciupercile după ploaie, sunt convinsă că vei găsi unul care să nu îți stârnească asemenea ”wawww”-uri.

      • Betty spune:

        De obicei nu comentez pe bloguri, dar nu pot sa ma abtin de data asta.
        Cred ca cucoanele astea nu sunt casatorite, dar daca gresesc cumva imi pare rau de sotii lor. Sa va fie rusine!
        Bitchy trolls!

        Doamna Laura am facut cateva retete de la dvs. si au fost foarte delicioase! Este blogul meu preferat. Gatiti ca mama acasa in Ardeal. Am sa fac supa asta pentru sotul meu. Si de ciuda am sa folosesc carne macinata si o sa fie asa de buna incat va vorbi 7 limbi nu numai romana :))

      • :)) Să vă fie de bine și dumneavoastră și soțului. Sunt sigură că, de fapt, secretul gustului constă tocmai în carnea măcinată. :)

      • Johanna spune:

        Ha! Rețeta este excelenta. Mulțumesc.

        Cu timpul, asimilam culturi, limbi și facem loc, uitând… nu m-a șocat termenul “măcinat”. Pentru a pune capăt discuțiilor interminabile in ceea ce privește limba romană și, mai ales, cultura romană (care nu e unitara, e o sciziune enorma între regat și vestul țării, doua entități ireconciliabile)…. am decis sa nu transmit aceasta limba msi departe. Suntem vorbitori de cinci limbi din familii diferite. Copii nu vorbesc romană. Puțin caricatural, ca in Astfalt Tango, dar merita efortul de a o pune sub tăcere.

        O înțeleg perfect pe Laura L.

    • Miha spune:

      Ar trebui sa lasi frustrarile si rautatile la o parte si sa fii recunoscatoare pentru informatiile primite. Te-ai blocat exact la „carnea macinata” si ai uitat ideea postarii unei retete. Greseli gramaticale nu ai gasit dar ai vrut tu sa fii mai extraordinara . Nu iti place, iesi de pe site!
      Incredibil de nerecunoscatoare!!!

  14. florina spune:

    Buna!
    Am facut si eu perisoarele. Ciorba nu, deci nu ma pronunt.
    Au iesit excelente si am sa pastrez reteta.
    Singurul lucru pe care l-am schimbat, absolut din greseala, a fost ca am folosit 350g de carne in loc de 600. Aveam 2 pachete de carne tocata si am uitat sa-l desfac si pe al doilea.
    Dar au iesit bune, nu s-au desfacut la fiert si a mancat toata lumea.
    Multumim pentru reteta!

  15. Anca spune:

    Foarte buna! Multumesc. ?

  16. Ana A. spune:

    Foarte buna, e prima data cand pun si leuștean in ciorba de perișoare ! Delicioasa, doar ca eu am călit legumele mai întâi, in puțin ulei…apoi am adăugat apa, si pana a început sa fiarbă, erau gata si perișoarele, iar orezu l-am adăugat doar in perișoare, si nu l-am opărit, ci doar spălat in apa rece, atât.

    • Mă bucur că v-a plăcut aroma de la rețete de ciorba de perișoare, poftă bună și să vă fie de bine! Să știți că toți pașii rețetei sunt consemnați acolo cu o anumită logică: dacă opăriți orezul, se va reduce timpul de fierbere pentru perișoare, astfel carnea lor va rămâne suculentă. Călind legumele în ulei, ați adăugat un plus de grăsimi și calorii în preparatul final, pe care cei mai mulți preferă să îl lase deoparte. În fine, important e că v-a plăcut dumneavoastră, vă mai aștept cu drag!

  17. Teodora spune:

    Am facut-o fara smantana cu ou ca imi place mai mult si e delicioasa, combinatia de legume si verdeturi e perfecta. Multumim!

  18. ciorapverde spune:

    E reteta pe care am tot cautat-o. A iesit foarte buna! ( initial) . Acuma invat sa gatesc, si am facut aceasta reteta, a iesit tare buna cand a fost gata, dar la scurt timp s-a acrit. Am mai incercat retete de ciorbe cu smantana si aproape toate s-au acrit . Am incercat sa racesc ciorba cat de repede am putut. Aseara nu mirosea a acru, dar azi de dimineata era deja stricata. Smantana si ouale erau proaspete si le-am tinut la frigider. S-a mai lovit careva de situatia asta ? nu stiu unde gresesc :(

    • Mă bucur, în primul rând, că ți-a ieșit o ciorbă gustoasă. ”Timpul scurt” în care s-a acrit nu poate să fi fost, totuși, atât de scurt. :) Având în vedere că e vară, nu putem ține ore în șir mâncarea preparată la temperatura bucătăriei, e necesar să o dăm la frigider cât mai curând posibil, altfel, chiar dacă ai folosit ingrediente proaspete și de bună calitate, se poate întâmpla să fermenteze.
      Sfaturile mele ar fi:
      – Deîndată ce ai terminat ciorba și ai servit familiei o primă masă, ceea ce a rămas se transferă într-un alt vas. Ca să grăbești răcirea, poți pune vasul în care ai transferat ciorba într-un vas mai mare cu apă rece (sau în chiuveta umplută cam de un lat de mână cu apă rece). Atenție să nu intre apă în ciorbă!
      – Imediat ce ciorba ajunge la temperatura camerei (nu poate dura mai mult de o oră) o dai la frigider unde se va păstra perfect 2-3 zile.
      – Când încălzești ciorba, scoți doar atât cât vei consuma, într-o crăticioară mai mică, nu reîncălzești toată ciorba rămasă, dacă ai nevoie de doar 2-3 porții. Nu clocoti ciorba când o reîncălzești, se va tăia și nu va mai avea un aspect prea plăcut (deși va fi bună pentru consum și la fel de gustoasă).
      – Dacă pregătești cantități mari de ciorbă, o altă abordare ar putea fi să nu o dregi cu ou și smântână decât înainte de a o servi. Păstrezi ciorba la frigider, înfierbânți bine cantitatea de care ai nevoie și adaugi smântână și gălbenuș într-o cantitate adaptată volumului de ciorbă încălzit.
      Sper că ți-am fost de folos și nu te descuraja, pe căldura asta se pot întâmpla oricui astfel de accidente.

    • eu spune:

      In vara aceasta eu am tot transferat ciorbitele , supitele in doua craticioare mai mici si le.am racit in chiuveta cu apa amestecand usor . F. cald si se strica repede . Cand fierb un os ptr ciorbita de perisoare, nu intotdeauna o dreg cu galbenus. Smantana o pun pe masa si isi pune fiecare cat vrea de vrea …

  19. franco spune:

    foarte buna aceasta ciorba de perisoare

  20. Camelia spune:

    Minunata! E a doua oara cand fac aceasta reteta, dupa indicatiile tale, si a iesit din nou delicioasa! Copiii mei o mananca cu placere, si nu doar ei :-)
    Pana la aceasta reteta nu puneam smantana la ciorba de perisoare, dar este, cu riscul sa ma repet, absolut delicioasa!
    Site-ul tau este o sursa de inspiratie foarte buna. keep up the good work!

  21. Lia spune:

    Multumesc din suflet pentru reteta!! Sunt incepatoare la gatit dar aceasta ciorba a iesit foarte buna !!!! Asta va ramane reteta mea preferata pentru ciorba de perisoare

  22. Petra Nicoleta spune:

    Ajutooor, nu mai stiu ce sa mai fac de mancare, baiatul meu nu vrea sa manance deloc ciorbe, ce sa mai mai gatesc (are 6 ani, baiatul meu )

  23. Ovidiu spune:

    OK, asta e pe lista cu to do. Urmeaza ;).

  24. ileana spune:

    Minunata aceasta ciorba de perisoare, multumim de reteta, nu o sa mai fac niciodata altfel!

  25. Silvia spune:

    O rețetă ca la mama acasă….delicioasa…

  26. hrystian spune:

    wow …nu am facut niciodata ciorba dar reteta asta a iesit buna rau exact cum facea bunica mea …multumesc

  27. olivia spune:

    Am incercat reteta azi. Este delicioasa!

  28. Adriana spune:

    Dupa ciorba de vacuta, saptamana asta am incercat-o pe cea de perisoare…un deliciu, pentru care am primit, din nou, laude din partea familiei…va multumesc mult pentru sugestiile culinare si pentru modul detaliat in care prezentati retetele! Deja am prins curaj sa trec la lucruri mai complicate! Zilele urmatoare voi incerca retetele de prajituri si fursecuri :-)

  29. Aurelia spune:

    Foarte gustoasta ciorba asta, am bagat-o in meniul lunii :)

  30. denisa spune:

    Foarte buna, a iesit perfect , multumesc

  31. Valy spune:

    Carnea se poate macina? eu stiu de carne tocata nu macinata

    • Laura Laurentiu spune:

      Atunci dumneavoastra folositi tocata, bine? :) Va influenta in vreun fel gustul retetei faptul ca eu am crescut intr-o zona a tarii in care carnea se mai si macina, uneori?

  32. Adyna spune:

    Locuiesc in elvetia de 16 ani si din pacate nu stiu sa gatesc romaneste. Dar multumita voua invat :-) . Am incercat recepta si mi-a iesit fenomenal de buna . Mii de multumiri :-) .

  33. none spune:

    pentru cate persoane ar iesi ciorba asta de 5 litri ??

    • lauralaurentiu spune:

      O portie normala e de la 350 la 500 ml., depinde cat de mult vrei sa pui in boluri/farfurii.
      Pe 18.01.2014 10:49, „Disqus” a scris:

  34. laur spune:

    Mai am putin si termin, nu am tinut cont de specificatia cu marimea perisoarelor si le-am facut cam mari :) dar cred ca vor fi ok, a si inca ceva si la voi plutesc perisoarele le tot ametesc in speranta ca vor fierbe :))

  35. Raluca spune:

    Excelenta retata, rezultatul este minunat !

  36. Uica Tovie spune:

    N-are in lume asemanare cu ciorba de perisoare, dreasa cu smantina, si in loc de felul doi, mai o portie plina farfuriaa*!*_*

  37. andreea spune:

    Buna ziua! As vrea sa fac ciorba aceasta,dar pentru 8-9 persoane. As vrea sa va intreb care sunt cantitatile? Va multumesc!

    • lauralaurentiu spune:

      Buna, Andreea, ai putea incerca cu cantitatea dubla fata de ingredientele din reteta, desi inclin sa cred ca si 1 data si 1/2 ar fi suficient. Daca iti ramane ceva ciorbica o poti pastra la frigider pana a doua zi, cand va fi la fel de buna.

  38. ciorbarul spune:

    cio cio cio ciorrrba e buuuna , da da darr sa fiie bu bu buuuna .

  39. Idrisa spune:

    Buna Laura! Mi-ai facut pofta de aceasta supa! :) Vreau sa incerc sa o fac dar am o mica problema, nu gasesc niciunde telina..pot sa o substitui cu ceva sau pur si simplu sa nu o adaug? E foarte importanta? Multumesc anticipat!

  40. tiberiu 10ani spune:

    e buna preferata mea

  41. Roxana D. spune:

    Am facut ciorba asta dupa un precedent esec in ciorba de perisoare, care era cat pe ce sa ma faca sa renunt la ideea ca-mi poate reusi. Am respectat reteta intocmai (raportand totusi cantitatile la oala mea micuta de 2 L) si a iesit atat de buna, incat prietenul meu de cum intra pe usa spunea „mancam ciorba, nu??”. Dupa ciorba ne gandeam daca mai avem loc si de altceva, dar oricum la ea nu renuntam. :)
    Multumesc de reteta! Cred ca a fost pentru mine asa cum a fost pentru tine Laura, ciorba de fasole cu care l-ai cucerit pe sotul tau! :))

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur tare mult, Roxana draga :). Sunt convinsa ca beneficiarul era deja cucerit, ciorba asta nu a facut decat sa-l convinga ca faptul de a se fi predat cu totul tie a fost cel mai bun lucru pe care l-a facut in viata lui. Sa va fie de bine! :)

  42. Violeta K. spune:

    Sotul e cel mai aspru critic al meu cand e vorba de mancare. Nu-i place nici prea acru, nici prea sarat, nici prea prea nici foarte foarte. Pe langa toate astea, trebuie sa recunosc ca nici eu nu sunt cea mai vajnica bucatareasa. Cu ajutorul retetei tale, am reusit sa-l impresionez atat pe el cat si pe mine. Am urmat-o pas cu pas si a iesit o minunatie. Data viitoare cand mai da peste mine vreun avant „bucataresc” o sa abordez ciorba de burta. Am citit-o si e foarte bine explicata. Merci frumos.

  43. Senni spune:

    E o reteta foarte gustoasa. Ne-a placut si aceasta, una in plus… :))

  44. LAURENTA spune:

    CIORBITA DE PERISOARE ,BUNA-I PENTRU FIECARE!

  45. Eclectica spune:

    Perisoarele le pot face numai din piept de pui sau trebuie carne tocata din doua feluri de carne? De care? Cat fierbe in total toata ciorba?

    • lauralaurentiu spune:

      Se pot face perisoarele din piept de pui fara probleme, nu e nevoie de alta carne. In total dureaza 35-40 de minute, e una din ciorbele cele mai rapide.

  46. Eclectica spune:

    M-am gandit sa incerc sa gatesc si eu o bunatate din asta! Intrebare: dupa ce fierb perisoarele 20 de minute si adaug rosia bucatele, cat mai las sa fiarba? Sau o las sa se raceasca si o dreg cu smantana etc ? multumesc!

  47. Anca spune:

    Dna Laura, am încercat pana acum vreo 10 din rețetele postate de dvs. aici și TOATE, absolut TOATE au fost excelente! Gătiți dumnezeiește! Exact ca mama mea acasă.
    Va mulțumesc pentru ajutorul pe care-l oferiți unora mai novici – asa, ca mine – în ale gătitului.
    Datorita rețetelor dvs, am ajuns sa gătesc ca mama și bunica mea!

    Sărut mana!

  48. Dana spune:

    acum am facut si eu minunata ciorba mersi e foarte gustoasa…

  49. Dana spune:

    acum am facut si eu minunata ciorba mersi e foarte gustoasa…

  50. ana spune:

    am o intrebare , smantana este cea de gatit sau din aceea fermentata , acra?

    • lauralaurentiu spune:

      Buna, Ana, nu are importanta prea mare, poti folosi indiferent de care. Totusi, daca folosesti smantana pentru gatit e sigur ca nu se va taia, dar cu putina atentie poti obtine rezultate la fel de bune si cu smantana fermentata :).

  51. Simona spune:

    A iesit ft buna ciorbita, felicitarile familiei care a fost ft multumita :D

  52. Iulia Caluian spune:

    Felicitari ptr reteta!Sa traiesti mult…:)

  53. Ioana_abrudan95 spune:

    cat ulei se pune? :-s

  54. raluca spune:

    super reteta..am urmarit-o pas cu pas si a iesit o minunatie….ms de reteta si la cat mai  multe

  55. mihaela spune:

    pot sa pun un polonic de supa la smantana cu ou si imediat luata de pe foc?  sau cat trebuie sa astept sa se raceasca?

    • lauralaurentiu spune:

       Iei oala de pe foc si imediat pui un polonic de supa fierbinte din oala peste smantana batuta cu galbenus intr-un castron separat. Omogenizezi si adaugi imediat peste toata supa, amestecand cu polonicul. Daca smantana e buna (minimum 20 % grasime) nu ar avea voie sa se taie. Daca vrei grasimi mai putine, sfatul meu e sa reduci cantitatea de smantana, mai degraba decat sa folosesti mai multa si mai slaba. :) Spor la treaba!

  56. Lolyta spune:

    Laura,
    Reteta aceasta este extraordinara. Am gatit si eu astazi si tot ce pot sa spun…este absolut fantastica!nu am mancat ciorba mai buna vreodata!!Sunt asa te bucuroasa ca te-am gasit ! :) Multumesc mult!

    Lory

  57. ~Anonymous~ in afara de comentariile ridicole …are poate si un nume??? Ori numai critici din umbra????
    Rusinica…..

  58. Victoria spune:

    Multumesc foarte mult pentru reteta aceasta , e o ciorba ca in povesti de buna.
    Draga Laura, sotul meu se bucura mereu cind ii gatesc din retetele tale, nu numai el, ci si parintii mei.
    Si eu am facut pina acum ciorba de perisoare, dar a ta e nemaipomentita de buna.
    Te-am pupat si merci.
    Cu drag
    Victoria

  59. Andree_frmusica spune:

    o sa incerc sieu reteta suna bine

  60. andu spune:

    Arata foarte bine aceasta ciorbita, chiar acum ma apuc de ea. Multumim pentru reteta.
    Mi-am dat seama din comentarii ca orezul oparit se pune in compozitia pentru perisoare. Cred ca ati omis ca treceti acest pas in reteta.
    Felicitari pentru site! Am incercat mai multe retete si toate au fost delicioase.

  61. lauralaurentiu spune:

    Daniela Teodora, sa va fie de bine! :) Stiu cat e de buna, ultima data cand am facut-o am mancat cred ca vreo 2 litri de ciorba eu singura! :)) Nici nu mi-a mai trebuit alta mancare.

  62. daniela teodora spune:

    Am facut in seara asta ciorba. Super. Mai facusem eu, dar asta e beton. Si da, ou cu smantana in ea. Si orez in zeama pe langa cel din perisoare, care nici nu se simte daca stau sa ma gandesc. Perisoarele sunt altfel decat le faceam eu pana acum. Jur ca asta e reteta de perisoare pe care o sa o fac de acum in colo. Saru' mana pentru masa.

  63. lauralaurentiu spune:

    Anonim – tu pui cumva smantana in ghiveci? Eu nu. Nu miroase a lapte, miroase a ciorba buna in stil transilvan. Mie ciorbele cu bors imi miros a fermentat, dar ma abtin de obicei in a comenta lucrul asta, tocmai pentru ca sunt persoane care il agreaza si nu vreau eu sa jignesc gusturile nimanui. A-propos, in afara de anonim, esti cumva "reteta de ciorba de perioasre, marca inregistrata"? Ca prea comentezi de pe o pozitie exhaustiva :)) !

  64. Anonymous spune:

    orez in ciorba ? in afara de cel din perisoare? smanatana cu ou in ciorba de perisoare ? ce ciorba de perisoare e asta/ si, apropos, nu miroase a lapte de la smanatana? iese cam ghiveci nu ciorba.

    • Banateanca spune:

       Mey Anonimule, se vede ca nu esti din Banat! :)
      Tu n-ai citit cum se numeste site-ul asta: CUINA BANATEANA !
      In Banat si-n Ardeal ciorbele se gatesc cu smanata, mancarurile sant insotite de sosuri cu lapte, de sosuri dulci.  Pilaful se mananca cu compot, si mazarea se face  cu sos de lapte , marar si putin zahar, de exemplu….

      • Danielle spune:

        Si chiar de n-oi fi banateanca, sunt moldoveanca, ador ciorbele drese cu smantana si ou. Si da, la ciorba de perisoare se pune orez! Dar Anonimul nu are ce face, se baga si el in seama pe aici! Multumim,Laura pt retetele tale! Am citit cateva pe aici si sunt extraordinare! 

      • lauralaurentiu spune:

        Multumesc, draga mea, ma bucur ca iti place ciorbita si restul retetelor, te mai astept cu drag!

        2012/4/11 Disqus

    • Ada spune:

      Om priceput dom’le ..c e sa mai zici … :)))) 

  65. lauralaurentiu spune:

    El recetario de Falina, multumesc de vizita si apreciere, te mai astept!

  66. lauralaurentiu spune:

    Gina, m-ai amuzat teribil! :)) Pana la urma mi-ai atras atentia ca am uitat sa scriu ceva despre reteta asta de ciorba: e foarte rapida! Nu are cum sa iti ia mai mult de o ora de la curattul legumelor si pana in farfurie, e adevarat. Sa va fie de bine, dragilor! Te mai astept!

  67. El recetario de Falina spune:

    Buna…
    Chiar ma gandeam la ciorbica de perisoare sa pregatesc intr-o zi dar acum mi-a venit si mai multa pofta…
    pastrez reteta…arata minunata.
    te pupic.

  68. Gina spune:

    Laura, ce crezi ca am facut eu in ultima ora? Nimic mai simplu: cum ai postat ciorba asta, cum am trecut in bucatarie si m-am apucat de tocat ceapa si morcovi, l-am trimis pe prietenul meu la real sa ia smantana, ardei si patrunjel si acuma numa ce am savurat amandoi o ciorba… spectacol si-alta nu! facuta pas cu pas dupa reteta ta! In viata mea eu ciorba mai buna nu am facut si nici nu am mancat! Multumesc din suflet pentru masa Gina&Adi din Complex.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE