Ciorba de salata verde

Autor:

Unul din deliciile verilor copilariei mele a fost aceasta ciorba de salata verde. Imi placea, si atunci si acuma, atat calda cat si rece, si mama buna o facea atat de gustoasa! Ce-mi place atat de mult la ciorba asta de salata, pe langa gustul minunat, este faptul ca e de sezon, vorba bunei mele: „Atunci is toate de mancat, cand le da Dumnezeu, ca dupa aia le cautam si nu mai le gasim.” Salata verde de primavara, ceapa si usturoiul verde in aceeasi oala, cu o singura picatura de parfum de afumatura, asa cum ii sta bine unei mancari ardelenesti :) – cum sa nu-ti placa?

ciorba de salata verde, reteta ciorba de salata verde

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Ciorba de salata verde:

  • 2-3 capatani mari de salata verde
  • 8-10 fire de ceapa verde, partea alba si cea verde deschis
  • 5 fire de usturoi verde
  • 1 lingura cu varf de faina
  • 1 lingurita de paprika
  • 2 linguri de ulei
  • 1,5 litri lapte sau zer proaspat
  • 250 gr. smantana grasa sau 500 ml. iaurt gras (sau sana, kefir etc.)
  • 2 galbenusuri
  • 1 legatura de marar
  • sare si piper
  • optional: 50 de grame de slanina afumata, otet sau zeama de lamaie pentru inacrit

Preparare Ciorba de salata verde:

Inainte de toate, trebuie sa marturisesc ca mi-a fost aproape dificil sa dau ingrediente exacte pentru ciorba asta, nu le-am masurat niciodata si de fapt, e o reteta destul de permisiva: nu ai salata? Nu-i bai, aceeasi poveste gustoasa se intampla cu frunze de loboda, de macris, de sfecla, de spanac etc. N-ai ceapa verde? O ceapa marisoara face exact aceeasi treaba. Ba, chiar si laptele din reteta se poate inlocui cu apa, caz in care recomand sa se dreaga ciorba cu smantana, nu cu iaurt. Si, bineinteles, daca ciorba e prea deasa pentru gustul vostru, adaugati cu generozitate apa (sau lapte) pana cand e exact asa cum va place voua. Dupa aceste lamuriri, sa purcedem!

Salata se spala bine de pamant, nisip si orice fel de impuritati, desfacand foaie cu foaie. Se pun frunzele intr-o oala incapatoare, cu numai putina apa, vreo juma’de litru, ca nu e nevoie sa le cuprinda, de la inceput; se adauga sare si se pune oala pe foc. (poza 1) In scurt timp, frunzele vor scadea foarte mult fata de volumul initial, se apasa in lichidul care clocoteste si se fierb 5 minute in clocot, dupa care se rastoarna intr-o strecuratoare si se clatesc sub jet de apa rece (poza 2). Intr-o oala se pune pe foc slanina afumata (daca nu doriti sa folositi, sariti peste pasul asta) fara adaus de grasime. Mie imi place gustul de afumat pe care il da, dar nu imi place grasimea de porc topita in ciorba, asa incat scurg bine de grasime jumarile rumene (poza 3), sterg oala cu un servet de hartie absorbanta iar slanina prajita o scot pe alta hartie, ca sa se dreneze de grasime. In aceeasi oala pusa pe foc se adauga cele 2 linguri de ulei si ceapa verde taiata in rondele, cu un pic de sare de la inceput, ca sa isi lase lichidul si sa nu aiba tendinta de a se arde (poza 4). Se caleste cateva minute ceapa, amestecand constant pana cand se inmoaie, apoi se adauga deodata paprika si faina, amestecand cat sa se impregneze (poza 5).

preparare ciorba de salata verde

Imediat, se adauga laptele sau zerul fierbinte, amestecand continuu. Sa ne intelegem, ciorba se poate pregati si cu apa simpla, caz in care va recomand sa cresteti cantitatea se smantana folosita.

preparare ciorba de salata verde 2

In oala se adauga salata verde bine scursa de lichid si tocata in bucatele mici (mie imi displace profund sa-mi alunece „taitei” de salata din lingura) si slaninuta fripta.

preparare ciorba de salata verde 3

De indata ce incepe sa clocoteasca, se reduce focul si se fierbe ciorba in clocote mici timp de 10 minute.

Separat, se toaca marunt mararul si usturoiul si se pun intr-un castron. Deasupa se toarna smantana sau iaurtul (sana am folosit eu azi) si se bate bine cu cele 2 galbenusuri. Se opreste focul, unul – doua polonice din zeama fierbinte se toarna deasupra galbenusurilor cu smantana sau iaurt si se omogenizeaza bine. Se toarna continutul castronului peste zeama din oala si se amesteca.

preparare ciorba de salata verde 4

… si e gata, nu inainte de a inacri zeama dupa plac cu zeama de lamaie sau otet. Dupa cum vedeti, o reteta nemaipomenit de usoara, rapida si gustoasa cum nici nu pot spune!

ciorba de salata verde, reteta ciorba de salata verde 2

Pofta buna!

P.S. daca doriti, puteti adauga la ciorbica asta in momentul servirii o omleta zdravana, din cateva oua (3-4), fripta pe ambele parti, scursa de ulei pe un servet absorbant si taiata taietei, asa cum am facut si eu la reteta de supa(ciorba) de spanac.

Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

70 Comentarii la "Ciorba de salata verde"


Vizitator
monica
28 aprilie, 2015

Nu inteleg de ce unele personae oparesc salata,spanacul etc. in felul acesta eliminate toate vitaminele si ele ramin ca o ,,,iarba ,,,fara gust si vitamine ,eu nu oparesc nimica si nu este amara precum spun unele personae !!!!!!!!

28 aprilie, 2015

Mie nu mi se pare deloc amara salata si nici spanacul,numai ca ciorba asta asa am invatat de mica sa o fac. Dupa parerea mea, cred ca se opareste mai degraba din cauza ca se coloreaza zeama foarte tare, nu pentru ca ar fi amara.

Vizitator
Ariana
21 aprilie, 2015

Cu ciorba asta ne-a delectat si mama primavara!Da! asa se face!!!Noi acasa o mancam cu mamaliga si branza de burduf ,facut bulz ! Este o bunatate! Eu am incercat sa o fac,….dar,niciodata nu mi-a iesit atat de gustoasa ca si a mamei mele…. Toate aveau alt gust cand eram eu mica…

Vizitator
irina
21 aprilie, 2015

Si eu o fac la fel cu slaninuta afumata dar fara paprika ,in plus,bat usor albusurile si le dau drumul la final in oala ,vor aparea sub forma de zdrente.Buna de tot!

Vizitator
Felicia
20 aprilie, 2015

Bună de tot! Aceeași idee, că nu pun paprica, și, personal doar, nu-i place mărarul decât la murături. Super rețeta!

Vizitator
monica
20 aprilie, 2015

Buna idee, chiar am sa fac si eu. Este foarte buna si imi aminteste de copilarie, bunica mea o facea cu zer din lapte de oaie in loc de lapte si fara boia.☺

20 aprilie, 2015

Cu zer de lapte de oaie? Wow, foarte fain suna!