Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ciorbă de văcuță

Ciorbă de văcuță

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

O ciorbă de văcuță, plină de legume și cu mult leuștean, ce poate fi mai bun, mai ușor și mai sănătos? Rețeta mea de ciorbă de văcuță e simplă, nepretențioasă și adaptabilă, dar foarte, foarte gustoasă, de fapt, alături de ciorba de perișoare și de ciorba de burtă aș putea zice că e una din rețetele de ciorbă preferate ale familiei mele. Iată despre ce vorbesc:Ciorbă de văcuță

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10
Grad de dificultate: redus

Ingrediente Ciorbă de văcuță:

(pentru 4 litri de ciorba)

  • 1 kg. carne de vita cu os, ideal este rasolul, dar merg și bucăți de pulpă sau 500 – 600 grame de carne de vita macră (de preferat carnea cu os, va avea altă consistență zeama)
  • un buchet asortat de rădăcinoase pentru supă: 2 morcovi buni, 1 pătrunjel rădăcină, 1 țelină mică, 1-2 cepe
  • 200-300 de grame de conopidă ruptă în buchețele mici (sau varză albă tăiată fin, gulie tăiată cuburi)
  • 200-300 de grame de fasole verde păstăi (și/sau mazăre boabe)
  • 1 – 2 ardei gras tăiat cuburi
  • 2-3 cartofi cuburi
  • 1-2 roșii opărite, decojite, tăiate în cuburi
  • leuștean proaspăt sau uscat
  • sare, piper
  • opțional: lămâie, oțet sau borș pentru înăcrit suplimentar
  • opțional: smântână la servit

Preparare Ciorbă de Văcuță:

1. Carnea se pune la fiert, în apă rece cu sare. Atenție, în funcție de cât de bătrână este carnea de vită, procesul de gătire al acesteia se poate prelungi. Se fierbe carnea la foc mic, îndepărtând spuma care se formează la suprafață de oricâte ori este nevoie, așa cum am arătat la rețeta de supă clară de vită.

ciorba-de-vacuta-reteta-ciorba-de-vacuta-reteta-pas-cu-pas-cum-se-face-ciorba-de-vacuta

O modalitate de a accelera fierberea cărnii este oala sub presiune. Zeama va fi mai tulbure, dar dacă asta nu vă interesează prea mult, veți economisi un timp prețios.

2. Intre timp, se pregatesc radacinoasele:

Preparare Ciorbă de văcuță 2

Se curata, se spala, ceapa se taie marunt, telina, patrunjelul si morcovii in cuburi:

Preparare Ciorbă de văcuță 3

3. Cand oala de foc incepe sa clocoteasca, se indeparteaza cu grija spuma, de cateva ori. Cand nu se mai formeaza atat de abundent spuma, se verifica daca nu cumva carnea a atins gradul de gatire necesar pentru pasul urmator; se inteapa cu o furculita si daca aceasta intra in carne, chiar intampinand o oarecare rezistenta, se adauga radacinoasele (carnea trebuie sa fie fiarta mai bine decat pe jumatate):

Preparare Ciorbă de văcuță 4

4. Se lasa sa fiarba pe foc mic, daca ciorba fierbe cu clocote mari va fi tulbure. Se pregatesc restul de legume – aici se pot face combinatii dupa gustul fiecaruia, eu am folosit conopida, fasole verde, ardei si cartofi. Daca ardeiul si cartoful mi se par oarecum indispensabile (dar nu neaparat), se poate renunta la una din celelalte legume si introduce o alta, in functie de preferinte si de gustul fiecaruia.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Alte Rețete De Ciorbe Românești:

reteta ciorba de perisoare

Ciorbă de perișoare

reteta ciorba de burta

Ciorbă de burtă

ciorba de fasole cu tarhon si afumatura

Ciorbă de fasole cu tarhon și afumătură

Se potrivesc foarte bine varza alba, mazarea boabe, gulia, dar, de ce nu, chiar si dovlecelul. Iata legumele mele, curatate si taiate in bucati potrivite (mie si familiei mele ne place ca tot ce este in farfuria de ciorba sa incapa bine in lingura, dar se pot lasa si bucati mai mari):
Preparare Ciorbă de văcuță 9

5. Cand radacinoasele sunt fierte pe jumatate (incep sa se inmoaie) se adauga conopida, ardeiul si fasolea verde (se adauga legumele tinand cont de timpul necesar pentru fierbere, cele care au nevoie de mai mult timp – conopida, ardeiul, guliile etc – se adauga primele iar mazarea, dovleceii etc la final):

Preparare Ciorbă de văcuță 10

6. Se verifica gradul de fierbere al carnii de vita si, cand furculita intra usor in ea, se scoate si se lasa sa se raceasca putin:

Preparare Ciorbă de văcuță 11

7. Se taie carnea in cuburi cat mai simetrice (pentru aspect, daca se foloseste carne cu os, se si dezoseaza) si se adauga in zeama care fierbe:

Preparare Ciorbă de văcuță 12

8. Se verifica cat de fierte sunt legumele si cand sunt aproape facute se adauga si cartofii. Dupa ce au fiert si acestia, se pun rosiile fara pielita, taiate in cuburi (si, eventual, 1-2 linguri de bulion, dupa gust). Daca inacriti ciorba cu bors, clocotiti borsul separat, intr-o craticioara, apoi adaugati-l peste ciorba care fierbe. Se lasa sa dea 2-3 clocote si se trage de pe foc.

9. Se pregateste verdeata … ia-o de unde nu-i, asa ca… fuguta in gradina, dupa leustean (bineinteles, asta a fost o stratagema ca sa ma mandresc cu tufa mea care in sfarsit s-a prins!):

Preparare Ciorbă de văcuță 13

Se spala si se toaca fin leusteanul, se presara pe deasupra si… bucataria se umple de arome, gurile pofticioase de saliva si imediat farfuriile ochi!

Preparare Ciorbă de văcuță 14

Varianta de servire pentru mine pentru sot, fara smantana:

Preparare Ciorbă de văcuță 15

Si pentru domnisoara casei:

Preparare Ciorbă de văcuță 16

Pofta buna!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

112 comentarii la Ciorbă de văcuță

  1. adrian spune:

    nu mai omorati vacutele!!

  2. […] singur ingredient! | Pentru Suflet. Gulas unguresc traditional – reteta clasica | Savori Urbane. Ciorba de vacuta. O ciorbita de vacuta, plina de legume si cu mult leustean, ce poate fi mai bun, mai usor si mai […]

  3. Georgiana spune:

    Astazi am incercat si eu reteta si a iesit delicioasa.

  4. Jo spune:

    Eu fac ntotdeauna cu legume de supa congelate-acolo sint de toate pt toti ca legume si nu mai am probleme cu curatatul si tocatul !

  5. Ioana spune:

    Perfecta rețeta. O singura as avea la Dvs. De ce se fierbe bucata întreaga de carne si nu se face cuburi când este cruda?

    • Dacă fierbeți carnea în bucată mare, atunci când o tăiați cuburi, gătită deja fiind, își va păstra forma mult mai frumos. Dacă tăiați cubulețe de carne crudă acestea se vor deforma în timpul gătirii. Să vă fie de bine!

  6. […] insa am mancat-o in vizite si mi-a placut. Mai ales ca Laura Laurentiu o descrie atat de frumos aici, ca fiind ciorba preferata a familiei sale. Hai sa o fac si eu si sa vad cum iese. A iesit […]

  7. Adriana spune:

    Nota 10 cu felicitari! In loc de conopida am pus varza alba si a iesit senzatie! Multumim pentru reteta!

  8. michael spune:

    Am incercat si eu aceasta reteta si mi-a reusit perfect, mai buna decat la restaurant. Multumesc foarte mult. Nici nu as fi crezut ca eu pot face asa o ciorba!

    • Laura Laurentiu spune:

      :) Oricine urmeaza retetele cu strictete le va reusi. Si sa stii ca orice preparat facut in casa, cu grija, va iesi foarte bun. Sa-ti fie de bine!

      • Carol spune:

        Hello! mai am putin si o opresc din fiert! O intrebare…De ce carnea e tot tare?:( cat s.o mai fierb ca ajung sa fac piure din cartofi :)

      • Ați citit rețeta? :) V-am recomandat să adăugați legumele doar după ce carnea e aproape fiartă/fiartă.

  9. Gabriela spune:

    Se poate folosi si gulas de vita? Multumesc

  10. Alina spune:

    Se pun 4 l de apa? Sau in total ciorba va avea 4 litrj cu tot cu carne si legume ?

  11. Andrei spune:

    Cand se pune borșul?

  12. christyansen spune:

    f buna bv bv bv bv bv

  13. Mihaela Voicu spune:

    mi ati facut o pofta…..:) asa ca m am dus in piata si am luat tot ce trebuie si ma m apucat de treaba..:) este pe foc…aproape gata..iamii iamii..o sa l dau gata pe sotul meu..cu ciorbita..:)

  14. Alex BCS spune:

    foarte greu… am facut kilometrii de la Calculator in bucatarie… :) multumesc pentru reteta …

  15. Elena spune:

    Am facut pentru prima data reteta ciorba de vacuta si a iesit super. Multumesc!

  16. nouatigaraelectronica spune:

    Adooooor Ciorbita de vacuta iar aceasta reteta nu ma face decat sa o ador si mai mult! Multumesc mult! O zi placuta tuturor!

  17. magda spune:

    EU nu inteleg un lucru:legumele si carnea fieb cam in acelasi timp?Carnea nu fierbe mai greu?Adica n-ar tebui lasata sa fiarba mai mult si apoi sa se puna legumele?Sau trebuie folosita oala cu presiune ?(eu nu am din pacate).

    • lauralaurentiu spune:

      Magda, legumele nu se adauga decat dupa ce carnea, aflata in fierbere, se spumeaza de cateva ori si nu mai formeaza spuma, asta va dura, dupa experienta mea, cel putin 30-45 de minute, daca nu chiar 1 ora, timp in care carnea va fierbe de una singura. Si atunci, zice textul retetei, se adauga pentru inceput doar radacinoasele „Cand oala de foc incepe sa clocoteasca, se indeparteaza cu grija spuma, de cateva ori. Cand nu se mai formeaza atat de abundent spuma, se adauga radacinoasele”. Restul de legume intra in scena cand radacinoasele sunt aproape fierte: „Cand radacinoasele sunt fierte pe jumatate (incep sa se inmoaie) se adauga conopida, ardeiul si fasolea verde:”.

      • Magda spune:

        Multumesc draga Laura ca-ti faci timp intotdeauna sa -mi raspunzi si sa ma lamuresti,asa cum ai facut-o si de data aceasta.Se vede ca esti un om deosebit si sunt sigura ca pui suflet in tot ceea ce faci.O zi frumoasa iti doresc!

  18. Violeta spune:

    Acuma e pe foc sa vedem cat de gustoasa imi iasa :D

  19. vasile spune:

    ceapa cand o pui

  20. ticu alex spune:

    Super buna reteta.multumiri de la burticile noastre saturate

  21. Ioana spune:

    uite aici reteta adevarata ! http//qgs244825

  22. e foarte buna……e preferata mea la ciorbe!!

  23. szocs tunde-maria spune:

    e foarte buna ….e preferata mea la ciorbe!!

  24. Diana Popa spune:

    f buna reteta. am incercat-o. .f frumoase si comentariile para-gastronomice. felicitari si multumesc. :)

  25. Alex spune:

    Tocmai am gatit-o. Delicioasa!

  26. Am descoperit de curand site-ul tau si sunt f incantata… imi plac retele tale ca sunt in general f usoare, explicate f bine si mai ales, ca nu folosesti ingrediente f greu de gasit mai ales pt cei din strainatate……voi face negresit astazi ciorbita ta de vacuta….

    • Am facut ciorbita si a fost gata in 2 zile- 4 l!!!!! excelenta….eu care momentan sunt insarcinata in 13 sapt si sunt cam pretentioasa la  mancare, nu ma mai puteam satura…la fel si fetita care e ciorbareasa ca si mama…:)
      Voi continua sa ma inspir de pe site-ul tau!!!!!!

  27. Costi_achim68@yahoo.it spune:

    foarte gustoasa bravo

  28. Nclticoleta stan spune:

    suuper tare!

  29. Micaroma2000 spune:

    Incercat, iesit super gustoasa! Saru’ mana pentru ”indrumare”!

  30. Dada_she_she spune:

    si borsul? :?
     

  31. Pislaruangela spune:

    arata super BRAVO!

  32. monicutza spune:

    tare faza cu varianta de servire…foarte buna mi a iesit…

  33. Hierophant7 spune:

    multumesc pt reteta o minunatie :D

  34. Rorica spune:

    Cum sa fierb carnea asta de vacuta mai repede si mai bine? Ca mie imi iese ca talpa…o fierb 4 ore si tot tare e!!

  35. andreea spune:

    foarte gustoasa pare sa iasa…am notat reteta si in maxim 2 zile revin sa va spun cum a iesit desi nu am nici cea mai mica indoiala ca va fi ca la restaurant.:D

  36. Pirkko spune:

    Excelenta reteta! Ne-a placut foarte mult. Multumin.

  37. ciprian spune:

    ca aspect….hmmm….sa spunem….ceva…ceva….a iesit dar ca gust….un deliciu

  38. Sevanmario spune:

    super reteta doar ce am terminat de facut ciorbita si  am gustato  nota 100    va pup

  39. Geta Papadopol spune:

    trebuie sa fie grozava!Multumesc ptr reteta!

  40. Naomi_bodnar spune:

    multumesc foarte mult pentru retete,toate mi le plac,dar supa aceasta e buna enorm,iti doresc mult succes,si felicitari,din partea mea,acum deci,sa ma apuc de treaba..,ma numesc Naomi,sunt din jud timis,locuiesc de o perioada de timp in Londra,si vizitez foarte mult acest blog

  41. aihnoa spune:

    suuper !

  42. adryana2 spune:

    Arata asa de bine ca am fost si am cumparat si eu ce era nevoie si acum ma pregatesc sa o fac.
    Felicitari pentru reteta

  43. Jacktels Kochbuch spune:

    Tare feinä Ciorbitä.
    Acuma am Pofte mari….

    Multe Salutäri Jacob

  44. laura laurentiu spune:

    Sa stii ca fost tare bunuta! ;)

  45. MONONOKE KITCHEN spune:

    Arata extraordinar de bine, parca-mi si miroase a o ciorba buna de tot cand ma uit la poze!

  46. laura laurentiu spune:

    Vanilla and thyme – thank you so much for the visit! I am very pleased that you are interested in my recipes. I'm very curious about your impressions.

  47. Vanilla and Thyme spune:

    I love reading your recipes! Your cooking is a little different from here in New York, but I love to try new ideas, and like to read about different food cultures and traditions. I will try making this soup for my family, it looks delicious! Thanks for sharing-

  48. laura laurentiu spune:

    Lissa, multumesc draga mea, de vizita si de apreciere! N-am schimbat mare lucru, am pastrat "zugraveala" si "decorul" dar m-am debarasat de mobilierul inutil :).

  49. Lissa spune:

    Laura draga mea,am fost plecata atata timp si imi era dor sa trec pe la tine;vad ca ai facut ceva schimbari…dar retetele sunt la fel de delicioase,te pup!

  50. laura laurentiu spune:

    Gina, eu stiu? Esti cuminte si harnicuta? :P Ca atunci nu as zice nu! :)

    Multumesc pentru aprecieri!

  51. Gina spune:

    Laura, nu mai vrei sa ai o fata :P ? Uite, Milena confirma cat de buna e ciorbita! :))

    Chiar daca fetei tale nu ii place noua infatisare a blogului, eu sunt de partea ta – less is more. In plus, pot vedea mai bine pozele, nu imi atrage atentia nimic de la ceea ce ma intereseaza – deci mai multe plusuri!

  52. narcisa spune:

    Laura draga, urmaresc de ceva vreme blogul tau. Nu pot sa spun decat atat: Jos palaria! Banatul reprezinta o parte din copilaria mea si retetele tale imi amintesc de tot ce e frumos si bun in viata. Felicitari!

  53. laura laurentiu spune:

    =)) Tortul tau fiind ala ciocolatos de tot? Las' ca ciorbita de vacuta e mai buna si mai sanatoasa! Si mult mai putin calorioasa!

    In privinta aspectului blogului – vreau sa fie minimalist, fara gadgeturi inutile, simplu si implicit… stylish. Am citit undeva ca una din greselile frecvente pe care le face un blogger incepator este aceea ca isi aglomeraza aspectul blogului cu "di tati". O sa iti arat o data, cand imi vei acorda o audienta, cum mi-as dori eu sa arate blogul meu.

  54. Milena spune:

    Mama draga, mi-am facut account pe blogspot doar ca sa te intreb ce s-a intamplat cu frumosul tau rosu blog. Eram cu adevarat mandra de tine si de aspectul paginii tale, mica mea informaticiana. Si, tu, l-ai facut albastru… pastel! Astept sa vad cum va arata, neputand a crede ca il vei lasa asa.
    Am mancat putina ciorbita acum. Mmiam, a fost buna! Candva, in viitorul apropiat, te rog frumusel sa imi faci tortul meu.

    Ma si semnez: semnat, Milena.

    • Carmen spune:

      Foarte frumos ce ne-ati descris aici, am sa incerc si eu reteta dvs. sper din suflet sa am rezultate maxime! Succes pe mai departe! Cu drag Carmen

  55. Sabina spune:

    Hey, Laura! Arata senzational ciorbita aceasta. Bun bun!!! Abia astept sa incerc si varianta aceasta.

  56. laura laurentiu spune:

    Nik26 – sa stii ca ai dreptate ;) ! Tot mancaricile astea traditionale, simple si pline de arome, sunt cele mai bune!

  57. laura laurentiu spune:

    Ciorbita e buuuna, casuta – simplificata, ca sa nu fie obositoare pentru oaspetii de seama care ii calca pragul! Multumesc, si tie, Alison!

  58. alison spune:

    bine te-am gasit in casuta noua!se incarca f. f. repede!yummmy ciorbita ta,simt leusteanul!o seara buna1

  59. Nik26 spune:

    Foarte bun! :D

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE