Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ciorbita de legume

Ciorbita de legume

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

De multe ori, prefer o ciorbita de legume in locul ciorbelor sau al supelor pe baza de carne, cand e sa pregatesc un fel principal mai satios. Si mai carnos, desigur :). Ciorba de legume e usoara, aromata si foarte gustoasa si… place tuturor celor ai casei, ceea ce e foarte important!

Ciorbita de legume

Ingrediente (pentru 4 litri de ciorbita):

  • 1 ceapa mare
  • 3 morcovi
  • 2 fire de patrunjel radacina
  • 1 telina mica (de dimensiunea unui ou)
  • 1 ardei gras mare
  • 1 gulie alba mare (250 de grame)
  • 300 de grame de conopida, curatata, rupta in mici buchetele
  • 250 de grame de fasole verde
  • 2 cartofi medii, curatati si taiati in cubulete
  • 2 rosii de marime mijlocie, oparite, curatate de pileita si taiate in cuburi
  • 3 linguri de ulei

Optional (daca nu tineti post):

  • 300 de grame de smantana cu 30% continut de grasime
  • 3 galbenusuri
  • verdeata: patrunjel, leustean, frunze de telina, marar proaspat
  • sare, piper
  • apa fierbinte
  • dupa gust, zeama de lamaie sau otet, la servire

Preparare:

Pentru inceput, tin sa precizez ca felul in care am asortat legumele corespunde preferintelor mele, dar si stocului din camara si frigider. Ceea ce este obligatoriu la aceasta ciorbita este ceapa, ardeiul si radacinoasele, cat si rosiile oparite care se adauga la final. Legumele se asorteaza dupa preferintele fiecaruia, putand sa lipseasca una dintre cele enumerate de mine si sa fie adaugate altele, cum ar fi: mazare verde, varza tocata, chiar dovlecel etc. Eu am procedat astfel: pentru ca ciorbita sa aiba o „faţă” frumoasa, cu stelute colorate de grasime, am pus la calit in ulei ceapa tocata, ardeiul, morcovii, patrunjelul si telina, toate curate si taiate in cubulete:

Preparare Ciorbita de legume 1

Intre timp, am curatat gulia, indepartand pe cat posibil partea lemnoasa, si am taiat-o in cuburi:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Preparare Ciorbita de legume 3

De indata ce radacinoasele si ceapa au inceput sa isi dezvolte aroma si sa lase lichid, am stins totul cu 2 litri de apa fierbinte (in caz ca lichidul scade prea mult, se mai completeaza cu apa fierbinte in timpul prepararii), am adaugat 1 lingurita de sare si gulia – dat fiind ca aceasta fierbe mai greu:

Preparare Ciorbita de legume 4

Pana ce a inceput sa fiarba, am curatat si portionat conopida:

Preparare Ciorbita de legume 5

Cand gulia a prins sa se inmoaie, am adaugat la zeama care fierbea conopida si fasolea verde:

Preparare Ciorbita de legume 6

Iar deindata ce conopida a fost aproape gata, am adaugat cuburile de cartofi si cele de rosie oparita, curatata si taiata in cuburi. Am lasat sa fiarba pana cand s-au fiert si cartofii:

Preparare Ciorbita de legume 7

Am presarat verdeata tocata si am pus capacul, sa se intrepatrunda aromele timp de vreo 10 minute. Galbenusurile le-am batut cu 2 linguri de apa rece, apoi cu smantana grasa (daca smantana folosita are un procent mai redus de grasime exista pericolul sa se taie). Am adaugat la acest amestec un polonic de ciorba, am amestecat bine, apoi am adaugat amestecul peste restul ciorbei din oala. Am potrivit gustul de sare si de piper. La servire, am mai presarat ceva verdeata:

Preparare Ciorbita de legume 8

Dupa gustul fiecaruia, se poate inacri cu zeama de lamaie sau otet. Mie si fiicei mele ne-a fost perfecta ca atare, sotul meu si-a pus otet.

Pofta buna!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns la Vasile Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 comentarii la Ciorbita de legume

  1. Vasile spune:

    Reteta e foarte buna si cred ca iese ceva bun. As avea totusi ceva de spus (dobrogean fiind) :
    – in loc de zeama de lamaie sau otet, incercati sa acriti ciorba cu bors de casa. Acesta ii va
    da o savoare deosebita. Stiu ca in Ardeal si Banat borsul este un ingredient rar intalnit, localnicii
    preferand mancarurile mai dulci, dar incercati macar o data.

  2. aici e fotografie pt carnaciorii in aluat!

  3. draga mea, doamna!!! astazi am cautat o ciorbita la Dv! si am gasit! am facut-o pe aceasta si ne-a placut muuuult inclusiv copiiilor!!! nu am avut smantana decat de 24 % si nu a iesit la fel de „colorata” ca a Dv! dar important e ca a iesit super! am si fotogafie cu ea! iar cealalta fotografie e cu carnaciori in aluat, nu am gasit o reteta la Dv, desi as fi preferat…. dar sunt super faini!!!! va imbratisez cu drag! multumesc

  4. laura laurentiu spune:

    Zdravo Surac! Takvu corbu ja volem, da ima sve iseckano sitno unutra, kad zajtim sa kasikom, da mi sve stane u kasiki! Imas prava, tako kuvaju pravi profesionalci ;) ! Havla ti na poseti, da Bog pomaze!

  5. Surac spune:

    Здраво Лаура и помоз Бог.
    Чорба ти је супер,волим све је лепо насецкано као прави професијоналац, велики поздрав из Ресице.

  6. laura laurentiu spune:

    Multumesc mult, Jakob! Asa e, tare bunuta e, aromata si placuta! Cui ii place, poate sa puna si crutoane (asta am uitat sa scriu in reteta) =)) .

  7. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    asta este Ciorba noasträ preferatä acasä. Fetele mele se omoarä pentru ea.
    Minunatä ai fäcuto. O Culoare de sä musti in Monitor. Compliment

    Multe Salutäri Jacob

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE