Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Supa de linte rosie

Supa de linte rosie

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Ieri am vazut la televizor o emisiune cu subiect culinar, in care o turcoaica draguta a preparat o reteta de supa de linte rosie numita „ezogelin”. Mi-a placut reteta ei dar mi-au venit si idei proprii, si cum aveam linte rosie in casa, pornind de la ceea ce am vazut la televizor am facut si eu propria mea reteta de supa de linte rosie, o reteta gustoasa, vegana, potrivita, deci, si pentru zilele de post, foarte rapida si foarte usor de facut.Supa de linte rosie

Inainte de a vorbi despre ingrediente si modalitate de preparare, asa vrea sa scriu cate ceva despre linte, care este o leguminoasa prezenta in alimentatia omului din cele mai vechi timpuri, fiind cultivata in scop alimentar inca din neolitic. Popoarele orientului si cele din jurul Mediteranei agreeaza in mod deosebit lintea. Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativă la fasole, ideala in supă sau gatita cu carne si legume. Lintea este catalogata drept aliment cu grad nutritional A, datorita continutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor si proteine si continutului foarte scazut de grasimi. Lintea nu conține colesterol și aduce un aport caloric de aproximativ 110-160 kcal/100g, în funcție de varietatea de linte și modul de preparare.

Ingrediente Supa de linte rosie:

  • 350-400 de grame de linte rosie
  • 2-2,5 litri de apa
  • 1 morcov marisor
  • telina cat o nuca
  • 2 cepe
  • 1 ardei rosu
  • 1 rosie fara pielita
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1 lingura rasa de sare marina
  • 1 lingurita de piper proaspat macinat
  • 1 lingurita de boabe de coriandru macinate
  • 1 lingurita de chimion macinat
  • 1 lingurita de paprika dulce
  • 2 frunze de dafin
  • 1 legatura de patrunjel verde

Preparare Supa de linte rosie:

Se spala si se curata legumele, ceapa se toaca marunt, ardeiul la fel morcovul si telina se dau pe razatoare.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Se incinge uleiul de masline extravirgin intr-o oala si se calesc ceapa, ardeiul, morcovul si telina pana cand se inmoaie.Preparare Supa de linte rosie 2Intre timp, lintea se spala si se scurge bine de apa.Preparare Supa de linte rosie 3Se adauga apa fierbinte peste legumele calite din oala, apoi lintea.Preparare Supa de linte rosie 4Indata ce incepe sa fiarba cu clocote, se formeaza o spuma groasa care trebuie pe cat posibil indepartata. Dupa ce se spumeaza, se adauga sarea, dafinul si toate condimentele.Preparare Supa de linte rosie 5Focul se reduce la minimum si se fierbe supa timp de 15-20 de minute. In scurt timp, lintea va fi fiarta si supa se va ingrosa, daca este nevoie, se mai adauga apa. Dupa ce lintea este bine fiarta si s-a ajustat cu apa supa (daca se doreste) se adauga rosia fara pielita taiata in cubulete mici.Preparare Supa de linte rosie 6Se mai da in clocot timp de 2-3 minute si supa este gata.

Am mancat supa fierbinte, presarata cu patrunjel verde tocat si garnisita cu un strop de ulei de masline (optional), alaturi de felii de paine prajita, parfumate cu putin usturoi. Un deliciu!Preparare Supa de linte rosie 7Pofta buna!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

34 comentarii la Supa de linte rosie

  1. Cristina Elena spune:

    Foarte gustoasa ! Chimenul ii da un gust deosebit .

  2. o femeie spune:

    am facut si eu varianta asta si o fac des, doar am eliminat calitul legumelor si adaugat 1 lingura de ulei la finalul gatitului. iese f. buna si mai sanatoasa

  3. Ancuta centea spune:

    Întrebare:eu nu am folosit niciodată linte,nu se pune cu apa ca si fasolea sa stea la inmuiat?multumesc!

  4. mihaela spune:

    in ulimii ani am mancat foarte multe feluri de mancare de pe toate continentele, in mod deosebit mancare asiatica, dar am descoperit mancarea libaneza – si sunt un fan al programului paprika tv – , si citind mesajele lasate de cititori am vazut ca sunt probleme cu cuminul – el il pun intr-o piua din acelea care se mai vad ca ornamente la farmacii din bronz mostenire de familie – iar in toate bucataria nord africana si asia mica cuminul este foarte mult folosit. supa de linte fac in mod deosebit pentru ca fiul meu cere destul de des, si pentru ca incerca sa scadem si glicemia, fiind unul din alimentele care ne ajuta.

  5. Lia spune:

    am facut aceasta supa si pot spune ca a iesit f buna; nu am mai mancat pana acum linte si eram curioasa sa vad cum e; o sa mai fac ca mi-a placut

  6. olesea spune:

    Immm…..mininc si nu ma mai pot satura de acest gust al minunatei supusoare.Nici n-am apucat sa spal vasele,ca deja ii si trimisem sorei-mele receta,…este si ea o graviduta ca mine de altfel,……sper sa n-o apuce poftele acuma noaptea :DDD

  7. Cris spune:

    incercati sa adaugati la final si cateva frunze strivite de menta uscata…ii da o aroma deosebita!!!

  8. Am pus deja la fiert pt supa asta, doar ca eu nu am avut in casa linte rosie, ci lintea aceea obisnuita cu bobul un pic mai mare de culoare verde inchis…sper sa iasa buna si asa!!! revin cu foto si impresii!

  9. Royan32 spune:

    am facut si eu supa, foarte buna, foarte parfumata, am pus si chimen, am gresit-o pt ca a trebuit sa o las in oala si sa plec si cand m-am intors se umflase si am fiert-o prea mult – habar n-aveam ca lintea (de data asta am folosit doar rosie, bio) – fierbe atat de repede :))))))))) si acum o mancam „supa crema” :)))))))) buna, oricum.
    o intrebare totusi, voi cu ce macinati fratilor chimenul  – care intr-adevar trebuie pus macinat, pt ca mie imi „scapa” prin rasnita de piper manuala si am incercat cu o chestie pe acelasi principiu dar electrica si prin aia imi scapa. mai ales, chimenul e cam tare fata de alte condimente. mai am de incercat prin rasnita de sare :)))))))) 

  10. Royan32 spune:

    am si eu o intrebare: coriandrul stiam ca este foarte iute, in acest caz, o lingurita de coriandru si una de piper fac supa picanta? merci! in rest… o sa o incerc si eu, arata foarte bine, este usor de facut si cred ca e buna la gust, imi place lintea!

    • lauralaurentiu spune:

      Coriandrul nu este iute, semintele sunt aromate cumva… dulce, lemnos+ aroma de pamant reavan (iar frunzele au o aroma de lamaie, dar asta e alta poveste pentru ca la aceasta supa nu folosesc frunze de coriandru). Supa este picanta de la piper, dar coriandrul aduce doar aport de aroma. O fata a sugerat un pic de chimen in plus, am incercat si eu si e foarte potrivit.

      • Royan32 spune:

         da, merci! am pus o data coriandru boabe la ceva si eram convinsa ca e iute, acum am gustat o boaba si nu e, de fapt este foarte aromat! merci oricum!

  11. Anonymous spune:

    Draga Laura, vreau sa-ti multumesc pentru reteta de supa de linte, am facut-o si eu si este absolut delicioasa, am pus si chimen asa cum a spus Fuat Gencal, si este absolut delicioasa.

    Angela

  12. lauralaurentiu spune:

    Luminita, multumesc de sugestie, mie imi place foarte mult chimenul si il folosesc frecvent in diverse mancaruri: la gulas, supa de chimen, tagine etc. Pentru supa de linte rosie am scris destul de clar, sper, ca am avut un model autentic, anume supa turceasca "ezogelin". Cea pregatita la TV nu avea chimen. Dupa mesajul tau, curiozitatea m-a indemnat sa "sap" mai adanc si, curios, nici alte retete pe care le-am gasit pe web nu au chimen. Au in schimb menta, cu toate :). Asa ca uite ca merge supa de linte si fara chimen, nu doar a mea, care a mers pe gatlejurile noastre in totalitate, dar si a altora care o fac tot fara chimen. :)
    Dar, repet, pentru ca mie imi place mult chimenul si pentru ca nu tin la autenticitatea acestei retete (nici nu am respectat-o, in loc de menta am pus patrunjel :P ) o sa tin cont de propunerea ta, pentru care iti multumesc.

  13. lauralaurentiu spune:

    Mira, multumesc de felicitari :). In ce ma priveste, e putin probabil ca as putea sa tin o zi de post fara lactate. Daca nici uleiul vegetal nu e admis… clar, nu e de mine! :P

  14. lauralaurentiu spune:

    Fuat Gencal, thank you so much!

  15. Anonymous spune:

    supa de linte nu merge fara chimen macinat ( 1 lgt / oala de 3 l ) , de fapt asta e condimentul nr 1 ptr acest fel de mancare, incearca data viitoare si ai sa vezi ca iese mai gustoasa.

    luminita

  16. mira spune:

    Da, e de post, dar cand e dezlegare la ulei! Si arata foarte bine !!!!!!

    In rest, imi plac enorm retele tale, si mai ales aluaturile, sa nu mai spun de muzica ta:d.

    Mira

  17. Fuat Gencal spune:

    Hayırlı günler. Ellerinize sağlık. Çok leziz, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE