
Supa de mazare cu galuste





Supa de mazare cu galuste inseamna pentru mine unul din momentele de rasfat ale copilariei. Adoram supa asta pe care o primeam neaparat vara, fiind unul dintre felurile de mancare de sezon pe care le facea mama buna. Ei bine, acum ma pot bucura de supa de mazare cu galuste in tot timpul anului, pentru ca, spre deosebire de buna-mea, eu beneficiez de binefacerile progresului tehnologic si imi pot conserva legumele proaspete la congelator. Din mazare proaspata sau congelata, supa de mazare cu galuste va iesi la fel de buna.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6
Grad de dificultate: usor
Ingrediente supa de mazare cu galuste:
- 1 ceapa
- 2-3 morcovi
- 1 bucata de telina cat o nuca
- 400-500 de grame de mazare boabe, proaspata sau congelata
- 1,5 litri supa clara de pui (sau apa)
- 2 oua
- 3-4 linguri de faina + 3-4 linguri de gris
- 150 de grame de smantana
- 1 lingura de ulei
- 20 de grame de unt
- verdeata dupa gust (eu folosesc cate 1/2 legatura de patrunjel si marar, tocate si amestecate bine intre ele)
- sare si piper
- optional, zeama de lamaie dupa gust
Preparare supa de mazare cu galuste:
Simplu ca buna ziua, si pe cat de simplu, pe atat de bun :). O precizare: eu prefer la aceasta supa galuste mici, ceva mai tarisoare decat cele pufoase pentru supa clara de pui. Daca le preferati pe acelea, eliminati faina din compozitia galustelor si faceti-le numai cu gris.
1. ceapa, morcovii si telina se curata, se spala si se taie in cubulete cam de 5-7 mm.
2. se incinge uleiul in cratita in care se va pregati supa, se adauga imediat untul si cand incepe sa sfaraie, se adauga toate legumele taiate cuburi (poza 1) si o lingurita de sare; se reduce focul si se calesc impreuna 5 minute, amestecand constant ca sa nu se prinda;
3. dupa 5 minute, se adauga 1,5 litri supa de pui fierbinte sau apa fierbinte (poza 2); se aduce in clocot si se fierb impreuna 5 minute, cat sa se inmoaie radacinoasele adaugate;
4. la supa care fierbe se adauga mazarea toata deodata (poza 3);
5. pana ce mazarea incepe sa clocoteasca, se pune intr-un castronel 1 ou intreg si 1 albus (galbenusul celui de-al 2-lea ou se pastreaza deoparte); se bat oul si albusul cu furculita impreuna cu un strop de sare pana cand spumeaza; se adauga pe rand cate 1 lingura de faina si 1 lingura de gris, amestecand dupa fiecare, pana cand compozitia va avea consistenta unei creme groase (poza 4);
6. dupa ce supa cu mazarea da in clocot, se inmoaie o lingurita in supa apoi se formeaza mici galuste care se plonjeaza in supa clocotita (poza 5);
7. galbenusul se bate bine cu smantana si 1-2 linguri de apa rece; dupa ce mazarea si galustele au fiert, ceea ce nu ar trebui sa dureze mai mult de 6-7 minute, se trage oala deoparte de pe foc, se dilueaza smantana cu galbenus cu putina zeama fierbinte si apoi se adauga in oala, amestecand rapid (poza 6).
Se drege gustul cu sare si piper si imediat se presara verdeata tocata si se acopera supa cu capacul, lansand aromele proaspete ale verdeturilor sa infuzeze pret de 3-4 minute.
Supa de mazare cu galuste este gata de servit:
Daca se doreste, fiecare poate sa inacreasca supa in farfurie cu zeama de lamaie dupa gust.
Pofta buna!
Lasă un răspuns la Ana Lapustea Malaescu Anulează răspunsul