Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Supa de pasare cu taitei - Zupã de cocoș

Supa de pasare cu taitei – Zupã de cocoș

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Supa de pui, de gaina, de cocos – cam acelasi lucru, in esenta

Supa sau „zupa”, cum zice banateanul, este, in Banat, un element obligatoriu al pranzului duminical. Bineinteles, supa este galbena-aurie datorita pasarilor grase de curte care se fierb pentru a o obtine. Dupa principiul „gaina batrana face zama buna”, demonstrat este ca cea mai buna supa e cea preparata din pasari de curte mature, dar nici supa de pui de casa nu e de lepadat. Ori de care fel ar fi, supa de pui, supa de gaina sau de cocos, daca e concentrata si gustoasa, limpede de sa se vada floarea-n fundul blidului si garnisita cu taitei fini sau galuste pufoase, supa e cam la fel de buna. O buna alternativa sunt si taiteii magici la minut, care sunt gata in doar 5 minute, atat de simpli incat si un copil ii poate face.

”Zupa” de cocos este considerata pe-aci, prin partea locului, una dintre mai savuroase. Pe lista celor mai fine si gustoase supe se inscriu cea de fazan si de bibilica. In fine, reteta de supa (mai degraba procedeul, as zice) e foarte simpla, dar necesita atentie la detalii, pentru a reusi asa cum trebuie.

supa de pasare, supa de cocos, supa de pui

Ingrediente Supa De Pasare Cu Taitei:

ingrediente supa de pui, supa de pasare

  • cateva bucati potrivite pentru supa dintr-un cocos crescut in ograda socrilor spate, aripi, gat, picioare (sau bucati cu os de gaina, sau de pui, preferabil crescut in curte)
  • 1 ceapa
  • morcovi
  • patrunjel – radacina, pastarnac, telina
  • verdeata, sare, piper

Preparare Supa De Pasare Cu Taitei:

Zarzavaturile curatate si spalate, intregi, se pun la fiert impreuna cu carnea , in apa rece, cu o lingura de sare. Daca folositi zarzavat tanar, de primavara, este bine sa se adauge dupa spumarea supei, in acest caz punandu-se la fiert doar carnea in apa rece cu sare.

supa de pasare reteta pas cu pascopy

Imediat ce incepe sa fiarba se aduna spuma formata:

supa de pasare reteta pas cu pas - spumuirea supei

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Spuma se va aduna de cateva ori succesiv la inceputul fierberii, pana cand nu se va mai forma. Este esential sa se adune cu grija, pentru ca aceasta spuma (proteine din carne) tulbura supa daca nu este indepartata cu grija.

supa de pasare din gaina-cocos de casa, reteta pas cu pas

Pentru o supa reusita, focul trebuie sa fie domol iar supa sa nu clocoteasca. Cand atat carnea cat si zarzavaturile sunt fierte bine, supa se strecoara:

preparare supa de pui, reteta supa de pasare

Daca folositi taitei de casa, cu atat mai mult proaspeti, nu este nevoie sa ii fierbeti separat, nu vor tulbura supa catusi de putin. Supa se pune din nou pe foc si cand da in clocot se adauga taiteii (sau galustele) toti deodata (eu am folosit taitei dintr-un ou, proaspeti, facuti chiar atunci, pentru reteta de taitei in imagini dar si varianta video, click aici.).

preparare supa pasare cu taitei, reteta supa de pui

Este important, insa, sa nu se adauge taitei decat in supa care va fi consumata imediat, de exemplu, daca ati facut 4 litri de supa si urmeaza sa serviti 4 portii (aproximativ 1,4 litri), masurati cantitatea potrivita de supa pentru servit si adaugati taitei sau galuste doar in aceea, eu masor care o mana de taitei/persoana. Restul de supa se raceste si se pastreaza la frigider, urmand sa se dea in clocot si sa se adauge taitei si verdeata atunci cand o vom servi si cand va fi la fel de buna si cu acelasi gust ca atunci cand am luat-o de pe foc.

Daca folositi taitei (fidea) de cumparat, acestia se fierb in apa cu sare, separat, se scurg, se limpezesc si apoi se adauga in supa.

Se poate adauga verdeata tocata in oala, eu prefer sa o presar in farfurie. Se pune capacul peste oala si se lasa sa abureasca doar cateva minute. Se pune supa in farfurii unde se poate adauga, dupa preferinta, si morcov fiert, patrunjel verde tocat si piper:

supa de pui, supa de pasare, supa de cocos1

 Pofta buna!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

48 comentarii la Supa de pasare cu taitei – Zupã de cocoș

  1. christyansen spune:

    f bun bv bv bv bv bv

  2. […] supă de pui – „mami, e gata supica?” – astea sunt primele cuvinte ale băieților mei după ce se trezesc la amiază. Laura Laurențiu îmi e tare aproape de suflet cu rețetele ei ca la mama acasă. […]

  3. […] trei, taiteii ramanand pe locul doi. Eu si fata mea preferam, deci, galustele. Am mai vorbit despre supa de pui si cu alte prilejuri, dar avand in vedere ca la noi in Banat o masa fara o supa buna si clara de […]

  4. Anna Yzzakky spune:

    Dlicioasa

  5. alexandra spune:

    uau e delicioasa supa

  6. rose spune:

    Faina zupa! A doua zi e gelatinoasa…o minune!

  7. Cucia spune:

    Buna Laura, felicitari pentru reteta si pentru faptul ca o impartasesti la toti cei care vor sa o faca, fiind si f. sanatoasa si gustoasa. Vreau sa spun ca eu atunci cand am pofta de o salata de Boeuf folosesc carnea si zarzavatul din supa.

  8. vali spune:

    tare faina zupa asta…si eu am facut doar ca in loc de pasare am pus fazan iar teiteii au fost facuti dupa reteta dvs.va pup si va apreciez

  9. Cornelia spune:

    Am facut si eu supa.A iesit foarte buna. Felicitari pentru reteta.

  10. adinagrig spune:

    ce pot face cu carnea din supa? o pot folosi la vreo mancarica?

  11. Ionelasima spune:

    foarte buna

  12. M_ella2005 spune:

    Taieteii astia nu sunt nici pe departe taietei facuti pe moment, ci taietei din comert.

  13. Alina spune:

    Arata super daca si la gust e buna e ok.

  14. Alina spune:

    Arata super daca si la gust e buna e ok.

  15. Elenatudor040 spune:

    mmm…bun

  16. Ioana Vaida spune:

    „zupa „asta a ta arata foarte apetisanta…

  17. Anonim spune:

    Imaginea cu cinierul(farfuria inflorata) plina de taitei cu zupa cu morconi si patrunjel vergie – imi unge sufletul!; ca sfinta ne era duminica la tzara, sa fim toti adunati la masa si sa ascultam povetzele bunicilor pline de intelepciune, si umor totodata! Vremuri care nu se mai intorc!
    Mersi din suflet pentru initiativele d’voastra, elocinta si abnegatia ce ne’o aratati,
    ca”Dar din Dar se face Raiul”!! Virgil’utz

    • Anonim spune:

      Eu, iaca, am reusit sa ma intorc la tzara :). Adica mi-am vindut casa din oras si mi-am facut una de noaua, la Ghiroda. Acum, Ghiroda nu-i bas satu’ ala din amintirile noastre, ca-i cu canalizatzie, lampi fara fum si apa la duduroane, dar unge stau eu bas ii ca altadata :)), ca am luat un platz intr-un camp care nu-i nici in Ghiroda (de care apartine) si nici in Cimisoara (de care-i mai aproape decat de Ghiroda) asa incat binefacerile tzivilizatziei mai greu s-ajung-aici. Si aici coc pita mai in fiecare zi, incing foi de taitzai si fierb zama d-a galbana mai in toata duminica. :)

      • Virgil'utz spune:

        Frumos, buna alegere, te(va) felicit draga Laura!
        „decat codas la oras, mai bine fruntas la cinie in sat”!
        „D’zeu o blagoslovit pe om, si omul sfinteste pamantul”
        Da’ n gragina mica, pui si bujori? …ca mosu’mieu avea
        pra langa stupi si tufa da bujori si roinitza(plata verde a carei
        frunze strivite mirosau a lamaie!); si pmi si gutani si vishini turcesc.
        Dar numa’ in Banat cresc, cu influenta brizei mediteraneene(…!)
        si crumpii – roza da Banat, …si ouale au galbanusul ca soarele, si gainile sar gardu’ si raschie in gunoiu’ da grajd dupa coropishnitze!!
        Virgil’utz

      • Mariana spune:

        hei vecina! si noi ne mutam spatamana viitoare in Ghiroda…ne-am facut casa in camp peste pod de Bega. Tocmai acu ti-am descoperit blogul cautand clatite banatene…ai multe retete faine asa ca mai raman sa ma inspir de la tine! Cu drag, Mariana!

      • Anonim spune:

        Mariana draga, pai poate bem o data o cafa, ca-ntre bune vecine :). Eu stau
        in alt camp, dar tot in camp. :) Te mai astept cu drag.

        2011/2/15 Disqus

  18. Anonymous spune:

    am preparato si a iesit beleaaaaa.mai pune fiecare ce crede de cuviinta si iese ceva ce si zeilor le place

  19. Anastasia spune:

    draga Laura, fii atenta aici si te rog frumos fiind moderatorul http://foodblogcommunity.blogspot.com/ sa aduci la cunostinta despre acest concurs care e full de retete furate inclusiv din blogosfera sa anunti blogerii si sa-si caute retetele, fetele de pe gustos au gasit deja 60 de retete furate, intra sa-ti vezi si reteta pe care am gasito eu http://www.gatesti-ingenios.ro/Supa_de_taitei

    i-mi pare foarte rau :(

  20. laura laurentiu spune:

    Maraarad – iti multumesc pentru vizita si te mai astept cu drag :). Pty. ca numele sa iti apara in comentariu trebuie sa selectezi din lista, in loc de „anonim”, optiunea „nume” si sa scrii acolo numele care vrei sa apara.

  21. Anonymous spune:

    vreau sa zic ca intentia mea nu a fost sa scriu sub denumirea de anonim dar nu stiu asa a iesit pe aici ma identific sub denumirea de maraarad(alias marina)felicitari si pentru melodiile tale ai o voce tare frumoasa iti doresc numai bine si o sa mai revin in vizita la tine

  22. laura laurentiu spune:

    „Zama de taitai” – exact, o denumire foarte la subiect! ;)

  23. Anonymous spune:

    eu fiind din arad sint o mare fan de supa cu taitei de casa ,si eu fac supa la fel la foc mic o spumez si o strecor .trebuie sa iasa limpede .la noi se zice zama da taitai

  24. laura laurentiu spune:

    IulTONNik, baș cum zâși – șe goge sã fie mai bun ca zupa noastrã bãnãțanã? Mai cu samã dîn hoarã crescuce-n avlie dã bãnãțan șî cu tãițãii-ncinși dã o gãzdãrițã vrednicã șî poganã, sã-ți fie drag când îț umple cineriu’!

    Multumesc de felicitari – vezi ca sunt plina de surprize, cine stie de ce m-oi mai apuca in viitor? :))

    • Alexandru Stein spune:

      Azi fiind 1 ianuarie facem zupa din oase de porc , mai exact lopacitza , asa-i datina la noi de anul nou . Poti sa-mi zici cum iasa zupa de porc limpede ?…multzam fain…La Multi Ani !

  25. IulTONNik spune:

    Clar zupa bănățană , că-i ea de cocoș ori dă găină orice orătanie numa să fie de casă, e cea mai bună!…deși duminică am mancat,- deoarece după cum bine zice Laura, duminica fără zupa în Banat n-are nici un farmec,-aș mai mânca și acum măcar așa de poftă, numa oțâră, un blid și gata!….bravo Laura ești o bucătăreasă desăvârșită!!!…admir și apreciez că faci tăițeii în casă, că-i tai de mână și ca totul e cât se poate de tradițional și autentic!…doar ni-s întro adevărată cuină din Banatul de pustă-fie el și virtual!…

    Aștept cu interes și alte rețete, în mod special dintre cele tipic bănățene , care fără îndoială pe lângă pofta care ți-o provoacă, îți induc și acea stare a vremurilor de odinioară când totul era atât de simplu, atât de frumos și natural!…

    Felicitări!

  26. Ral spune:

    Foarte bine arata supa. Stiu de supele banatene, singurul loc unde am mancat supa la o nunta a fost in Banat.

    Mi-am facut si eu blog culinar mai altfel… te invit sa ma vizitezi si daca-ti place sa te abonezi :D

    http://openbucket.blogspot.com/search/label/COOKING%20AND%20FOOD

  27. laura laurentiu spune:

    Mona, iti multumesc din suflet pentru cuvintele atat de frumoase! Te mai astept cu drag la mine in cuina.

  28. Mona spune:

    Buna Laura !
    .. am venit si eu in vizita in „cuina ta banateana, plina de magie, culoare si arome” -cum frumoas ai spus tu ..
    ..nu esti numai o gospodina desavarsita, dar Dumnezeu te-a harazit si cu o voce minunata..cantecele tale pastreaza in ele taditia populara autentica..iar aceste aspecte se regasesc si in preparatele tale, atat de frumos prezentate..sa-ti de-a Domnul multa santate, fericire si putere de munca ,sa ne incanti si pe mai departe cu bucate alese , dar si cu cantece pline de caldura sufleteasca pe care o transmiti..

    o zi frumoasa si plina de caldura iti doresc..
    te pup :))

  29. laura laurentiu spune:

    Ca sa fie limpede supa e esential sa fiarba incet, fara clocote mari, sa fie spumata constant si strecurata cand este gata.

  30. laura laurentiu spune:

    Davella – uite cum un lucru atat de simplu ca o supa cu titei de casa ne aduce aminte de oameni dragi, asa mi se intampla si mie si de aceea nu vreau sa renunt la nimic din vechile obiceiuri. Sper ca supa din puiul cel quebecos sa iasa pe gustul tau! Numai de bine sa ai parte!

  31. Anonymous spune:

    Laura, mi-ai trezit muuulte amintiri frumoase cu aceasta delicioasa supa; nu stiam ca se strecoara supa , de asta nu intelegeam cum de este atat de clara si totusi substantiala;
    multumesc pentru reteta!!!!

  32. DAVELLA spune:

    Buna Laura! Ce pofta mi-ai facut cu zupa ta de cocos!!! Nici nu-ti imaginezi ca este una din imaginile copilariei mele… Dar de unde sa iau cocos aici in Montreal? Asa ca maine ma voi duce la supermarket si voi cauta cel mai grasut pui posibil. Cand te-am vazut cum tai taiteii de casa, mi-au dat lacrimile si mi-am adus aminte de bunica care nu facea supa fara ca taitei sa-i faca ea. Scuza-mi nostalgiile, nu vreau sa molipsesc pe nimeni…O saptamana insorita cu multe impliniri!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE