
Supa de pasare cu taitei – Zupã de cocoș





Supa de pui, de gaina, de cocos – cam acelasi lucru, in esenta
Supa sau „zupa”, cum zice banateanul, este, in Banat, un element obligatoriu al pranzului duminical. Bineinteles, supa este galbena-aurie datorita pasarilor grase de curte care se fierb pentru a o obtine. Dupa principiul „gaina batrana face zama buna”, demonstrat este ca cea mai buna supa e cea preparata din pasari de curte mature, dar nici supa de pui de casa nu e de lepadat. Ori de care fel ar fi, supa de pui, supa de gaina sau de cocos, daca e concentrata si gustoasa, limpede de sa se vada floarea-n fundul blidului si garnisita cu taitei fini sau galuste pufoase, supa e cam la fel de buna. O buna alternativa sunt si taiteii magici la minut, care sunt gata in doar 5 minute, atat de simpli incat si un copil ii poate face.
”Zupa” de cocos este considerata pe-aci, prin partea locului, una dintre mai savuroase. Pe lista celor mai fine si gustoase supe se inscriu cea de fazan si de bibilica. In fine, reteta de supa (mai degraba procedeul, as zice) e foarte simpla, dar necesita atentie la detalii, pentru a reusi asa cum trebuie.
Ingrediente Supa De Pasare Cu Taitei:
- cateva bucati potrivite pentru supa dintr-un cocos crescut in ograda socrilor spate, aripi, gat, picioare (sau bucati cu os de gaina, sau de pui, preferabil crescut in curte)
- 1 ceapa
- morcovi
- patrunjel – radacina, pastarnac, telina
- verdeata, sare, piper
Preparare Supa De Pasare Cu Taitei:
Zarzavaturile curatate si spalate, intregi, se pun la fiert impreuna cu carnea , in apa rece, cu o lingura de sare. Daca folositi zarzavat tanar, de primavara, este bine sa se adauge dupa spumarea supei, in acest caz punandu-se la fiert doar carnea in apa rece cu sare.
Imediat ce incepe sa fiarba se aduna spuma formata:
Spuma se va aduna de cateva ori succesiv la inceputul fierberii, pana cand nu se va mai forma. Este esential sa se adune cu grija, pentru ca aceasta spuma (proteine din carne) tulbura supa daca nu este indepartata cu grija.
Pentru o supa reusita, focul trebuie sa fie domol iar supa sa nu clocoteasca. Cand atat carnea cat si zarzavaturile sunt fierte bine, supa se strecoara:
Daca folositi taitei de casa, cu atat mai mult proaspeti, nu este nevoie sa ii fierbeti separat, nu vor tulbura supa catusi de putin. Supa se pune din nou pe foc si cand da in clocot se adauga taiteii (sau galustele) toti deodata (eu am folosit taitei dintr-un ou, proaspeti, facuti chiar atunci, pentru reteta de taitei in imagini dar si varianta video, click aici.).
Este important, insa, sa nu se adauge taitei decat in supa care va fi consumata imediat, de exemplu, daca ati facut 4 litri de supa si urmeaza sa serviti 4 portii (aproximativ 1,4 litri), masurati cantitatea potrivita de supa pentru servit si adaugati taitei sau galuste doar in aceea, eu masor care o mana de taitei/persoana. Restul de supa se raceste si se pastreaza la frigider, urmand sa se dea in clocot si sa se adauge taitei si verdeata atunci cand o vom servi si cand va fi la fel de buna si cu acelasi gust ca atunci cand am luat-o de pe foc.
Daca folositi taitei (fidea) de cumparat, acestia se fierb in apa cu sare, separat, se scurg, se limpezesc si apoi se adauga in supa.
Se poate adauga verdeata tocata in oala, eu prefer sa o presar in farfurie. Se pune capacul peste oala si se lasa sa abureasca doar cateva minute. Se pune supa in farfurii unde se poate adauga, dupa preferinta, si morcov fiert, patrunjel verde tocat si piper:
Pofta buna!
Lasă un răspuns la Anonymous Anulează răspunsul