Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Supă de roșii cu paste de casă - ”tărhană”

Supă de roșii cu paste de casă – ”tărhană”

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Supă de roșii cu paste de casă – ”tărhană” – rețeta bunicii mele, exact așa cum o făcea ea. Cum să faci rapid o supă de roșii cu paste casă, gustoasă și sănătoasă. Supă de roșii – rețeta tradițională, cu paste mici, proaspete.

Această supă de roșii cu paste de casă era pe placul bunicului meu, mare amator de bucate de sezon. I-o cerea Bunei de la primele tomate pârguite în grădină și cred că o aveam pe masă cel puțin o dată pe săptămână, cât era vara de lungă, dar și iarna, pentru că se poate face cu bulion de roșii fără nicio diferență de gust. De altfel, fiica mea pare-se că i-a moștenit preferințele, pentru că și ea savurează cu nemaipomenită plăcere supa de tomate coapte pe care i-o fac, are o adevărată pasiune pentru ea. Revenind la Buna, ea pregătea supa de roșii cu tot felul de garnituri: tăiței scurți de casă, uneori orez, niște găluște mici și tărișoare din făină dar și aceste paste grosuțe, cu textură nemaipomenit de plăcută, care pe la noi sunt denumite ”tărhană”, în timp ce prin Ardeal li se spune răzălăi.

supa de rosii cu paste de casa tarhana reteta pas cu pas

Cred că ați observat ghilimelele care încadrează cuvântul  ”tărhană” din titlu. Mi se pare deosebit de interesant faptul că aceste paste mici poartă această denumire pe la noi, pentru că tarhana turcilor, a perșilor, a armenilor este produs care, deși arată și este folosit în același mod, adăugându-se la supe, este de fapt mult mai complex, fiind obținut prin amestecarea făinii cu legume și iaurt, fermentarea amestecului și apoi deshidratarea și mărunțirea acestuia.

Tărhana noastră bănățeană este pur și simplu un aluat tare de tăiței, dat pe răzătoarea cu găuri mari imediat după frământare. Nu trebuie să uităm, însă, că Banatul Timișoarei a fost pașalâc turcesc timp de 164 de ani. E foarte posibil ca în această perioadă băștinașii să fi făcut cunoștință, cumva, cu produsul turcesc, pe care apoi și-au dorit să-l imite acasă la ei, fără să cunoască întreg procesul fabricării acestuia. Cel mai la îndemână trebuie să fi fost să imite forma, obținând din aluatul obișnuit de paste aceste firmituri numai bune de adăugat în supe.  De altfel, acest tip de paste este destul de răspândit, italienii folosindu-le și ei, sub denumirea de passatelli (de parcă ar fi putut italienii să rateze cumva vreo formă de paste).

Și-acum, rețeta promisă, foarte simplă, foarte gustoasă.

Ingrediente Supă de roșii cu paste de casă – ”tărhană”

Supa de roșii:

  • 1 kilogram de roșii cărnoase, bine coapte sau 700 ml. passata sau bulion
  • 1 ceapă de mărime medie (cam 80-100 de grame)
  • 2 morcovi mărișori (275-300 de grame)
  • 1 bucată de rădăcină de țelină (60 de grame)
  • 1 fir de pătrunjel rădăcină (80 de grame)
  • 1 ardei gras mic
  • 1-2 căței de usturoi (pe ăștia Buna nu-i punea, dar după mine roșii+usturoi=iubire mare)
  • 2 linguri de ulei
  • 2,4 litri de apă fierbinte
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • sare, piper și 1 linguriță de zahăr, doar dacă e nevoie (dacă vi se pare supa prea acră la final)

Tărhană:

  • 2 ouă de mărime medie (55 de grame/bucată)
  • 220 de grame de făină albă, poate 1 lingură în plus

Supă de roșii cu paste de casă – ”tărhană” – mod de preparare

1. Legumele se curăță, se spală și se dau prin răzătoarea cu găuri mari, mai puțin ardeiul, care se taie fâșii fine, și usturoiul, care se zdrobește. Firește, nu e nimic greșit dacă se toacă legumele, dar așa m-am obișnuit de la Buna cu supa asta, să fie și ceapa, și morcovii și țelina rasă și așa fac și eu. În cazul în care folosiți roșii proaspete, acestea se dau tot pe răzătoare, după ce se taie în două. Astfel, pielița va rămâne deoparte iar pulpa și sucul se vor colecta într-un castron. La fel de bine se poate folosi un bulion de roșii mai concentrat, pentru că supa oricum se fierbe.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

2. Se pune pe foc o oală cam de 3-4 litri și în aceasta se încinge pe foc mediu uleiul. Se adaugă ceapa, morcovii, țelina și pătrunjelul rase sau tocate, ardeiul tăiat fin și usturoiul zdrobit. Se presară de la început un praf de sare, pentru ca legumele să-și lase apa, se amestecă și se reduce focul la mic. Se călesc toate, amestecând frecvent, cam 7-8 minute. După ce ceapa s-a înmuiat – a devenit ușor translucidă – fără să se rumenească, se adaugă apa fierbinte și se lasă să fiarbă cam 10 minute.

supa-de-rosii-cu-tarhana-reteta-pas-cu-pas-calirea-legumelor

3. Între timp, se frământă rapid un aluat din cele 2 ouă bătute și făină. Începeți cu 200 de grame de făină iar dacă aluatul este molcuț, mai adăugați puțin. Trebuie să obținem un aluat tare, altfel nu îl vom putea răzui pe răzătoare.

supa de rosii cu tarhana framantare aluat de paste pentru tarhana

4. Imediat după ce am frământat aluatul, îl radem pe răzătoarea cu găuri mari. Pe măsură ce obținem ”tărhana” sau răzălăii, îi întindem pe o suprafață plană, pe cât posibil fără să fie suprapuse bucățile de aluat.

supa de rosii cu tarhana razuirea aluatului de paste

5. După ce am răzuit tot aluatul, lăsăm pastele să se zvânte câteva minute, pe o suprafață plană.

tarhana razuita pentru supa de rosii

6. Verificăm legumele din oală și când sunt aproape fierte, adăugăm roșiile răzuite/passata/bulionul. Se lasă să dea într-un clocot.

supa de rosii cu tarhana reteta pas cu pas adaugarea rosiilor in supa

7. Se gustă zeama de sare și se sărează după gust, apoi se adaugă în oală pastele răzuite, toate deodată.

supa de rosii cu tarhana mod de preparare

8. Se lasă pastele să fiarbă timp de 4-5 minute, nu e nevoie de mai mult, fiind proaspete. Se oprește focul, se potrivește gustul supei cu sare, piper negru măcinat și eventual 1 linguriță de zahăr, pentru a echilibra aciditatea roșiilor (doar dacă e dominant gustul acru). Se presară cu pătrunjel verde tocat și… îi putem chema pe cei dragi la masă.

supa de rosii cu tarhana gata

Ultima rețetă publicată

Supa de roșii cu paste de casă – ”tărhană” se servește caldă, la primul fel. Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE