Cautare in site
x inchide

Supa de spanac ardeleneasca

Reteta de
Adaugata la

O alta reteta ca la mama acasa, o incercare de a readuce pe masa familiei mele unul dintre gusturile ce ma faceau sa las joaca deoparte si sa alerg la masa nerabdatoare (caci pofticioasa am fost de mica, ce mai incoace-ncolo!). Reteta mea de supa de spanac ardeleneasca este specifica Transilvaniei si aduna si potriveste intr-o oala unele dintre cele mai intens aromate ingrediente, carora le da o nota proaspata de spanac si marar verde. Chiar daca m-am mai abatut de la „retetarul din memorie”, cel al dragei mele maicute, gustul este acelasi, o supa de spanac bogata, delicioasa si foarte rapid de facut. Buna mea mama facea pregatea dupa aceeasi reteta atat supa de spanac, cat si cea de salata verde, loboda, urzici sau alte verdeturi comestibile.

Supa de spanac ardeleneasca

Ingrediente Supa de spanac ardeleneasca:

(pentru 2-3 litri de supa)

  • 600 de grame de spanac proaspat
  • 80-100 de grame de slaninuta afumata
  • 1 ceapa mica
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita de paprika dulce
  • 2 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 1 legatura de marar proaspat
  • 200-250 de grame de smantana cu continut de grasime cel putin 25%
  • sare, piper
  • otet pentru inacrit, dupa gust

Preparare supa de spanac ardeleneasca:

Spanacul se spala cu grija, se pune intr-o oala si se adauga o lingurita rasa de sare. Nu este nevoie de mai multa apa decat cea care a ramas pe frunze pentru a a opari spanacul, pur si simplu se acopera oala cu capacul si se pune pe foc 4-5 minute.

Preparare Supa de spanac ardeleneasca 1

Cand capacul oalei incepe sa „danseze”, se amesteca in spanac o data, apoi se acopera la loc. In cateva minute spanacul va fi oparit si va pierde mult din volum.

Preparare Supa de spanac ardeleneasca 2

Se scurge spanacul (nu va avea mult lichid si isi va pastra culoarea, prin aceatsa metoda de fierbere) si se taie marunt.Hai sa ma laud si cu a noastra clisa banatana, proaspat iesita din afumatoare. E tot atat de gustoasa pe cat e de aratoasa si va asigur ca, fata de mezelurile disponibile in comert, e mult mai sanatoasa.

Preparare Supa de spanac ardeleneasca 3

Se taie slaninuta in fasiute (julien).

Preparare Supa de spanac ardeleneasca 4

Jumatate din slaninuta se rumeneste in oala in care se va fierbe supa.

Preparare Supa de spanac ardeleneasca 5

Se adauga ceapa marunt tocata si se calesc impreuna (ceapa mea a fost una rosie, nu e obligatoriu).

Preparare Supa de spanac ardeleneasca 6

Imediat ce ceapa s-a inmuiat, se adauga paprika, se amesteca repede si se stinge cu apa fierbinte. Se adauga si spanacul.

Preparare Supa de spanac ardeleneasca 7

In loc de apa, maicuta turna un amestec de lapte dulce si lapte acru, caz in care trebuia adaugata si ceva faina, ca sa nu se imbranzeasca zama. Eu am sarit peste faina si implicit peste amestecul de lactate, dar supa are acelasi gust, in final.

Se aduce supa la fiert, se adauga o lingurita de sare si se lasa sa colocoteasca cateva minute. Intre timp, doua oua intregi (mari sa fie, daca nu, puneti 3) se bat cu furculita impreuna cu 1 strop de sare, piper dupa gust si jumatate din mararul tocat. Intr-o tigaie larga se rumeneste slaninuta ramasa, apoi se toarna ouale si se pregateste o gaigana (adica omleta) zdravana.

Preparare Supa de spanac ardeleneasca 8

Gaigana (omleta) se rumeneste frumos pe ambele parti.

Preparare Supa de spanac ardeleneasca 9

Se scoate omleta pe o farfurie si se taie in bucatele.

Preparare Supa de spanac ardeleneasca 10

Se adauga bucatile de omleta in supa care clocoteste si se mai fierbe totul 3-4 minute, dupa care se adauga restul de marar tocat, se opreste focul si se acopera cu capacul.

Preparare Supa de spanac ardeleneasca 11

Intr-un bol, smantana se bate cu 2-3 linguri de apa rece si cu galbenusul. Se adauga usturoiul tocat si se omogenizeaza totul. Se toarna in amestecul de smantana si galbenus 1 polonic de zeama fierbinte, se omogenizeaza apoi se toarna in oala cu supa, amestecand de cateva ori si supa e gata.

Preparare Supa de spanac ardeleneasca 12

Se mananca supa de spanac cu mare pofta, dupa ce fiecare si-o inacreste in farfurie cu putin otet (dupa gust).

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

39 comentarii la Supa de spanac ardeleneasca

  1. Sadow spune:

    Astăzi am făcut o ciorba de spanac si legume ala grec după capul meu :)) Totul este sa îți placa sa faci si sa îți stea in Bucătărie ,xcum mulțumesc de rețeta ca m-am inspirat ;p

  2. Anonymous spune:

    Super gustoasă, ca la mama acasă ? ?

  3. Dana spune:

    Auzi tu doamna mea draga, azi am zis ca trebuie sa fac o ciorba, supa, cum vrei sa ii zici din frunze verzi. Am venit la tine dupa o reteta si ca de obicei am gasit-o!!! Numa ca io n-am spanac azi, am frunze de sfecla rosie, care stiu ca sun bune rau si merg in loc de spanac. Cineva, undeva a intrebat de ce oparasti frunzele. Eu una le oparesc pentru a reduce din oxalati care sunt din plin in frunze si care-s de vina in formarea pietrelor la rinichi. o_o
    Si pentru ca am mult zar in frigider de la branza ce am facut-o io acasa, din lapte de vaca de pe pasune, am sa fac varianta maicutei tale. :) Sper sa fie bine Lasa ca-ti zic cum o iesit tot.
    Te tuc.

  4. Nicollaescu Nadia spune:

    grasias por la retetas

  5. Ally spune:

    buna, multumesc mult pentru reteta, a iesit nemaipomenita, sotului meu i-a placut foarte mult, desi el nu e un „fan”al spanacului sau al verdeturilor, cum le zice el.Totusi el si fetita noastra au fost foarte incantati de mancare. Acum stiu unde sa „dau fuga” pentru idei  si retete excelente.Eu si familia mea iti multumim

  6. Andreeastoicanescu spune:

    Draga Laura,azi am gatit aceasta supa de spanac ! E delicioasa,multumesc mult pt reteta! O recomand din suflet tuturor !

  7. Gabriela Camelia Boboc spune:

    ceau draga mea  sint Gabriela ,ce sa-ti spun vroiam sa fac o ciorba a la grec dar vazint ce bine arata ciorba asta ma-am pus si am facuto ,nu am cuvinte super faina eu am pus jumatate salata verde si spanac si putin kaizer,ce sa-ti zic a iesit o nebunie ,multumesc din suflet ptr inspiratie,sint plecata de acasa de 10 ani  locuiesc in Palma de Mallorca dar in casa gatesc romineste si spaniolii prieteni de-ai nostri sint inebuniti,asa i-am facut o bucurie prietenului meu e topit dupa ciorbele noastre.Acum vreau sa fac reteta ta de pui cu tarhon ,multumesc inca o data ,pupici si sanatae multa ……………

    • Anonim spune:

      Gabriela draga, ma bucur tare mult pentru reusita retetei de ciorbita de spanac, dar si pentru ca o gasesti pe gustul tau. Si mie mi-o place la nebunie :). Te astept cu drag cu impresii orice ai mai gati de pe acest blog culinar.

      2012/1/30 Disqus

  8. Truewildiris spune:

    v-ati gandit vre-o data la ficatul vostru, cand mancat asa ceva?

    • Anonim spune:

      Da, ne gandim deseori :). S-a gandit si mosu-meu, saracu’, el ne-a parasit (in urma consumului de bucate nesanatoase, probabil)… la 96 de ani! Multa sanatate!

      • Alt Anonymous spune:

        mosu-tau manca numai spanac pe timpul lui ceausescu banuesc….hai sa fim seriosi….reteta ca la mama acasa spui cand produsele astea din care gatesti se gaseau si pana in revolutie….

      • Laura Laurentiu spune:

        Unul din comentariile care m-au lăsat masca :)). Presupun ca nu traiați în Grecia si pe vremea răposatului, dar mă surprinde ca afirmați ca pe atunci nu se găsea spanac! Pentru ca da, mosu-meu, fie iertat, pe care ați avut „amabilitatea” (sau nesimțirea) sa îl aduceți în discuție, nu doar ca manca spanac de prin aprilie, de când apărea, și luni bune după aceea, dar… il și cultiva în propria gradina. Și da, era pe vremea aceea și toate astea se întâmplau în România, unde se cultiva spanac de sute de ani dacă nu și mai bine. Mă întreb din ce vagauna aveți originile, dacă acolo nu se auzise nici de spanac.

  9. Ralu spune:

    Super faina !

  10. Anonim spune:

    Astazi pregatesc aceasta minunata ciorba !Doar ca nu am slaninuta afumata,asa ca am sa pun un pic de jamon iberico! Salutari !

  11. Mihaela spune:

    draga Laura,urmaresc cu mare placere ceea ce faci si incerc cu la fel de multa retetele tale minunate.Esti o gospodina de nota zece si apreciez in special bucatele traditionale pe care le propui.Am o problema cu vizualizarea paginilor,nu stiu de ce se suprapun imaginile:-(te asigur ca am toate up-date-urile posibile si imposibile a programelor potrivite unei vizualizari corecte si mi se intampla numai pe bloggul tau.Nu stiu daca aceasi problema ti-au mai semnalato si alte persoane,voiam doar sa te informez:-)Tine-o tot asa,esti o gospodina desavarsita:-)

  12. Deea spune:

    Buna Laura,
    In primul rand, trebuie sa-ti spun ca imi place la nebunie blogul tau si imi pare rau ca nu te-am descoperit mai devreme. Imi place cum scrii, imi place cum gatesti, ambele cu pasiune si dedicatie.
    In al 2lea rand as avea si eu o intrebare de bucatareasa incepatoare: ciorbita asta apetisanta se poate face si cu spanac de la borcan? Ca ma niste borcanele in camara si pana acum le-am folosit doar la mancarica simpla cu carne sau fara.
    Scuze de vorbaria lunga si iti trimit un pupic.

    • Anonim spune:

      Deea, multumesc mult pentru apreciere si da, nu vad de ce sa nu poti face
      ciorbita cu spanac din borcan, procedezi cu el ca la oricare mancare pe care
      o faci de obicei. Mult spor la pregatire si te astept cu impresii!

      2011/1/28 Disqus

  13. Bibi_gaby spune:

    cum faci clisa banateana?

  14. Bianca Ms 76 spune:

    Super mancarica doamna Laura!!!
    Exact asa o fac si eu ciorba de salata. De spanac nu am facut inca dar voi face.

  15. Se poate face o ciorba de loboda dar sa folosesc restul de la ciorba de spanac ?? Sunt sigur ca se poate …nu stiu de ce am mai intrebat …. ceea ce ma interesa de fapt era sa stiu daca ai combinat tu omleta cu ciorba de loboda …??!!

    • Anonim spune:

      Teodor Constatinescu, iti multumesc mult pentru interes si aprecieri. In
      primul paragraf am scris despre faptul ca buna mea, Dumnezeu s-o ierte,
      facea zama asta exact la fel, cu tot felul de verdeturi: salata verde,
      loboda (verde sau chiar rosie), urzici, ba si cu macris sau frunze de
      sfecla. Supa iesea la fel de gustoasa. Daca vrei sa o incerci, cu orice fel
      de frunze, sunt sigura ca nu vei fi dezamagit.

  16. Extrordinara reteta! Chiar am sa o incerc si eu … ! Arata bine si dupa cum vad are de toate …! Salutari !

  17. Anonim spune:

    Te-ai saracit cu mancarea aia fitoasa de ieri, azi ai dat-o-n economie, brava, mai!

    • Anonim spune:

      Stimate Anonim cu adresa de mail anonim@yahoocom si carele domiciliezi in
      Bucuresti (nu vreau sa scormonesc mai adanc), pot sa mananc si mamaliga cu
      gem de corcoduse, daca imi pica bine, ai vreo problema? Da, e o mancare nu
      prea scumpa, dar e la fel de gustoasa ca si cea de ieri. Eu nu mananc in
      fiecare zi sparanghel, daca este impresia pe care ti-ai creat-o, dar chiar
      daca as manca, nu cred ca e necesar sa-mi contabilizezi tu contravaloarea a
      ceea ce pun pe masa familei mele.

CLOSE
CLOSE