Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tarta caramel

Tarta caramel

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Simpla, rapida si totusi foarte gustoasa, prajitura asta a fost prima experienta culinara a uneia din surorile mele, pe care o consideram un caz pierdut in ale bucatariei. I-a reusit, insa, si se pare ca i-a purtat noroc, pentru ca a evoluat cu timpul si acum este chiar o buna bucatareasa. Asadar:tarta caramel 12

Ingrediente:

tarta caramel 1

  • 4 oua
  • 200 de grame de pesmet din biscuiti
  • 150 de grame de migdale sau nuci
  • 100 de grame de unt
  • 1 lingura de esenta de vanilie (dupa gust, se pot adauga si cateva picaturi de esenta de migdale)
  • 10 linguri de zahar
  • 1 praf de sare
  • optional, jeleu din 2 linguri de zahar caramelizat, 200 de ml. de apa si un plic de jeleu transparent pentru tort
  • 2-3 linguri de fulgi de migdale pentru ornat marginea tartei

Preparare:

Se separa ouale; galbenusurile impreuna cu 4 linguri de zahar se bat in bain marie, pana ce ouale se gatesc si se obtine o crema consistenta:

tarta caramel 2

Aveti grija sa nu tineti crema prea mult pe foc, s-ar putea imbranzi!

Deindata ce crema s-a ingrosat, se da deoparte si se lasa sa se racoreasca pana la temperatura camerei, apoi se adauga untul:

tarta caramel 3

Se adauga esenta de vanilie (si migdale, daca se doreste) si se mixeaza pana ce untul se incorporeaza complet. Se adauga migdalele macinate si biscutii sfaramati:

tarta caramel 4

Se amesteca bine compozitia, care trebuie sa aiba consistenta unui aluat ferm, si se preseaza intr-un strat uniform, in forma de tarta captusita cu hartie de copt:

tarta caramel 5

Se da baza tartei la rece si se continua cu prepararea spumei-caramel.

Intr-o craticioara se pun 4 linguri de zahar, care se vor carameliza mai tarziu.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Albusurile se pun intr-un vas potrivit pentru bain-marie, se adauga praful de sare si se bat spuma. Se adauga 2 linguri de zahar si se bate in continuare pana ce zaharul se dizolva. Se transfera vasul cu albusurile deasupra altui vas cu apa care fierbe in clocote mici si se continua baterea pana ce bezeaua se infierbanta. Se opreste focul de sub vasul cu apa, dar se continua sa se bata bezeaua, altfel s-ar prinde de vas si s-ar transforma intr-o omleta.

tarta caramel 6

Se pune craticioara cu cele 4 linguri de zahar pe foc, pentru a se carameliza. E singurul moment oarecum mai complicat, pentru ca e nevoie de atentie distributiva, caramelul trebuie sa fie auriu, fara a se inchide prea mult la culoare, si nici bezeaua nu poate fi lasata fara a bate in permanenta in ea. Deindata ce caramelul este auriu si complet fludizat, se toarna in bezea in fir subtire, batand energic:

tarta caramel 7

Nu am poze din momentul in care torn caramelul in bezea, pentru ca as fi avut nevoie de inca o pereche de maini :) , dar ideea e sa se omogenizeze bine caramelul in spuma. Deindata ce s-a omogenizat, se ia de pe vasul cu apa fierbinte:

tarta caramel 8

Baza tartei se transfera pe un platou iar spuma se repartizeaza deasupra:

tarta caramel 9

Imi aduc aminte ca sora-mea finisa prajitura cu nuca macinata sau pur si simplu cu samburi de nuca asezati intr-un anumit model. Se poate pudra, deasemenea, cu cacao. Eu am caramelizat 2 linguri de zahar, am adaugat apa pana la atingerea volumului de 200 de ml. si am pregatit un jeleu de tort din acest sirop de caramel (cu un plic de jeleu transparent pentru torturi) pe care l-am turnat pe suprafata tartei bine racite, iar marginea am decorat-o cu fulgi de migdale:

tarta caramel 10

Am primit felicitari cordiale de la fiica-mea, care s-a delectat cu trei felii, asa ca… e buna!

tarta caramel 11

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 comentarii la Tarta caramel

  1. Maria spune:

    As avea o intrebare: pot sa pun deasupra in loc de jeleu, frisca? Sotul meu e innebunit dupa frica.

    Maria

  2. dany93 spune:

    Buna Laura, sunt fan blogul tau, am doar 17 ani dar incerc majoritatea retetelor, iti ador muzica, ai o voce de aur te iubesc mult mult, iti doresc sanatate, si mult succes.

  3. lauralaurentiu spune:

    Brindusa draga, iti multumesc din suflet ca te-ai gandit la mine :) !

  4. lauralaurentiu spune:

    Boabe de Cafea, ma flatezi! Multumesc. :)

  5. lauralaurentiu spune:

    Sara&Miki, asa cred si eu, spuma asta de zahar ars nu am mai auzit sa se faca si in alta parte :). Dar e buna, merita incercata!

  6. Brindusa spune:

    Buna, Laura. Stiu ca nu agreezi ideea de premii virtuale. Nici eu. Si, totusi, de data asta am simtit nevoia sa arat catorva persoane ca le apreciez munca. De aceea pe blogul meu este un Sunshine Award pentru tine. Nu e nevoie sa-l ridici daca n-ai chef. Te pup.

  7. Boabe de Cafea spune:

    La inaltime mereu! D-na Laura, sunteti o bucatareasa divina!

  8. Sara & Miki spune:

    Genul asta de crema de zahar ars e minunata. Cred ca apartine Banatului, ca este des intalmita pe aici. Pupik.

  9. lauralaurentiu spune:

    Nela, iti multumesc foarte mult, intr-adevar e simpla, usor de facut, dar foarte gustoasa. Te mai astept cu drag!

  10. lauralaurentiu spune:

    Lia, e cam "addictive", ai dreptate :)) . Dar uite, declar faloasa nevoie mare ca eu am fost persoana care s-a limitat la o singura felie… si barbatu', persoana nr. 2. Fiica-mea nu s-a limitat :)), ea a nimicit tot restul!

  11. lauralaurentiu spune:

    Claudia-Maria, abia astept sa imi spui ce impresie ti-a facut :) . In general, place tuturor celor care sunt prieteni cu gustul de zahar ars.

  12. Nela spune:

    Laura arata foarte bine tarta .Eu sunt un om care imi place cum gatesti,iar reteta asta e una simpla si gustoasa.Iti doresc o seara placuta.

  13. lauralaurentiu spune:

    AdinaCarla, iti multumesc mult pentru atentie! :)

  14. Lia spune:

    Am ramas cu ochii in monitor,inghitind in sec.
    Sigur nu m-as putea limita la o singura felie.
    Genul asta de tarta-prajitura e moartea dietei.In fata ei imi pierd mintile :)

  15. Claudia-Maria spune:

    Lauro am ramas cuplata la tarta asta,ingredientele sunt nota 10 ptr mine,suna bestial de bine,musai sa fac si eu o incercare,multam de reteta surorii tele,te tzuc.

  16. AdinaCarla spune:

    Un premiu la mine pe blog pentru o doamna din banat…

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE