Friptura de miel cu iaurt si lamaie

Autor:

Friptura de miel cu iaurt si lamaie este o reteta in stil libanez, adica provine de acolo unde oamenii chiar stiu sa gateasca mielul. Este o alternativa minunata la clasica friptura de miel romaneasca, mai ales pentru cei care nu apreciaza gustul prea intens al carnii de miel. Gustul specific este rafinat, imbogatit cu aromele ingredientelor si condimentelor adaugate, rezultand o friptura de miel savuroasa si foarte fina. De fapt, asta e reteta cu ajutorul caruia mi-am obisnuit barbatul sa accepte carnea de miel, timp de cativa ani nu am mai preparat mielul altfel, acum a ajuns sa ii placa in orice forma.

friptura de miel cu iaurt si lamaie, reteta de friptura de miel

Timp de pregatire: ore

Timp de gatire: ore

Timp Total: ore

Numar portii: 10 portii

Grad de dificultate: medie

Ingrediente Friptura de miel cu iaurt si lamaie:

  • carne de miel transata in bucati potrivite
  • 700 ml iaurt gras
  • o lamaie
  • 1 lingura de coriandru boabe, zdrobit
  • 4-5 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • ulei de masline

Preparare Friptura de miel cu iaurt si lamaie:
Singurul lucru pe care anul acesta l-am schimbat a tinut strict de prezentare – anume din coaste si cotlete am facut o coronita dupa o idee de kiken-hana de pe culinar.ro – insa maniera de marinare a carnii a ramas aceeasi.

Am transat o carcasa de miel, mai intai indepartand pulpele – pe cea din spate am dezosat-o cu grija, astfel incat sa ramana intr-o singura bucata (pulpa din fata am taiat-o pur si simplu in bucati potrivite):

friptura de miel cu iaurt 006

De carcasa s-au ocupat fiica si sotul meu, care au decupat sira spinarii din punctul in care se insereaza coastele, sub stricta mea supraveghere si sub amenintarea sa nu „ciupeasca” vreo farama de cotlet, care musai sa ramana intact si atasat coastelor:

friptura de miel cu iaurt 002

In blender se macina coaja de lamaie, coriandrul si usturoiul:

friptura de miel cu iaurt 005

Intr-un vas se amesteca iaurtul, mixtura aromata, sare, piper, zeama de lamaie si o unda de ulei de masline:

friptura de miel cu iaurt 007

Sosul are un gust deosebit de bun, si intotdeauna pastram cam 350 ml (un borcan) pentru a-l servi langa friptura.

In pungi (sau intr-o punga mai incapatoare) se pun bucatile de carne impreuna cu sosul de iaurt ramas, se leaga pungile si se lasa peste noapte la frigider:

friptura de miel cu iaurt 010

A doua zi dis de dimineata trecem la finalizarea preparatului – am rasucit coastele formand coronita, am fixat-o cu scobitori si am desprins carnea de pe coaste in partea superioara, impingand-o in jos, inauntrul coronitei; fiecare coasta se infasoara in staniol:

friptura de miel cu iaurt 014

Se aseaza toata carnea in tava si se stropeste cu putin ulei de masline, apoi se da la cuptor la 190 de grade, pentru aproximativ o ora.

friptura de miel cu iaurt 018

Cand friptura este rumenita frumos si o scobitoare introdusa in carne intra cu usurinta, eliberand sucuri clare, carnea este gata:

friptura de miel cu iaurt si lamaie, reteta de friptura de miel 2

Se serveste cu o garnitura la alegere, noi am preferat cartofi copti, salata verde si sosul de iaurt.

Poate te intereseaza si reteta Friptura de miel cu rozmarin si usturoi.

Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Vizitator
8 iunie, 2014

acum o fac! am doua pulpe de miel ramase de la Pasti (le-am congelat) si de aseara stau imbaiate in iaurt grecesc cu usturoi, zeama de lamaie si cimbrisor. Inspre pranz le bag la cuptor. te tin la curent cu rezultatul!

Vizitator
Laura
24 mai, 2013

Draga Laura,
anul acesta de Paste am vrut sa-mi indeplinesc un vis mai vechi de a pregati mielul intr-un mod deosebit.Aveam o vaga amintire despre o reteta cu iaurt si am inceput cautarea.N-a durat decat un click si prima reteta iesita in cale a fost aceasta.Carcotasa cum sunt m-am cam strambat la coriandru,dar sunt si ascultatoare si am urmat reteta intocmai.Aveam emotii pentru ca eu nu am putut gusta nimic fiind post,iar ceilalti se strambau care mai de care auzind de friptura de miel…A venit si Sfantul Paste,cand cu emotii (la propriu) am etalat „realizarea” pe masa.Arata nemaipomenit!N-am declarat animalul de provenienta,pentru ca mai aveam o friptura de porc si i-am lasat pe strambaciosi sa se indestuleze cu ce doreau.Culmea e ca nici nu au intrebat ce mananca,au infulecat impreuna cu sosul de iaurt si cei care nu vroiau sa auda de miel.Apoi,cand le-am spus,au hotarat ca aceasta este „Regina fripturilor din carne de miel” si cu totii te-am pomenit si ti-am multumit de mare pomana ce ti-ai facut,de ai adus pe calea cea buna si pe cei care nici nu priveau la friptura de miel,dar sa o mai si guste…
Multumeste din suflet,o alta Laura

Vizitator
lauralaurentiu
29 mai, 2013

Draga Laura, chiar m-am amuzat citind povestirea ta :)). Stii de ce? La fel ca si tine, cu ani in urma mi-am convertit sotul intr-un iubitor al carnii de miel, pornind de la aceeasi reteta. Intr-adevar, carnea e dulce, roza, suculenta si sosul de iaurt o completeaza minunat. Ma bucur tare mult ca v-a fost pe plac, sa va fie de bine. :)

2013/5/24 Disqus

Vizitator

sosul de iaurt merge. si pt iepure? am 2 iepuri si nici macar o idee cum sa ii prepar….sau cum as putea altfel sa ii fac? foarte faine retetele tale… felicitari!!

Vizitator
lauralaurentiu
3 mai, 2013

Catalina, nu am facut niciodata iepure cu acest sos dar… eu cred ca merge. M-ai facut chiar sa imi imaginez carnita frageda de iepure cu acest sos, mmm. :))

Vizitator
Andreea P.
16 aprilie, 2012

Exceptional!
Ne-am lins pe degete,v-am pomenit si v-am urat de sanatate. 

Vizitator
Speranta_micsa
14 aprilie, 2012

Buna.Paste Fericit alaturi de cei dragi
Sarutmana pt retete in casa miroase super sotu da tarcoale cu copii si catelul.am facut aceasta friptura si garnitura cartofi copti un deliciu.multumesc pt tot.pup

Vizitator
lauralaurentiu
14 aprilie, 2012

 Paste Fericit si tie! Stiu, friptura aia miroase terrrribil si e la fel de buna si de suculenta. Sa va fie de bine!