Burek cu carne

Autor:

Despre burek am mai scris, e o placinta de inspiratie turceasca, pe care au adoptat-o cu incantare si sarbii, bulgarii si grecii. Evident, la mine in bucatarie a patruns reteta de burek deodata cu sarbul care a intrat in viata mea (asta e sotul, pentru cei care nu stiu). As putea zice ca soacra mea, cand mi-a dat baiatul, in loc de manual de utilizare mi-a dat reteta de burek – adevarul e ca se face foarte des in familia sotului meu aceasta placinta savuroasa, cu tot felul de umpluturi. Azi eu am facut un burek cu carne, dar si unul cu branza sarata. Cel din imaginea de mai jos e cel carnos, evident:

burek 12

Ingrediente:Tot ceea ce vedeti mai jos sunt cantitati injumatatite fata de o portie intreaga. Am facut cate o „jumatate de burek”,atat cu branza cat si cu carne.

burek 1

  • 1 pachet de foi de placinta (eu am folosit sarbesti, sunt mai subtiri decat cele ce se gasesc in comert, dar foarte bun iese burekul si cu foile romanesti)
  • 1 kilogram de carne tocata, mai slaba (am tocat carnea in casa si am folosit o proportie de 2 treimi carne de vita la 2 treime carne de porc, degresata)
  • 500 de grame de ceapa tocata cat de fin (nu e nevoie sa fie rosie, asa s-a nimerit, la mine)
  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • 1 lingura de gris
  • 2-3 linguri de ulei
  • sare, piper, ierburi aromatice dupa gust, eu am pus 1 lingurita de cimbru uscat, boia de ardei dulce sau iute (dupa gust)
  • optional, 2-3 linguri de ajvar – o pasta specific sarbeasca pe baza de ardei
  • ulei pt. uns foile
  • 1 ou
  • 100 de grame de smantana
  • 150 ml apa minerala carbogazoasa
Preparare:
In 2-3 linguri de ulei, se caleste ceapa tocata si usturoiul zdrobit:

burek 2

Se adauga carnea si condimentele:

burek 3

Se caleste carnea amestecand continuu, nu trebuie gatita foarte mult, doar pana se deschide la culoare, coagulandu-se sangele. Se adauga boiaua sau, in cazul meu, ajvar:

burek 4

Se amesteca bine si se ia de pe foc. Se lasa sa se raceasca, apoi se potriveste gustul de sare si piper si se adauga grisul:

burek 5

Se unge bine cu ulei o tava mai adanca. Se aseaza 2-3 foi de placinta, cea mai de sus se unge cu cateva picaturi de ulei, apoi se aseaza un strat de umplutura:

burek 6

Se continua la fel: 2-3 foi de placinta (nu se unge fiecare foaie si in nici un caz nu se exagereaza cu uleiul) apoi un strat de umplutura. Astfel ar trebui sa se obtina 5 straturi de foi si 4 de umplutura, evident, terminand cu foi – dar numarul de straturi obtinute depinde si de marimea tavii folosite. Odata placinta asamblata, se preseaza usor suprafata, apoi, cu un cutit bine ascutit, se portioneaza dupa preferinta – in patrate, romburi sau triunghiuri.

burek 7

Oul, apa minerala carbogazoasa si smantana se bat bine si se toarna peste burek:

burek 8

Se introduce in cuptorul preincins la 190 de grade si se coace 45-50 de minute (depinde si de cuptor, dar si de marimea tavii). Burekul, cand este gata, e frumos rumenit:

burek 9

Se lasa sa se raceasca in tava, apoi se taie din nou, urmand liniile pe care a fost taiat crud:

burek 10

N-are rost sa va spun ce frumos miroase si ce circ fac papilele, aproape le poti auzi tropaind de nerabdare, asteptand sa se raceasca putin, putin de tot! Ca sa mai treaca vremea, imi pregatesc o cana de sana, merge de minune cu burekul caldut. Mmm… nu-mi vine sa-l impart cu nimeni!

burek 11

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • burek branzaBurek cu branza sarata Categoric, azi e zi de burek! Asa cum v-am spus cand am publicat reteta burek cu carne, am impartit foile-n […]
  • placinta de post - burek - cu varza 007Placinta cu varza – burek – de post Inainte de acest experiment, eu personal facusem doar burek cu branza sau cu carne. Soacra-mea face si cu […]
  • burek+016Burek Burekul e o placinta de inspiratie otomana, din aluat intins in foi fine (yufka, philo) - o fac si grecii, o […]
  • 1000475Covrigi sarbesti La Pekaria Sarbeasca din Piata Badea Cartan (in Timisoara) se coc si se vand niste covrigi sarati mari, cu […]
  • reteta foietaj rapid - placinta cu branza -2Aluat foietaj – Placinta cu branza si urda Reteta de aluat foietaj rapid, cu reusita sigura Daca ar trebui sa numesc acel "ceva bun" caruia imi este […]
  • placinte turcesti cu branzaPlacinte turcesti cu branza Familionul meu e unul gurmand, trebuie sa recunosc, dar din iubirea pentru mancare, la modul general, se […]
  • Plăcintă bănățană de la satPlacinta banateana de la sat Azi am copt o plăcintă rustică, inspirată de bunicile din Banatul de odinioară. Bună mai e și azi, […]
  • placinta taraneasca cu varzaPlacinta taraneasca cu varza Placinta cu varza - pentru unii poate suna neobisnuit, pentru altii reprezinta o placuta aducere aminte. […]
  • placinta taraneasca cu branza 7Placinta taraneasca cu branza Cand am facut placinta cu varza, spuneam ca am facut o portie dubla de aluat. M-am gandit sa va dezvalui ce […]
  • galaktoboureko 8Galaktoboureko Saptamana trecuta am vazut o emisiune din ciclul "The melting pot", in care gazda emisiunii e, de fapt, […]

Comentarii

  1. a zis

    vai. de mine. am incurcat plicul de boia dulce cu ala de chilli. nu vrei sa stii cat chilli am pus. cei fac? :))) …hai ca sotul meu mereu imi zicea ca nu iutesc cat vrea el mancarea din cauza fiica-mii. sper macar el sa o manance.

  2. a zis

    vai. de mine. am incurcat plicul de boia dulce cu ala de chilli. nu vrei sa stii cat chilli am pus. cei fac? :))) …hai ca sotul meu mereu imi zicea ca nu iutesc cat vrea el mancarea din cauza fiica-mii. sper macar el sa o manance.

  3. a zis

    Laura, nu m-am lasat. Din toate nebuniile de pe site, mie mi-a casunat pe reteta asta. De data aceasta am facut-o ca la carte, o minunatie a iesit. Partea proasta este ca n-am pozat nimic pt ca sotul meu este ca un arici, sa nu ma mai vada ca ma ocup de culinar ca cica pierd prea mult timp si doar ce apuc atunci cand nu este el acasa. M-am ofticat!

    • lauralaurentiu a zis

      Oh, draga mea, nu-mi spune! :)) Nu ai idee cate retete au ramas nepozate datorita mancailor mei care efectiv imi rup usa bucatariei cand termin de gatit. :)) Ma bucur ca v-a placut, sa va fie de bine. :)

  4. a zis

    Draga Laura, o am salvata reteta cred de vreo jumatate de an, de pe vremea cand ma semnam Lia la tine pe blog, dar trebuie sa-ti marturisesc ca este una cu peripetii. La un moment dat ti-am trimis un mail ca link-ul salvat ma ducea intr-o reteta de inghetata parca :))) si nu mai gaseam burekul nici cu search si „m-am ratzoit” politicos la tine ca nu-mi mai gasesc burekul. A fost prima incercare ratata din motiv de negasire reteta. Dupa Revelion, am aprovizionat voioasa ca sa intocmesc prea-minunatul burek. Cand sa purced la treaba, surpriza! Pachetul cu foi de placinta din congelator, pe care ma bazam, s-a dovedit a fi de fapt aluat (din vina mea, evident). Prin urmare, aveam in fata compozitia ta de burek si un aluat cu care trebuia sa fac ceva. Ce-a iesit, vei vedea maine pe blogul meu ca sa te prapadesti de ras. Delicios si in varianta mea mai uscata, motiv pentru care n-o sa-l mai numesc burek dar voi povesti despre cel autentic de la tine, normal! :)

    • lauralaurentiu a zis

      Didi, au iesit faine trigoanele tale ;). Nu ma indoiesc ca au fost si gustoase, chiar daca in urma unor peripetii. :))

  5. Mioara a zis

    Foarte bun si foarte usor de facut.
    Multumesc mult pentru retete, tot ce am incercat a iesit bine. Te imbratisez cu toata dragostea!

  6. malina a zis

    multumesc, Laura. oare a cata oara iti multumesc? cu siguranta ca vor mai fi multe altele. sunt dependenta de blogul tau. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate!

  7. tabita curea a zis

    De cind am descoperit blogul dumneavoastra aceasta este prima reteta pe care am incercato si de atunci o tot pregatesc mereu. Copii mei o adora cit si sotul meu. O bunatate ce mai ….alaturi de o salata. Multumim mult pt retete.

  8. Maria a zis

    am facut in tava jumatate cu carne si jumatate cu branza sarata ,e in cuptor dar miroase minunat astept sa o gust. multumesc pt retete!

  9. nana a zis

    super,super bun.miam fript limba de 2 ori nemaiavind rabdare sa se raceasca :)).lam facut deja de citeva ori..multumesc mult pentru postare..

  10. ariadna_75 a zis

    Delicios, o nebunie cum bine spunea cineva de aici.De cand am dus la servici burek-ul cu carne facut dupa reteta ta ,toata lumea de pe sectie(dar toata,nu a scapat nici colegei care a venit acum o luna) bucatareste dupa reteta ta.
    multumiri si te tuc inca odata

  11. Andreea11law a zis

    Buna Laura, iti urmaresc cu placere blogul de ceva vreme si am descoperit ca ai mai multe retete sarbesti. Eu si sotul meu ne-am intors foarte recent dintr-o minunata vacanta in Muntenegru, unde am fost foarte incantati de ciorbele care ne-au fost servite, in special ciorbele crema de legume cu carne (foarte savuroase!!!). Am inteles ca relativ aceleasi retete se folosesc si in Serbia. Nu am reusit sa obtin de la hotelul unde am stat o reteta si ti-as fi foarte recunoscatoare daca ai putea sa postezi tu una. 

    • Anonim a zis

      Andreea, o sa ma straduiesc pe viitor sa dau curs cererii tale. :) Sa va fie de bine vacanta, e un loc minunat!

      2011/8/15 Disqus

  12. a zis

     Arata minunat Laura… stomacul il am in pioneze.. Ma tot uit pe site ce sa fac ce sa fac pentru concurs… si clar imi vine sa le fac pe toate..:)) burek-ul asta parca mi-a dat  o palma peste fata si un cot fix in plex…. so ..be it.. o sa-l facu pe asta musai !! :))

    • Anonim a zis

      Burekul e bun, Antonina, si e atata de adaptabil… poti sa il faci cu branza dulce sau sarata, cu carne, cu mere, cu visine, chiar si cu varza! :)) (ca tot ai tu ceva cu varza ;) ).

      • Lacrimioaracazan a zis

        acum am facut pt prima data burek cu toate ca sunt banateanca dar mi-a lasat gura apa cand lam vazut postat abia astept sa il scot din cuptor te pup laura

  13. Marcela a zis

     Bun…dupa tortul de zahar ars ce l-am facut sambata dupa reteta ta si a iesit demential de bun plus ca a fost fff simplu acuma tot ma gandesc la acest burek ! Care musai il voi da de hac in aceasta saptamana cat de curand mai ales ca am aproape tot ce trebuie la el. Multumesc inca o data pentru retetele tale minunate !

  14. a zis

    Aliooooooo…m-ai omorat cu reteta asta! N-am vazut demult sa arate ceva gatit cu carne asa de bine…musai trebuie sa-l incerc! Dupa ce-l fac, revin cu impresii :-)
    Multumesc!

  15. Anonymous a zis

    Buna,
    Azi mi-am afcut curaj si am "prestat" burek cu carne.
    Ce sa spun? o nebunie !!!!!
    Merita sa incercati!!
    Multumim Laura ! Marieta

  16. Anonymous a zis

    Preparatul acesta arata intr-un mare fel.
    Si pentru ca de Craciun am invitati la masa, as vrea sa-l "prestez" si eu, dar numai jumatate, ca si tine.
    Ai putea sa-mi spui te rog ce dimensiune are tava in care ai facut cu jumatate din cantitati?
    Felicitari pentru tot ce faci !! Marieta

  17. Mirela a zis

    Laura,
    am descoperit blogul tau abia seara trecuta. Sunt incantata de savoarea bucatelor pe care le prepari. Te felicit din tot sufletul si-ti marturisesc ca te voi urmari sistemnatic! :))
    P.S. Acum am in cuptor burek-ul cu carne, miroase dumnezeieste, abia astept sa fie gata.

  18. Andra a zis

    Cum se cade sa si multumesti dupa ce te inspiri cu nerusinare, te anunt ca am fact burekul si a iesit o minunatie.
    am respectat reteta intocmai, doar ca am folosit foi grecesti din lipsa de alternative si am condimentat carnea cu piper, patrunjel, cozi de arpagic verde si menta, toate proaspete.
    imediat ce mai prind niste timp liber o sa-l incerc si pe cel cu branza sarata!

  19. Anonymous a zis

    buna ziua, in primul rand. as dori sa stiu daca pot face aceasta reteta cu carne tocata de pui. multumesc

  20. lauralaurentiu a zis

    Andra, iti multumesc mult pentru aprecierea aratata. Ma bucur ca am mai castigat un cititor fidel. In ce priveste burekul, te astept cu mare interes sa imi comunici impresiile tale. Spor la copt si… pofta buna!

  21. lauralaurentiu a zis

    Roz_bonbon – scuze ca am dat peste mesajul tau atat de tarziu. Sigur ca nu m-am suparat :) .

  22. Andra a zis

    In primul rand ma bucur ca te-am gasit. In sfarsit un blog culinar romanesc respectabil. Faptul ca e banatean mi-l face cu atat mai placut.
    Si ce sa zic de reteta asta, mancam burek in copilarie, datorita retetei tale mi l-am amintit ca din alta viata :)
    O sa-l fac neaparat week-end-ul asta, multumesc de reteta.
    Ah, si m-ai castigat categoric ca cititoare fidela!

  23. Roz_bonbon a zis

    Laura, esti o bucatareasa desavarsita! Felicitari!
    Daca nu te superi, eu te trec la blogurile preferate, pentru cxa la ce bunatati ai…trebuie sa te am in vizor mai des.
    Apropos! Am facut Kinder Pingui cu inspiratie de la tine, insa am specificat sursa, e ok asa? Sper sa nu te fi suparat.

  24. Gina a zis

    Cum spuneam – unul mai bun decat altul! Si totusi…parca asta carnosu mi-s parut chiar mai bun decat cel cu branza! Multumeeeeeeesc si pup!

  25. laura laurentiu a zis

    Laura, draga mea, ma bucur mult ca te intereseaza aceasta reteta. Multi dintre cei care au nu au gustat, nu isi pot imagina cum este, cat de suculenta, frageda si plina de savoare poate sa fie. cat despre burekul cu branza sarata… uite-acu'! ;)

  26. Laura a zis

    Vaiiii de mine, Laura, ce furtuna ai declansat tu la mine-n stomac acum!!!!!!!!!!!! :)))
    De cand voiam sa te bazai cu intrebari despre burek, numai eu stiu (si n-am mai ajuns din cauze bine cunoscute)
    Deci, tre' sa discutam! :P
    …cum ma linistesc un pic, cum il fac…inclusiv cu branza sarata…ma bazez pe tine, da?! :))
    …ca eu mai mult la degustat ma pricep, hi, hi…
    Pupici infiniti pentru minunatiile astea de retete pe care le impartasesti cu noi!!!

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *