Placinta taraneasca cu varza

Autor:

Placinta cu varza – pentru unii poate suna neobisnuit, pentru altii reprezinta o placuta aducere aminte. Demultisor nu am pregatit o placinta cu varza si pur si simplu mi s-a facut dor, asa ca m-am pus pe framantat, uns, intins, calit varza –  iata ce a iesit:

Placinta taraneasca cu varza

Ingrediente Placinta taraneasca cu varza:

umplutura:

  • 1,5-2 kg. de varza dulce, cantarita cat e cruda
  • 80 ml. ulei
  •  sare si mult piper
  • opțional, 1 legătură de mărar
  • 1 lingura cu varf de pesmet
  • 1 ou

Aluat țărănesc de plăcintă:

  • 300 de grame de faina 000
  • 200 – 250 ml de apa – in functie de calitatea fainii
  • cateva picaturi de otet
  • 1lingurita rasa de sare
  • aproximativ 80 de grame de untura de porc la temperatura camerei
  • 1 ou batut pentru finisat

Preparare Placinta taraneasca cu varza:

Pentru umplutura, se caleste varza dulce tocata fin (o varza mica ~ de 1,5-2 kg.) in aproximativ 80 ml. de ulei, cu sare si piper. Se supravegheaza in permanenta sa nu se prinda, eventual se adauga cate putina apa fierbinte, pana ce varza este frageda. Se adauga o legatura de marar proaspăt tocat si se amesteca. Se lasa sa se raceasca si se adauga pesmetul si oul:placinta taraneasca cu varza 1
Se amesteca bine umplutura si se lasa deoparte.

Din faina, sare, otet si apa calduta se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios. Apa se va adauga cate putin, atat cat este nevoie pentru o consistenta ideala a aluatului – nici tare, nici moale.placinta taraneasca cu varza 2
Aluatul se infoliaza si se lasa la odihna 30 de minute, apoi se imparte in 10 bile cat mai egale (la mine sunt mai numeroase bilele pentru ca, de fapt, am facut doua placinte):placinta taraneasca cu varza 3
Se ia o bila de aluat si se aplatizeaza cu sucitorul, obtinand un cerc de aproximativ 20 de cm. diametru. Se unge suprafata cercului cu untura – nu e cazul sa ne zgarcim, aluatul oricum va contine mult mai putina grasime decat un foietaj normal, din aluat frantuzesc, in schimb va fi foarte fraged si savuros iar gustul unturii abia de se va regasi in preparatul final:placinta taraneasca cu varza 4
In continuare, se procedeaza la fel cu celelalte bile de aluat, suprapunand cercurile unul peste altul, fiecare fiind uns cu untura, ultimul, insa, cu o cantitate mai mica, doar atat cat sa nu se usuce aluatul (repet, se vad doua „turnuri” de aluat pentru ca am facut doua placinte, pe una am daruit-o):
placinta taraneasca cu varza 5
Se acopera „turnul” de aluat cu o folie si se lasa la odihna 15-20 de minute. Este momentul sa se aprinda si cuptorul, setand temperatura la 190 de grade Celsius.

Dupa trecerea timpului de odihna, „turnul” de aluat se intinde cu sucitorul – manopera ceva mai delicata, pentru ca straturile au tendinta sa alunece. Pentru ca operatiunea sa fie incununata de succes, se incepe intinderea cu sucitorul de la mijloc si se deplaseaza catre margini, apasand cu delicatete. Se intinde aluatul intr-o foaie cam de 50 de cm diametru, careia i se decupeaza marginile:placinta taraneasca cu varza 6
Se aseaza umplutura la mijloc, se aplatizeaza si i se da o forma rotunda, apoi se trag marginile aluatului catre centru, acoperind varza calita, evitand sa se aglomereze mult aluat la un loc:placinta taraneasca cu varza 7
Placinta se rastoarna pe tava acoperita cu hartie de copt. Din marginile decupate, eu i-am facut un decor sub forma de grilaj, apoi am uns suprafata placintei cu oul batut:placinta taraneasca cu varza 8
Se da tava in cuptorul deja bine incins, unde se lasa apoximativ 30 de minute (in functie de cuptor), pana ce se rumeneste frumos:placinta taraneasca cu varza 9
Se lasa sa se racoreasca pret de 15-20 de minute (e minunata calda, alaturi de o lingura buna de iaurt, dar sotului meu, de exemplu, ii place si rece), apoi se taie:placinta taraneasca cu varza 11
Aluatul crocant si fin se desface in foite, contrastand placut cu umplutura de varza calita. O portie, garnisita cu iaurt si un fir de marar:placinta taraneasca cu varza 12

Locul 2 in top 9 pe foodbuzz.com din 2975 de postari ale zilei click aici.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • placinta taraneasca cu branza 7Placinta taraneasca cu branza Cand am facut placinta cu varza, spuneam ca am facut o portie dubla de aluat. M-am gandit sa va dezvalui ce […]
  • Plăcintă bănățană de la satPlacinta banateana de la sat Azi am copt o plăcintă rustică, inspirată de bunicile din Banatul de odinioară. Bună mai e și azi, […]
  • placinta de post - burek - cu varza 007Placinta cu varza – burek – de post Inainte de acest experiment, eu personal facusem doar burek cu branza sau cu carne. Soacra-mea face si cu […]
  • burek branzaBurek cu branza sarata Categoric, azi e zi de burek! Asa cum v-am spus cand am publicat reteta burek cu carne, am impartit foile-n […]
  • burek 12Burek cu carne Despre burek am mai scris, e o placinta de inspiratie turceasca, pe care au adoptat-o cu incantare si […]
  • placinte turcesti cu branzaPlacinte turcesti cu branza Familionul meu e unul gurmand, trebuie sa recunosc, dar din iubirea pentru mancare, la modul general, se […]
  • reteta foietaj rapid - placinta cu branza -2Aluat foietaj – Placinta cu branza si urda Reteta de aluat foietaj rapid, cu reusita sigura Daca ar trebui sa numesc acel "ceva bun" caruia imi este […]
  • cornuri branzoaseCornuri branzoase Mi se facu dor zilele trecute de ceva branzos... gustos... ba si pufos, pe de-asupra! M-am apucat sa […]
  • pogacele cu jumariPogacele cu jumari Pogacele cu jumari, bune si fragede de se topesc in gura! Pe langa alte retete de preparate din carne de […]
  • cornuri+de+brutar+cu+sareCornuri de brutar Buna ziua, dragi privitori ( si mari mancatori ) , transmitem in direct de la Ghiroda, ultimele evenimente […]

Comentarii

  1. Oana a zis

    Buna Laura, as vrea sa stiu cat înseamnă ” câteva picături de oțet?” : O lingurița ?? Am pregătite toate Ingredientele si m-am împotmolit aici:((. Multumesc frumos :)

    • lauralaurentiu a zis

      Sper ca nu e prea tarziu, dar da, o lingurita sau chiar o jumatate de lingurita ar fi de ajuns.

  2. camelia a zis

    Reteta dvs. mi-a adus aminte cu drag de mamaia si de copilarie – ea facea asemenea placinte, cu varza, branza, carne, numai ca le punea in tavi mari, negre (parca le vad si acum) si foile le „plisa”. Cand incepea sa intinda o foaie, nu-i ajungea masa de bucatarie. Ma bucur ca v-am gasit. Sanatate multa va doresc !

  3. Mihaela a zis

    dimineata ma uitam in frigider … ce as putea sa fac cu cele 2 verze si dupa o cautare am gasit solutia:
    delicioasa, recunosc, nu am mai avut rabdare sa fac si model, iar la 10 bilute transformate in foi aluat am folosit ulei in loc de untura, a iesit insa minunata, multumesc

    • Anonim a zis

      Teodora, e optional. Daca pui ou si pesmet (sau numai pesmet) umplutura de varza va fi mai compacta, nu se va rasfira cand tai placinta. Daca nu pui nimic, varza se va cam imprastia in momentul taierii.

  4. Dany a zis

    Exceptionala! Am reusit sa inving scepticismul mamei care o considera dificil de facut si care spunea „ce poate sa fie altceva decat o varza cu paine?”… Gresit! am facut-o impreuna si a iesit cu totul altceva, o simfonie de parfumuri, gusturi si arome!
    Dany

    • Anonim a zis

      Dany, te felicit pentru puterea de convingere :). Merita facuta, da, e delicioasa! Sa va fie de bine, ma bucur din suflet ca v-a reusit si v-a placut!

  5. cami timisoara a zis

    acum am terminat-o si mi-a iesit dar eu am facut-o in tava cuptorului e foarte gustoasa.Iti multumesc inca o data pentru retete. O sa incerc si pe cea cu brinza sau poate varianta dulce cu mere.

  6. Alicemntn a zis

    Doamna Laura,am incercat reteta dumneavoastra,si e extraordinara.Sper sa nu va suparati ca am postat rezultatul si pe blogul meu,bineinteles,cu link-ul respectiv.
    Va multumesc.

  7. raluca a zis

    Minunata reteta. Am servit-o alaturi de un ciolan afumat de curcan si au mers de minune. sunt sigura insa ca ar fi iesit si mai buna unsa cu untura si nu cu ulei, cum am facut eu, dar in zona Seattle inca nu am gasit de unde sa procur. Data viitoare incerc unsa cu unt, si vad care ne place mai mult. oricum, se repeta curand, fara ou, mai ales ca vine postul. multumim.

  8. lauralaurentiu a zis

    Adina, sa va fie de bine, ma bucur ca ti-a reusit si ca a fost pe placul tau si al familiei, te mai astept cu drag!

  9. lauralaurentiu a zis

    Vale, ma bucur mult ca ti-am prjilejuit o placuta aducere aminte. Sper sa iti reuseasca si sa ma mai vizitezi. :)

  10. Adina a zis

    Buna ziua! Am gasit blogul dumneavoastra prin ianuarie. Reteta aceasta mi-a atras atentia in mod deosebit dar nu am avut timp pana astazi sa o fac. E delicioasa! Multumim pentru postare. De abia astept sa incerc si alte retete.

  11. Vale a zis

    Draga mea, te vizitez de muuuult timp si ma minunez de fiecare data de ceea ce poti realiza! Bunica mea facea placinta asta cand eram copil si de atunci nu am mai gustat asa ceva. Te rog sa-mi spui daca pot inlocui untura cu altceva, pt ca din pacate aici (Australia) nu am de unde sa gasesc. Multumesc!

  12. laura laurentiu a zis

    Oana draga, ma bucur foarte mult! Deci ai incercat-o si a iesit faina! O sa o postezi si pe blogul tau? Chiar sunt curioasa cum arata a ta! te pup, sa va fie de bine!

  13. oana a zis

    Si mama facea placinta cu varza dar uitasem de reteta pana sa o faci tu. acum ca mi-ai amintit am facut-o si eu, si a iesit exact asa cum ma asteptam adica super buna. Saru' mana pentru masa!

  14. laura laurentiu a zis

    Nik26, ma bucur ca gasesti utile retetele mele! Sa va fie de bine!
    Placinta cu varza e un adevarat deliciu, ti se pare corect! ;)

  15. Nik26 a zis

    Arata Superb placinta! :D
    Recunosc ca nu am avut placerea sa gust pana acum asa placinta, dar pozele tale chiar imi fac cu ochiul si nu ma indoiesc ca e si foarte gustoasa!
    (Am transformat una dintre retetele tale si au iesit niste cornulete super! ;) Multumesc!)

  16. laura laurentiu a zis

    Multumesc mult, draga Laura! Asa e, in zona Clujului placinta cu varza e mult mai raspandita decat prin alte parti. Gustul e divin, asa cum l-ai descris, mananci si iti vin lacrimile-n ochi de emotie si bucurie!
    M-as bucura tare mult sa o incerci, stiu sigur ca o sa iti placa. Deasemenea, aluatul asta e minunat si poti sa faci si alt gen de placinte cu el, o sa si postez azi ceva cu branza ;) !

  17. LauraAdamache a zis

    Laura scumpa m-ai distrus cu placinta asta!! E ora 9 abia si mi s-a facut o foameeee teribila. Am mancat o singura data aceasta divina placinta in zona Clujului si pana in ziua de astazi ii mai simt gustul!!
    In afara de varza, care aici este absolut mizerabila, am toate ingredientele. O sa merg la un magazin romanesc proaspat descoperit si daca am noroc sa gasesc o varza decenta o incerc siguuuuuuur sigur!!
    Iti multumesc din suflet pentru reteta draga mea!!
    Pofta buna si sa papi si pentru mine o bucatica mica mica!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *