Placinta taraneasca cu varza

Autor:

Pentru unii poate suna neobisnuit, pentru altii reprezinta o placuta aducere aminte. Demultisor nu am pregatit o placinta cu varza si pur si simplu mi s-a facut dor, asa ca m-am pus pe framantat, uns, intins, calit varza – si iata ce a iesit:

Placinta taraneasca cu varza

Ingrediente:800 de grame – 1 kg. de varza gata calita1 lingura cu varf de pesmet1 ouAluat:300 de grame de faina 000200 – 250 ml de apa – in functie de calitatea fainiicateva picaturi de oteto lingurita rasa de sareaproximativ 80 de grame de untura de porc la temperatura camerei1 ou batut pentru finisatPreparare:Pentru umplutura, se caleste varza dulce tocata fin (o varza mica ~ de 1,5-2 kg.) in aproximativ 80 ml. de ulei, cu sare si piper. Se supravegheaza in permanenta sa nu se prinda, eventual se adauga cate putina apa fierbinte, pana ce varza este gata. Se adauga o legatura de marar tocat si se amesteca. Se lasa sa se raceasca si se adauga pesmetul si oul:placinta taraneasca cu varza 1Se amesteca bine si se lasa deoparte.Din faina, sare, otet si apa calduta se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios. Apa se va adauga cate putin, atat cat este nevoie pentru o consistenta ideala a aluatului – nici tare, nici moale.placinta taraneasca cu varza 2Aluatul se infoliaza si se lasa la odihna 30 de minute, apoi se imparte in 10 bile cat mai egale (la mine sunt mai numeroase bilele pentru ca, de fapt, am facut doua placinte):placinta taraneasca cu varza 3Se ia o bila de aluat si se aplatizeaza cu sucitorul, obtinand un cerc de aproximativ 20 de cm. diametru. Se unge suprafata cercului cu untura – nu e cazul sa ne zgarcim, aluatul oricum va contine mult mai putina grasime decat un foietaj normal, din aluat frantuzesc, in schimb va fi foarte fraged si savuros, gustul unturii nu se va regasi in preparatul final:placinta taraneasca cu varza 4In continuare, se procedeaza la fel cu celelalte bile de aluat, suprapunand cercurile unul peste altul, fiecare fiind uns cu untura, ultimul, insa, cu o cantitate mai mica, doar atat cat sa nu se usuce aluatul (repet, se vad doua „turnuri” de aluat pentru ca am facut doua placinte, pe una am daruit-o):placinta taraneasca cu varza 5Se acopera „turnul” de aluat cu o folie si se lasa la odihna 15-20 de minute.Este momentul sa se aprinda si cuptorul, setand temperatura la 190 de grade Celsius.Dupa trecerea timpului de odihna, „turnul” de aluat se intinde cu sucitorul – manopera ceva mai delicata, pentru ca straturile au tendinta sa alunece. Pentru ca operatiunea sa fie incununata de succes, se incepe intinderea cu sucitorul de la mijloc si se deplaseaza catre margini, apasand cu delicatete. Se intinde aluatul intr-o foaie cam de 50 de cm diametru, careia i se decupeaza marginile:placinta taraneasca cu varza 6Se aseaza umplutura la mijloc, se aplatizeaza si i se da o forma rotunda, apoi se trag marginile aluatului catre centru, acoperind varza calita, evitand sa se aglomereze mult aluat la un loc:placinta taraneasca cu varza 7Placinta se rastoarna pe tava acoperita cu hartie de copt. Din marginile decupate, eu i-am facut un decor sub forma de grilaj, apoi am uns suprafata placintei cu oul batut:placinta taraneasca cu varza 8Se introduce tava in cuptorul deja bine incins, unde se lasa apoximativ 30 de minute (in functie de cuptor), pana ce se rumeneste frumos:placinta taraneasca cu varza 9Se lasa sa se racoreasca putin (e minunata calda, cu smantana sau iaurt, dar sotului meu, de exemplu, ii place si rece), apoi se taie:placinta taraneasca cu varza 11Aluatul crocant si fin se desface in foite, contrastand placut cu umplutura de varza calita. O portie, garnisita cu smantana si un fir de marar:placinta taraneasca cu varza 12

Locul 2 in top 9 pe foodbuzz.com din 2975 de postari ale zilei click aici.

Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

35 Comentarii la "Placinta taraneasca cu varza"


Vizitator
carmen
26 octombrie, 2014

o reteta extraordinara …

Vizitator
carmen
26 octombrie, 2014

o reteta extraordinara …

Vizitator
Oana
19 mai, 2014

Buna Laura, as vrea sa stiu cat înseamnă ” câteva picături de oțet?” : O lingurița ?? Am pregătite toate Ingredientele si m-am împotmolit aici:((. Multumesc frumos :)

Vizitator
lauralaurentiu
24 mai, 2014

Sper ca nu e prea tarziu, dar da, o lingurita sau chiar o jumatate de lingurita ar fi de ajuns.

Vizitator
29 martie, 2013

se poate face si cu umplutura de cartofi sau ciuperci?

Vizitator
camelia
25 ianuarie, 2013

Reteta dvs. mi-a adus aminte cu drag de mamaia si de copilarie – ea facea asemenea placinte, cu varza, branza, carne, numai ca le punea in tavi mari, negre (parca le vad si acum) si foile le „plisa”. Cand incepea sa intinda o foaie, nu-i ajungea masa de bucatarie. Ma bucur ca v-am gasit. Sanatate multa va doresc !