Ecler – reteta si cateva sfaturi

Autor:

Nu demult, una dintre cititoarele fidele ale acestui blog culinar mi-a cerut o reteta de ecler, spunand ca a incercat deja cateva fara a fi fost multumita de rezultat. In parte datorita acestei cereri, in parte pentru ca, aducandu-mi aminte de ecler, mi s-a facut pofta, am pregatit reteta mea de ecler, foarte simpla, de altfel, si v-o impartasesc si voua. Iata ce a iesit:
ecler, reteta de ecler, ECLER cu crema de vanilie, cum se face eclerul

Ingrediente ECLER:

din aceasta cantitate mi-au rezultat 20 de eclere lunguiete de aproximativ 13-14/5-6 cm. (ca cele de la cofetarie) si 18 gogosele rotunde, destul de marisoare, cam de 5-6 cm. in diametru.

  • 200 de ml. de apa
  • 1 praf de sare
  • 125 de grame de faina
  • 120 de ml. de ulei
  • 4 oua (de fapt, am folosit 3 oua si 2 albusuri pe care le aveam deja si m-am gandit sa le valorific
  • umpluturi la alegere, eu am folosit o crema de vanilie si frisca
  • se poate finisa cu glazura de ciocolata, eu am pudrat simplu cu zahar praf

MOD DE PREPARARE ECLER:

Intai de toate, eu nu cred ca pentru nereusitele sau partialele nereusite in prepararea eclerelor ar fi de vina neaparat o reteta gresita, pentru ca aluatul asta oparit e chiar nepretentios si probabil ca multe din retetele care circula sunt la fel de bune. Parerea mea este ca cel mai important este cuptorul, alaturi de temperatura de coacere. Am facut aluat de eclere in care am folosit, ca si grasime, atat ulei, cat si unt si candva si margarina. Mama mea foloseste untura, cu rezultate la fel de bune. Pana la urma am ajuns sa prefer uleiul, pentru ca este cel mai comod si e intotdeauna in camara. Am publicat si reteta clasica, in format video, pentru ca acest pate-a-choux (aluat oparit de ecler) sa reuseasca 100% – click pe link pentru reteta.

Acum, insa, vorbim despre varianta economica, cea cu ulei. Cum am procedat: apa si uleiul se toarna intr-o craticioara, se adauga sarea si se pune craticioara pe foc (poza 1). Cand amestecul din oala clocoteste, se adauga faina, toata deodata (poza 2). Se amesteca bine (eu prefer telul in forma de para pentru ca desface bine cocoloasele) pana ce tot lichidul e absorbit si amestecul arata ca o mamaliga consitenta iar pe fundul oalei incepe sa se formeze o pelicula albicioasa, semn ca aluatul de ecler e bine uscat, a pierdut destula apa in timpul gătirii.

Se da deoparte si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei, dupa care se adauga cate 1 ou, pe rand (poza 3) mixand bine pana la incorporarea acestuia. Nu se adauga urmatorul ou pana ce primul nu este bine absorbit in aluat. Este posibil ca aluatul sa ceara 4-5 oua, in functie de dimensiunea acestora, pana va avea o consistenta cremoasa (poza 4). Dupa cum am mentionat deja, eu am pus 3 oua intregi si 2 albusuri, cu rezultate la fel de bune.Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 1Aluatul e gata, nu mai aveti ce sa-i faceti. Iata cum sta treaba cu cuptorul: il incingeti bine, bine de tot, eu l-am incins la 200 grade Celsius, ventilat, daca aveti cuptor fara ventilatie nu ar strica sa il incingeti la 210 de grade. Din aluat se formeaza eclere lunguiete, cu ajutorul posului (nu e nevoie sa folositi un varf stelat, mai ales daca doriti sa glazurati eclerurile cu ciocolata este de preferat sa aiba suprafata neteda, caz in care veti opta pentru un varf simplu, cu deschizatura rotunda). Tineti cont ca eclerele vor creste foarte mult la copt, asa incat, daca doriti eclere cu lungimea de 13-14 cm., formati bastonase de aluat in lungime de 8-9 cm. Deasemenea, lasati loc suficient intre ele si pe largime.Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 2Tava se baga in cuptorul deja bine incins, in partea superioara, unde este temperatura cea mai mare. Pentru niciun motiv nu deschideti usa cuptorului in primele 10-15 minute, altfel eclerele se vor prabusi. Iata-le cum se umfla in cuptor:
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 3Fiti cu ochii pe ele, si dupa ce au crescut si s-au si rumenit deja, atat ca sa va faca cu ochiul, deschideti binisor cuptorul si mutati tava in jumatatea inferioara, apoi reduceti temperatura la 170 de grade Celsius. Coaceti in continuare 15-20 de minute, pana cand eclerele vor fi bine uscate in interior, fara urma de aluat cleios.
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 4Exact la fel se procedeaza si cu cele rotunde:
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 5
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 6Pe astea rotunde nu le-am umplut, le pastrez pe duminica, am ceva oaspeti anuntati.

De mare folos, daca aveti un cuptor incapatanat din cale-afara, poate fi si urmatorul pont: dupa 20 de minute de coacere la 200-210 grade, timp in care eclerele au crescut si s-au rumenit, scoateti tava si intepati fiecare ecler cu varful unui cutit, pentru a permite aburilor sa iasa din interiorul lor. Reduceti focul si coaceti in continuare 10-15 minute si lasati-le sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa (puneti o lingura de lemn care sa opreasca usa sa se inchida complet). Asa e sigur ca nu vor mai avea nici urma de aluat cleios in interior.

Eclerele lunguiete le-am taiat pe lungime si le-am umplut cu crema de vanilie si ceva frisca batuta.
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 7Le-am pus capacele la loc:
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 8Le-am pudrat cu zahar praf si… e timpul să ne bucurăm de ele!

ecler eclere, eclere in tava, cum sa faci ecler de casa

ecler, cum se face reteta de ecler retetecalamamaro
Eclerele ies delicioase, cu coji fine si bine uscate. Sper sa va fi fost de folos!
Aici aveți rețeta de cremă de vanilie în format video:

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. a zis

    Multumim tare mult pentru reteta! Eu am o nelamurire. Am cuptor electric simplu cu 2 rezistente ( una sus si una jos, , cuptor din acela electric turcesc). Cum sa coc eclere ? Daca las ambele rezistente oare nu se vor arde? Sa o las doar pe cea de sus?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns!
    Temperatura o pot regla, aici nu am probleme.

  2. Alexandra a zis

    Argazul cu ventilatie ? Pornesti ventilatia sau al tau este cu pornire automata …al meu e electric cu ventilatie dar nu prea o folosesc,sincer nu am incredere prea mare la coacere8-)

  3. Loredana a zis

    Acum 3ore am incercat reteta ..pot spune ca mia iesit super si la gust dar si au crescut .mai bune ca la magazin .multumesc pentru reteta

  4. a zis

    Esti cea mai tare Laura! Esti singura care a reusit sa ma faca sa obtin cojile de eclere asa cum trebuie sa fie! Secretul este la copt iar tu ai stiut asta si ai explicat in detaliu cum trebuie procedat. Multumesc si mult succes in continuare!

  5. Lavinia a zis

    In sfârșit o rețetă de eclere perfectă,niciodată nu mi-au mai ieșit așa de pufoase. Mulțumesc mult pentru rețetă!

  6. tender carmen a zis

    Eu chiar acum sunt in bucatarie, iti testez reteta.Cum ti au iesit 38 bucati din aceasta cantitate? ???? Mie abia mi au iesit 12 eclere…….ai scris bine cantitatea ingredientelor? Seara buna

    • Laura Laurentiu a zis

      Draga Carmen, la finalul retetei ai 9 poze doveditoare incarcate de cititoare carora reteta le-a reusit, cu ingredientele specificate. Aluatul de ecler creste de 7-8 ori in volum, in timpul coacerii. Daca tu ai format 12 eclere din aluatul rezultat, ma tem ca au iesit enorme si nici nu s-au putut coace in interior.

  7. Andreea a zis

    Pff! Am facut eclere de doua ori dupa aceasta reteta (injumatatita ca sa-mi iasa o tava) si mi-au iesit perfect. Doar ca acum, cand sa fac a treia oara mi-am dat seama ca e posibil ca primele dati, in loc sa impart si faina la 2, am pus, din greseala toata cantitatea (desi nu mi s-a mai intamplat la vreo reteta sa gresesc asa, probabil inconstient mi s-a parut ca 62g de faina ar fi fost prea putin, nu stiu…). Repet, primele dati mi-au iesit perfect.

    Acum am facut aceeasi greseala (!!), in loc de 62g am pus 125g, doar ca de data asta mi-am dat seama si, nedumerita fiind, am mai pus pe foc 100ml apa + 60ml ulei si am adaugat peste. Aluatul a iesit foarte foarte moale, aproape lichid, iar eclerele, au iesit prea latite si au crescut foarte putin.

    E posibil oare sa trebuiasca de fapt 250 g de faina pentru intreaga reteta, in loc de 125g?

    • lauralaurentiu a zis

      Nu e posibil :). Reteta a fost încercată de zeci de cititori, unii dintre ei au trimis si poze, dupa cum se poate vedea ceva mai sus. E foarte putin probabil ca tuturor acestor oameni sa le fi reusit eclerele doar pentru ca au dublat cantitatea de faina. In atasament, o poza cu reteta de ecler din cartea Jurcovan. Reteta e usor diferita, dar proportiile sunt aceleasi.
      Nu stiu ce s-a întâmplat la tine :). Poate ai uitat sa reduci grasimea? Poate ouăle?

  8. Andreea a zis

    Mi-au iesit!! :) Ce emotii am avut… Au crescut, s-au rumenit frumos, iar in interior perfecte!

    Iar cuptorul meu pe gaz (adica cel de unde stau cu chirie) e tare sucit. Am pus tava fix pe cel mai de sus nivel 15 min, apoi am intors-o tot pe acelasi nivel (pentru ca rumeneste numai in partea din spate), si am mai lasat 5 min pana s-au rumenit toate frumos, apoi le-am intepat si le-am coborat un nivel mai jos inca 12 min (dar oricum, data viitoare o sa stau tot asa cu ochii pe ele :)).

    Multumesc pentru reteta! Cea pe care o aveam inainte nu imi iesea de fiecare data si nu avea instructiuni asa de clare. :*

  9. Laura a zis

    ffff usoara reteta, am facut-o de multe ori, ca si umplutura folosesc des budinca facuta la plic, si putina frisca de casa., pupici

  10. Lily a zis

    Doamna Laura, ati putea va rog sa-mi scrieti reteta de crema de vanilie? As vrea sa fac reteta dumoneavoastra cap-coada. :-) Multumesc anticipat!

  11. Cecilia a zis

    Multumesc d-na Laura pentru reteta. O am de ceva timp in dosarelul meu, insa de-abia azi m-am incumetat s-o fac. Pe principiul „acum ori niciodata”.

    Am respectat proportiile intocmai, precum si metodologia. Si au iesit super, vreo cateva s-au mai blegit, insa umplute cu crema nu mai baga nimeni in seama (am folosit crema de la prajitura pufoasa de post, insa cu ingrediente de frupt). Deci succes total.

    De precizat este ca am aragaz simplu, adica fara grade, niveluri sau altceva. M-am ghidat dupa instinct. Toata smecheria nu e in aluat, ci in grija cu care le faci la cuptor. Le-am si intepat nu cu un cutit, ci cu o scobitoare, insa nu era musai necesar, cateva s-au mai lasat (am respectat cele 15 min de la inceput). Asta nu o zic ca pe o critica, poate experienta mea mai ajuta pe altcareva. Eram speriata ca de bombe de realizarea eclerelor.

    Si ca PS: mi-a iesit super si prajitura de post, am pus in crema lapte de cocos. Asta a fost singurul de post :p.

    Nu-s mare bucatareasa, insa blog-ul Dv. m-a ajutat mult. Mi-au iesit niste dulciuri si mancaruri nemaipomenite.

    Va urez sa aveti o zi cat mai frumoasa s sarbatori linistite!

    • lauralaurentiu a zis

      Inclin sa cred ca le-ai copt prea mult. Majoritatii celor care au incercat reteta le-au resit, acuma… nu stiu ce sa zic.

  12. elena a zis

    am respectat intocmai pasii retetei si compozitia a iesit foarte moale! in plus s/au lasat in momentul in care le/am scos din cuptor!

  13. elena a zis

    am respectat intocmai pasii retetei si compozitia a iesit foarte moale! in plus s/au lasat in momentul in care le/am scos din cuptor!

  14. raluca a zis

    buna laura :D …eu am mai facut retete de aici si mi au iesit toate excelente si foarte apreciate…vreau ca maine sa incerc reteta acesta…dar e o mica problema..mie la cuptor nu imi arata temperatura..decat treptele 1,2,3 …la cat ar fii indicat sa il dau ca sa imi iasa bine si sa nu se usuce ?

  15. Ioana Alexandra a zis

    Tocmai le fac si eu :D doar ca nu am forme ca sa iasa eclere frumoase, sper macar sa aiba acelasi gust, asta e cel mai important. vreau sa-mi cumpar forme si sa mai fac, mai astept retete de dulciuri asa usoare de facut !! te pup

    • lauralaurentiu a zis

      Ceva ai gresit, Marinela, imi pare rau. Nu stiu exact unde a fost problema, dar ceva a fost. In general problema e temperatura de coacere, daca tu zici ca asta nu a fost… mi-e greu sa-mi dau seama.

      • a zis

        sincer mai ìncerc odata ,nu ma las pìna nu-mi iese de stau toata duminica ìn bucatarie .te pup si multumesc ca mi-ai raspuns asa de repade si felicitari ptr site nu am mai facut prajituri de vreo 10 ani :),acum ìl disper pe sotul meu iar ptr ala micu e o bucurie .A fost ziua sotului meu si am facut un tort superb din retetele tale.

      • lauralaurentiu a zis

        Marinela, ma bucur sa aud ca ai experimentat si retete care ti-au reusit. Felicitari sotului si tie pentru ca l-ai rasfatat cu un tort atat de bun. Te rog, ai grija ca temperatura cuptorului sa fie deja la 220 de grade cand bagi tava cu eclere. Trebuie sa fie foarte incins. Iti pumnii si sper sa aud vesti bune. ;)

        2012/12/16 Disqus

  16. MARIA a zis

    Eugenia eclere este pluralul dar ,Laura nu putea sa scrie ‘eclere ies delicioase, asa ca a scris bine sau poate eclerele trebuia sa scrie dar noi in banat avem alt dialect,SI E F BINE,

    • mada a zis

      fratilor e vorba de articulat sau nearticular „le” de la sfarsitul elerele este articulatia cum am zile mameLE noastre,,,,e gresit pluralul mamele articulat? ori nu mai stiu eu romana ori voi

      • mada a zis

        tastatura e de vina pentru ca am papat cateva litere sau pofta de toate dulciurile laurei

  17. alina aron a zis

    Buna ! Am descoperit site-ul acum o ora .. si iata-ma tot aici sunt, felicitari ! O intrebare legat de eclere, eu fac eclerele dupa o reteta asemanatoare cu a ta, ajung la acelasi rezultat dar eu caut de ceva vreme o reteta care sa-mi spuna cum sa le fac ca cele din patiserie (cele insiropate) , ceva idei?

    • lauralaurentiu a zis

      Nu am mancat nicodata ecleruri insiropate de la patiserie, asa ca nu am idee. Eventual, le umpli si apoi le insiropezi usor…

  18. Ramona_006 a zis

    Am facut si eu azi.Stiu ca dupa ce adaug faina trebuie sa am grija ca aluatul sa nu fie lipicios….Si mi-a iesit…L-am lasat sa se raceasca si cand am adaugat ouale pe rand coca a ramas tare dar foarte lipicioasa…e normal?

  19. a zis

    am descoperit site-ul saptamana trecuta si ma gandeam ca cine stie daca ai reteta de eclere… am incercat sa gasesc in magazin(nefiind in romania) . am gasit o imitatie, aluatul este exact ca  cel care il avem noi la gogosi plus crema aia e foarte gretos . ma bucur ca am gasit reteta aluatului. creme mai gasesti dar aluatul acesta mai greu !  felicitari ptr toata munca depusa!

    • lauralaurentiu a zis

      Multumesc pentru felicitari, ma bucur mult ca retetele sunt pe placul tau, te astept cu impresii orice ai incerca :).

  20. Andreea a zis

    azi am facut si eu eclere, dupa reteta de aici. la prima tura sau facut scrum in 5 min dupa ce le pusesem in cuptor (210oC), la a2a tura am schimbat temperatura am coborat la 180oC si nu au mai crescut delok, au iesit niste bastonase maronii… deci nu inteleg care e problema! :(

    • lauralaurentiu a zis

       Nici eu nu inteleg, sincer. Dupa reteta asta am facut eclere de atatea ori ca nu tin minte, si de fiecare data le-am copt la 210 grade reducand apoi focul sub 180… si au iesit. Imi pare rau pentru esec.

  21. Iustina_batesiu a zis

    va rog sam spuneti de unde pot cumpara instrumente de ornat torturile cu cap de metal,ca am avut de plastic si nu sunt bune.va multumesc,apropo eclerele suntf f f delicioase…..

    • lauralaurentiu a zis

      Sa va fie de bine eclerele; in privinta intrebarii… parca, parca de la Metro le-am cumparat pe ale mele, daca imi amintesc bine.

    • lauralaurentiu a zis

      Bravo Raducu, ma bucur mult, sa-ti fie de bine! Ia’ zi-mi, ce-ai ascultat in timp ce se coceau eclerele? :P

  22. Teodora Felicia25 a zis

    Iti multumim frumos pentru reteta, si mai ales pentru sfaturile lagate de cuptor. Cred ca am mai incercat sa fac ecleruri de vreo 5 ori, de fiecare data folosind alta reteta, o data mi-au iesit, apoi numai esecuri! Fac prajituri saptamanl de vreo 10 ani, dar eclerurile „esuate” au fost singurele pe care le-am aruncat, mi-a fost imposibil sa le convertesc in altceva gustos!Ei bine, astazi mi-au iesit minunat, urmand reteta ta!(si cu un cuptor nou). Voi folosi crema de cremsnit de casa de aici din Ardeal si vor fi extraordinare!Multumesc inca o data!

  23. alexandra. a zis

    retetele tale sunt usor de facut si felul in care sunt explicate le face si mai usor de facut.E prima oara cand fac eclere si pot sa iti spun ca au iesit foarte bine!!

  24. Chrys_ina a zis

    super reteta msssssssss frumos au iesit nu imi venea sa cred……….. eu aveam o reteta dar niciodata nu iesea me:*:*:*:*:

  25. Blaj Alina87 a zis

    iamiiii…..imi plac eclerele la nebunie de cand eram mic copil!!!! si ce bine ca am gasit reteta insotita de explicatii detaliate si de poze!! maine fac si eu !! am doar o intrebare: cat coacem aluatul cuptorul il tinem tot pe ventilatie?? felicitari si multumiri pentru retetele delicioase pe care le impartasiti cu noi!!! Numai bine!!!

    • lauralaurentiu a zis

      E bine sa-l tii tot pe ventilatie, usuca mai bine interiorul. Un pont ar fi sa gauresti eclerele cu varful cutitului dupa ce au crescut si s-au rumenit si sa le coci in continuare cu foc redus pana se usuca bine.

      2012/3/20 Disqus

  26. mirela a zis

    dati-mi si mie va rog o reteta de crema de vanilie pt eclere cum o faceti dumneavoastra ca vreau si eu sa fac maine eclere….sper sa imi si reuseasca
    multumesc mult
    aveti niste retete de imi lasa gura apa
    vreau sa incerc saptamana asta cremsnit si eclere
    dar la cremsnit voi cumpara foile fac numai crema…e prajtura copilariei mele impreuna cu eclere
    mii de multumiri

  27. laura kristina :* a zis

    buna ziua !! chiar ieri am  facut eclere dupa reteta asta si pot sa zic ca miau iesit superbe si ff bune !!! multumesc pt reteta ! vreau sa zic ca am facut prima oara eclere si nici nu m-am gandit sa-mi iasa asa de bune !!! astept in continuare multe multe retete noi  si de prajituri si de mancaruri pt ca ador sa gatesc fie mancaruri fie prajituri !!!! 

  28. Elenarobertina a zis

    Am facut si eu eclere dupa reteta ta.
    Mi-au iesit SUPER!!!
    O sa prepar cu incredere din toate retetele tale.
    Multumesc frumos!:)

  29. Caroline_noname a zis

    vreau sa iti multumesc ptr reteta.am  incercat si eu sa fac dar sceptica fiind ca imi va iesi ceva.maiales ca mie dulciurile nu mi-au iesit niciodata.nici cele simple.dar reteta ta mi s-a parut super simpla.de folos au fost si pozele.am incercat…si au iesit asa cum au zis rudele,ca la magazin…
    recomand tuturor sa incerce.daca mi-a iesit mie….  :)))
    si tot secretul cred eu ca e la cuptor….dar de urmezi exact pasii mentionati de tine nu are cum sa nu iti reuseasca.GARANTAT.
    acum eclerurile sunt specialitatea mea :)
    pup

  30. Daniel a zis

    Doamna Laura, sunteti deosebita sa ne traiti 1000000 de ani, felicitari, am incercat reteta.Va salut cu respect  de la Alba -Iulia.:)

  31. steluta p a zis

    Am executat aseara o portie de eclere la rugamintile familiei(vrem ceva dulce).Au iesit o nebunie,s-au terminat imediat si daca mai aveam o tava tot nu erau destule.Multumesc si pt.aceasta reteta si pt.minunatul tau copil de suflet -blogul acesta.

    • Anonim a zis

      @steluta p, sa va fie de bine! Ma bucur din suflet ca ti-au reusit si esti
      multumita de reteta :). Frumos ai zis, chiar ca mi-e drag blogul ca un copil
      si ma ocup la fel de cresterea lui :).

  32. Clausia a zis

    Am incercat si eu reteta dumneavoastra de eclere si mi-au iesit f f uscate….:(, din ce cauza? credeti ca le-am lasat prea mult la cuptor? nu am depasit timpul spus in reteta. CUptorul meu este cu trepte, si l-am preincalzit la treapta 7. In pozele dumneavoastra arata f bine eclerele dar mie asa de uscate mi-au iesit…..

  33. a zis

    Am facut eclerele si am fost extrem de multumita de rezultat. Nu imi mai reusise de mult o astfel de reteta, incat uitasem cum arata adevaratele eclere si cat pot creste. Multumim pentru ca imparti cu noi retetele si secretele tale.

  34. stanciu petrica a zis

    as avea o observatie in privinta eclerelor: ele se pot pune in tava si cu ;ingurita si vor iesii niste gogosele mititele de le bagi o data in gura ,la cantitatile de acolo ies vreo 80-90 de gogosele [ asta pt. cind avem mai multi musafiri] , iar crema din interior se poate face din sarlota sau chiar din crema de ciocolata si pe urma daca se mai pune si un pic de frisca pe de-asupra sunt de milioane la gust . INCERCATI .

  35. Luizi_p a zis

    Numai atatea ai facut????? …asta a fost reactia iubitului meu sotior dupa prima inghititura… adica nu ii ajung 20 de eclere:))))) …
    In concluzie: au iesit de vis..cu unele mici erori de coacere…din cauza nestiintei mele si a cuptorului probail(asta ca sa nu port eu intreaga vina :P)…
    Foarte bunee…sa vad daca rezista pana dimineata…..:)))))))
    Va pupam!

  36. Mihaela a zis

    Laura, am respectat ce ai scris ca litera de lege. Le-am intepat, le-am mangaiat, m-am purtat frumos cu ele, le-am pus si Brahms. Cand imi vor iesi eclerele si macarons-urile, atunci abia voi spune ca stiu arta prajiturilor.

  37. Mihaela a zis

    Sa-ti povestesc. Alea lungi n-au iesit, adica a ramas inauntru aluat necopt(ca de obicei). Dar am facut niste bulinute, le-am umplut cu ajutorul unei seringi cu crema de vanilie, peste care s-a aflat constructia de inghetata, frisca, sos de cioco. Profiterol.

    • Anonim a zis

      Hm, Mihaela, daca tot au ramas crude, incearca te rog pontul ala pe care
      l-am scris la un moment dat in articol, sa intepi fiecare ecler cu un cutit
      ascutit si sa le mai coci, ajuta mult ca sa se usuce in interior.

      2011/1/29 Disqus

  38. Bulinuta a zis

    Bravo, Laura! Eu o tin in eclere de 2 weekend-uri incoace…:D
    Spune-mi te rog cum prepari crema de vanilie.
    Ca am dat rateuri de vreo 2x. Acum am gasit o crema buna la Mimi pe blog. Mi-a placut mult, dar vreau si alta crema, sa fiu sigura de reusita ori de cate ori doresc.

    Merci!

    • Anonim a zis

      Bulinuta draga, crema o fac si eu dupa ureche :)). De data asta (pentru ca nu intotdeauna procedez identic :P ) am facut asa: am bautut 2 oua integi cu 5 linguri de zahar si trei linguri de amidon. Am turnat lapte rece pana la atingerea volumului de 500-600 de mililitri (la ochi). Am pus cratita pe foc si am amestecat pana a fiert si s-a ingrosat. Am luat cratita deoparte si am adaugat vreo 50 de grame de unt si 2 linguri de esenta de vanilie.

      • Bulinuta a zis

        Asa am facut si eu la una din cremele ratate, pentru ca am vurt sa iasa tare si am lasat-o mai mult pe foc. Rezultatul: s-a imbranzit! S-a taiat toata si gustul a fost diferit….
        va trebui s-o tin mai putin sau sa adaug mai mult amidon/faina.

        Merci! Pupici.

  39. Vertange a zis

    Arata foarte bine! Am aceeasi reteta, cu cantitati duble. :) Nu le-am mai facut de ceva vreme, dar acum ca mi-ai amintit….

    • Anonim a zis

      Si eu o am … din mosi stramosi! :)) Asa cum zici, mi-a amintit si mie Mihaela, acum ca mi-au ramas cele rotunde, m-am gandit sa fac un croquembouche, dar se pare ca nu o sa-mi ajunga, asa ca iar trebuie sa coc niste ecleruri :))!

    • Anonim a zis

      Multam, Bucatar Maniac! Sa stii ca la aluatul asta coacerea e cea mai
      importanta, cel putin asa am observat eu. Cred ca orice reteta ai folosi,
      principalul defect e ca raman crude la mijloc, iar pentru asta trebuie redus
      focul la sub mediu si lasate sa se usuce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *