Ecler – reteta si cateva sfaturi

Autor:

Nu demult, una dintre cititoarele fidele ale acestui blog culinar mi-a cerut o reteta de ecler, spunand ca a incercat deja cateva fara a fi fost multumita de rezultat. In parte datorita acestei cereri, in parte pentru ca, aducandu-mi aminte de ecler, mi s-a facut pofta, am pregatit reteta mea de ecler, foarte simpla, de altfel, si v-o impartasesc si voua. Iata ce a iesit:Ecler - reteta si cateva sfaturi

Ingrediente:

din aceasta cantitate mi-au rezultat 20 de eclere lunguiete de aproximativ 13-14/5-6 cm. (ca cele de la cofetarie) si 18 gogosele rotunde, destul de marisoare, cam de 5-6 cm. in diametru.

  • 200 de ml. de apa
  • 1 praf de sare
  • 125 de grame de faina
  • 120 de ml. de ulei
  • 4 oua (de fapt, am folosit 3 oua si 2 albusuri pe care le aveam deja si m-am gandit sa le valorific
  • umpluturi la alegere, eu am folosit o crema de vanilie si frisca
  • se poate finisa cu glazura de ciocolata, eu am pudrat simplu cu zahar praf

Preparare:

Intai de toate, eu nu cred ca pentru nereusitele sau partialele nereusite in prepararea eclerelor ar fi de vina neaparat o reteta gresita, pentru ca aluatul asta oparit e chiar nepretentios si probabil ca multe din retetele care circula sunt la fel de bune. Parerea mea este ca cel mai important este cuptorul, alaturi de temperatura de coacere. Am facut aluat de eclere in care am folosit, ca si grasime, atat ulei, cat si margarina. Mama mea foloseste untura, cu rezultate la fel de bune. Pana la urma am ajuns sa prefer uleiul, pentru ca este cel mai comod si e intotdeauna in camara. Cum am procedat: apa si uleiul se toarna intr-o craticioara, se adauga sarea si se pune craticioara pe foc (poza 1). Cand amestecul din oala clocoteste, se adauga faina, toata deodata (poza 2). Se amesteca bine (eu prefer telul in forma de para pentru ca desface bine cocoloasele) pana ce tot lichidul e absorbit si amestecul arata ca o mamaliga consitenta. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei, dupa care se adauga cate 1 ou, pe rand (poza 3) mixand bine pana la incorporarea acestuia. Nu se adauga urmatorul ou pana ce primul nu este bine absorbit in aluat. Este posibil ca aluatul sa ceara 4-5 oua, in functie de dimensiunea acestora, pana va avea o consistenta cremoasa (poza 4). Dupa cum am mentionat deja, eu am pus 3 oua intregi si 2 albusuri, cu rezultate la fel de bune.Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 1Aluatul e gata, nu mai aveti ce sa-i faceti. Iata cum sta treaba cu cuptorul: il incingeti bine, bine de tot, eu l-am incins la 210 grade Celsius, ventilat, daca aveti cuptor fara ventilatie nu ar strica sa il incingeti la 220 de grade. Din aluat se formeaza eclere lunguiete, cu ajutorul posului (nu e nevoie sa folositi un varf stelat, mai ales daca doriti sa glazurati eclerurile cu ciocolata este de preferat sa aiba suprafata neteda, caz in care veti opta pentru un varf simplu, cu deschizatura rotunda). Tineti cont ca eclerele vor creste foarte mult la copt, asa incat, daca doriti eclere cu lungimea de 13-14 cm., formati bastonase de aluat in lungime de 8-9 cm. Deasemenea, lasati loc suficient intre ele si pe largime.Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 2Tava se introduce in cuptorul deja bine incins, in partea superioara, unde este temperatura cea mai mare. Pentru niciun motiv nu deschideti usa cuptorului in primele 10-15 minute, altfel eclerele se vor prabusi. Iata-le cum se umfla in cuptor:
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 3Fiti cu ochii pe ele, si dupa ce au crescut si s-au si rumenit deja, atat ca sa va faca cu ochiul, deschideti binisor cuptorul si mutati tava in jumatatea inferioara, apoi reduceti temperatura la 170 de grade Celsius. Coaceti in continuare 15-20 de minute, pana cand eclerele vor fi bine uscate in interior, fara urma de aluat cleios.
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 4Exact la fel se procedeaza si cu cele rotunde:
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 5
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 6Pe astea rotunde nu le-am umplut, le pastrez pe duminica, am ceva oaspeti anuntati.

De mare folos, daca aveti un cuptor incapatanat din cale-afara, poate fi si urmatorul pont: dupa 20 de minute de coacere la 210 grade, timp in care eclerele au crescut si s-au rumenit, scoateti tava si intepati fiecare ecler cu varful unui cutit, pentru a permite aburilor sa iasa din interiorul lor. Reduceti focul si coaceti in continuare 10-15 minute.

Eclerele lunguiete le-am taiat pe lungime si le-am umplut cu crema de vanilie si ceva frisca.
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 7Le-am pus capacele la loc:
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 8Le-am pudrat cu zahar praf si le-am pozat la ceas de seara, na! ca de-aia nu arata pozele prea bine :P!
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 9Eclerele ies delicioase, cu coji fine si bine uscate. Sper sa va fi fost de folos!

Print Friendly

Lasa un comentariu

137 Comentarii la "Ecler – reteta si cateva sfaturi"


Vizitator
madi
4 iunie, 2015

Mi-au iesit perfecte!. In sfarsit un loc unde ti se ofera ceea ce ceri…

Vizitator
Lavinia
11 mai, 2015

In sfârșit o rețetă de eclere perfectă,niciodată nu mi-au mai ieșit așa de pufoase. Mulțumesc mult pentru rețetă!

Vizitator
tender carmen
2 mai, 2015

Eu chiar acum sunt in bucatarie, iti testez reteta.Cum ti au iesit 38 bucati din aceasta cantitate? ???? Mie abia mi au iesit 12 eclere…….ai scris bine cantitatea ingredientelor? Seara buna

Vizitator
6 aprilie, 2015

Le-am scos prea devreme din cuptor si mi-au ieșit cleioase, daca le bag înapoi rezolv ceva ?

Vizitator
6 aprilie, 2015

Foarte bune si foarte simplu de făcut .