Ecler – reteta si cateva sfaturi

Autor:

Nu demult, una dintre cititoarele fidele ale acestui blog culinar mi-a cerut o reteta de ecler, spunand ca a incercat deja cateva fara a fi fost multumita de rezultat. In parte datorita acestei cereri, in parte pentru ca, aducandu-mi aminte de ecler, mi s-a facut pofta, am pregatit reteta mea de ecler, foarte simpla, de altfel, si v-o impartasesc si voua. Iata ce a iesit:
ecler, reteta de ecler, ECLER cu crema de vanilie, cum se face eclerul

Ingrediente ECLER:

din aceasta cantitate mi-au rezultat 20 de eclere lunguiete de aproximativ 13-14/5-6 cm. (ca cele de la cofetarie) si 18 gogosele rotunde, destul de marisoare, cam de 5-6 cm. in diametru.

  • 200 de ml. de apa
  • 1 praf de sare
  • 125 de grame de faina
  • 120 de ml. de ulei
  • 4 oua (de fapt, am folosit 3 oua si 2 albusuri pe care le aveam deja si m-am gandit sa le valorific
  • umpluturi la alegere, eu am folosit o crema de vanilie si frisca
  • se poate finisa cu glazura de ciocolata, eu am pudrat simplu cu zahar praf

MOD DE PREPARARE ECLER:

Intai de toate, eu nu cred ca pentru nereusitele sau partialele nereusite in prepararea eclerelor ar fi de vina neaparat o reteta gresita, pentru ca aluatul asta oparit e chiar nepretentios si probabil ca multe din retetele care circula sunt la fel de bune. Parerea mea este ca cel mai important este cuptorul, alaturi de temperatura de coacere. Am facut aluat de eclere in care am folosit, ca si grasime, atat ulei, cat si unt si candva si margarina. Mama mea foloseste untura, cu rezultate la fel de bune. Pana la urma am ajuns sa prefer uleiul, pentru ca este cel mai comod si e intotdeauna in camara. Am publicat si reteta clasica, in format video, pentru ca acest pate-a-choux (aluat oparit de ecler) sa reuseasca 100% – click pe link pentru reteta.

Acum, insa, vorbim despre varianta economica, cea cu ulei. Cum am procedat: apa si uleiul se toarna intr-o craticioara, se adauga sarea si se pune craticioara pe foc (poza 1). Cand amestecul din oala clocoteste, se adauga faina, toata deodata (poza 2). Se amesteca bine (eu prefer telul in forma de para pentru ca desface bine cocoloasele) pana ce tot lichidul e absorbit si amestecul arata ca o mamaliga consitenta iar pe fundul oalei incepe sa se formeze o pelicula albicioasa, semn ca aluatul de ecler e bine uscat, a pierdut destula apa in timpul gătirii.

Se da deoparte si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei, dupa care se adauga cate 1 ou, pe rand (poza 3) mixand bine pana la incorporarea acestuia. Nu se adauga urmatorul ou pana ce primul nu este bine absorbit in aluat. Este posibil ca aluatul sa ceara 4-5 oua, in functie de dimensiunea acestora, pana va avea o consistenta cremoasa (poza 4). Dupa cum am mentionat deja, eu am pus 3 oua intregi si 2 albusuri, cu rezultate la fel de bune.Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 1Aluatul e gata, nu mai aveti ce sa-i faceti. Iata cum sta treaba cu cuptorul: il incingeti bine, bine de tot, eu l-am incins la 200 grade Celsius, ventilat, daca aveti cuptor fara ventilatie nu ar strica sa il incingeti la 210 de grade. Din aluat se formeaza eclere lunguiete, cu ajutorul posului (nu e nevoie sa folositi un varf stelat, mai ales daca doriti sa glazurati eclerurile cu ciocolata este de preferat sa aiba suprafata neteda, caz in care veti opta pentru un varf simplu, cu deschizatura rotunda). Tineti cont ca eclerele vor creste foarte mult la copt, asa incat, daca doriti eclere cu lungimea de 13-14 cm., formati bastonase de aluat in lungime de 8-9 cm. Deasemenea, lasati loc suficient intre ele si pe largime.Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 2Tava se baga in cuptorul deja bine incins, in partea superioara, unde este temperatura cea mai mare. Pentru niciun motiv nu deschideti usa cuptorului in primele 10-15 minute, altfel eclerele se vor prabusi. Iata-le cum se umfla in cuptor:
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 3Fiti cu ochii pe ele, si dupa ce au crescut si s-au si rumenit deja, atat ca sa va faca cu ochiul, deschideti binisor cuptorul si mutati tava in jumatatea inferioara, apoi reduceti temperatura la 170 de grade Celsius. Coaceti in continuare 15-20 de minute, pana cand eclerele vor fi bine uscate in interior, fara urma de aluat cleios.
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 4Exact la fel se procedeaza si cu cele rotunde:
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 5
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 6Pe astea rotunde nu le-am umplut, le pastrez pe duminica, am ceva oaspeti anuntati.

De mare folos, daca aveti un cuptor incapatanat din cale-afara, poate fi si urmatorul pont: dupa 20 de minute de coacere la 200-210 grade, timp in care eclerele au crescut si s-au rumenit, scoateti tava si intepati fiecare ecler cu varful unui cutit, pentru a permite aburilor sa iasa din interiorul lor. Reduceti focul si coaceti in continuare 10-15 minute si lasati-le sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa (puneti o lingura de lemn care sa opreasca usa sa se inchida complet). Asa e sigur ca nu vor mai avea nici urma de aluat cleios in interior.

Eclerele lunguiete le-am taiat pe lungime si le-am umplut cu crema de vanilie si ceva frisca batuta.
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 7Le-am pus capacele la loc:
Preparare Ecler - reteta si cateva sfaturi 8Le-am pudrat cu zahar praf si… e timpul să ne bucurăm de ele!

ecler eclere, eclere in tava, cum sa faci ecler de casa

ecler, cum se face reteta de ecler retetecalamamaro
Eclerele ies delicioase, cu coji fine si bine uscate. Sper sa va fi fost de folos!
Aici aveți rețeta de cremă de vanilie în format video:

Print Friendly

Lasa un comentariu

153 Comentarii la "Ecler – reteta si cateva sfaturi"


Vizitator
19 martie, 2016

Multumim tare mult pentru reteta! Eu am o nelamurire. Am cuptor electric simplu cu 2 rezistente ( una sus si una jos, , cuptor din acela electric turcesc). Cum sa coc eclere ? Daca las ambele rezistente oare nu se vor arde? Sa o las doar pe cea de sus?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Temperatura o pot regla, aici nu am probleme.

Vizitator
Alexandra
9 februarie, 2016

Argazul cu ventilatie ? Pornesti ventilatia sau al tau este cu pornire automata …al meu e electric cu ventilatie dar nu prea o folosesc,sincer nu am incredere prea mare la coacere8-)

Vizitator
Loredana
25 ianuarie, 2016

Acum 3ore am incercat reteta ..pot spune ca mia iesit super si la gust dar si au crescut .mai bune ca la magazin .multumesc pentru reteta

Vizitator
bianca
14 ianuarie, 2016

O rețetă superbă, pentru prima dată în viață am reușit și eu să fac eclere acasă, mulțumesc!

Vizitator
11 ianuarie, 2016

Mulțumesc pentru rețeta ,e pentru prima oară când fac eclere si mi-au ieșit cum nici nu m-a așteptam !