Fursecuri cu lamaie
Va propun azi aceste prajiturele fine, aspectuoase, cu un gust delicios si proaspat de lamaie, o reteta de fursecuri pe care am pregatit-o cu bucurie, si iata de ce: pe lista celor rasfatati de iepurasul Dr. Oetker cu ocazia sarbatorilor de Paste nu au fost doar copiii din satele copiilor, probabil pentru ca am fost la randu-mi vrednica si harnicuta, m-am pomenit contactata de Dan, care s-a prezentat a fi emisarul Iepurasului de la Dr. Oetker si care m-a incunostintat ca Iepurasul are ceva pentru mine.
Chiar m-am bucurat, pentru ca imi place sa constat ca cineva apreciaza munca mea si doreste sa ma rasplateasca. In scurt timp, Iepurasul a aparut cu un „cos cu bunatati”,de la DR. Oetker, cu un sort nou, rosu, un pahar gradat si altele. Printre toate cele inghesuite in cosulet de catre Iepuras, o minune de carte cu retete de prajituri care de care mai bune. Sa nu credeti ca sunt retete pline de aditivi, praful de copt e recomandat in cantitati infime sau chiar deloc in unele retete, cate un plic de zahar vanilat foloseste cred ca si cea mai restrictiva dintre gospodine iar pentru reteta de fursecuri cu lamaie, chiar daca nu am folosit eu „1 plic Finesse Coaja rasa de lamaie” conform recomandarilor autorului ci coaja proaspat razuita a unei lamai proaspete, rezultatul a fost delicios:
Ingrediente:
- 150 de grame de unt
- 100 de grame de zahar pudra
- 1 albus
- 250 de grame de faina
- 1 varf de cutit cu praf de copt
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 1 galbenus
- 1 lingura de apa rece
- 2 linguri de zahar tos sau bombonele albe de zahar (eu am folosit mici perlute de zahar si zahar candel zdrobit)
- 150 de grame de gem de lamaie, dulceata de portocale sau de caise
- 150 de grame de lemon curd, petru care eu am folosit: zeama de la 2 lamai, coaja rasa de la 1 lamaie, 2 linguri de amidon alimentar, 2 oua intregi, 6 linguri de zahar (zaharul se adauga dupa gust)
Preparare:
Fursecurile mele au forma de floare si nu de inimioara nu pentru ca mi-as fi dorit eu cu tot dinadinsul sa fiu originala, ci pentru ca nu am gasit forma cu niciun chip. Dar… destul cu vorba, sa revin la concret: pentru prepararea aluatului, se pun intr-un castron incapator untul la temperatura camerei, zaharul pudra si albusul (poza 1). Se mixeaza cu mixerul la viteza mare pana cand se obtine o compozitie cremoasa (poza 2). Faina se amesteca separat cu 1 varf de cutit de praf de copt (nu puneti mai mult, scopul prafului de copt nu este sa faca biscuitii sa creasca, doar trebuie sa ii fragezeasca putin) si cu coaja rasa de lamaie, apoi se adauga peste amestecul din castron (poza 3). Se framanta rapid pana la obtinerea unui aluat uniform care se infoliaza cu folie alimentara si se da la frigider vreo juma’ de ora.
Daca alegeti sa umpleti fursecurile cu o marmelada, treaba e aproape gata. Eu nu am avut niciun fel de gem sau dulceata cu gust de citrice si pentru ca mi-am dorit neaparat o umplutura cu aceasta aroma, am pregatit un lemon curd. Pentru asta, am batut intr-o craticioara cu telul in forma de para ingredientele ( zeama de la 2 lamai, coaja rasa de la 1 lamaie, 2 linguri de amidon alimentar, 2 oua intregi, 6 linguri de zahar) pana cand s-au omogenizat, apoi am transferat craticioara pe foc mic, batand cu telul in continuare si insistand pe fund, ca sa nu se prinda.
Se bate cu telul pana cand fierbe si se ingroasa, apoi se trage deoparte de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Se presara suprafata de lucur cu putina faina si se intinde aluatul cu sucitorul intr-o foaie cat de subtire (3 mm.). Se decupeaza cu o forma de patiserie formele dorite.
Marginile ramase de la decupare se aduna la un loc, se framanta putin si se intind din nou, decupandu-se alte fursecuri. Mie mi-au rezultat 50 de biscuiti, pe care i-am asezat in doua tavi acoperite cu hartie de copt. Se bate galbenusul cu 1 lingura de apa rece si se ung jumatate din biscuiti (o tava), apoi se presara deasupra cu bombonele, zahar sau ce ati ales pentru decor. Jumatate dintre biscuiti trebuie sa ramana simpli, fara decor, acestia recomand sa fie intepati cu o furculita inainte de a-i da la copt.
Biscuitii se coc cate o tava, pe rand, in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 10 minute pentru fiecare tava. Se scot si se aseaza pe un gratar, asteptand sa se raceasca complet:
Se ung cu umplutura biscuitii simpli, fara decor, apoi se aseaza deasupra cei decorati.
Dr. Oetker dezvaluie la finalul retetei ca fursecurile umplute cu marmelada se pot pastra acoperite timp de cel putin 2 saptamani. Daca le veti umple cu lemon curd, evident, termenul de valabilitate va scadea, dar vor fi absolut delicioase si nu cred ca veti apuca sa pastrati ceva pentru un timp atat de lung, ale mele au disparut de pe o zi pe alta.
Lasă un răspuns