Prajitura cremoasa cu mac, branza si lamaie

23 mai, 2011

Autor: Laura Laurentiu

Reteta de prajitura cu branza, mac si lamaie este una dintre cele cuprinse in culegerea Cutia cu Retete pe care am realizat-o in colaborare cu firma ASEL. M-am gandit indelung la prajitura asta, la aromele si texturile pe care sa le alatur pentru un rezultat cat mai aproape de superlativ. Conform perceptiei mele, am reusit sa adun la un loc intr-o prajitura foarte, foarte aspectuoasa, cate ceva dintre aromele si texturile care imi plac cel mai mult: blat cu mac, crema de branza fina si lemon curd. Prajitura are un gust foarte proaspat si racoritor si arata de zile mari.

Prajitura cremoasa cu mac, branza si lamaie


 

Ingrediente:(pentru o tava de 26 x 20 cm)

Blat:

  • 4 albusuri
  • 5 linguri de zahar
  • 100 de grame de faina
  • 50 de grame de unt topit
  • 4 linguri de mac macinat
  • 1 praf de sare
Crema de branza:
  • 4 galbenusuri
  • 200 de ml. de lapte
  • 2 linguri de amidon
  • coaja de lamaie
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 400 de grame de branza de vaci
  • 1 plic de gelatina granulata
  • 6 linguri de zahar
  • 200 de ml. de frisca

Lemon curd:

  • 2 oua intregi
  • 3 lamai (atentie, daca stiti ca nu va place gustul acru, reduceti lamaile la 2 sau chiar 1)
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 6 linguri de zahar
  • 50 de grame de unt
Glazura si decor:
  • 80 de grame de ciocolata
  • bucatele de coaja de lamaie confiata

Preparare:

 Pentru blat, albusurile se spumeaza cu sarea, se adauga 5 linguri de zahar si se bate in continuare pana cand se obtine o bezea ferma (poza 1). Se adauga la albusuri macul, faina si untul topit (poza 2). Se amesteca compozitia cu miscari de jos in sus, a.i. aerul din albusuri sa nu fie eliminat si compozitia sa ramana aerata. Nu amestecati circular, este un blat fara niciun fel de agent de crestere (praf de copt sau alti aditivi) si felul in care este lucrat este esential pentru textura finala, care trebuie sa fie fina si pufoasa. Se niveleaza compozitia in tava (26X20 de cm.) acoperita cu hartie de copt (eu am folosit o forma de silicon, de aceea nu a mai fost nevoie de hartie) si se coace in cuptorul incins la 180° timp15-20 de min, pana devine auriu la suprafata si trece testul scobitorii (poza 4).

Preparare Prajitura cremoasa cu mac, branza si lamaie 1

 Gelatina se hidrateaza intr-o cana cu 3 linguri de apa rece si se lasa deoparte.
 Pentru crema, galbenusurile se freaca intr-o craticioara cu 6 linguri zahar si 2 linguri de amidon si se dizolva cu 200 de ml. de lapte. Se pune craticioara pe foc mic si fierbe amestecand continuu pana se ingroasa. Se da deoparte, se adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie.

Preparare Prajitura cremoasa cu mac, branza si lamaie 2

 Se adauga in crema fierbinte branza dulce bine scursa si se incorporeaza cu blenderul de mana, pentru o textura cat mai fina (sau se amesteca bine apoi se trece crema prin sita).

prajitura cu mac si branza 009

prajitura cu mac si branza 011

 In crema calda se adauga gelatina hidratata si se amesteca cu grija pana se dizolva.Crema se lasa deoparte pana ce se raceste iar intre timp se bate spuma frisca.

prajitura cu mac si branza 012

 Se incorporeaza frisca in crema bine racita.

prajitura cu mac si branza 013

 Blatul se taie in 2 pe latime. O jumatate din blat se aseaza pe o tava (sau in tava in care s-a copt, captusita cu film alimentar) si se acopera cu o jumatate din crema. Se da la rece.

prajitura cu mac si branza 014

 Intre timp, se prepara lemon-curd-ul: se bat 2 oua intregi intr-o craticioara impreuna cu zaharul, amidonul, zeama si coaja de la cele 3 lamai. Se fierbe pana se ingroasa, se da deoparte si se adauga untul.

Preparare Prajitura cremoasa cu mac, branza si lamaie 8

Se amesteca in lemon curd pana nu mai e fierbinte (sa fie abia caldut) si se niveleaza peste blatul cu crema deja bine racita.

prajitura cu mac si branza 018

Se acopera cu restul de crema apoi se aseaza si al doilea blat, presand usor pe toata suprafata.

prajitura cu mac si branza 020

 Prajitura se da la rece pentru o ora apoi se transfera pe un platou. Se poate proceda in doua moduri, ori se glazureaza prajitura intreaga cu ciocolata topita si se portioneaza dupa intarirea glazurii, ori, asa cum am procedat eu, pentru ca imi place aspectul lejer, dar elegant, al ciocolatei scurse pe marginea prajiturilor, mai intai se portioneaza prajitura (eu am taiat-o in 12 cuburi, se poate si in felii) si abia apoi se acopera cu glazura de ciocolata, lasand sa se prelinga in mod decadent ciocolata pe marginile prajiturii. Se decoreaza (dupa gust) cu bucatele de coaja de lamaie confiata.

prajitura cu mac si branza platou

Print Friendly

Lasa un comentariu

83 Comentarii la "Prajitura cremoasa cu mac, branza si lamaie"


Vizitator
Rodica Clitan
6 aprilie, 2015

M-a atras reteta , asa ca am „executat-o” si eu cu ocazia Craciunului 2012.De sarbatori, odata cu alte 2-3 prajituri fac si una cu crema de lamaie , mai acrisoara. Mi-a iesit f bine.Am facut-o intr-o tava ceva mai mare asa ca am marit cantitatile cu 50% dar pt lemon curd am pastrat cantitatile din reteta si a fost perfect.Este gustoasa si racoritoare.Multumesc si felicitari pentru toate retetele , voi mai incerca si altele cat de curand. Sarbatori fericite in continuare si un An Nou cu mult bine!!

Vizitator
Laura Ana-Maria Burcă
6 aprilie, 2015

Sapatamana trecuta am facut prajitura dar blatul mi-a iesit horror. Nu inteleg cum al tau a crescut fara praf de copt sau bicarbonat. A trebuit sa mai fac un alt blat care a iesit la fel de prost. Erau foarte uscate si nici vorba de a fi taiate in doua. Inca azi am facut blatul dar cu un ou in plus si cantitatile marite plus bicarbonat. A iesit minunat. Crema e super buna. Imi place de minune prajitura! Te pup! :*

Vizitator
Sandra Iwasyk
6 aprilie, 2015

Can you translate to English please

Vizitator
Zerafina Mihaes
6 aprilie, 2015

delicios

Vizitator
Roman Maria
6 aprilie, 2015

am facut prajitura a iesit super,multumesc pentru reteta