Prajitura cremoasa cu mac, branza si lamaie

23 mai, 2011 in categoria prajituri si torturi
Reteta de prajitura cu branza, mac si lamaie este una dintre cele cuprinse in culegerea Cutia cu Retete pe care am realizat-o in colaborare cu firma ASEL. M-am gandit indelung la prajitura asta, la aromele si texturile pe care sa le alatur pentru un rezultat cat mai aproape de superlativ. Conform perceptiei mele, am reusit sa adun la un loc intr-o prajitura foarte, foarte aspectuoasa, cate ceva dintre aromele si texturile care imi plac cel mai mult: blat cu mac, crema de branza fina si lemon curd. Prajitura are un gust foarte proaspat si racoritor si arata de zile mari.

Prajitura cremoasa cu mac, branza si lamaie


 
Ingrediente:(pentru o tava de 26 x 20 cm)Blat:
  • 4 albusuri
  • 5 linguri de zahar
  • 100 de grame de faina
  • 50 de grame de unt topit
  • 4 linguri de mac macinat
  • 1 praf de sare
Crema de branza:
  • 4 galbenusuri
  • 200 de ml. de lapte
  • 2 linguri de amidon
  • coaja de lamaie
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 400 de grame de branza de vaci
  • 1 plic de gelatina granulata
  • 6 linguri de zahar
  • 200 de ml. de frisca
Lemon curd:
  • 2 oua intregi
  • 3 lamai (atentie, daca stiti ca nu va place gustul acru, reduceti lamaile la 2 sau chiar 1)
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 6 linguri de zahar
  • 50 de grame de unt
Glazura si decor:
  • 80 de grame de ciocolata
  • bucatele de coaja de lamaie confiata

Preparare:

 Pentru blat, albusurile se spumeaza cu sarea, se adauga 5 linguri de zahar si se bate in continuare pana cand se obtine o bezea ferma (poza 1). Se adauga la albusuri macul, faina si untul topit (poza 2). Se amesteca compozitia cu miscari de jos in sus, a.i. aerul din albusuri sa nu fie eliminat si compozitia sa ramana aerata. Nu amestecati circular, este un blat fara niciun fel de agent de crestere (praf de copt sau alti aditivi) si felul in care este lucrat este esential pentru textura finala, care trebuie sa fie fina si pufoasa. Se niveleaza compozitia in tava (26X20 de cm.) acoperita cu hartie de copt (eu am folosit o forma de silicon, de aceea nu a mai fost nevoie de hartie) si se coace in cuptorul incins la 180° timp15-20 de min, pana devine auriu la suprafata si trece testul scobitorii (poza 4).

Preparare Prajitura cremoasa cu mac, branza si lamaie 1

 Gelatina se hidrateaza intr-o cana cu 3 linguri de apa rece si se lasa deoparte.
 Pentru crema, galbenusurile se freaca intr-o craticioara cu 6 linguri zahar si 2 linguri de amidon si se dizolva cu 200 de ml. de lapte. Se pune craticioara pe foc mic si fierbe amestecand continuu pana se ingroasa. Se da deoparte, se adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie.

Preparare Prajitura cremoasa cu mac, branza si lamaie 2

 Se adauga in crema fierbinte branza dulce bine scursa si se incorporeaza cu blenderul de mana, pentru o textura cat mai fina (sau se amesteca bine apoi se trece crema prin sita).

prajitura cu mac si branza 009

prajitura cu mac si branza 011

 In crema calda se adauga gelatina hidratata si se amesteca cu grija pana se dizolva.Crema se lasa deoparte pana ce se raceste iar intre timp se bate spuma frisca.

prajitura cu mac si branza 012

 Se incorporeaza frisca in crema bine racita.

prajitura cu mac si branza 013

 Blatul se taie in 2 pe latime. O jumatate din blat se aseaza pe o tava (sau in tava in care s-a copt, captusita cu film alimentar) si se acopera cu o jumatate din crema. Se da la rece.

prajitura cu mac si branza 014

 Intre timp, se prepara lemon-curd-ul: se bat 2 oua intregi intr-o craticioara impreuna cu zaharul, amidonul, zeama si coaja de la cele 3 lamai. Se fierbe pana se ingroasa, se da deoparte si se adauga untul.

Preparare Prajitura cremoasa cu mac, branza si lamaie 8

Se amesteca in lemon curd pana nu mai e fierbinte (sa fie abia caldut) si se niveleaza peste blatul cu crema deja bine racita.

prajitura cu mac si branza 018

Se acopera cu restul de crema apoi se aseaza si al doilea blat, presand usor pe toata suprafata.

prajitura cu mac si branza 020

 Prajitura se da la rece pentru o ora apoi se transfera pe un platou. Se poate proceda in doua moduri, ori se glazureaza prajitura intreaga cu ciocolata topita si se portioneaza dupa intarirea glazurii, ori, asa cum am procedat eu, pentru ca imi place aspectul lejer, dar elegant, al ciocolatei scurse pe marginea prajiturilor, mai intai se portioneaza prajitura (eu am taiat-o in 12 cuburi, se poate si in felii) si abia apoi se acopera cu glazura de ciocolata, lasand sa se prelinga in mod decadent ciocolata pe marginile prajiturii. Se decoreaza (dupa gust) cu bucatele de coaja de lamaie confiata.

prajitura cu mac si branza platou

5.0 based on 26 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • http://profiles.google.com/danasavin1 dana savin

    Arata intr-un mare fel! felicitari!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc, Dana! Sa stii ca e si foarte, foarte gustoasa si usoara.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Mihaela

        M-am indragostit de lemon curd. De vreo 3-4 luni am invatat sa fac tarta cu lemon curd si bezea, tarte au citron meringuee. Nu stiu cum am putut trai atata vreme fara sa fi mancat o asa minunatie. Trebuie sa incerc si reteta asta, arata bine. 

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anonim

          Mihaela, si eu sunt indragostita de gustul ala intens de citrice, nu poate fi comparat cu nimic din punctul de vedere al prospetimii si satisfactiei. E grozav :).

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
          • http://www.facebook.com/people/Geta-Cipaianu/520292495 Geta Cipaianu

            e grozava,imi place pentru ca e pe gustul meu.n-ai postat-o mai devreme ca sigur o bagam la concurs,sau n-am bagat eu de seama.dar sigur am s-o incerc.

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
          • Anonim

            Pansy, sunt sigura ca o sa-ti placa, merita incercata! :)

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
  • cami timisoara

     sigur o sa incerc reteta dar vreau sa-ti spun ca imi place foarte mult serviciul tau de farfurii.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Reteta merita incercata, garantez pentru succesul ei :). Farfuriile sunt de
      la Auchan si au fost ieftioare.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Laura

    Uitandu-ma la reteta asta, incep sa am dubii cu privire la ce reteta voi gati pentru concurs. Reteta pe care pusesem ochii are concurenta serioase in reteta asta. Arata asa de bine si e cu maaaaaaaaaaaaaaac….Miam miam.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      :) E buna rau prajitura… na, orice ai alege pentru concurs, eu iti tin pumnii!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Zilahi Adela

    arata grozav de bine! pupici! o zi frumoasa sa aveti! 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc, Adela, o zi frumoasa si tie!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Claudia

    trebuie sa fie o bunatate, as incerca-o, timp sa am :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Las’ ca vei avea si timp, odata si odata ;).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Falinarecetas

    Laura… sigur este buna prajiturica… am sa o incerc sub forma de tort pentru ziua unui copil care implineste 5 ani… Tu crezi ca ar fi bine sa o fac sub forma de tort sau trebuie sa fie in bucatele taiata…??? Multumesc, Te pupic… 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Sigur ca poti sa ii dai ce forma vrei. Iti doresc sa-ti reuseasca si te
      astept cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • maria elena

    Foarte reusita prajitura, e o mare tentatie pt mine!
    Laura acum ceva non-culinar: am vazut la etno tv, la festivalul  de muzica populara Valeria Peter Predescu da la Bistrita, o tanara talentata, banateanca, ce seamana uluitor cu tine, dar nu numai fizionomia ci si vocea, sunt sigura ca este fiica ta, Milena. Mi-am dat seama dupa asemnarea fizica si prenume. M-au incercat emotiile recunosc, ascultand-o cantand, imi place si o felicit, ii urez un viitor stralucit in muzica populara romaneasca.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Maria Elena, fiica mea e alta Milena. :) Tu ai vazut-o pe Milena Taran, o
      tanara care intr-adevar canta frumos si este de varsta fetei mele. Milena
      mea e una inaaalta :)). Si chiar seamana cu mine, bine, bine de tot. :)

      2011/5/23 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • maria elena

        As fi jurat ca este Milena ta, odata din cauza numelui, apoi pt ca e banateanca si in cele din urma mi-am zis ca daca stie canta bine, cu siguranta este mostenitoarea ta, scuze.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anonim

          Nu ai de ce sa te scuzi, Maria Elena. Ca sa vezi cum e viata si ale ei
          intorsaturi, fata pe care ai vazut-o tu cantand chiar a invatat la acelasi
          liceu cu fiica mea, dar intr-o clasa paralela. Fata are unul dintre parinti
          de etnie sarba si numele acesta, Milena, este unul raspandit la aceasta
          etnie. Chiar daca pentru romani suna exotic si rar, este un nume destul de
          comun la sarbi, exista si o varianta masculina, Milan, ar insemna ceva de
          genul “mangaiere, dragalasenie”, cam in aria asta semnatica :). Numele
          sarbesti toate inseamna ceva.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonim

    Irezistibilă noua ta rețetă academică! 
    O voi încerca și eu, ca amator, și apoi, cu mândrie o voi servi și celorlalți fără linguriță – după cum e vorba: „nu poți umbla la miere, fără să te lingi pe degete”…hmmm!!! 

    p.s. bunica mea măcina macul(semințele!) pentru o prăjitură-tort asemănătoare: „Prăjitura cu miere de albine” (după catalogul tău), cu un dispozitiv „șpețial” și ieșea o pastă uleioasă; o operație în plus, dar cred că merită din plin să ne regalăm cu minunățiile culinare ce ne oferi cu atâta grație și dăruire. „Magna cum Laudae”, Laura!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ei da, orice e mai bun daca mananci cu mana si iti lingi degetele dupa aceea.
      Si macul meu e macinat, daca il pui intreg… hm, are oarescare efecte secundare, nu prea bine mirositoare :))!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristinaratescu

    Arata super prajitura insa am o nedumerire,ce fel de lamai trebuiesc puse?pentru ca  coaja lamailor este tratata.sa fac rost de niste timp liber si o s-o prepar. 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Cristina, spala lamaile cu apa calduta si detergent de vase, frecandu-le
      usor cu un burete, apoi limpezeste-le imediat in multa, multa apa. Poti sa
      le folosesti fara probleme dupa aceea.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bucatariaparadis

    Multumesc de reteta aceasta minunata de nota 10.Am prestat-o pentru o petrecere….e minunata!(am papat o feliuta de pe marginea taiata:)O sa pun poze atunci cind o pregatesc iarasi.Laura..multe pupicuri:).O zi frumoasa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      @Bucatariaparadis, ma bucur mult ca ai incercat reteta. :)) Fug si dupa carnetelul de note, imi place cand primesc note bune :P! Abia astept sa vad cum ti-a reusit, sa va fie de bine, o zi frumoasa si tie!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.cuinaperllaminers.com/ Mercè

    Hi Laura, thanks for your comment! :)
    Catalan (my mother tongue) comes from Latin so if your idiom has Latin roots, that might be why they are so close. ;)
    Go Barça go! :-)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dana_radu

    Noroc ca nu sunt insarcinat! Arata extra,iar gustul parca il simt doar cand ma uit la ea.Am s-o incerc! Cat de curand!Stii sa gatesti, la fel de bine, cum stii sa cantii.Super!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Dana_radu, multumesc frumos :). Daca incerci prajitura, te astept cu impresii!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Dana_radu

        extra buna

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elida_simida

    foarte apetisanta!!!arata tare bine,am s-o incerc sambata….acum e la cuptor painea cu cartofi,miroasa atat de bine:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      @Elida_simida, ma bucur ca iti place aceasta prajitura, sunt sigura ca daca o vei incerca, va fi pe placul tau :). Eu te astept cu impresii! Sa va fie de bine painica!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Leontinasarac

    Pajitura cremoasa cu mac,brinza si lamaie-arata super

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur ca iti place, poate o incerci si revii cu impresii….

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lili_scoro

    SUPER ARATA PRAJITURA,CU SIGURANTA O FAC CHIAR SAMBATA ACEASTA:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Trosmannhorst

    arata super am sa-o incerc si eu vineri avem fest pe strada vreau sa-i dau gata pe nemti iti multumesc mult te pupic violeta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Geta Blidar

    ciao:-)!acum am terminat praji,e la frigider;totul a fost ok numai blatul nu mi-a iesit;a fost foarte subtire si tare, chiar daca am pus 5 albusuri caci  m-i s-au parut c-am mici ouale,de abia am reusit sa-l tai in doua.oare o sa se inmoaie de la creme?
    multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Geta Blidar

      a iesit super ;pana la urma s-au inmuiat foile.e buna pt sezonul acesta,cu multa lamaie ne vitaminizeaza!a fost foarte apreciata!multumim!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Era_varsatorului

    Felicitari ,pentru aceasta prezentare minunata, si pentru faptul ca prezinti si dimensiunea tavii. Eu am cumparatcartile de bucate de la Adevarul si am facut tarta cu mere . A iesit o porcarie. Nu stiu unde am gresit . poate o faci si tu si vii cu precizari . volumul4 dulciuri la pag 96 , tarta cu crema de mere.  Am avut si musafiri si mi-a fost rusine ca nu am putut servi tarta. Gustul de drojdie din mere a fost dezgustator. Mult succes si numai bine.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Imi pare rau ca desertul preparat dupa cartea respectiva afost un esec. Eu nu am cartea respectiva si nu ma pot pronunta ce anume ai gresit (si daca ai gresit intr-adevar ceva).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adisilvia2005

    minunate retete! cred ca si gusstul e pe masura! Cu siguranta voi incerca!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Dogaru-Goncea-Anelia/1806725093 Dogaru Goncea Anelia

    Am descoperit de curand blogul si sunt placut impresionata de simplitatea vorbei si consistenta evidenta a cuvintelor.Gazda-o banateanca pe cinste , talentata , sfatoasa, si sofisticata.In culisele blogului intrevad multa pasiune , daruire si profesionalism.
    Felicitari , retetele sunt grozave.In acest wekend am s-o probez pe aceasta , de mult mi-am propus sa fac o prajitura cu branza ,Sunt si eu pasionata de arta culinara si sunt totodata o devoratoare de dulciuri -din pacate.Asadar felicitari si pe curand!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Vatcavali

    arata f.f.bine vreau sa o incerc si eu de sarbatori.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cecilia Tatu

    Prajitura arata senzational.As vrea sa te intreb daca as putea inlocui branza de vaci cu mascarpone. locuiesc in Spania iar braza de vaci de aici e departe de a avea gustul celei de acasa.Felicitari si multumiri pentru toata munca depusa aici.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dogaru Goncea Anelia

    Prajitura  cu branza a fost vedeta pentru musafirii mei.V-o recomand ,cu caldura  este racoritoare  si satioasa.Numai bine, multumim LAURA l.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anaraul09

    am facut aceasta prajitura de craciun am fost fff laudata este o splendoare fffff buna felicitari celei care a postato este o prajitura delicioasa pupik

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elena

     am facut si eu aceasta prajitura si a iesit jalnica..nu ai cum sa o mananci, e si acra si iese si moale crema de lamaie..dezamagire totala..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

       Cu doua linguri pline de amidon si iese moale crema? Ciudat… daca ti se pare prea acra, redu numarul lamailor, e pentru cei care le apreciaza. De altfel, mai jos poti citi comentariile unor doamne care au incercat prajitura, le-a reusit si a fost pe gustul lor. Chestie de gust!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Alb_astru74

      sigur nu v-ati descurcat cu gelatina…e o smecherie si acolo,daca nu ati folosit niciodata gelatina..spun din proprie experienta,de la primul meu diplomat…perseverati,sigur veti reusi…

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dogaru Goncea Anelia

    D-na Elena , considerati o nereusita aceasta reteta.As vrea sa va contrazic putin.Experienta in bucatarie implica sa-ti “formezi mana”, sa simti cand este necesara o mica improvizatie.Crema este usor acrisoara da si putin lipsita de consistenta,Aici intervine flerul si cu o suplimentare de zahar pentru gust mai dulceag , respectiv amidon pentru o mai mare consistenta transformi prajitura dupa bunul plac.Mi se pare o mica rautate sa fim atat de acizi vizavi de retetele minunate  postate.Munca din culisele site-ului merita respectul nostru.Multumim D-nei Laurentiu pentru pasiunea si daruirea , puse in slujba noastra.Eu spre exemplu nu am cantar pentru prajituri , masor cu un recipient gradat , sau cu lingura si nu dau gres.Pun in schimb multa dragoste in ceea ce fac si poate isi spune cuvantul si experienta.Cred ca banatencele au talent nativ prentru bucatarie.Chiar am probat prajitura , este delicioasa si am cucerit musafirii  cu aceasta reteta,de SARBATORI..(M-a intrigat atitudinea refractara si am vrut sa iau atitudine.Aruncam prea usor cuvinte grele).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Lili Scorobete

      aveti dreptate domna Anelia daca nu ai putina indemanare in ale bucatriei atunci nu inseamna ca reteta ii de vina ,eu am facut-o de mult chiar cand a postat doamna Laura reteta si mi-a iesit excelent i-am si scris si i-am multumit doamnei laura pt reteta ,eu zic la d-mna Elena sa mai incerce si dupa ce prinde experienta in prajiturit o sa-i iasa toate retetele…va pup pe toate doamnele dragute…

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • elena

       ce cuvinte grele? fac prajituri de cel putin 15 ani,imi si place la nebunie sa le fac..am facut retete de prajituri din carti de bucate, din reviste de profil,multe le fac din imaginatie si ies best,;am mai luat retete de aici si de pe net in general care au iesit super…nu mai vorbiti de experienta cand nu stiti cine o are si cine nu..de obicei o crema se intareste dupa ce se raceste, nu? atunci eu am respectat reteta sperand ca va iesi exact ca pe site.Nu am facut doar eu aceasta reteta,au mai facut-o si cateva prietene care au avut aproximativ acelasi rezultat ca al meu.Nu am spus ca nu respect munca celor care depun efort pentru acest site…eu ii respect pe toti cei implicati in activitati productive !Mi s-a parut ca nu a fost destula sinceritate in realizarea acestei retete!Va doresc multe retete reusite in continuare!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • lauralaurentiu

        Adica sugerezi ca am dat o reteta falsa, nu? Si ca atat eu, cat si toate celelalte persoane care au comentat, sustinand ca le-a reusit aceasta reteta, am mintit. Trist.

        2012/2/24 Disqus

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Tina_ghita_sopy

    am facut si eu prajitura si este minunata ,multumesc pt reteta.Tina.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Toni_andronache

    Doamna Laura, am facut prajitura aceasta si mi-a reusit megabuna, am tot taiat cu sotul meu cate o margine, apoi alta si nu ne mai oprim din ajustat de jur imprejur, cred ca pe maine nu mai ramanem cu mare lucru =)). Noua ne place la nebunie si mi-a iesit totul perfect, si crema de brnaza, si jeleul acela de lamaie, da, e acrisor dar aduce un strop de tanginess in toata combinatia, ce mai, megabuna! Persoanei careia nu i-a reusit jeleul ii recomand amidonul Gustin, se gaseste la orice supermarket si ingroasa perfect cremele.:).
    Sarut mana, doamna Laura si PASTE FERICIT! Tonitta, Brasov

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Toni, ma bucur mult ca ti-a reusit prajitura. Ai dreptate, e o prajitura cu aroma puternica de lamaie, dar daca iti place lamaia si aciditatea ei, nu ai cum sa nu o apreciezi. Sa va fie de bine si… mai pastrati un pic si pentru masa de Paste. :P Va doresc Paste Fericit!

      2012/4/14 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristinaratescu

    Buna ziua,tot am citit comentariile si multe din gospodine au dat gres la aceasta prajitura,eu am facut-o de trei ori ultima data fiind ieri si a iesit foarte buna,prima data cand am facut-o mia iesit crema c am moale(curgea) am folosit branza dulce,dar am consumat-o asa si am luat seama unde am gresit si apoi mia reusit,daca nu te superi Laura vreau sa zic un pic cum am preparat-o,blatul l am copt in doua tavi de aceeasi marime am facut direct doua foi nu mai m am chinuit cu taiatul,si la crema am pus mascarpone fiindca este tare decat cealalta branza,gelatina am puo direct in crema calduta si sa dizolvat bine iar apoi am tinut crema o ora la rece inainte de a pune o intre foi,(era tare)eu nu ma pot lauda ca sunt experta la prajituri dar cand fac o reteta noua o citesc bine si daca sunt facute  comentari citesc un pic si prin ele,de multe ori si comentariile mai ajuta,am facut multe dintre retetele pe care ni le ai pe blog si mi au reusit!!!!felicitari pentru retete!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • domnica nazare

    Multumesc pentru reteta si pentru faptul ca sunteti o sursa de inspiratie deosebita pentru mine. Va urmaresc de cand locuiam in Timisoara mea draga si va urmaresc si acum. Am incercat reteta si a fost un succes, dar mi-am permis sa ii dau o nota personala (ca orice banateanca!)
    Iata cum mi-a iesit
    http://eucupasiuneinbucatarie.blogspot.com/2012/04/prajitura-dora.html

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adela

    Draga Laura,
    in primul si in primul rind felicitari pentru acest blog minunat. Am petrecut ore intregi pe el, ce zic – zile intregi!Am facut si refacut ciorba ta de perisoare si a iesit de numa-numa din prima. Doar ce-mi amintesc si-mi lasa gura apa.Sint din Ardeal si la noi in casa mai mult supe, ciorba ta de perisoare e prima pe care am facut-o. Zuper! Multumesc!
    De doua luni imi iau avint sa incerc prajitura cu mac, arata atit de bine!! Azi am trecut la actiune.Hmmm – nu prea am reusit.

    1. Blatul – poate l-am amestecat prea mult, cu toate averizarea din reteta. Nu a crescut si gustul e asa-si-asa.  Este mai subtitrel decit jumatate din blatul tau.
    Data viitoare o sa folosesc trucul Domnicai si o sa las blatul intreg, ca baza.Acum l-am taiat in jumatate pe lungime, nu pe grosime.

    2. Crema – la gust, nemaipomenita! Te lingi pe degete, nu alta. S-a ingrosat pe foc dar nu s-a intarit de la gelatina.
     
    2.1 Gelatina – Am folosit Knox, un plic are 7g. Cite grame sint in plicul tau, Laura? Am pus-o in 3 linguri de apa, s-a intarit aproape instant, habar n-am daca asa trebuie. Am amestecat-o cu robotul in crema dar crema tot moale a ramas. Numai dupa o ora in frigider nu mai curge.

    2.3 Brinza de vaci ca in Romania n-am gasit. Am folosit Philadelphia brick cream cheese, probabil 400g e prea mult pt consistenta brinzei. Brinza asta este cam ca briza topita (in triunghiuri) – n-a mai fost in tara de mult si nu stiu cu ce altceva s-o compar.O sa folosesc Mascarpone data viitare sau o sa ma joc un pic cu proprtiile (Philadelphia vs. gelatina – mai putina brinza, mai multa gelatina, etc). 2.3 Racitul cremei – data viitoare o s-o pun cam 45min in frigider inainte s-o intind pe blat.  In reteta nu e prea clar ce si cum si daca nu ai experienta (ca mine) e usor sa gresesti, mai ales cind faci prajitura prima data.

    La lemon curd n-am mai ajuns :)Mi-a ramas o cantitate considerabila de crema ff. buna pe care o s-o pun in clatite miine :)

    Draga Laura, pe mine personal m-ar ajuta mult daca retetele tale ar avea grade de dificultate. Pe o scara de la 1 la 5, eu as pune-o pe asta la 4.Este foarte subiectiv numarul si ar fi grozav daca cititorii ar vota. Asa ai avea o medie din voturi de la incepatori pina la avansati.

    Eu maninc prajiturile tale cu ochii de luni de zile si tare as vrea sa-mi reuseasca una – dar nu stiu sa aleg ceva mai usor de facut:) Ma tem ca sint o incepatoare care s-a infipt la avansati :)

    Te pup si te iubesc,Moi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Adela

      Am mai citit citeva comentarii si se pare ca trebuie sa cresc amidonul nu gelatina pt briza moale. Nu am experienta cu ajustatul retetelor – m-as bucura de sugestii de la bucatarese mai pricepute.
      Multumesc.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Draga Adela, iti multumesc inainte de toate pentru aprecieri, ma bucur sa aflu ca ai probat unele retete si ti-au reusit, sa va fie de bine!

      Si acum, concret: cat de mare era tava in care ai copt blatul? Am scris mai sus ca eu am folosit o tava mica, de numai 20×26 cm., daca se foloseste o tava cu suprafata mai mare, blatul va fi mai subtire, sau trebuie sa se adapteze cantitatile la dimensiunea tavii.

      Vezi, asta e problema, eu nu am de unde sa cunosc ingredientele la care au acces cei de prin alte locuri, si nu doar cantitatea dintr-un plic, ci si concentratiile, calitatile ingredientelor s-ar parea ca sunt diferite. Eu folosesc gelatina de la dr. oetker, plicul are 10 grame si se specifica pe plic ca este pentru 500 ml. de lichid. Daca folosesti un alt produs, citeste ce scrie pe el si urmeaza indicatiile acelea, s-ar putea ca ale mele sa nu fie potrivite. Daca scrie ca coaguleaza 250 ml. de lichid, in mod cert trebuie 2 plicuri.

      Nu pune crema cu gelatina la frigider, nu o sa o mai poti intinde pe blat, se va coagula intr-o masa de dimensiunea vasului. Eu o las sa se raceasca (ma refer la crema fiarta) pana ajunge la temperatura camerei inainte de a o amesteca cu frisca batuta. Ung prima jumatate de blat cu crema, o dau la frigider (sau chiar la congelator pentru 10-15 minute) si lemon curd-ul il asez peste crema bine inghegata. In continuare, a doua jumatate de crema de la temperatura bucatariei si blatul si la rece pentru cateva ore bune.

      De folos iti poate fi un cadru metalic pentru prajituri pe care sa-l asezi de jur imprejur ca sa torni crema fara grija ca s-ar putea revarsa pana nu actioneaza gelatina. Atasez o poza cu un astfel de cadru.

      Multe dintre retete au deja gradul de dificultate, inca nu am apucat sa introduc rich snippets pentru toate retetele.

      Sper ca ti-am lamurit, cat de cat, o parte din necunoscute. Spor la prajiturit si te mai astept cu drag.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Adela

        Draga Laura,

        iti multumesc de raspunsun detailat. Ma ajuta foarte mult.
        Tava e in norme (am cumparat-o special, la fel ca masina de tocat mac) dar ingredientele trebuie ajustate. Si sint sigura ca am amestecat prea mult, trebuia sa las aluatul un pic mai pufos. Dar asa invat.

        Este prima data cind folosesc gelatina asa ca nu ma pricep “la ochi”.
        O sa incerc din nou (trebuie sa cumpar mac) si o sa postez rezultatele.

        Comentariile astea sint tare bune pentru cei din afara tarii care nu au aceleasi ingrediente. Le potrivim noi cumva. Sint sigura ca o sa-mi iasa si stiu dupa gustul cremei ca o sa fie excelenta. 

        Un sfirsit de saptamina frumos si gustos!
        Adela

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Malina

    buna, laura. am facut si eu prajitura,  totul a fost perfect, cu exceptia blatului, care e prea subtire si a trebuit sa fac doua, in loc de unul. Am gresit undeva si nu-mi dau seama unde, cand am pus untul cu macul macinat si cu faina, mi-a cazut blatul, desi stiu sa-l amestec usor, cu lingura, mai fac prajituri din astea. crema e minunata, si lemonul la fel, oricum, prajitura, per ansamblu e foarte buna, dar , daca eram mai priceputa, poate-mi iesea si blatul . 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Malina

    Buna, Laura. Am revenit cu poze, am lasat-o peste noapte in frigider, e buna de lesini. Si toata stangacia mea  a fost spre bine, blaturile s-au potrivit perfect . te pup, am trecut-o si pe asta la carnetelul  meu de minuni.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Malina, arata frumos de tot si ma bucur ca, pana la urma, e o reusita. :) Sa va fie de bine! Tava e conform dimensiunilor specificate de mine?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Malina

        am una patratoasa, 24/24. ieri s-au indopat musafirii mei cu prajiturile tale, te-am laudat la toata lumea. sa ne traiesti si sa bucatarim impreuna 100 de ani!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Asa sa fie :))!

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Amelinda Kendellyn .Australia

    D-na,Anelia cred ca esti o persoana acra si lipsita de caracter.Afirmand la contrazicerile tale ? Nu cumva ? esti ruda cu raposata Ceausescu ? de te referi la acizi de la lamaie, pentru a reusi retetele tale mai bine, dami te rog adresa pentru a-ti trimite un cantar,binenteles de bucatarie.Poate in asa fel vei primi si taletul nativ in bucatarie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gust Divin

    Buna Laura,
    As dori sa incerc si eu aceasta prajitura, insa nu prea am succes cu macul la mine in familie. Crezi ca daca as face blatul cu cacao ar merge combinatia cu crema ?
    Crema are tenta acrisoara ?

    Multumesc tare mult,
    Mihaela

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lili

    am facut aceasta prajitura e foarte buna doar ca pentru o tava de cuptor normala ar fi trebuit sa specificati ca se fac 2 blaturi pentru ca un blat din 4 oua nu prea poti sa-l mai tai in doua si sa arate ca in poza aici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Am specificat si am si repetat ca tava folosita este una de 20×26 cm. Ma bucur ca ti-a placut, sa iti fie de bine.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)