Prajitura cu branza dulce si stafide

13 noiembrie, 2010 in categoria prajituri si torturi

… si cu bezea, adica prajitura mea preferata! Eu fac multe alte retete de prajituri, dar cand imi reamintesc de aceasta si o si pregatesc, de fiecare data concluzionez ca totusi e cea care imi place cel mai mult. E o prajitura simpla, reteta e relativ usor de facut, dar in acelasi timp e usoara si plina de savoare. Reteta de prajitura cu branza si stafide (si budinca, si bezea :) ) o am de la o fata draguta si indemanatica , Ioana, care mi-a fost o vreme vecina. De aceea obisnuiesc sa numesc aceasta prajitura “Ioana”. :)

Prajitura cu branza dulce si stafide

Ingrediente:

  • 350 de grame de faina
  • 100 de grame de untura de porc (sau 150 de grame de unt)
  • 450 de grame + 5 linguri de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 ou mare
  • 2 x cate un praf de sare
  • 5-6 linguri de apa rece
  • 1 kilogram de branza de vaci bine stoarsa de zer
  • 200 de grame de stafide
  • 5 galbenusuri
  • 1 plic de budinca de vanilie
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 200 de ml. de lapte gras
  • 5 albusuri
  • optional, se pot adauga si alte arome, ca de exemplu coaja rasa de lamaie sau de portocala

Preparare:

Untura (sau untul) rece, faina, sarea, zaharul vanilat, praful de copt si 150 de grame de zaharse amesteca intr-un bol, zdrobind untura cu furculita, pana cand capata un aspect nisipos. Se adauga la mijloc oul batut putin cu furculita si se incepe sa se incorporeze in ou ingredientele uscate.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 1

Se incepe sa se framante, adaugand cate o lingura de apa rece, pana cand se formeaza un aluat nelipicios (mie mi-au intrat 6 linguri de apa rece). (Nu framantati mai mult, grasimea continuta de aluat nu trebuie sa se topeasca). Aluatul se infoliaza si se da la frigider pentru 30 de minute.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 2

Dupa trecerea timpului de odihna, aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie patrata, pe planul de lucru presarat cu putina faina.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 3

Foaia se ruleaza pe sucitor si se trasfera pe tava acoperita cu hartie de copt (sau unsa si tapetata cu faina). Se ajusteaza marginile astfel incat sa se creeze o bordura de aluat inalta de 1-1,5 cm. de jur imprejur.  Am folosit tava cuptorului, in dimensiune de 35×38 cm.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 4

Pentru crema de branza, se omogenizeaza 300 grame de zahar, branza, budinca de vanilie, galbenusurile, stafidele si esenta de vanilie. Se adauga apoi laptele si se amesteca. (Atentie la calitatea branzei de vaci pe care o folositi, daca va fi prea umeda, plina de zer, asta va influenta reusita prajiturii. De asemenea, daca va fi acra si cu gust fermentat, nu este potrivita pentru prajituri. Alegeti o branza proaspata si bine stoarsa).

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 5

Crema de branza se toarna peste foaie si se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, neventilat.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 6

Intre timp, se bate bezeaua, spumand mai intai albusurile cu sarea, apoi aaugand cate o lingura de zahar, pe rand. Se bat albusurile pana cand zaharul se dizolva complet si se formeaza o spuma tare, lucioasa.Dupa aproximativ 25-30 de minute, crema de branza trebuie sa se fi coagulat.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 7

Se scoate prajitura din cuptor si se niveleaza pe deasupra cremei bezeaua preparata batand spuma 5 albusuri cu 5 linguri de zahar. (Eu am facut niste dare cu furculita, nu sunt obligatorii.)

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 8

Tava se da din nou la cuptor si temperatura se reduce la 150 de grade Celsius. Prajitura se mai tine la cuptor pana cand bezeaua devine rozalie, rumenita placut (20-25 de minute).

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 9

Se lasa prajitura in tava sa se raceasca inainte de a o taia. Se portioneaza in bucati dupa plac si se degusta cu mare incantare, cel putin de catre familia mea.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 10

4.7 based on 31 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • gaby_d

    e grozava prajiturica!!
    nu am budinca in casa si nici nu mai cobor: d:))) dar voi inlocui-o (cu tot cu lapte) cu smantana, vanilie si amidon .
    acu' o fac ca am branza si exact asta cautam, o prajitura buna.
    sarumana! >:d<

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ana B

    Laura draga sunt incantata pana peste urechi de retetele tale. O sa incerc si asta ca tare bine imi suna. Am si o intrebare, cunosti cumva o prajutura cu branza dulce si mere usor caramelizate? Eu am cumparat de cateva ori asa ceva de la Ana Pan si mi s-a parut divina, dar nu am gasit pana acum nici o reteta care sa aduca cu asta. Mentionez ca cei de la cofetariile Ana Pan nu=si ofera secretele. Te pup cu drag si astept vesti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • pansy

    intr-adevar e o prajitura foarte buna.o am si eu din caietul mamei,coca e putin diferita,in sensul ca are mai multe oua si e fara budinca,dar e tare gustoasa,intr-adevar.asta e reteta mamei mele :http://panseluta-violet.blogspot.com/2010/05/prajitura-cu-branza-din-caietul-mamei.html

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Simona Sicoe

    Delicioasa prajitura asta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Draga Laura, prajitura arata bestial, asa cum toate retetele pe care le postezi, sunt foarte bune am si facut unele din ele…Eu sunt ardeleanca, dar sunt de 30 de ani in Banat, apreciez foarte mult bucataria din Banat, dar mi-ar placea sa vad acuma in postul Craciunului postate mai multe retete de post, eventual sa deschizi si o rubrica cu "retete de post", cred ca le-ar fi de folos acelora care tin intregul post, sincer nu am prea vazut…bloguri…care sa posteze in perioadele de post, doar retete de post, probabil ca lumea nu este obisnuita cu postul, insa pentru aceasta mare sarbatoare, trebuie sa ne pregatim si trupeste si sufleteste, Postul Craciunului, mai este numit si "postul bucuriei", si sa ne ajute Dumnezeu la toti sa tinem, acest post, si sa ne impartasim cu totii din bucuria, ca ni s-a nascut Mantuitor….Doamn ajuta!Angela

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Betty

    Esti cumva interesata de un schimb de linkuri? Adresa mea este http://bettykitchen.wordpress.com
    Felicitari ptr blog si mult succes in continuare

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Betty

    Te-am adaugat in blogroll pentru ca si cei care viziteaza blogul meu sa intre in contact cu tine.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Doamne ce ma bucur de site-ul acesta! Retetele sunt super si marturisesc am deja citeva pe lista mea fav. Azi am pe meniul de revelion Prajitura cu branza dulce si stafide!
    Fii binecuvintata. Esti foarte talentata si creativa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Diana

    f buna prajitura,doar ca eu nu am facut cu 6 picaturi de apa,ci am inlocuit cu 2 lingurite de ulei,iar stafidele le`am tinut in apa calduta cu esenta de rom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Diana, sa-ti fie de bine, ma bucur ca a iesit conform asteptarilor tale.

      Pe lista ingredientelor nu figureaza 6 picaturi, ci 5-6 linguri de apa. Eu nu as fi inlocuit apa cu ulei, e un aport de grasime in plus si chiar inutil, dupa parerea mea. Daca ai o problema cu apa :) poti sa pui aceeasi cantitate de lapte.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adrianatapalaga

    Acum facem prajitura, abia asteptam sa  ne imfruptam din ea. Multumim pentru retete! Doamne ajuta!
    Cu drag, Dana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Alina

    Ma bucur ca am dat peste blogul tau pentru ca ai niste retete grovaze explicate f bine pentru incepatori si stangaci ca mine. Vreau sa iti zic ca am facut prajitura asta si mi-a iesit super buna! O premiera pentru mine :P Felictari pentru minunatele retete, cu siguranta o sa mai incerc cate ceva!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mihaela Mirea

    Buna Laura,ca de obicei ai reusit sa postezi aceasta minunata prajitura cu branza si bezea pe care am tot cautat-o si in sfarsit am gasit-o.Abia astept sa ma apuc de ea,arata super!!!!!!!!!!!!!!!! Multumesc pt toate retetele,Mihaela

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Mihaela, cu multa placere. Mie imi place enorm aceasta prajitura cu branza si bezea, e simpla si cu un gust desarvasit. Ma bucur ca e si pe placul tau, spor la treaba, te astept cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • anena

    Laura draga,eu sunt una dintre fostele gustoase, si iti urmaresc maiestria de citiva ani si nu de putine ori m-am inspirat din multele si minunatele tale retete.Astazi am facut aceasta prajitura si mi-a iesit int-un mare fel.A mea este mai inalta si mai crescuta decit a ta…sic…glumesc, dar chiar mi-a iesit minunat.Iar despre gust…este impecabil. Ador felul tau de gati, cu atita pasiune si maiestrie.Iar prezentarea foto este impecabila.
    Acum ,am pe foc, ciorbita de pui a la grec, exact dupa reteta ta.
    Mult spor in tot ce faci si multa sanatate.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Draga Anena, ma bucur mult pentru reusita ta, sa iti fie de bine si tie si familiei. Daca a iesit mai inalta, probabil ai folosit o tava ceva mai mica decat a mea, s-a intamplat si eu sa o fac in forma rotunda, doar ceva mai mare decat una obisnuita de tort si mi-a iesit un tort veritabil, foarte gustos si frumos. :)
      Ma bucur sa te stiu printre cititorii mei, te mai astept cu mult drag.
      2012/10/20 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Florina

    Doamna Laura, se poate folosi in loc de crema de branza, o umplutura de mere?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Hm… poate ca da, de ce nu?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • mnnk

    mama mea facea prajitura asta cand eram copil,la noi in Ardeal se numeste Rakoczy

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • alina

    Reteta e foarte buna dar m-am gandit eu ca fiind branza prea stoarsa sa mai pun niste lapte in plus si……nu s-a intarit asa bine
    Asta e, data viitoare respect reteta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Alina, e o prajitura gustoasa, intr-adevar. Pentru reteta asta nu exista branza prea stoarsa :). Sper ca data viitoare sa-ti iasa perfect.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)