Prajitura cu branza dulce si stafide

Autor:

… si cu bezea, adica prajitura mea preferata! Eu fac multe alte retete de prajituri, dar cand imi reamintesc de aceasta si o si pregatesc, de fiecare data concluzionez ca totusi e cea care imi place cel mai mult. E o prajitura simpla, reteta e relativ usor de facut, dar in acelasi timp e usoara si plina de savoare. Reteta de prajitura cu branza si stafide (si budinca, si bezea :) ) o am de la o fata draguta si indemanatica , Ioana, care mi-a fost o vreme vecina. De aceea obisnuiesc sa numesc aceasta prajitura „Ioana”. :)

Prajitura cu branza dulce si stafide

Ingrediente:

  • 350 de grame de faina
  • 100 de grame de untura de porc (sau 150 de grame de unt)
  • 450 de grame + 5 linguri de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 ou mare
  • 2 x cate un praf de sare
  • 5-6 linguri de apa rece
  • 1 kilogram de branza de vaci bine stoarsa de zer
  • 200 de grame de stafide
  • 5 galbenusuri
  • 1 plic de budinca de vanilie
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 200 de ml. de lapte gras
  • 5 albusuri
  • optional, se pot adauga si alte arome, ca de exemplu coaja rasa de lamaie sau de portocala

Preparare:

Untura (sau untul) rece, faina, sarea, zaharul vanilat, praful de copt si 150 de grame de zaharse amesteca intr-un bol, zdrobind untura cu furculita, pana cand capata un aspect nisipos. Se adauga la mijloc oul batut putin cu furculita si se incepe sa se incorporeze in ou ingredientele uscate.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 1

Se incepe sa se framante, adaugand cate o lingura de apa rece, pana cand se formeaza un aluat nelipicios (mie mi-au intrat 6 linguri de apa rece). (Nu framantati mai mult, grasimea continuta de aluat nu trebuie sa se topeasca). Aluatul se infoliaza si se da la frigider pentru 30 de minute.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 2

Dupa trecerea timpului de odihna, aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie patrata, pe planul de lucru presarat cu putina faina.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 3

Foaia se ruleaza pe sucitor si se trasfera pe tava acoperita cu hartie de copt (sau unsa si tapetata cu faina). Se ajusteaza marginile astfel incat sa se creeze o bordura de aluat inalta de 1-1,5 cm. de jur imprejur.  Am folosit tava cuptorului, in dimensiune de 35×38 cm.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 4

Pentru crema de branza, se omogenizeaza 300 grame de zahar, branza, budinca de vanilie, galbenusurile, stafidele si esenta de vanilie. Se adauga apoi laptele si se amesteca. (Atentie la calitatea branzei de vaci pe care o folositi, daca va fi prea umeda, plina de zer, asta va influenta reusita prajiturii. De asemenea, daca va fi acra si cu gust fermentat, nu este potrivita pentru prajituri. Alegeti o branza proaspata si bine stoarsa).

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 5

Crema de branza se toarna peste foaie si se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, neventilat.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 6

Intre timp, se bate bezeaua, spumand mai intai albusurile cu sarea, apoi aaugand cate o lingura de zahar, pe rand. Se bat albusurile pana cand zaharul se dizolva complet si se formeaza o spuma tare, lucioasa.Dupa aproximativ 25-30 de minute, crema de branza trebuie sa se fi coagulat.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 7

Se scoate prajitura din cuptor si se niveleaza pe deasupra cremei bezeaua preparata batand spuma 5 albusuri cu 5 linguri de zahar. (Eu am facut niste dare cu furculita, nu sunt obligatorii.)

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 8

Tava se da din nou la cuptor si temperatura se reduce la 150 de grade Celsius. Prajitura se mai tine la cuptor pana cand bezeaua devine rozalie, rumenita placut (20-25 de minute).

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 9

Se lasa prajitura in tava sa se raceasca inainte de a o taia. Se portioneaza in bucati dupa plac si se degusta cu mare incantare, cel putin de catre familia mea.

Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide 10

Print Friendly

Lasa un comentariu

30 Comentarii la "Prajitura cu branza dulce si stafide"


Vizitator
6 aprilie, 2015

arata bine, acum am scos-o din cuptor, abia astept sa o gustam…:)

Vizitator
6 aprilie, 2015

ma duc sa o fac si acum

Vizitator
6 aprilie, 2015

arata bine,abia astept sa o fac si eu/

Vizitator
6 aprilie, 2015

Am facut-o! Foarte buna reteta!!!

Vizitator
6 aprilie, 2015

bravo mai vino si cu alte retete