Prajitura desteapta cu ciocolata

Autor:

Marturisesc, pana in urma cu doua zile nu am facut niciodata „prajitura desteapta”. Am auzit de ea, am citit reteta in cine stie cate variante, dar nu m-a prea convins. Acu’ vreo doua saptamani, prietena mea Gina a facut o prajitura desteapta si a postat poza pe Facebook. Eu am vazut-o intr-un moment in care mi-era in aceeasi masura  foame si pofta de ceva dulce, fapt este ca a incoltit ideea si am inceput sa studiez problema „desteptei”. Intr-un final, am ales sa incerc varianta cu ciocolata, pentru ca m-am gandit ca reteta asta va ajunge fara indoiala sa fie consemnata in caietul fetei mele, fiind atat de ridicol de usor de facut si cu un gust atat de intens ciocolatos. Inainte de a trece la treaba, va mai spun doar ca preconceptia mea ca ceva atat de simplu nu are cum sa fie bun m-a privat de un desert excelent si ca inca o data mi s-a demonstrat ca lucrurile simple sunt cu adevarat geniale.

prajitura desteapta cu ciocolata-2

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Prajitura Desteapta Cu Ciocolata:

  • 4 oua mari, separate
  • 120 grame unt
  • 600 ml. lapte
  • 110 grame zahar pudra
  • 100 grame zahar tos
  • 50 de grame de cacao
  • 110 grame de faina
  • 1 praf de sare
  • 1/2 lingurita otet
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 30 ml. cafea espresso foarte concentrata
  • in plus, zahar pudra pentru presarat, unt solid pentru uns forma

 Preparare Prajitura Desteapta Cu Ciocolata:

1. Se aprinde cuptorul si se seteaza la 180 de grade Celsius. Se topeste untul fara a se infierbanta prea tare, laptele se incalzeste usor, faina se amesteca omogen cu cacaoa. Se unge bine cu unt solid o forma de 20×28 cm.

prajitura desteapta cu ciocolata - ingrediente2. Galbenusurile se bat cu telul impreuna cu zaharul pudra, pana cand se deschid la culoare. Se adauga faina amestecata cu cacao, esenta de vanilie, cafeaua si untul topit.

prajitura desteapta cu ciocolata preparare 13. Se adauga laptele si se omogenizeaza bine de tot cu telul. Separat, albusurile se bat spuma tare cu sarea, se adauga otetul si zaharul tos. Se continua sa se bata pana cand se formeaza o bezea ferma si lucioasa iar zaharul s-a dizolvat complet. Albusurile spuma se omogenizeaza usor cu compozitia de lapte, cacao si galbenusuri.

prajitura desteapta cu ciocolata preparare 24. Se toarna compozitia in forma dinainte unsa bine cu unt. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, la o inaltime medie, timp de 45 de minute. In acest timp, la suprafata se va forma o crusta spongioasa ca un blat de pandispan cu ciocolata iar in interiorul prajiturii se va intampla magia, separandu-se de la sine in trei straturi: o baza subtire si ferma, crema asemanatoare cu o sarlota de ciocolata si crusta de la suprafata.

prajitura desteapta cu ciocolata preparare 35. Cand se scoate prajitura din cuptor, se va simti usor tremuratoare, ca o crema de zahar ars. Se lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a se scoate din forma, dupa care se taie in portii dupa plac si se pudreaza cu zahar pudra.

prajitura desteapta cu ciocolata-1Prajitura are o textura foarte placuta, e matasoasa si cu un gust superb de ciocolata. Va recomand sa o serviti cu sos de vanilie, se potriveste perfect. Spor la treaba si pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Lasa un comentariu

44 Comentarii la "Prajitura desteapta cu ciocolata"


Vizitator
Serban Georgiana
28 martie, 2016

Buna ziua!Credeti ca as putea pune in prajitura si niste visine congelate?ar afecta cu cv structura acesteia?multumesc mult.

Vizitator
4 aprilie, 2016

Nu știu, chiar nu am idee. Dacă ați încercat, sunt chiar curioasă cum v-a ieșit.

Vizitator
Anavlis
23 ianuarie, 2016

Dacă am cuptor normal, pe gaze, cum rezolv problema aceasta cu temperatura? Ce fel de foc, cât timp?

Vizitator
2 februarie, 2016

Foc mediu, tot atâta timp. Există un instrument foarte util și deloc costisitor, care te poate ajuta, e vorba despre un termometru pentru cuptor care își permite să setezi temperatura corectă: http://malvi.ro/termometru-pentru-cuptor.html.

Vizitator

[…] de delicios o prajitura desteapta cu ciocolata si a trimis-o cu muuuulte imbratisari virtuale catre Laura Laurentiu. Cum Laura este una din febletele mele culinare online (oricine ma citeste de destula vreme stie […]

Vizitator
21 octombrie, 2015

Minunata prajitura, am incercat-o si eu; ne-a placut foarte mult!
Multumesc pentru inspiratie, felicitari pentru blog si pentru ceea ce faceti! Ma inclin!

Vizitator
22 octombrie, 2015

Multumesc foarte mult, ma bucur mult ca v-a placut si va mai astept!

Vizitator
6 aprilie, 2015

Scuze, nu stiu de ce a aparut poza de patru ori :(