Prajitura pufoasa de post

Autor:

Reteta de prajitura de post pe care v-o propun azi m-a uimit, marturisesc, si pe mine. Un blat incredibil de pufos, alternand cu straturi de crema gustoasa, imaginea de mai jos va sugereaza catusi de putin o prajitura de post? Si totusi… nu am folosit pentru reteta acestui veritabil tort de post nici lapte, nici oua, nici unt, doar ingrediente 100% vegetale. Prajitura asta, pe langa faptul ca poate aduce o bucurie celor care respecta lunga perioada a postului ortodox, mai are doua calitati, deloc de neglijat: prima, ca e o prajitura foarte rapida; a doua, ca e si ieftina, toate ingredientele sunt simple, necostisitoare si se pot gasi in orice gospodarie, mai putin laptele de soia Inedit, dar… el face diferenta, asa ca merita investitia! Dar… sa trecem la fapte. :)

prajitura de post, reteta tort de post
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajitura pufoasa de post:

  • 200 de grame de faina
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 3 linguri de cacao
  • 60 de ml. de ulei
  • 250 de ml. de lapte de soia simplu sau cu aroma de vanilie
  • 200 de grame de zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura de otet sau de zeama de lamaie
  • 1 lingura extract de vanilie
  • crema: 300 de ml. de lapte de soia cu aroma de vanilie, 1 lingura cu varf de faina + 1 lingura cu varf de amidon din porumb (gustin), 100 de grame de zahar, 100 de grame de margarina pentru prajituri sau unt de cocos (eu am folosit untul de cocos), 1 lingurita extract de vanilie
  • in plus: zahar pudra pentru finisat prajitura

Preparare Prajitura pufoasa de post:

Inainte de a trece la prepararea prajiturii, vreau sa va arat ce anume am folosit, e un lapte de soia cu gust de vanilie, foarte gustos, produs sub marca Inedit. In plus, e bine sa stiti ca toate produsele din soia Inedit sub obtinute din soia nemodificata genetic, fapt garantat de catre producator prin inscriptionarea fiecarui ambalaj in parte. Laptele de soia e obținut doar din presarea boabelor de soia, care anterior au fost hidratate in apa.

produse din soia si lapte de soia inedit

Si acum, sa purcedem:

1. Porniti cuptorul si setati-l la 180 de grade Celsius.

2. Incepem cu baza pentru crema; intr-o craticioara se omogenizeaza 300 de ml. de lapte de soia cu 100 de grame de zahar, 1 lingura cu varf de faina si una de amidon din porumb. Se pune pe foc si se fierbe pana se ingroasa, amestecand continuu cu telul in forma de para. Cand compozitia s-a ingrosat (poza 1), se adauga extractul de vanilie, se amesteca bine si se da deoparte. Ideal ar fi sa se raceasca asezand craticioara cu crema fiarta intr-un vas mai mare cu apa rece, ca sa se poata prepara cat mai repede crema pentru prajitura, pentru care in compozitia fiarta si racita se incorporeaza cu mixerul margarina pentru prajituri sau untul de cocos, depinde ce anume decideti sa folositi (poza 2).

preparare crema prajitura de post

3. Intr-un castron, se bat cu telul laptele de soia pentru blat (250 de ml.), care e bine sa fie rece, din frigider, uleiul, cele 200 de grame de zahar si otetul sau zeama de lamaie (poza 1).

4. Faina, sarea, praful de copt si cacaoa se omogenizeaza bine, separat (poza 2).

preparare prajtura de post 1

5. Ingredientele uscate se adauga peste cele lichide si se omogenizeaza rapid amestecand cu telul in forma de para. Nu se amesteca exagerat, doar cat sa se obtina un aluat cu o consistenta tipica de blat de tort sau de chec.

6. Aluatul se toarna intr-o tava captusita cu hartie de copt (poza 1). In functie de dimensiunea tavii, blatul va iesi mai gros sau mai subtire, eu am folosit o tava de 35×38 cm. Se niveleaza bine aluatul in tava (poza 2).

7. Blatul se coace in cuptorul precincins la 180 de grade timp de 12-15 minute, in niciun caz mai mult. Practic, in momentul in care trece testul scobitorii (care trebuie sa iasa curata si uscata, atunci cand este intepat blatul copt cu ea) blatul este gata (poza 3).

preparare prajitura de post-2

Se aseaza blatul copt pe un gratar  pentru prajituri, ca sa se raceasca rapid (veti vedea, e foarte moale si pufos). Imediat ce s-a racit se desprinde hartia de copt si blatul se taie in 3 fasii egale, care se suprapun cu crema.

preparare prajtura de post 3

Se aseaza blatul copt pe un gratar  pentru prajituri, ca sa se raceasca rapid (veti vedea, e foarte moale si pufos). Imediat ce s-a racit se desprinde hartia de copt si blatul se taie in 3 fasii egale, care se suprapun cu crema.

sectiune prajitura de post

Blatul e incredibil si ma gandesc ca s-ar putea foarte bine sa se coaca aceasta compozitie si sub forma de chec, intr-o tava potrivita, doar ca timpul de coacere ar trebui prelungit pana la 35-40 de minute.

Pofta buna, va astept cu vesti bune si impresii!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Lasa un comentariu

85 Comentarii la "Prajitura pufoasa de post"


Vizitator
Ana Maria
26 martie, 2016

O pot face si cu lapte de vacă? Nu vreau sa fie de post. Mi se pare ff faina

Vizitator
4 aprilie, 2016

Da, de ce nu?

Vizitator
Roxana
15 decembrie, 2015

Am incercat-o. Multumesc pt reteta. A iesit chiar buna, tinand cont de faptul ca e de post.
Ca si ingrediente, am gasit destul de greu untul de cocos si mi s-a parut scump, asa ca l-am inlocuit cu unt de cacao.

Vizitator

[…] Ingrediente Prajitura pufoasa de post: […]

Vizitator
6 aprilie, 2015

Hei, prajitura arata foarte bine, dar am o intrebare: cate portii au iesit? Eu am nevoie pentru 30 de persoane poate si mai mult. Imi ajunge daca pun aceeasi cantiate de ingrediente sau le dublez?

Vizitator
6 aprilie, 2015

Hei, prajitura arata foarte bine, dar am o intrebare: cate portii au iesit? Eu am nevoie pentru 30 de persoane poate si mai mult. Imi ajunge daca pun aceeasi cantiate de ingrediente sau le dublez?