Mititei, reteta de pasta de mici facuta acasa

Autor:

Mititei – mici – de casa

mititei mici de casaMititeii tin deja de brandul de tara. Din primavara si pana toamna tarziu, in fiecare zi de sarbatoare toata Romania miroase a mititei sfaraind pe gratar. Caci ce-ar fi gratarul fara mici si ce sa facem de 1 Mai, daca nu sa incingem gratarul? Poate ca mai au si alte popoare specialitati asemanatoare – vezi cevapi sarbesti – dar nu identice, mititelul romanesc e unic prin felul de condimentare si prin continutul de supa de oase si bicarbonat de sodiu, combinatie care-l face nespus de fraged. 

Un lucru interesant: atat de mare si autentica este dragostea romanilor pentru mititei, incat a fost, poate, prima cauza pentru care Romania s-a batut cu adevarat cu cele mai inalte foruri de la Bruxelles, atunci cand, in februarie 2014, micul a fost scos in fara legii de catre normele europene. Si micul nostru romanesc a fost o cauza suficient de buna ca sa invinga rigiditatea inaltilor functionari ai uniunii si sa castige aceasta batalie care parea imposibila (semn ca se poate).

Ei bine, iata-ma si pe mine, in prag de 1 Mai, cu o reteta de mititei. Reteta este una macelareasca, probata si rasprobata, si v-o propun atat in varianta cu text si imagini cat si in varianta video. Sper ca reteta mea sa spulbere multe nedumeriri despre mititei si pasta de mici si mai sper ca de acum inainte sa va obisnuiti sa va faceti micii acasa.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 30 bucati
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Mititei, Pasta De Mici Facuta Acasa:

  • 800 de grame carne de vita de buna calitate, curatata de pielite si tendoane dar nu si de grasime
  • 400 de grame de carne de porc mai grasa, sau aceeasi cantitate de oaie (mai grasuta si ea)
  • 250 ml. supa concentrata de vita (o supa degresata din oase de vita, nesarata)
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 lingurita cu varf de bicarbonat
  • 20-25 de grame de sare (cu ceva mai putina sau mai multa, dupa cat de sarat va place)
  • 1 lingurita de piper negru proaspat rasnit
  • 1 lingura de cimbru uscat (sau proaspat)
  • optional: 1 lingurita rasa de ienibahar fin macinat
  • optional: 1 lingurita paprika dulce de buna calitate

Mititei, Pasta De Mici Facuta Acasa – Reteta Video:

Urmariti reteta video (sub 4 minute) sau dati scroll pentru varianta text.

Mod De Preparare Mititei, Pasta De Mici Facuta Acasa:

1. Carnea (mai ales cea de vita) e foarte important sa fie de buna calitate, nu doar zgarciuri si tendoane. De aceea, folosesc de obicei pulpa de vita pe care o toc acasa. Atentie, pentru mititei nu este potrivita carnea de vitel, oricat de bune ar iesi fripturile, mititeii au nevoie de o carne cu un continut de apa cat mai mic. Deasemenea, carnea folosita la mici nu trebuie sa fie slaba, pentru ca micii ar iesi uscati. Daca bucata de carne pe care ati cumparat-o are niste grasime pe ea, aceasta nu trebuie indepartata. Carnea de porc se alege mai grasa (porc lucru), asa incat raportul carne/grasime sa fie cam 1:1. Ambele tipuri de carne se dau prin masina de tocat.

Supa de vita pe care o folositi trebuie sa fie nesarata si obtinuta din oase cu maduva, bine fierte si va fi complet rece in momentul prepararii pastei de mici. Daca supa e sarata, reduceti cantitatea de sare folosita. Se poate folosi si apa rece, dar, evident, micii de calitate superioara vor fi cei facuti cu supa.

Preparare mititei de casa 12. Pentru mititei reusiti, malaxarea este foarte importanta, asa incat, daca nu aveti un robot de bucatarie pe ajutorul caruia sa va puteti baza, pregatiti-va sa framantati viguros pasta de mici, adaugand supa putin cate putin, cam 25-30 de minute. Pasta de mici este bine framantata cand are un aspect pastos, ca un aluat. Se incepe prin a adauga intr-un castron ambele tipuri de carne, piperul, cimbrul, paprika, sarea, usturoiul trecut prin masina de tocat de doua ori (zau bine zdrobit in mojar) si 2-3 linguri de supa rece de vita. Daca usturoiul nu va face bine, puteti sa faceti un mujdei din usturoiul zdrobit si 3-4 linguri de supa si sa-l strecurati peste carne. Se malaxeaza (sau se framanta) energic si, cand pasta incepe sa se formeze, se adauga bicarbonatul de sodiu si se malaxeaza din nou. Supa se va adauga in transe de 40-50 de ml. pe masura ce e absorbita.

Preparare mititei de casa 2

3. Cand pasta de mici e bine malaxata, se tine de o spatula (sau lingura) fara sa cada imediat. In acest moment, pasta de mici se transfera intr-un castron si se preseaza bine, ca sa nu ramana goluri de aer. Se acopera cu folie alimentara si se da la frigider minimum 12 ore inainte de a trece la pasul urmator.

Preparare mititei de casa 34. Dupa „timpul regulamentar” de odihna, se trece la formarea mititeilor. Micii se pot forma cu mainile unse cu ulei sau cu un sprit special pentru carnati. E important sa se formeze mititei de dimensiune egala, care sa fie la fel de grosi pe toata lungimea lor, pentru ca astfel se vor gati uniform pe gratar. Eu formez mititei cu o greutate de aproximativ 50 de grame si un diametru de nu mai mult de 3-4 cm.

preparare mititei 4

 

5. Un mititel „regulamentar” are o crusta rumena de jur imprejur si un interior suculent. Pentru a obtine asta, focul mic nu va ajuta, veti obtine mici palizi si uscati. Incingeti, asadar, bine de tot gratarul, luati-va la indemana un cleste bun pentru gratar si un vas cu apa si un pamatuf pentru stropit si frigeti mititeii pe fiecare parte 2-3 minute. Ii intoarceti cu clestele de 3 ori, asa incat sa prinda crusta peste tot. Daca picaturile de grasime care cad dau semne ca s-ar aprinde, stropiti gratarul cu pamatuful inmuiat in apa, dar – hei! nu sunteti de la pompieri! – sa nu stingeti focul complet. Dupa 8, maximum 10 minute mititeii vor fi gata. Fragezi si suculenti, mititeii mei nu scad foarte mult pe gratar, datorita continutului mare de carne de vita.

mititei, mici de casa 2Se potrivesc cu un mustar bun si picant si o chifla proaspata. Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

    • a zis

      Nu îmi vine altă idee decât că i-ați prăjit în tigaie și că aceasta nu a fost suficient de fierbinte. Cel mai recomandat e să îi prăjiți la grătar (care trebuie să fie bine, bine încins), iar dacă nu există posibilitatea, merge și la tigaie sau o tigaie cu striații de grătar, dar aceasta trebuie să fie încinsă până la punctul de fumegare înainte de a adăuga mititeii la prăjit.

  1. dinca mihaita a zis

    da tre incercat dar daca puteti sa ne aratati cum se pregateste o costita caramelizata am mincat si mi-a placut maxim va multumesc am sa va urmaresc in continoare

  2. Ramona Brehoi a zis

    Multumesc pentru reteta!!!am incercat-o de multe ori si doar asta mi-a placut cel mai mult :) , chiar si pritenul meu danez adora micii acestia :D felicitari pentru retete si inspiratie. va imbratisez cu drag :) Ramona

  3. mariana a zis

    am gatit aseara, dar am folosit carne de berbec si de porc vietnamez (asta am avut in casa), in rest am respectat reteta, au fost extrem de buni, 10 persoane au confirmat asta
    Multumesc Laura !

  4. dieta keto a zis

    Par gustosi. Numai ca trebuie sa ai si un loc frumos unde sa-i gatesti, ma rog, daca nu vrei sa fie o simpla masa.

  5. Claudia a zis

    Laura,

    Aveam dubii in privinta produsului final. Nefiind in Romania, uneori mi se face pofta de mici si cum cevapcici pe care ii gasesc aici sunt departe de micii nostri romanesti, m-am aprovizionat cu condimente de mici de la plic cand am fost in tara. Am facut de cateva ori dar nu am fost foarte incantata. Gusul in genral aducea a mici dar ei erau extrem de uscati, prea usuroiati si cam atat…
    Acum de 1 Mai am zis sa gratarim si am decis sa incerc reteta ta. Am avut deja carnea portionata in congelator asa ca la mine a fost cam 1:1 vita:porc dar a fost ok. Au iesit fantastic de buni. Suculenti si aromati. Parca chiar mai buni decat cei pe care ii cumparam gata facuti in Ro. Reteta salvata. Multumesc frumos! :)

    • Laura Laurentiu a zis

      Claudia, ma bucur tare mult ca ti-am putut fi de folos si ti-am potolit pentru un scurt rastimp dorul de acasa. Mai ales, ma bucur sa aud ca ti-au placut, ca au iesit suculenti si aromati. Nu au scazut cam mult, dat fiind ca procentul de vita a fost egal cu cel de carne de porc? In fine, important e ca au fost pe gustul vostru, sa va fie de bine. :)

      • Claudia a zis

        Laura, sa stii ca nu, au scazut natural un pic dar deloc dramatic. Nici carnea de porc nu deborda de grasime, poate si asta a ajutat :). Sa stii ca te urmaresc pentru o reteta de coaste de porc (spareribs) la gratar ;)

      • Laura Laurentiu a zis

        Claudia, se tot afirma ca pentru mici e foarte importanta grasimea. Evident, nu poti sa pui carne macra 100%, dar tocmai procentul ridicat de grasime face ca micii sa scada foarte mult pe gratar. Oricum, ce e de retinut e ca au iesit bine si dintr-o carne mai slaba si mai ales ca v-au placut. Bazeaza-te pe mine pentru coaste, pe aici circula vorba ca ale mele-s de neegalat :)).

  6. diana nemes a zis

    Doamna Laura,
    reteta este superba si au iesit foarte buni, am respectat-o 1:1. Totuis 2 intrebari, s-au umflat foarte mult, pot reduce cantitate de bicarbonat iar cind s-au racit un pic sau strans, aratau de parca erau „mototolit”…exista un truc ca sa ramina frumosi?

    • Laura Laurentiu a zis

      Diana, nu stiu cat de activ o fi fost bicarbonatul pe care l-ai folosit tu. Poate sa fi fost mai „naravas” decat cel pe care il gasesc eu aici, in Romania. Daca vrei, redu putin cantitatea data viitoare. In ce priveste felul in care arata micii reci, nu m-as ingrijora prea tare :). Mititeii trebuie serviti fierbinti, de aceea e bine sa prajesti doar atati cati se vor consuma, restul de pasta poti sa o congelezi sau sa o pastrezi pe mai tarziu.

  7. Raluca a zis

    Buna Laura,

    Tocmai ce am terminat de facut compozitia de mititei dupa reteta ta iar acum sta cuminte in frigider. Din pacate nu va apuca sa respecte „timpul regulamentar” de odihna, dar cateva ore in frigider tot va sta :).
    Este prima oara cand fac pasta de mici „home-made”, deci multumim mult pentru reteta!

    • Laura Laurentiu a zis

      Raluca draga, ma bucur ca ai incercat reteta si sper sa iasa bine. Sa stii ca „timpul regulamentar” nu e chiar optional :). Implor zeii bucataritului sa fie indulgenti cu tine si sa se tina bine mititeii pe gratar :)).
      te astept cu vesti bune, draga mea!

    • Laura Laurentiu a zis

      Daca doriti, puteti pune si coriandru. In zona unde locuiesc eu nu se prea obisnuieste. Am cunostinta de reteta de la Caru cu bere, cea care contine ienibahar, coriandru si anason stelat macinat, dar parca nu e chiar pe placul meu pun astffel de tip de condimentare pentru mititei. :) Carnea am tocat-o prin sita cu gauri mai mari.

  8. Coca a zis

    in sfrsit o reteta de mititei care numai de cum am citit-o am zis precum fiul meu ,, este une bonne ideea mama”. Am sa o incerc cu sguranta in weekend, aici unde locuiesc acum sincer am tot cumparat mici gata preparati dar nici pe departe nu au gustul ca cei de acasa, iar uni sunt de-a dreptul oribili, undeva prin Montreal aproape de protul vechi a fost un ukrainian care facea preparatele foarte bune si era foarte cautat dar cladirea unde avea mica lui carmangerie a intrat in program de demolare pentru urbanzarea zionei si era asa de suparat ca nu gasea in alta parte o locatie accesibila , apoi a zis ca va incepe o alta afacere in alt domeniu, pacat pentru noi romanii, moldoveni, ukrainien, sirbi, greci si alti care pentru a manca niste mici si o slana buna(nu guma de mestecat tare si atoasa) mergeam cu masina si 2 ore. Daca stit cum se prepara pastrama din piept de pui sau pastrama din jambon de porc putin afumat sau chiar coaste v-as fi recunoascatoare, le incerc a le prepara acasa laa mine dar as vrea sa aibe gustul ca cele din RO

    • Laura Laurentiu a zis

      Doamna Coca, ma bucur ca v-am putut fi de folos, sper sa gasiti carnea potrivita si sa va reuseasca micii exact pe gustul dumneavoastra. O sa incerc sa pregatesc si alte specialitati de mezelarie romanesti. Multa sanatate!

  9. Gurmandel a zis

    Intrebare, de curiozitate… La aprox 1.2 kg de carne se pun 25 de grame de sare? Adica cinci linguri? Nu este cam mult? Reteta mi se pare in regula. Doar chestiunea cu sarea nu mi se pare in regula.

    • Laura Laurentiu a zis

      Domnule Gurmandel, folosesc un cantar de bucatarie digital cu precizia de 1 gram, sper ca nu minte. Comentariul dv. m-a facut sa ma ridic de la birou si sa ma duc in bucatarie. Am cantarit pe cantarul meu de bucatarie 1 lingura de sare. 1 lingura de sare = 25 de grame. 5 linguri de sare = 125 de grame de sare. Respectiva lingura de sare se foloseste pentru 1,2 kg carne + 250 ml supa (nesarata sau apa chioara), rezultand 16 grame sare/kilogramul de pasta de mici finita. Daca vi se pare mult, puteti reduce cantitatea, desigur, sarea e dupa gust. Spor la treaba!

  10. Laura a zis

    Cum ma ispitesti tu pe mine! Mor dupa mici si caut de multa vreme gustul micilor din copilarie. Insa cei din comert deloc nu-mi plac, sunt plini de zgarciuri si eu am obsesie sa nu crantan decat crusta crocanta la ei. O sa incerc si eu reteta, nu stiu daca apuc pentru 1 mai, dar sigur o fac.

    • Laura Laurentiu a zis

      Laura, m-ar bucura mult sa aflu ca reteta asta a ajuns in caietul de lasat mostenire Elizei. :) E reteta dupa care am pregatit tone de pasta de mici prin 99-2000, cand m-am jucat de-a intreprinzatorul si-am avut o carmangerie. sa stii ca micii mei aveau mare succes :).

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *