Cautare in site
x inchide
rsarmale in foi de varza acra reteta video sarmale in foi de varza murata reteta pas cu pas

Sarmale în foi de varză murată – rețetă video

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 21.12.2011
4.9
(195)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.9 / 5. Voturi 195

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

52 comentarii la Sarmale în foi de varză murată – rețetă video

  1. Liliana Lillia spune:

    Le-facut acum,sunt pe foc😁 Nu stiam ca se amesteca cu apa carnea…de aia imi ieseau cam seci. Eu Am folosit numai carne de vita,ca de porc nu-mi place si un soric cu un pic de grasime peste sarmale. Multumesc mult de reteta, care nu a dat gres niciuna din retetele dumneavoastra pe care le-am facut😍

  2. Rodica Melina spune:

    La noi,in Banat, sarmalele se mănâncă cu pită,nu cu mămăligă…

  3. Georgeta spune:

    Multumim pt reteta! ???

  4. Ana spune:

    Arata minuntat. Poate ma incumet si eu sa le fac in acest an.

  5. Gabriela Balica spune:

    Of,eu nu reusesc sa inteleg de ce varza pe care am facut-o in vasul roman are gust de…lut?

  6. Raluca spune:

    Rețeta este foarte bună! Mulțumesc!

  7. Constantin spune:

    O bunatate ,nu-mi amintesc sa fi mincat sarmale atat de gustoase. Si culmea facute de mine …. Sunt cel mult un mediocru daca vorbim despre gatit. Nu pot decat
    sa va multumesc tutor celor care incercati si pe aceasta cale sa impartasiti din secretele artei culinare.Nota 10++++. Cea mai buna reteta pe gustul meu. Salutari si respect din Insula.

  8. Stefan spune:

    Chestia cu istoria e penibila,,, Numele „sarma” e de origine turceasca, asta spune tot…
    Restul e „de gustibus”, adica ce carne si ce mirodenii folosesti in reteta, In Moldova de fac intr-un fel si nu se numesc „sarmale” ci „galuste”, in Ardeal altfel si in Oltenia altfel… Cate bordeie atatea „obiceie”…
    Ca sa nu mai zic de Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania, Grecia si multe altele…
    Laura, daca publici o reteta, rezuma-te la ea. Lasa istoria pentru altii mai priceputi… Stiai ca Stefan cel Mare n-a mancat mamaliga niciodata? (Nu se inventase inca porumbul in Moldova,,,).
    Cui ii place reteta ta o va face, cui nu, „de gustibus”.
    Sanatate.

    • Din comentariul tău am înțeles două chestii: fie nu reușești să distingi sensul obiectiv de figurat, fie ai impresionat vreo două pipițe dându-te doct, ceea ce ți-a creat cumva impresia că așa ai fi.
      Unde ai citit tu în articolul meu că aș fi afirmat că Ștefan cel Mare ar mâncat fi mâncat mămăligă? Asta ai înțeles tu? Chestia cu ”nu se inventase porumbul în Moldova” e delicioasă, zău. Pentru asta îți mulțumesc, am râs la fel de bine ca atunci când am descoperit, pe o pagină dacopată, afirmația că Burebista ar fi mâncat sarmale cu mămăligă :)).

      De altfel, care-i scopul pentru care ai investit câteva minute din timpul tău prețios aici? Să demonstrezi că sarmalele sunt de origine turcească? De fapt, se pare că ar fi originare din India, dar vectorul prin care au pătruns în Europa, inclusiv în România, a fost Imperiul otoman, lucru cât se poate de adevărat și incontestabil. Dar vezi tu, și tăițeii sunt de origine chineză sau persană sau asiatică pur și simplu, cu toate astea italienii sunt mândri de pastele lor. Sunt în stare să jur că la sărbătorile tale în familie, pe când erai copil, aveai sarmale. La fel avuseseră și părinții tăi, și bunicii etc. Se mănâncă sarmale pe aici de sute de ani, s-au adaptat gustului și ingredientelor locale, da, așa cum ai spus singur ”câte bordeie atâtea obiceie”, iar toate astea și mai ales continuitatea ne dau dreptul de a le considera parte a tradiției gastronomice locale.

      Ștefane, rezervă recomandările pe ton de superioritate pentru locul tău de muncă sau pentru naivii care obișnuiesc să te asculte fără să crâcnească. Aici e un blog culinar, nu un site rețetar, așa că scriu exact ce vreau și cât vreau. Eu plătesc hosting, mentenanță, eu muncesc, e exact problema mea cum hotărăsc să-mi prezint conținutul. Unora le va plăcea, altora nu. Unii vor aproba ceea ce afirm, alții nu. Unii vor face rețeta, alții o vor face pe-ai maică-sii, bunică-sii etc. Unii se vor considera ”mai pricepuți”. World wide web e un spațiu liber de constrângeri, rămâi sau nu.

    • eucapsiolatina spune:

      Ha, ha, ha…un articol cu puternice tendinte misogine. Adica femia sa stea la cratita si sa-si vada de treburile ei ,asa cum au facut stramosii nostrii acum 100 de ani, iar barbatul, mai mult sau mai putin destept, o sa se ocupe de stiinta. Ma intreb ce cauti pe un blog cu retete culinare?

  9. Iulia spune:

    Dar ce oala frumoasa! Nu cred ca se pot da explicatii mai clare pentru aceasta reteta. Multumim! (mor de pofta) <3

  10. Mirela spune:

    Buna,eu pun si un pahar de vin cand fierb sarmalele,fragezeste carnea si sunt foarte gustoase.M- a invatat o bucatareasa de la un restaurant din Mamaia,le numea ” sarmale betive”

  11. Claudia spune:

    Bună seara.
    Îmi puteți spune cât timp las amestecul pe foc?
    Mulțumesc!

  12. Mhouse spune:

    Foarte importanta foia de varza, trebuie sa fie o textura placuta dar nu numai.

  13. Ioana spune:

    Am facut ieri de sfantul Ioan si au iesti super gustoase, multumesc :*

  14. Ovidiu spune:

    Primele mele sarmale, departe de casa, reusita 100%! Parca mai bune decat le facea maica-mea mi-au iesit, incredibil :)). Multumesc mult!

  15. AndreeaTM spune:

    Mulțumesc! Am făcut sarmale pentru prima oara și eu ieșit delicioase ;) un an nou fericit!

  16. Andrei D spune:

    Excelenta reteta! Au iesit super

  17. dorin spune:

    Ati uitat un singur ingredient , pentru mine , cel mai important!Mi l-a dat o colega gospodina , care mi-a recomandat , pentru INSPIRATE, sa beau mai inainte :un pahar sau doua de vin , un paharel de tuica sau cognac sau 2 halbe de bere.
    Fara asta o gospodina sau un gospodin , nu are Harul de a crea o Minunatie de mancare! Acum incep!

  18. Claudia V spune:

    Buna Laura,
    o minunatie de sarmale!
    cum vin sarbatorile, am zis sa trec si eu la treaba serioasa: sarmale :)
    noua ne place cu suc de rosii, imi poti spune te rog daca pot adauga bulionul de la inceput imrpeuna cu apa sau in ce moment?
    multumesc frumos si sarbatori frumoasa alaturi de familie

  19. Catalina spune:

    Din nou, mii de multumiri pentru reteta explicata asa amanuntit. Anul asta de 1 decembrie am vrut sa fac primele sarmale singura, in calitate de sotie :))

    Au iesit excelente!!! Am coroborat reteta Dumneavoastra cu cea a sarmalarului-sef (tata), am constatat ca sunt la fel, si pentru ca tata nu e aici sa ma indrume pas cu pas, m-ati indrumat Dumneavoastra :)

    Pentru ca nu consumam orez, am pus in compozitie cateva ciuperci tocate de dimensiunea bobului de orez, sa fragezeasca un pic compozitia. Au iesit exact ca sarmalele normale, pufoase si fragede, iar gustul de ciuperci nu se simte. Sotul nu s-a prins ca sunt altfel sarmalele mele :)

    Va multumesc!

  20. marian spune:

    ma duc sa fac si eu

  21. malina spune:

    am facut sarmalele dupa reteta ta, au iesit foarte foarte bune. doar ca eu nu le-am pus boia, nu prea mancam noi. dar tot au iesit dementiale. multumesc pentru reteta, te pup cu drag drag drag, datorita tie gatesc numai chestii minunate, spre deliciul apropiatilor mei.

    • lauralaurentiu spune:

      Sa-ti fie de bine, Malina draga! Ma bucur foarte mult!

    • Lili spune:

      Da ,am facut si eu dar am pus numai o lingurita mica rasa de boia , daca pui o lingura mare iese prea rosie .Ai da gust ,dar si aspectul conteaza , ca de, noi gustam mancarea din ochi cum se zice mai intai. Reteta este excelenta iar asezarea sarmalelor pe vertical o excelenta idee .Alta chestie :Daca carnea tocata este prea grasa ar fi indicat sa punem costita afumata deoarece este mai saraca in grasime si ai da la mancare o aroma placuta . Daca costita este proaspata si mai avem si carnea de porc iese o balta de grasime . Personal , eu pun jumate porc si jumate vita .

  22. natalia spune:

    ff bine realizat video-ul,sunt una dintre tinerile gospodine plecata din tara de ceva timp,fara mama si bunica alaturi,iar acest video si sfaturile tale mi au prins de mare ajutor.Chiar mi se facuse pofta de niste sarmale ca la mama acasa si uite ca datorita tie de data aceasta sunt sigura ca imi va reusi.
    Doar ca mai am cateva intrebari si daca ai vrea sa ma ajuti te rog,cand am fost in tara am luat de la o matusa fruze de vitza de vie sarate,adica puse la pastrat pt iarna,iar acum pt a face sarmale crezi ca e nevoie doar sa le clatesc in cateva ape,ca sa se desareze,sau tre sa le fac alceva??? si cata sare ar trebui sa pun la compozitia sarmalelor? Si vreau sa imi mai zici te rog,carnitza de porc e bine sa aiba ceva grasime?sa pun si carne de vita un pic sau ies mai gustoase cu carne de porc…abia astept sa imi raspunzi,iar maine trec la fapte,mi am pus in plan sa fac o oala cu sarmale pt weekend.
    Ale tale arata atat de bine,ca ale mamei mele de acasa.

    • Anonim spune:

      Draga Natalia, eu as tine cateva ore in apa rece frunzele. Dupa cum am specificat deja mai sus, parerea mea este ca e bine sa aiba ceva grasime carnea. La frunze de vita merge sa pui si carne de vita, nu doar de porc. De sarat compozitia, sa fie mai degraba prea putin sarat pt. gustul tau (daca te incumeti sa o gusti), o sa sa-si mai ia sare si de la frunze. Mult succes!

      2012/2/2 Disqus