Sarmale in foi de varza murata

21 decembrie, 2011 in categoria retete de mancare
Am primit in ultima vreme cateva mesaje (diferite) de la mai multe tinere gospodine care imi cereau sa postez o reteta de sarmale. Desi nu m-am gandit ca reteta de sarmale este eligibila pentru a fi publicata pe acest bog culinar, pentru ca aveam convingerea ca fiecare isi are propria reteta de la mame, matusi, soacre si bunici, fiecare si-o apara cu inversunare, acceptand cu greu variante (care, desigur, exista cu miile, la o atat de raspandita reteta), mi-am dat seama ca aceste fete chiar isi doresc nu o polemica, ci o sarmaluta de Craciun. Probabil multe dintre ele nu sunt aproape de mame, bunici, soacre si matusi care sa le sfatuiasca. Asa incat mi-am luat inima in dinti si iata, azi impartasesc cu cei interesati reteta mea de sarmale (in foi de varza murata), este o reteta video, sper sa fie pe placul vostru atat prezentarea retetei cat si sarmalele, ca mie mi-au placut, sunt numa’ bune si se topesc in gura!
sarmale in oala de lut, reteta de sarmale

 Ingrediente:
(pentru 42 de sarmale de dimensiune potrivita)
  • 1 – 1,5 kg. de carne de porc (gata macinata sau puteti sa o macinati voi)
  • 1 – 1,5 kg. varza murata (sau chiar ceva mai multa, in functie de calitatea foilor)
  • 2 – 3 cepe
  • 50 de ml. de ulei
  • 150 de ml. de orez (o ceasca), preferabil din cel cu bobul rotund, mai bogat in amidon
  • 1 legatura de marar verde
  • 4-5 crengute de cimbru
  • 3 foi de dafin

optional: 

  • bucati de costita cruda sau afumata (daca e afumata e bine sa o desarati inainte, tinand-o in apa rece cateva ore)
  • 3-4 linguri de bulion de rosii, in cazul in care varza nu e prea acra

Pentru instructiunile de preparare o sa va invit sa urmariti reteta video de mai jos, dar as vrea sa insist asupra unor mici detalii:

- alegeti varza murata cu foi netede (sa nu fie foarte crete) si subtiri
- gustati varza, daca e sarata tare desfaceti-o in foi si spalati-o in cateva ape reci
- varza nu se va gati niciodata cum trebuie, ca sa devina frageda, fara un aport de grasime, asa incat in cazul retetei de sarmale varianta degresata, cu tot regretul, nu prea se ridica la nivelul celei traditionale, din carne de porc
- vasul de lut intr-adevar ajuta la obtinerea unor sarmale foarte gustoase si unul dintre motive este acela ca odata aduse sarmalele la fierbere, se va mentine in interiorul vasului o temperatura constanta; in niciun caz nu asezati vasul de lut direct pe flacara aragazului, e nevoie de o plita (preferabil de fonta)
- se pot pregati sarmalele si in interiorul cuptorului, le aranjati si acoperiti cu apa calda la fel ca si pentru fierberea pe plita apoi le introduceti in cuptorul preincins la 180 de grade, pentru aproximativ 2-3 ore
- pentru a pregati sarmale din varza dulce, opariti varza intreaga in apa sarata si inacrita cu otet; pe masura ce foile se inmoaie, se desfac si se pun deoparte, introducand din nou varza in apa clocotita, pana cand toate foile devin suple; la pregatirea sarmalelor in foi de varza dulce se adauga mai mult bulion de rosii, pentru a le inacri
- daca folositi bucati de afumatura (ciolan, costita) e bine sa le desarati inainte, tinandu-le cateva ore intr-un vas cu apa rece pe care sa o schimbati de cateva ori
- atunci cand dati gust compozitiei de carne, e foarte important sa tineti cont ca varza e sarata si ea (si daca puneti si afumaturava aduce si aceasta un aport de sare), asa incat gustul compozitiei e bine sa fie mai degraba prea putin sarat, decat potrivit, in aceasta faza; sarmalele fierte isi vor mai lua sare si din varza, asa incat vor fi numai bune
- parca-l vad Bunu’ meu, Dumnezeu sa-l ierte, de cate ori pregatesc sarmalele, si zambesc cu duiosie  amintindu-mi cum rasucea el sarmale dupa dimensiunea frunzei de varza, una uriasa, alta micuta cat nuca :) (asta era pe cand Buna nu mai putea, saraca, si gatitul cazuse in sarcina lui, om de aproape 90 de ani); voi sa nu faceti ca Bunu’ (cu toate ca era asa de dragalas) ca sunteti tinere gospodine, nu mos aproape centenar :)), impartiti foile in bucati egale si faceti sarmalute cat mai apropiate ca dimensiune, mai degraba micute decat mari
- o sa vedeti in reteta video, eu asez sarmalele vertical in oala, mi se pare mult mai usor sa le scot (fara sa le sparg) atunci cand sunt fierte
Acestea fiind zise, vizionare placuta!
Spor la-mpaturit sarmalele si pofta buna!
sarmale in foi de varza acra, reteta de sarmale

 

4.2 based on 63 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • natalia

    ff bine realizat video-ul,sunt una dintre tinerile gospodine plecata din tara de ceva timp,fara mama si bunica alaturi,iar acest video si sfaturile tale mi au prins de mare ajutor.Chiar mi se facuse pofta de niste sarmale ca la mama acasa si uite ca datorita tie de data aceasta sunt sigura ca imi va reusi.
    Doar ca mai am cateva intrebari si daca ai vrea sa ma ajuti te rog,cand am fost in tara am luat de la o matusa fruze de vitza de vie sarate,adica puse la pastrat pt iarna,iar acum pt a face sarmale crezi ca e nevoie doar sa le clatesc in cateva ape,ca sa se desareze,sau tre sa le fac alceva??? si cata sare ar trebui sa pun la compozitia sarmalelor? Si vreau sa imi mai zici te rog,carnitza de porc e bine sa aiba ceva grasime?sa pun si carne de vita un pic sau ies mai gustoase cu carne de porc…abia astept sa imi raspunzi,iar maine trec la fapte,mi am pus in plan sa fac o oala cu sarmale pt weekend.
    Ale tale arata atat de bine,ca ale mamei mele de acasa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Draga Natalia, eu as tine cateva ore in apa rece frunzele. Dupa cum am specificat deja mai sus, parerea mea este ca e bine sa aiba ceva grasime carnea. La frunze de vita merge sa pui si carne de vita, nu doar de porc. De sarat compozitia, sa fie mai degraba prea putin sarat pt. gustul tau (daca te incumeti sa o gusti), o sa sa-si mai ia sare si de la frunze. Mult succes!

      2012/2/2 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • malina

    am facut sarmalele dupa reteta ta, au iesit foarte foarte bune. doar ca eu nu le-am pus boia, nu prea mancam noi. dar tot au iesit dementiale. multumesc pentru reteta, te pup cu drag drag drag, datorita tie gatesc numai chestii minunate, spre deliciul apropiatilor mei.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Sa-ti fie de bine, Malina draga! Ma bucur foarte mult!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Lili

      Da ,am facut si eu dar am pus numai o lingurita mica rasa de boia , daca pui o lingura mare iese prea rosie .Ai da gust ,dar si aspectul conteaza , ca de, noi gustam mancarea din ochi cum se zice mai intai. Reteta este excelenta iar asezarea sarmalelor pe vertical o excelenta idee .Alta chestie :Daca carnea tocata este prea grasa ar fi indicat sa punem costita afumata deoarece este mai saraca in grasime si ai da la mancare o aroma placuta . Daca costita este proaspata si mai avem si carnea de porc iese o balta de grasime . Personal , eu pun jumate porc si jumate vita .

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • marian

    ma duc sa fac si eu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Catalina

    Din nou, mii de multumiri pentru reteta explicata asa amanuntit. Anul asta de 1 decembrie am vrut sa fac primele sarmale singura, in calitate de sotie :))

    Au iesit excelente!!! Am coroborat reteta Dumneavoastra cu cea a sarmalarului-sef (tata), am constatat ca sunt la fel, si pentru ca tata nu e aici sa ma indrume pas cu pas, m-ati indrumat Dumneavoastra :)

    Pentru ca nu consumam orez, am pus in compozitie cateva ciuperci tocate de dimensiunea bobului de orez, sa fragezeasca un pic compozitia. Au iesit exact ca sarmalele normale, pufoase si fragede, iar gustul de ciuperci nu se simte. Sotul nu s-a prins ca sunt altfel sarmalele mele :)

    Va multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonim

    Pai nu vezi ce iut’ m-am pomenit azi? Altii nu s-or spalat pe ochi pana eu am publicat o reteta :P.

    Multumesc frumos!

    2012/1/26 Disqus

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)