Tocanita de pipote

Autor:

Tocanita de pipote si inimioare se regasea deseori in meniul mamei, tin minte ca imi placea de pe cand eram copila. Nu stiu de ce, cu timpul pare-se ca am dat-o uitarii, in favoarea unor preparate mai moderne, poate mai aratoase dar nu neaparat mai gustoase. Caci tocanita asta plina de  saft, mancarica ieftina si foarte putin pretentioasa, imi aduce aminte de gusturile copilariei si de vremuri daca nu mai bune, in orice caz mai lipsite de griji. Buuun, deci, auzindu-mi barbatul evocand cu nostalgie tocanita de pipote a bunicii lui (asta acu’ vreo doua luni) pofta mi s-a redesteptat. Nu m-am dus sa cumpar pipotele deindata, nu, am colectionat frumusel in congelator toate pipotele si inimioarele pasarilor pe care le-am gatit de atunci, asa incat m-am trezit cu o cantitate bunicica de materie prima, provenind de la gaini, cocosi si curcani. Si m-am pus pe treaba!

Tocanita de pipote

Ingrediente:(as zice ca din aceste cantitati se pot satura 3-4 persoane, depinde cat de tare le place tocanita)

  • 650 de grame de pipote si inimioare
  • 2 cepe medii
  • 3 linguri de ulei (eu am folosit de masline, bun e de oricare)
  • 2 lingurite de paprika dulce
  • 1 catel de usturoi
  • 1 frunza de dafin
  • ~ 500-600 ml. de apa fierbinte (sau supa de pui,  daca aveti)
  • 2-3 linguri de bulion (sau 1 lingura de pasta de rosii)
  • sare si piper dupa gust
  • optional – 1 lingura rasa de faina

Preparare:

Pipotele mele provenind de la oratanii diferite, evident ca aveau si dimensiuni diferite, asa incat intai de toate le-am taiat in fasii aproximativ egale (poza 1). Intr-o cratita am pus uleiul si in uleiul rece am adaugat ceapa marunt tocata (poza 2 – stiu ca multi indica sa se adauge ceapa in uleiul incins, dar cand e vorba de tocanite eu prefer sa fac asa, vreau ca ceapa sa se gateasca lent, sa se topeasca, nu sa se prajeasca). Am calit ceapa pe foc mic vreo 5 minute,  amestecand constant,  pana cand s-a inmuiat bine, apoi am adaugat pipotele si inimile (poza 3).  Amestecand in continuare, am calit pipotele cu ceapa pana cand si-au schimbat culoarea si au lasat lichid, apoi am adaugat paprika, piperul si 1 lingurita de sare (poza 4).  Am  amestecat bine, omogenizand condimentele, apoi am turnat apa fierbinte (daca aveti supa de pui, e bine sa folositi) pana cand s-au acoperit cu lichid (poza 5).

preparare tocanita de pipote

Am adaugat dafinul, am acoperit cratita cu capacul si le-am fiert vreme de vreo doua ceasuri la foc foarte mic, completand cu apa fierbinte oridecate ori a fost nevoie.  Inclin sa cred ca timpul atat de lung necesar ca sa se fragezeasca pipotele s-a datorat celor de curcan, probabil ca sunt mai tari, ideea e sa se fiarba pana cand se inmoaie bine, sa nu aiba o consistenta foarte cauciucata.Dupa ce s-au fiert bine pipotele, se lasa vasul descoperit sa clocoteasca pana ce sosul scade la consistenta dorita, se adauga bulionul (optional, se poate amesteca bulionul  cu 1 lingura rasa de faina inainte de a-l adauga in sos, daca doriti sa fie mai legat) si catelul de usturoi  zdrobit si se mai da in cateva clocote.

reteta tocanita pipote

Se serveste fierbinte, alaturi de garnitura preferata, care pentru mine va fi intotdeauna un bot de mamaliga, dar la fel de bine se potriveste si cu orez, cartofi natur sau pireu sau macaroane fierte simplu. A fost buna de tot, eu una mi-am facut pofta, ramane doar sa intreprind ceva cercetari cand merg la soacra-mea, caci barbatu-meu, cu toate ca a zis ca n-are ce comenta si i-a placut si lui, e de parere ca a bunicii era altfel…

reteta tocanita pipote cu imagini

Print Friendly

Lasa un comentariu

34 Comentarii la "Tocanita de pipote"


Vizitator
elena
5 septembrie, 2013

va multumesc pt reteta e foarte gustoasa …

Vizitator
lauralaurentiu
5 septembrie, 2013

Ma bucur mult, sa va fie de bine. :)

Vizitator
ansen
7 august, 2013

foarte buna cu mamaliguta bv bv bv bv bv!!!!!

Vizitator
26 februarie, 2013

are ceva daca adaug si un ardei in aceasta minunata tocanita? :)

Vizitator
lauralaurentiu
26 februarie, 2013

Numai bine poate sa-i faca ardeiul tocanitei :). Te astept cu impresii.

Vizitator
26 februarie, 2013

Multumesc frumos abia astept sa vad cum a iesit,sunt sigura ca o sa iasa o minunatie de tocanita cu mamaliguta bineinteles :)

Vizitator
8 februarie, 2013

IN PRIMUL RAND BULIONUL, SE PUNE LA INCEPUT SE CALESTE ODATA CU CEAPA!

Vizitator
lauralaurentiu
8 februarie, 2013

Ingeras, daca pui bulionul de la inceput va fi mult, mult mai acru iar restul ingredientelor se vor gati mult mai greu.

Vizitator
Senni
8 februarie, 2013

La altii se mai face si altfel. Mama mea face ca Laura. Incercati si dvs, m-ar mira sa va displaca…

Vizitator
lauralaurentiu
8 februarie, 2013

:) Lasati-l, e Gica Contra, uneori ne mai confruntam si cu dinastia.

Vizitator
8 februarie, 2013

APROPO SPALALE !!!!

Vizitator
lauralaurentiu
8 februarie, 2013

Apropos, se scrie „spala-le”. Carnea nu se spala, este o greseala elementara de preparare, decat daca nu ai incotro, adica ai cumparat-o dintr-o sursa in care nu ai incredere sau ai scapat-o pe jos si e plina de pamant.

Vizitator
aylin
9 ianuarie, 2015

Mda … teorii americane: carnea de pui nu se spala = o aberatie
By the way ma suprinde cat de jalnic a ajuns acest blog in ultimul timp, de la deschiderea zilnica am ajuns sa il ignor si cred ca principalul motiv este aroganta dumneavoastra si incapacitatea de a accepta critici.

Vizitator
lauralaurentiu
9 ianuarie, 2015

Aylin, numeste-mi un singur blogger care accepta critici absolut nefondate, venite de la persoane de la care ei (bloggerii) nu prea au ce invata. Eu sunt bucatar profesionist, cei care ma critica ce anume sunt? Daca afirm ceva, o fac pentru ca sunt sigura ca sunt in posesia informatiilor corecte. Si daca tot ai zis-o, sa stii ca al tau comentariu va ramane pe blogul meu cel jalnic exact atata timp cat e nevoie ca sa il citesti tu. Nu o sa plictisesc cititorii care nu considera ca blogul e jalnic cu opiniile haterilor. O seara minunata.