Tocanita de pipote

Autor:

Tocanita de pipote si inimioare se regasea deseori in meniul mamei, tin minte ca imi placea de pe cand eram copila. Nu stiu de ce, cu timpul pare-se ca am dat-o uitarii, in favoarea unor preparate mai moderne, poate mai aratoase dar nu neaparat mai gustoase. Caci tocanita asta plina de  saft, mancarica ieftina si foarte putin pretentioasa, imi aduce aminte de gusturile copilariei si de vremuri daca nu mai bune, in orice caz mai lipsite de griji. Buuun, deci, auzindu-mi barbatul evocand cu nostalgie tocanita de pipote a bunicii lui (asta acu’ vreo doua luni) pofta mi s-a redesteptat. Nu m-am dus sa cumpar pipotele deindata, nu, am colectionat frumusel in congelator toate pipotele si inimioarele pasarilor pe care le-am gatit de atunci, asa incat m-am trezit cu o cantitate bunicica de materie prima, provenind de la gaini, cocosi si curcani. Si m-am pus pe treaba!

Tocanita de pipoteIngrediente:(as zice ca din aceste cantitati se pot satura 3-4 persoane, depinde cat de tare le place tocanita)

  • 650 de grame de pipote si inimioare
  • 2 cepe medii
  • 3 linguri de ulei (eu am folosit de masline, bun e de oricare)
  • 2 lingurite de paprika dulce
  • 1 catel de usturoi
  • 1 frunza de dafin
  • ~ 500-600 ml. de apa fierbinte (sau supa de pui,  daca aveti)
  • 2-3 linguri de bulion (sau 1 lingura de pasta de rosii)
  • sare si piper dupa gust
  • optional – 1 lingura rasa de faina

Preparare:

Pipotele mele provenind de la oratanii diferite, evident ca aveau si dimensiuni diferite, asa incat intai de toate le-am taiat in fasii aproximativ egale (poza 1). Intr-o cratita am pus uleiul si in uleiul rece am adaugat ceapa marunt tocata (poza 2 – stiu ca multi indica sa se adauge ceapa in uleiul incins, dar cand e vorba de tocanite eu prefer sa fac asa, vreau ca ceapa sa se gateasca lent, sa se topeasca, nu sa se prajeasca). Am calit ceapa pe foc mic vreo 5 minute,  amestecand constant,  pana cand s-a inmuiat bine, apoi am adaugat pipotele si inimile (poza 3).  Amestecand in continuare, am calit pipotele cu ceapa pana cand si-au schimbat culoarea si au lasat lichid, apoi am adaugat paprika, piperul si 1 lingurita de sare (poza 4).  Am  amestecat bine, omogenizand condimentele, apoi am turnat apa fierbinte (daca aveti supa de pui, e bine sa folositi) pana cand s-au acoperit cu lichid (poza 5).

preparare tocanita de pipote

Am adaugat dafinul, am acoperit cratita cu capacul si le-am fiert vreme de vreo doua ceasuri la foc foarte mic, completand cu apa fierbinte oridecate ori a fost nevoie.  Inclin sa cred ca timpul atat de lung necesar ca sa se fragezeasca pipotele s-a datorat celor de curcan, probabil ca sunt mai tari, ideea e sa se fiarba pana cand se inmoaie bine, sa nu aiba o consistenta foarte cauciucata.Dupa ce s-au fiert bine pipotele, se lasa vasul descoperit sa clocoteasca pana ce sosul scade la consistenta dorita, se adauga bulionul (optional, se poate amesteca bulionul  cu 1 lingura rasa de faina inainte de a-l adauga in sos, daca doriti sa fie mai legat) si catelul de usturoi  zdrobit si se mai da in cateva clocote.

reteta tocanita pipote

Se serveste fierbinte, alaturi de garnitura preferata, care pentru mine va fi intotdeauna un bot de mamaliga, dar la fel de bine se potriveste si cu orez, cartofi natur sau pireu sau macaroane fierte simplu. A fost buna de tot, eu una mi-am facut pofta, ramane doar sa intreprind ceva cercetari cand merg la soacra-mea, caci barbatu-meu, cu toate ca a zis ca n-are ce comenta si i-a placut si lui, e de parere ca a bunicii era altfel…

reteta tocanita pipote cu imagini

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

    • lauralaurentiu a zis

      Apropos, se scrie „spala-le”. Carnea nu se spala, este o greseala elementara de preparare, decat daca nu ai incotro, adica ai cumparat-o dintr-o sursa in care nu ai incredere sau ai scapat-o pe jos si e plina de pamant.

      • aylin a zis

        Mda … teorii americane: carnea de pui nu se spala = o aberatie
        By the way ma suprinde cat de jalnic a ajuns acest blog in ultimul timp, de la deschiderea zilnica am ajuns sa il ignor si cred ca principalul motiv este aroganta dumneavoastra si incapacitatea de a accepta critici.

      • lauralaurentiu a zis

        Aylin, numeste-mi un singur blogger care accepta critici absolut nefondate, venite de la persoane de la care ei (bloggerii) nu prea au ce invata. Eu sunt bucatar profesionist, cei care ma critica ce anume sunt? Daca afirm ceva, o fac pentru ca sunt sigura ca sunt in posesia informatiilor corecte. Si daca tot ai zis-o, sa stii ca al tau comentariu va ramane pe blogul meu cel jalnic exact atata timp cat e nevoie ca sa il citesti tu. Nu o sa plictisesc cititorii care nu considera ca blogul e jalnic cu opiniile haterilor. O seara minunata.

  1. cristina borcan a zis

    sarumana pt reteta! am facut-o si eu aseara, pt prima data cand am facut asa ceva, a iesit un deliciu!!! tot cu mamaliguta, desigur!!! va pup!!! cristina/slatina

  2. a zis

    Tocmai am pus la racit aceasta tocanita pt masa de pranz!!! „delicoasa” e putin spus….si miroase…foarte bine! Mi-am propus ca zilnic sa testez cate o reteta din „Cartea” Dv de bucate! multumesc mult pt inspiratie!

    • lauralaurentiu a zis

      Sa va fie de bine!
      Ma bucur mult ca apreciati blogul si ca retetele va sunt pe plac, eu va astept cu impresii :).

      • a zis

         am fotografiat astazi si aceasta delicioasa tocanita, la care am facut ca si garnitura niste cartofi taranesti!!! a fost foarte buna alaturi de painite!

      • lauralaurentiu a zis

         Foarte bine arata si nu ma indoiesc ca a fost delicioasa. Sa va fie de bine!

  3. Virgilutz a zis

    Pipotă = Rândză …; 
    un amănunt: se crestează, și apoi se curăță de pielița și conținutul de pietricele ce-i ajuta galinei(găinii) la mistuit …dar cum arată de proaspete la tine molărite… 
    Se pot combina și cu inimioare, tot de pasăre, – ciuperci uscate-hribi, ghebi, iasă țuț, nu-i așa?!  

  4. Liv_uk a zis

    oau! cu paprika n-am facut niciodata pipotele! nici nu ma indoiesc ca ar fi foarte bune!

    apropo de ‘a bunicii era mai buna’ : mor cand aud din astea. nu imi e suficient dara mancarea mea este buna, atata timp cat a altcuiva era MAI buna :)) 

    urasc competita.

    later thought: poate ca bunica respectiva gatea pt zeci de persoane, sau poate gatea pe foc afara mancarea cu pricina, si atunci chiar iese mai gustoasa.

    aa si sa nu uit: multumesc de cremes!

    • Anonim a zis

      Livia, e foarte bun cu paprika :).

      N-a zis ca era mai buna a fie-iertata bunica-sii, doar ca era „altfel” :)), hai sa-l iertam ca n-a gresit prea tare, am intrebat-o pe soacra-mea si da, chiar era ceva total diferit, pare-se ca batrana prajea bucatele de pielita de pui si de gasca de pe la gat pana cand se faceau ca jumerele, le scotea din tigaie, adauga ceapa si pipotele fierte separat, punea paprika si jumerele inapoi si gatea totul putin impreuna, asa, pe sec, fara adaus de lichide. Asta se manca la ei cu mamaliga. Nu are cum fi ceva rau, dar e clar ca ceea ce i-am servit eu este diferit de ceea ce isi amintea el din copilarie. :)

      Sa-ti fie de bine cremesul! :)

      2012/2/12 Disqus

      • Mona a zis

        Cred a vrut sa scoata in evidenta dorul de bunica… Si mama si bunica mea faceau aceasta mancarica, si eu o fac acum si-mi iese si imi amintesc cu drag de copilarie..

  5. Lala a zis

    Draga laura.vreau sa imi schimb electrocasnicele si am vazut la tine in bucataria noua un tip de aragaz care imi place cu plita in aceeasi culoare avena care imi place f mult.As dori daca te rog sa ma sfatuiesti de care cuptor sa iau pe gaz sau electric si daca poti de asem sa-mi spui marcile tale de electrocasnice si daca esti mult de ele.Iti multumesc si iarta-ma daca te-am suparat cu atatea intrebari.Succes in tot ceea ce faci

    • Anonim a zis

      Ma bucur ca iti place, Matilda, „ornamentele” is doar niste frunze de patrunejl, dar tocanita de pipote a fost buna intr-adevar. :) Multumesc mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *