Ciorba ardeleneasca de fasole verde

Autor:

Asta e o reteta de ciorba exact cum o gatea si bunica mea, are gustul copilariei. Prea multe cunostinte despre diete si cat sunt anumite mancaruri de sanatoase sau de nesanatoase, buna mea nu avea, ne hranea asa cum o hranise si mama ei pe ea, nu o speria deloc rantasul intr-o zama si nici afumaturile. Cu toate astea, in familia mea nu ne-a parasit nimeni mai devreme de optzeci si ceva de ani, in fine, asta e alta discutie, sa ne intoarcem la zama asta de fasole verde cu rantas :P :

ciorba ardeleneasca de fasole verde, reteta ciorba de fasole verde

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10 portii
Grad de dificultate: redusa

Ingrediente:

  • 1 kilogram de fasole verde curatata (cu capetele rupte) si rupta in bucati
  • 100-150 de grame de costita afumata, taiata fin
  • 1 ceapa mare
  • 2 linguri cu varf de faina alba
  • 1 lingura de boia de ardei dulce
  • 2 morcovi potriviti
  • 1 ardei rosu
  • 1 telina cat 1 ou
  • 1 rosie mare, fara pielita, taiata in cuburi
  • cimbru verde sau uscat (eu am avut doar uscat)
  • foaie de dafin
  • 1 catel zdravan de usturoi
  • sare si piper
  • 1,5 litri de apa
  • patrunjel verde tocat
  • otet (optional)
  • smantana pentru servit (optional)

Preparare:

Costita se caleste intr-o oala, fara adaus de ulei, pana ce se rumeneste usor si isi lasa grasimea:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 1Se adauga ceapa tocata, se amesteca si se lasa sa se gateasca pana ce ceapa se inmoaie:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 2Deindata ce ceapa s-a inmuiat, se dauga faina si se amesteca temeinic, pana ce va raspandi un miros de placinta coapta (trebuie sa fie bine emulsionata cu grasimea, fara a se rumeni):Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 3Se adauga imediat boiaua, se amesteca si se stinge cu apa calda, amestecand bine:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 4Cand zeama da in clocot, se adauga morcovii, telina si ardeiul, toate tocate cubulete si o lingurita de sare:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 5Se lasa sa fiarba 2-3 minute, apoi se adauga fasolea verde:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 6Cand fasolea s-a inmuiat, se adauga rosia fara pielita, taiata in cuburi, si cimbrul:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 7Se mai fierbe 2-3 minute, apoi se potriveste gustul de sare si piper, se adauga usturoiul zdrobit si verdeata tocata:Preparare Ciorba ardeleneasca de fasole verde 8Eu adaug o lingura de otet de 9% in oala de ciorba si e exact cat trebuie de acra, dupa gustul meu.Se serveste simpla sau cu smantana si e foarte, foarte gustoasa:

ciorba ardeleneasca de fasole verde, reteta ciorba fasole verde 2

Print Friendly

Lasa un comentariu

45 Comentarii la "Ciorba ardeleneasca de fasole verde"


Vizitator
Nina
18 august, 2015

Eu am adaugat si 4 foi de dafin ..

Vizitator
Ellis-el
27 iulie, 2015

Ciorbica este excelenta.Vad ca nu lipsesc cei care sunt pregatiti imediat sa critice….as fi tare curioasa sa gust o ciorba de a lor.Dar ….mai bine nu.Ce de agitatie pentru doua linguri de faina….unii chiar nu vad in ce lume traim.Imi doresc tare mult ca toate posibilele probleme de sanatate sa ni se traga de la putina faina dintr-o ciorba.Ar fi minunat….pentru ca nu ar fi nimeni bolnav.

Vizitator
Mihaela
26 iulie, 2015

Am incercat reteta asta si a iesit ceva sublim, toata familia m-a laudat! Multumesc mult!

Vizitator
Rodica Mitran
20 mai, 2015

Bravo Laura! Esti cea mai tare!!!

Vizitator
Marius
20 aprilie, 2014

Si când punem foaia de dafin?