Ciorba de perisoare

Dintre toate retetele culinare, conationalii nostri apreciaza mult ciorbele. Exista cateva feluri de retete de ciorba consacrate in tara noastra, ciorba de burta, ciorba de vacuta, ciorba de perisoare fiind in mod clar printre acestea, alaturi de alte ciorbeturi. Adevarul e ca ce ii poate pica mai bine omului flamand, infrigurat sau obosit, decat o ciorbita calda si gustoasa, placuta si consistenta, care aluneca pe gat nici nu stii cum si cand si mangaie cu blandete pantecele infometat ? Iata reteta mea de ciorba de perisoare:

ciorba de perisoare, reteta de ciorba de perisoare

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10-12
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Ciorba de Perisoare:

  • 600 de grame de carne macinata slaba
  • 2 cepe
  • 6 linguri de orez
  • 2 oua
  • 1 lingurita rasa de paprika dulce
  • 3 morcovi
  • 1 ardei
  • 1 fir de pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 gulioara (optional)
  • 1 rosie mare
  • 200 de grame de smantana cu cel putin 20% grasime
  • verdeata: patrunjel, marar verde, leustean (toate sau cele preferate dintre acestea)
  • sare, piper
  • dupa gust: otet, zeama de lamaie sau bors pentru inacrit

Preparare Ciorba de Perisoare:

Morcovii, ardeiul, pastarnacul, telina, patrunjelul, gulia si 1 ceapa se curata, se spala bine si se taie in cubulete potrivite:

Preparare Ciorba de perisoare 1

Se pun legumele intr-o oala, se toarna 4 litri de apa rece si se dau la fiert.

Separat, se pun la fiert 500 de ml. de apa intr-o craticioara. Cand apa clocoteste, se adauga 3 linguri de orez (3 linguri de orez se pastreaza) si se oparesc 2 minute. Se scurge orezul si se clateste sub jet de apa rece.

Carnea macinata, orezul prefiert, cele doua albusuri de ou (galbenusurile se pastreaza separat), a 2-a ceapa tocata foarte marunt (cat bobul de orez), 1 mana buna de patrunjel verde fin tocat, 1 lingurita de paprika dulce, sare si piper se framanta bine:

Preparare Ciorba de perisoare 2

Din aceasta compozitie se formeaza perisoarele, de preferinta cat mai mici, dar asta e chestie de gust.

Preparare Ciorba de perisoare 3

Cand apa si legumele incep sa fiarba in clocot, se adauga cele trei linguri de orez ramase, bine spalate, apoi perisoarele si se potriveste gustul zemei cu sare. Se lasa sa mai fiarba aproximativ 20 de minute, apoi se pune in ciorba si rosia decojita si taiata cuburi mici:

Preparare Ciorba de perisoare 4

Se mai da in clocot 2-3 minute, apoi se opreste focul si se adauga verdeata tocata (marar, patrunjel verde, leustean). Se acopera cu capacul, „arestand” toate aromele in oala cu ciorba. Pana ce ciorba se racoreste putin, smantana se bate cu galbenusurile si 2 linguri de apa rece, apoi se dilueaza cu un polonic de ciorba fierbinte si numai dupa aceea se rastoarna in oala. Se potriveste gustul de sare, piper si acru (se poate inacri si in farfurie, dupa preferinta fiecaruia) si ciorba de perisoare este gata de servit:

Preparare Ciorba de perisoare 5

Preparare Ciorba de perisoare 6

Este o ciorba foarte gustoasa si plina de arome.

 

Print Friendly

Leave a Reply

61 Comments on "Ciorba de perisoare"


Guest
Adyna
16 martie, 2014

Locuiesc in elvetia de 16 ani si din pacate nu stiu sa gatesc romaneste. Dar multumita voua invat :-) . Am incercat recepta si mi-a iesit fenomenal de buna . Mii de multumiri :-) .

Guest
lauralaurentiu
2 aprilie, 2014

Ma bucur foarte mult ca va pot fi de folos :). Sa va fie de bine!

Guest
none
18 ianuarie, 2014

pentru cate persoane ar iesi ciorba asta de 5 litri ??

Guest
lauralaurentiu
18 ianuarie, 2014

O portie normala e de la 350 la 500 ml., depinde cat de mult vrei sa pui in boluri/farfurii.
Pe 18.01.2014 10:49, „Disqus” a scris:

Guest
laur
12 octombrie, 2013

Mai am putin si termin, nu am tinut cont de specificatia cu marimea perisoarelor si le-am facut cam mari :) dar cred ca vor fi ok, a si inca ceva si la voi plutesc perisoarele le tot ametesc in speranta ca vor fierbe :))

Guest
Raluca
28 septembrie, 2013

Excelenta retata, rezultatul este minunat !

Guest
lauralaurentiu
28 septembrie, 2013

Ma bucur mult, sa iti fie de bine.
În data de 28.09.2013 12:41, „Disqus” a scris:

Guest
Uica Tovie
18 august, 2013

N-are in lume asemanare cu ciorba de perisoare, dreasa cu smantina, si in loc de felul doi, mai o portie plina farfuriaa*!*_*