Ciorba de perisoare

Autor:

Dintre toate retetele culinare, conationalii nostri apreciaza mult ciorbele. Exista cateva feluri de retete de ciorba consacrate in tara noastra, ciorba de burta, ciorba de vacuta, ciorba de perisoare fiind in mod clar printre acestea, alaturi de alte ciorbeturi. Adevarul e ca ce ii poate pica mai bine omului flamand, infrigurat sau obosit, decat o ciorbita calda si gustoasa, placuta si consistenta, care aluneca pe gat nici nu stii cum si cand si mangaie cu blandete pantecele infometat ? Iata reteta mea de ciorba de perisoare:

ciorba de perisoare ~'

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10-12
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Ciorba de Perisoare:

  • 600 de grame de carne macinata slaba
  • 2 cepe
  • 6 linguri de orez
  • 2 oua
  • 1 lingurita rasa de paprika dulce
  • 3 morcovi
  • 1 ardei
  • 1 fir de pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 gulioara (optional)
  • 1 rosie mare
  • 200 de grame de smantana cu cel putin 20% grasime
  • verdeata: patrunjel, marar verde, leustean (toate sau cele preferate dintre acestea)
  • sare, piper
  • dupa gust: otet, zeama de lamaie sau bors pentru inacrit

Preparare Ciorba de Perisoare:

Morcovii, ardeiul, pastarnacul, telina, patrunjelul, gulia si 1 ceapa se curata, se spala bine si se taie in cubulete potrivite:

Preparare Ciorba de perisoare 1

Se pun legumele intr-o oala, se toarna 4 litri de apa rece si se dau la fiert.

Separat, se pun la fiert 500 de ml. de apa intr-o craticioara. Cand apa clocoteste, se adauga 3 linguri de orez (3 linguri de orez se pastreaza) si se oparesc 2 minute. Se scurge orezul si se clateste sub jet de apa rece.

Carnea macinata, orezul prefiert, cele doua albusuri de ou (galbenusurile se pastreaza separat), a 2-a ceapa tocata foarte marunt (cat bobul de orez), 1 mana buna de patrunjel verde fin tocat, 1 lingurita de paprika dulce, sare si piper se framanta bine:

Preparare Ciorba de perisoare 2

Din aceasta compozitie se formeaza perisoarele, de preferinta cat mai mici, dar asta e chestie de gust.

Preparare Ciorba de perisoare 3

Cand apa si legumele incep sa fiarba in clocot, se adauga cele trei linguri de orez ramase, bine spalate, apoi perisoarele si se potriveste gustul zemei cu sare. Se lasa sa mai fiarba aproximativ 20 de minute, apoi se pune in ciorba si rosia decojita si taiata cuburi mici:

Preparare Ciorba de perisoare 4

Se mai da in clocot 2-3 minute, apoi se opreste focul si se adauga verdeata tocata (marar, patrunjel verde, leustean). Se acopera cu capacul, „arestand” toate aromele in oala cu ciorba. Pana ce ciorba se racoreste putin, smantana se bate cu galbenusurile si 2 linguri de apa rece, apoi se dilueaza cu un polonic de ciorba fierbinte si numai dupa aceea se rastoarna in oala. Se potriveste gustul de sare, piper si acru (se poate inacri si in farfurie, dupa preferinta fiecaruia) si ciorba de perisoare este gata de servit:

Preparare Ciorba de perisoare 5

Preparare Ciorba de perisoare 6

Este o ciorba foarte gustoasa si plina de arome. Pofta buna!

 

Print Friendly

Lasa un comentariu

73 Comentarii la "Ciorba de perisoare"


Vizitator
Ovidiu
8 ianuarie, 2016

OK, asta e pe lista cu to do. Urmeaza ;).

Vizitator
ileana
13 noiembrie, 2015

Minunata aceasta ciorba de perisoare, multumim de reteta, nu o sa mai fac niciodata altfel!

Vizitator
Silvia
30 octombrie, 2015

O rețetă ca la mama acasă….delicioasa…

Vizitator
hrystian
11 octombrie, 2015

wow …nu am facut niciodata ciorba dar reteta asta a iesit buna rau exact cum facea bunica mea …multumesc

Vizitator
Adriana
4 iulie, 2015

Dupa ciorba de vacuta, saptamana asta am incercat-o pe cea de perisoare…un deliciu, pentru care am primit, din nou, laude din partea familiei…va multumesc mult pentru sugestiile culinare si pentru modul detaliat in care prezentati retetele! Deja am prins curaj sa trec la lucruri mai complicate! Zilele urmatoare voi incerca retetele de prajituri si fursecuri :-)