Ciorba de perisoare

Autor:

Dintre toate retetele culinare, conationalii nostri apreciaza cel mai mult ciorbele. Exista cateva feluri de retete de ciorba consacrate in tara noastra, fara de care bucataria romaneasca ar fi de neconceput: ciorba de burta, ciorba de vacuta, ciorba de perisoare fiind in mod clar printre acestea, alaturi de alte zemuri si ciorbeturi aromate.

Adevarul e ca ce ii poate pica mai bine omului flamand, infrigurat sau obosit, decat o ciorbita calda si gustoasa, placuta si consistenta, care aluneca pe gat nici nu stii cum si cand si mangaie cu blandete pantecele infometat ? Iata reteta mea de ciorba de perisoare:

ciorba de perisoare ~'

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10-12
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Ciorba de Perisoare:

  • 600 de grame de carne macinata slaba
  • 2 cepe
  • 6 linguri de orez
  • 2 oua
  • 1 lingurita rasa de paprika dulce
  • 3 morcovi
  • 1 ardei
  • 1 fir de pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 gulioara (optional)
  • 1 rosie mare
  • 200 de grame de smantana cu cel putin 20% grasime
  • verdeata: patrunjel, marar verde, leustean (toate sau cele preferate dintre acestea)
  • sare, piper
  • dupa gust: otet, zeama de lamaie sau bors pentru inacrit

Preparare Ciorba de Perisoare:

1. Morcovii, ardeiul, pastarnacul, telina, patrunjelul, gulia si 1 ceapa se curata, se spala bine si se taie in cubulete potrivite:

Preparare Ciorba de perisoare 1

Se pun legumele intr-o oala, se toarna 4 litri de apa rece si se dau la fiert.

2. Separat, se pun la fiert 500 de ml. de apa intr-o craticioara. Cand apa clocoteste, se adauga 3 linguri de orez (3 linguri de orez se pastreaza) si se oparesc 2 minute. Se scurge orezul si se clateste sub jet de apa rece.

Alte Rețete De Ciorbe Românești:

reteta ciorba de burta

Ciorbă de burtă

ciorba de fasole cu tarhon si afumatura

Ciorbă de fasole cu tarhon și afumătură

Reteta Ciorba de miel cu bors si leustean

Ciorba de miel cu bors si leustean

reteta ciorba de vacuta

Ciorbă de văcuță

reteta ciorba de pui a ala grec

Ciorbă de pui a la grec

reteta ciorba ardeleneasca de varza

Ciorbă ardelenească de varză

3. Carnea macinata, orezul prefiert, cele doua albusuri de ou (galbenusurile se pastreaza separat), a 2-a ceapa tocata foarte marunt (cat bobul de orez), 1 mana buna de patrunjel verde fin tocat, 1 lingurita de paprika dulce, sare si piper se framanta bine:

Preparare Ciorba de perisoare 8

4. Din aceasta compozitie se formeaza perisoarele, de preferinta cat mai mici, dar asta e chestie de gust.

Preparare Ciorba de perisoare 9

5. Cand apa si legumele incep sa fiarba in clocot, se adauga cele trei linguri de orez ramase, bine spalate, apoi perisoarele si se potriveste gustul zemei cu sare. Se lasa sa mai fiarba aproximativ 20 de minute, apoi se pune in ciorba si rosia decojita si taiata cuburi mici:

Preparare Ciorba de perisoare 10

6. Se mai da in clocot 2-3 minute, apoi se opreste focul si se adauga verdeata tocata (marar, patrunjel verde, leustean). Se acopera cu capacul, „arestand” toate aromele in oala cu ciorba. Pana ce ciorba se racoreste putin, smantana se bate cu galbenusurile si 2 linguri de apa rece, apoi se dilueaza cu un polonic de ciorba fierbinte si numai dupa aceea se rastoarna in oala. Se potriveste gustul de sare, piper si acru (se poate inacri si in farfurie, dupa preferinta fiecaruia) si ciorba de perisoare este gata de servit:

Preparare Ciorba de perisoare 11

Preparare Ciorba de perisoare 12

Este o ciorba foarte gustoasa si plina de arome. Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Ana A. a zis

    Foarte buna, e prima data cand pun si leuștean in ciorba de perișoare ! Delicioasa, doar ca eu am călit legumele mai întâi, in puțin ulei…apoi am adăugat apa, si pana a început sa fiarbă, erau gata si perișoarele, iar orezu l-am adăugat doar in perișoare, si nu l-am opărit, ci doar spălat in apa rece, atât.

    • a zis

      Mă bucur că v-a plăcut aroma de la rețete de ciorba de perișoare, poftă bună și să vă fie de bine! Să știți că toți pașii rețetei sunt consemnați acolo cu o anumită logică: dacă opăriți orezul, se va reduce timpul de fierbere pentru perișoare, astfel carnea lor va rămâne suculentă. Călind legumele în ulei, ați adăugat un plus de grăsimi și calorii în preparatul final, pe care cei mai mulți preferă să îl lase deoparte. În fine, important e că v-a plăcut dumneavoastră, vă mai aștept cu drag!

  2. ciorapverde a zis

    E reteta pe care am tot cautat-o. A iesit foarte buna! ( initial) . Acuma invat sa gatesc, si am facut aceasta reteta, a iesit tare buna cand a fost gata, dar la scurt timp s-a acrit. Am mai incercat retete de ciorbe cu smantana si aproape toate s-au acrit . Am incercat sa racesc ciorba cat de repede am putut. Aseara nu mirosea a acru, dar azi de dimineata era deja stricata. Smantana si ouale erau proaspete si le-am tinut la frigider. S-a mai lovit careva de situatia asta ? nu stiu unde gresesc :(

    • a zis

      Mă bucur, în primul rând, că ți-a ieșit o ciorbă gustoasă. ”Timpul scurt” în care s-a acrit nu poate să fi fost, totuși, atât de scurt. :) Având în vedere că e vară, nu putem ține ore în șir mâncarea preparată la temperatura bucătăriei, e necesar să o dăm la frigider cât mai curând posibil, altfel, chiar dacă ai folosit ingrediente proaspete și de bună calitate, se poate întâmpla să fermenteze.
      Sfaturile mele ar fi:
      – Deîndată ce ai terminat ciorba și ai servit familiei o primă masă, ceea ce a rămas se transferă într-un alt vas. Ca să grăbești răcirea, poți pune vasul în care ai transferat ciorba într-un vas mai mare cu apă rece (sau în chiuveta umplută cam de un lat de mână cu apă rece). Atenție să nu intre apă în ciorbă!
      – Imediat ce ciorba ajunge la temperatura camerei (nu poate dura mai mult de o oră) o dai la frigider unde se va păstra perfect 2-3 zile.
      – Când încălzești ciorba, scoți doar atât cât vei consuma, într-o crăticioară mai mică, nu reîncălzești toată ciorba rămasă, dacă ai nevoie de doar 2-3 porții. Nu clocoti ciorba când o reîncălzești, se va tăia și nu va mai avea un aspect prea plăcut (deși va fi bună pentru consum și la fel de gustoasă).
      – Dacă pregătești cantități mari de ciorbă, o altă abordare ar putea fi să nu o dregi cu ou și smântână decât înainte de a o servi. Păstrezi ciorba la frigider, înfierbânți bine cantitatea de care ai nevoie și adaugi smântână și gălbenuș într-o cantitate adaptată volumului de ciorbă încălzit.
      Sper că ți-am fost de folos și nu te descuraja, pe căldura asta se pot întâmpla oricui astfel de accidente.

    • eu a zis

      In vara aceasta eu am tot transferat ciorbitele , supitele in doua craticioare mai mici si le.am racit in chiuveta cu apa amestecand usor . F. cald si se strica repede . Cand fierb un os ptr ciorbita de perisoare, nu intotdeauna o dreg cu galbenus. Smantana o pun pe masa si isi pune fiecare cat vrea de vrea …

  3. Camelia a zis

    Minunata! E a doua oara cand fac aceasta reteta, dupa indicatiile tale, si a iesit din nou delicioasa! Copiii mei o mananca cu placere, si nu doar ei :-)
    Pana la aceasta reteta nu puneam smantana la ciorba de perisoare, dar este, cu riscul sa ma repet, absolut delicioasa!
    Site-ul tau este o sursa de inspiratie foarte buna. keep up the good work!

  4. Lia a zis

    Multumesc din suflet pentru reteta!! Sunt incepatoare la gatit dar aceasta ciorba a iesit foarte buna !!!! Asta va ramane reteta mea preferata pentru ciorba de perisoare

  5. Petra Nicoleta a zis

    Ajutooor, nu mai stiu ce sa mai fac de mancare, baiatul meu nu vrea sa manance deloc ciorbe, ce sa mai mai gatesc (are 6 ani, baiatul meu )

  6. Adriana a zis

    Dupa ciorba de vacuta, saptamana asta am incercat-o pe cea de perisoare…un deliciu, pentru care am primit, din nou, laude din partea familiei…va multumesc mult pentru sugestiile culinare si pentru modul detaliat in care prezentati retetele! Deja am prins curaj sa trec la lucruri mai complicate! Zilele urmatoare voi incerca retetele de prajituri si fursecuri :-)

    • Laura Laurentiu a zis

      Atunci dumneavoastra folositi tocata, bine? :) Va influenta in vreun fel gustul retetei faptul ca eu am crescut intr-o zona a tarii in care carnea se mai si macina, uneori?

  7. Adyna a zis

    Locuiesc in elvetia de 16 ani si din pacate nu stiu sa gatesc romaneste. Dar multumita voua invat :-) . Am incercat recepta si mi-a iesit fenomenal de buna . Mii de multumiri :-) .

    • lauralaurentiu a zis

      O portie normala e de la 350 la 500 ml., depinde cat de mult vrei sa pui in boluri/farfurii.
      Pe 18.01.2014 10:49, „Disqus” a scris:

  8. laur a zis

    Mai am putin si termin, nu am tinut cont de specificatia cu marimea perisoarelor si le-am facut cam mari :) dar cred ca vor fi ok, a si inca ceva si la voi plutesc perisoarele le tot ametesc in speranta ca vor fierbe :))

  9. Uica Tovie a zis

    N-are in lume asemanare cu ciorba de perisoare, dreasa cu smantina, si in loc de felul doi, mai o portie plina farfuriaa*!*_*

  10. andreea a zis

    Buna ziua! As vrea sa fac ciorba aceasta,dar pentru 8-9 persoane. As vrea sa va intreb care sunt cantitatile? Va multumesc!

    • lauralaurentiu a zis

      Buna, Andreea, ai putea incerca cu cantitatea dubla fata de ingredientele din reteta, desi inclin sa cred ca si 1 data si 1/2 ar fi suficient. Daca iti ramane ceva ciorbica o poti pastra la frigider pana a doua zi, cand va fi la fel de buna.

  11. Idrisa a zis

    Buna Laura! Mi-ai facut pofta de aceasta supa! :) Vreau sa incerc sa o fac dar am o mica problema, nu gasesc niciunde telina..pot sa o substitui cu ceva sau pur si simplu sa nu o adaug? E foarte importanta? Multumesc anticipat!

  12. Roxana D. a zis

    Am facut ciorba asta dupa un precedent esec in ciorba de perisoare, care era cat pe ce sa ma faca sa renunt la ideea ca-mi poate reusi. Am respectat reteta intocmai (raportand totusi cantitatile la oala mea micuta de 2 L) si a iesit atat de buna, incat prietenul meu de cum intra pe usa spunea „mancam ciorba, nu??”. Dupa ciorba ne gandeam daca mai avem loc si de altceva, dar oricum la ea nu renuntam. :)
    Multumesc de reteta! Cred ca a fost pentru mine asa cum a fost pentru tine Laura, ciorba de fasole cu care l-ai cucerit pe sotul tau! :))

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur tare mult, Roxana draga :). Sunt convinsa ca beneficiarul era deja cucerit, ciorba asta nu a facut decat sa-l convinga ca faptul de a se fi predat cu totul tie a fost cel mai bun lucru pe care l-a facut in viata lui. Sa va fie de bine! :)

  13. Violeta K. a zis

    Sotul e cel mai aspru critic al meu cand e vorba de mancare. Nu-i place nici prea acru, nici prea sarat, nici prea prea nici foarte foarte. Pe langa toate astea, trebuie sa recunosc ca nici eu nu sunt cea mai vajnica bucatareasa. Cu ajutorul retetei tale, am reusit sa-l impresionez atat pe el cat si pe mine. Am urmat-o pas cu pas si a iesit o minunatie. Data viitoare cand mai da peste mine vreun avant „bucataresc” o sa abordez ciorba de burta. Am citit-o si e foarte bine explicata. Merci frumos.

  14. Eclectica a zis

    Perisoarele le pot face numai din piept de pui sau trebuie carne tocata din doua feluri de carne? De care? Cat fierbe in total toata ciorba?

    • lauralaurentiu a zis

      Se pot face perisoarele din piept de pui fara probleme, nu e nevoie de alta carne. In total dureaza 35-40 de minute, e una din ciorbele cele mai rapide.

  15. Eclectica a zis

    M-am gandit sa incerc sa gatesc si eu o bunatate din asta! Intrebare: dupa ce fierb perisoarele 20 de minute si adaug rosia bucatele, cat mai las sa fiarba? Sau o las sa se raceasca si o dreg cu smantana etc ? multumesc!

  16. Anca a zis

    Dna Laura, am încercat pana acum vreo 10 din rețetele postate de dvs. aici și TOATE, absolut TOATE au fost excelente! Gătiți dumnezeiește! Exact ca mama mea acasă.
    Va mulțumesc pentru ajutorul pe care-l oferiți unora mai novici – asa, ca mine – în ale gătitului.
    Datorita rețetelor dvs, am ajuns sa gătesc ca mama și bunica mea!

    Sărut mana!

    • lauralaurentiu a zis

      Buna, Ana, nu are importanta prea mare, poti folosi indiferent de care. Totusi, daca folosesti smantana pentru gatit e sigur ca nu se va taia, dar cu putina atentie poti obtine rezultate la fel de bune si cu smantana fermentata :).

  17. mihaela a zis

    pot sa pun un polonic de supa la smantana cu ou si imediat luata de pe foc?  sau cat trebuie sa astept sa se raceasca?

    • lauralaurentiu a zis

       Iei oala de pe foc si imediat pui un polonic de supa fierbinte din oala peste smantana batuta cu galbenus intr-un castron separat. Omogenizezi si adaugi imediat peste toata supa, amestecand cu polonicul. Daca smantana e buna (minimum 20 % grasime) nu ar avea voie sa se taie. Daca vrei grasimi mai putine, sfatul meu e sa reduci cantitatea de smantana, mai degraba decat sa folosesti mai multa si mai slaba. :) Spor la treaba!

  18. Lolyta a zis

    Laura,
    Reteta aceasta este extraordinara. Am gatit si eu astazi si tot ce pot sa spun…este absolut fantastica!nu am mancat ciorba mai buna vreodata!!Sunt asa te bucuroasa ca te-am gasit ! :) Multumesc mult!

    Lory

  19. Victoria a zis

    Multumesc foarte mult pentru reteta aceasta , e o ciorba ca in povesti de buna.
    Draga Laura, sotul meu se bucura mereu cind ii gatesc din retetele tale, nu numai el, ci si parintii mei.
    Si eu am facut pina acum ciorba de perisoare, dar a ta e nemaipomentita de buna.
    Te-am pupat si merci.
    Cu drag
    Victoria

    • lauralaurentiu a zis

      Victoria, ma bucur tare mult ca reteta mea de ciorba de perisoare e pe placul tau si al familiei tale. sa va fie de bine.

  20. andu a zis

    Arata foarte bine aceasta ciorbita, chiar acum ma apuc de ea. Multumim pentru reteta.
    Mi-am dat seama din comentarii ca orezul oparit se pune in compozitia pentru perisoare. Cred ca ati omis ca treceti acest pas in reteta.
    Felicitari pentru site! Am incercat mai multe retete si toate au fost delicioase.

  21. lauralaurentiu a zis

    Daniela Teodora, sa va fie de bine! :) Stiu cat e de buna, ultima data cand am facut-o am mancat cred ca vreo 2 litri de ciorba eu singura! :)) Nici nu mi-a mai trebuit alta mancare.

  22. daniela teodora a zis

    Am facut in seara asta ciorba. Super. Mai facusem eu, dar asta e beton. Si da, ou cu smantana in ea. Si orez in zeama pe langa cel din perisoare, care nici nu se simte daca stau sa ma gandesc. Perisoarele sunt altfel decat le faceam eu pana acum. Jur ca asta e reteta de perisoare pe care o sa o fac de acum in colo. Saru' mana pentru masa.

  23. lauralaurentiu a zis

    Anonim – tu pui cumva smantana in ghiveci? Eu nu. Nu miroase a lapte, miroase a ciorba buna in stil transilvan. Mie ciorbele cu bors imi miros a fermentat, dar ma abtin de obicei in a comenta lucrul asta, tocmai pentru ca sunt persoane care il agreaza si nu vreau eu sa jignesc gusturile nimanui. A-propos, in afara de anonim, esti cumva "reteta de ciorba de perioasre, marca inregistrata"? Ca prea comentezi de pe o pozitie exhaustiva :)) !

  24. Anonymous a zis

    orez in ciorba ? in afara de cel din perisoare? smanatana cu ou in ciorba de perisoare ? ce ciorba de perisoare e asta/ si, apropos, nu miroase a lapte de la smanatana? iese cam ghiveci nu ciorba.

    • Banateanca a zis

       Mey Anonimule, se vede ca nu esti din Banat! :)
      Tu n-ai citit cum se numeste site-ul asta: CUINA BANATEANA !
      In Banat si-n Ardeal ciorbele se gatesc cu smanata, mancarurile sant insotite de sosuri cu lapte, de sosuri dulci.  Pilaful se mananca cu compot, si mazarea se face  cu sos de lapte , marar si putin zahar, de exemplu….

      • Danielle a zis

        Si chiar de n-oi fi banateanca, sunt moldoveanca, ador ciorbele drese cu smantana si ou. Si da, la ciorba de perisoare se pune orez! Dar Anonimul nu are ce face, se baga si el in seama pe aici! Multumim,Laura pt retetele tale! Am citit cateva pe aici si sunt extraordinare! 

      • lauralaurentiu a zis

        Multumesc, draga mea, ma bucur ca iti place ciorbita si restul retetelor, te mai astept cu drag!

        2012/4/11 Disqus

  25. lauralaurentiu a zis

    Gina, m-ai amuzat teribil! :)) Pana la urma mi-ai atras atentia ca am uitat sa scriu ceva despre reteta asta de ciorba: e foarte rapida! Nu are cum sa iti ia mai mult de o ora de la curattul legumelor si pana in farfurie, e adevarat. Sa va fie de bine, dragilor! Te mai astept!

  26. El recetario de Falina a zis

    Buna…
    Chiar ma gandeam la ciorbica de perisoare sa pregatesc intr-o zi dar acum mi-a venit si mai multa pofta…
    pastrez reteta…arata minunata.
    te pupic.

  27. Gina a zis

    Laura, ce crezi ca am facut eu in ultima ora? Nimic mai simplu: cum ai postat ciorba asta, cum am trecut in bucatarie si m-am apucat de tocat ceapa si morcovi, l-am trimis pe prietenul meu la real sa ia smantana, ardei si patrunjel si acuma numa ce am savurat amandoi o ciorba… spectacol si-alta nu! facuta pas cu pas dupa reteta ta! In viata mea eu ciorba mai buna nu am facut si nici nu am mancat! Multumesc din suflet pentru masa Gina&Adi din Complex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *