Ciorba de perisoare

Autor:

Dintre toate retetele culinare, conationalii nostri apreciaza mult ciorbele. Exista cateva feluri de retete de ciorba consacrate in tara noastra, ciorba de burta, ciorba de vacuta, ciorba de perisoare fiind in mod clar printre acestea, alaturi de alte ciorbeturi. Adevarul e ca ce ii poate pica mai bine omului flamand, infrigurat sau obosit, decat o ciorbita calda si gustoasa, placuta si consistenta, care aluneca pe gat nici nu stii cum si cand si mangaie cu blandete pantecele infometat ? Iata reteta mea de ciorba de perisoare:

ciorba de perisoare ~'

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10-12
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Ciorba de Perisoare:

  • 600 de grame de carne macinata slaba
  • 2 cepe
  • 6 linguri de orez
  • 2 oua
  • 1 lingurita rasa de paprika dulce
  • 3 morcovi
  • 1 ardei
  • 1 fir de pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 gulioara (optional)
  • 1 rosie mare
  • 200 de grame de smantana cu cel putin 20% grasime
  • verdeata: patrunjel, marar verde, leustean (toate sau cele preferate dintre acestea)
  • sare, piper
  • dupa gust: otet, zeama de lamaie sau bors pentru inacrit

Preparare Ciorba de Perisoare:

Morcovii, ardeiul, pastarnacul, telina, patrunjelul, gulia si 1 ceapa se curata, se spala bine si se taie in cubulete potrivite:

Preparare Ciorba de perisoare 1

Se pun legumele intr-o oala, se toarna 4 litri de apa rece si se dau la fiert.

Separat, se pun la fiert 500 de ml. de apa intr-o craticioara. Cand apa clocoteste, se adauga 3 linguri de orez (3 linguri de orez se pastreaza) si se oparesc 2 minute. Se scurge orezul si se clateste sub jet de apa rece.

Carnea macinata, orezul prefiert, cele doua albusuri de ou (galbenusurile se pastreaza separat), a 2-a ceapa tocata foarte marunt (cat bobul de orez), 1 mana buna de patrunjel verde fin tocat, 1 lingurita de paprika dulce, sare si piper se framanta bine:

Preparare Ciorba de perisoare 2

Din aceasta compozitie se formeaza perisoarele, de preferinta cat mai mici, dar asta e chestie de gust.

Preparare Ciorba de perisoare 3

Cand apa si legumele incep sa fiarba in clocot, se adauga cele trei linguri de orez ramase, bine spalate, apoi perisoarele si se potriveste gustul zemei cu sare. Se lasa sa mai fiarba aproximativ 20 de minute, apoi se pune in ciorba si rosia decojita si taiata cuburi mici:

Preparare Ciorba de perisoare 4

Se mai da in clocot 2-3 minute, apoi se opreste focul si se adauga verdeata tocata (marar, patrunjel verde, leustean). Se acopera cu capacul, „arestand” toate aromele in oala cu ciorba. Pana ce ciorba se racoreste putin, smantana se bate cu galbenusurile si 2 linguri de apa rece, apoi se dilueaza cu un polonic de ciorba fierbinte si numai dupa aceea se rastoarna in oala. Se potriveste gustul de sare, piper si acru (se poate inacri si in farfurie, dupa preferinta fiecaruia) si ciorba de perisoare este gata de servit:

Preparare Ciorba de perisoare 5

Preparare Ciorba de perisoare 6

Este o ciorba foarte gustoasa si plina de arome. Pofta buna!

 

Print Friendly

Lasa un comentariu

80 Comentarii la "Ciorba de perisoare"


Vizitator
franco
3 aprilie, 2016

foarte buna aceasta ciorba de perisoare

Vizitator
Camelia
25 martie, 2016

Minunata! E a doua oara cand fac aceasta reteta, dupa indicatiile tale, si a iesit din nou delicioasa! Copiii mei o mananca cu placere, si nu doar ei :-)
Pana la aceasta reteta nu puneam smantana la ciorba de perisoare, dar este, cu riscul sa ma repet, absolut delicioasa!
Site-ul tau este o sursa de inspiratie foarte buna. keep up the good work!

Vizitator
Lia
19 martie, 2016

Multumesc din suflet pentru reteta!! Sunt incepatoare la gatit dar aceasta ciorba a iesit foarte buna !!!! Asta va ramane reteta mea preferata pentru ciorba de perisoare

Vizitator
Petra Nicoleta
16 martie, 2016

Ajutooor, nu mai stiu ce sa mai fac de mancare, baiatul meu nu vrea sa manance deloc ciorbe, ce sa mai mai gatesc (are 6 ani, baiatul meu )

Vizitator
Ovidiu
8 ianuarie, 2016

OK, asta e pe lista cu to do. Urmeaza ;).