Ciorba de pui a la grec

Autor:

Zilele trecute o doamna pe numele ei Gabriela mi-a lasat un comentariu la articolul in care am povestit cum am petrecut Craciunul in 2009 in care imi comunica interesul ei fata de reteta de ciorba de pui a la grec pe care am pregatit-o eu cu acel prilej (si pe care, de altfel, o pregatesc destul de des), reteta pe care Gabriela nu o gasise pe blog. Nici n-ar fi avut cum sa o gaseasca, pentru ca am publicat eu cateva supe si ciorbe aici, dar aceasta reteta de ciorba de pui a la grec mi-am dat seama cu uimire ca nu o publicasem, doar povestisem despre ea. Conjugand comentariul Gabrielei cu configuratia favorabila a astrelor, am purces la a pregati o ciorba de pui a la grec. Multumesc de idee Gabriela draga, am avut un pranz excelent azi si intr-o anumita masura ti se datoreaza si tie!
Ciorba de pui a la grec

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Ciorba de pui a la grec:

(pentru 4-5 litri de ciorba)

  • 1 pui de 1-1,5 kg.
  • 1 ceapa mare
  • 2-3 morcovi (in functie de marime)
  • 2-3 fire de pastarnac
  • telina, de marimea unui ou marisor
  • 2 foi de dafin
  • 1/2 de cana de orez (125 ml.)
  • 2 lamai
  • 3-4 galbenusuri (eu am pus 3)
  • 150-200 de ml. de smantana
  • cate 1/2 de legatura de marar si patrunjel verde
  • sare si piper

Preparare Ciorba de pui a la grec:

Puiul portionat se pune intr-o oala incapatoare si se acopera cu apa din abundenta (aproximativ 4-5 litri). De la inceput am pus 1 lingurita de sare, ceea ce ajuta la colectarea spumei inestetice care se formeaza la  fierberea oricarui sortiment de carne. Am colectat cu rabdare aceasta spuma, indepartand-o din oala, de cateva ori, pana cand a incetat sa se mai formeze si zeama a ramas limpede.

Preparare Ciorba de pui a la grec 1
Dupa ce nu s-a mai format spuma, am adaugat in oala legumele si zarzavaturile taiate in cuburi si foile de dafin.
Preparare Ciorba de pui a la grec 2
Dupa ce am adaugat legumele si dafinul, am redus focul si am lasat sa fiarba totul linistit, pana cand atat legumele, cat si carnea sunt bine fierte. La nevoie, se mai completeaza cu apa fierbinte.
Dupa ce carnea a fost bine fiarta, eu am scos-o din oala si am indepartat pielita si oasele; aceasta operatiune este optionala, eu am facut-o pentru ca mi se pare inestetic sa te lupti cu aripa sau copanul din farfuria de ciorba. Carnea curatata am taiat-o in bucati potrivite si am adaugat-o inapoi la ciorba.
Am readus ciorba la clocot si am adaugat orezul spalat si zvantat.
Preparare Ciorba de pui a la grec 3
Cat timp fierbe orezul, se pun intr-un castronel galbenusurile si zeama celor 2 lamai (atentie, samburii nu au ce cauta in ciorba) poza 1. Se bat bine cu furculita apoi se adauga incet smantana, omogenizand totul (poza 2). Intre timp, orezul probabil va fi fiert (trebuie sa fie moale, dar nu terciuit, oricum va „inflori” in zeama), asa ca se umple un polonic cu zeama fierbinte si se toarna in castron peste galbenusuri, lamaie si smantana (poza 3). Se amesteca bine si se rastoarna continutul castronului in oala cu ciorba trasa de pe foc dar foarte fierbinte (poza 4), omogenizandu-se cu grija. Temperatura inalta din oala va gati galbenusurile care vor da consistenta zemei fara sa fie nevoie sa mai clocoteasca, caz in care ciorba s-ar taia.
Preparare Ciorba de pui a la grec 4
Se drege gustul ciorbei cu sare si piper (daca este cazul) si se presara in oala verdeata tocata (eu am presarat in oala jumatate din patrunjelul si mararul tocat, pentru a da aroma zemei, jumatate din verdeata tocata pastrand-o pentru a o presara in farfurie, imi place sa o vad verde si proaspata in momentul servirii).
Preparare Ciorba de pui a la grec 5
Am acoperit oala cu capacul pentru a „aresta” aromele verdeturilor in ciorbita si, pana una alta, ia uitati-va ce bine arata oala asta pe plita mea :P:
Preparare Ciorba de pui a la grec 6
Am lasat verdeturile sa infuzeze in zeama aproximativ 10 minute, apoi am servit ciorba. Minunat de gustoasa!
Sper ca v-am facut pofta de o delicioasa ciorba de pui a la grec, va doresc spor la treaba si pofta buna!

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Marian a zis

    Foarte misto. Eu nu ma vad gatind, dar am citit din intamplare si mi s-a parut un material foarte placut pentru cei interesati, dar si pentru cei neavizati ca mine. Numai bine.

      • anca a zis

        Superb răspunsul, Laura! :-)

        Acum recunosc ca și eu sunt „fan” de vegeta, însă îmi doresc din ce în ce mai mult sa ma dezbăr de obiceiul asta de a o folosi. Am însă mereu o reținere ca o sa-mi iasă mâncarea fie fadă, fie prea sărată (as turna mai multa sare dacă nu pun vegeta, în ideea sa-i dau gust).

        Cred ca e vorba, în final, de obișnuință… O sa ma strădui sa o folosesc din ce în ce mai rar.

      • a zis

        Anca, daca pui legumele cerute de reteta si adaugi sarea putin cate putin, gustand de fiecare data, nu ai cum sa sarezi prea tare si nici sa faci mancarea fada. :) Asa e, e doar un obicei.

      • Ileana a zis

        As vrea sa va intreb, ca daca vreau sa incalzesc in urmatoarea zi, nu se taie ????

      • a zis

        Se va tăia dacă o încălziți până la punctul de fierbere. Sfatul meu este să încălziți doar atât cât veți consuma imediat, nu toată ciorba, dacă v-a rămas mai multă, și să o aduceți până la o temperatură plăcută pentru consum, nu să o clocotiți.

    • Laura Laurentiu a zis

      Foarte bine ca ati incercat reteta din curcan, iese la fel de bine :). Ma bucur ca v-a placut, sa va fie de bine si va mai astept cu drag!

  2. Cristina a zis

    Tocmai am facut si eu ciorbita. A iesit delicioasa!!! (Nu-mi vine sa cred ca este facuta de mine!) Multumesc din suflet pentru reteta!

  3. Razvan Bobeica a zis

    Draga laura, pe viitor e bine sa spui gramaje la lista de ingrediente in loc de aproximari, ca nu ajuta pe nimeni chestia asta. Mie din 2 lamai mi-a iesit 400 ml de suc. Am mers totusi pe mana ta, si acuma am o ciorba asa de acra ca nu pot sa mananc deloc din ea.

      • Razvan Bobeica a zis

        Pai am luat lamai de la kaufland care erau mari si umflate, si mi-au iesit 2 pahare de suc din ele. Deci sa inteleg ca trebuie 120 ml de suc, nu ?

      • Tudor a zis

        E a doua oara cand o fac. Stiu lamaile de care spui, una ajunge. Eu nu pun chiar tot sucul +- 3/4…ochiometric iar dupa gust la sfarsit si mai adaug daca e nevoie. Poti tot timpul sa mai adaugi dar de scos nu se mai poate. Spor!

      • Razvan Bobeica a zis

        Si mie mi s-a parut cam mult suc, dar habar n-aveam daca asta era cantitatea buna sau nu.

  4. flo a zis

    Oala aia face toata treaba!Tu puteai doar sa stai sa te uiti!La cata reclama i ai facut zici ca face singura ciorba!Cat despre ciorba nota 10.Imi imaginez ca e la felde buna precum arata! Felicitari

    • lauralaurentiu a zis

      Draga Flo, in primul rand ma bucur ca ai apreciat reteta. Referitor la partea cu reclama, vreau sa iti spun ca un blog, mai ales unul de aceasta dimensiune, implica si o oarecare cheltuiala si nu ma refer doar la ingrediente, ci mai ales la aparatura fotografica, hosting, domeniu etc. Eu ofer in mod gratuit retetele cititorilor, nu am abonati platitori, insa aceste cheltuieli trebuie sa mi le amortizez cumva. Asa cum eu ma bucur cand ma uit la paprika TV ca au inceput si ei sa aiba mai multa publicitate si pentru mine acesta e un semn ca televiziunea nu se va inchide, asa ma astept ca si ai mei cititori sa inteleaga ca nu am cum sa supravietuiesc fara reclama. Multumesc.

  5. Georgiana a zis

    Am 17 ani si am gatit ciorba dupa reteta asta. A fost tare gustoasa! Multumesc tare mult pentru ca ati avut grija sa dati toate detalile.

  6. tomescu diana a zis

    foarte gustoasa din punctul meu de vedere aceasta ciorba e pe primul loc in topul ciorbelor facute de mine…incercati,aveti de castigat

  7. adriana a zis

    super buna ! azi am gatit pentru prima data aceasta ciorbita, am mancat la mare si nu indrazneam sa incerc, a iesit super … multumesc !!!

  8. Emilia a zis

    Sunt foarte incantata de acest site. Multumim Laura, sunt nemaipomenit de gustoase ciorbitele tale. felicitari!

  9. Iosif ioana a zis

    multumim ca ne incanti cu minunatele tale retete. Am facut cateva din retetele tale si au iesit excelent, o sa fac si ciorbita ! :)

  10. anonim a zis

    supa de cartofi cu rantas..nu stiu cum se mai cheama aici in Ardeal..sau supa de lascute ori ciorba sau supa de varza cu cap de porc…se pot adauga?…multumesc…arata foarte bine ciorbita:)

  11. Di a zis

    de fooooooooooarte multi ani visez la aceasta ciorba! acum mi-ai oferit in sfarsit ocazia sa o si fac! multumesc mult!

  12. a zis

    Multumita retetei tale am folosit pentru prima oara telina si pastarnac, intr-adevar merg de minune legumele astea la ciorbe. A iesit mai buna chiar decat ce am servit prin restaurante ;)

  13. Oprisor Denisa a zis

    Am cautat pe internet o reteta accesibilia si totodata frumos prezentata de ciorba a la grec. Am ramas placut impresionata de acest site. Am gatit astazi pentru prima oara ciorba asta si pot spune ca e delioasa. Multumesc din suflet. 

  14. Clausia a zis

    am pus si eu 2 lamai si a fost ingrozitor de acra. In rest este buna ciorba, dar data viitoare cred ca 1 sau o jumatate de lamaie ajunge :). Nu-mi plac acriturile .

  15. Moldovi Doina a zis

    Draga Laura , te felicit pentru felul placut si accesibil tuturor de a prezenta retetele.  Te rog sa faci si o carte de bucate ,cu poze atat de reusite. NU am timp sa incerc prajiturile tale, dar imi lasa gura apa si ma tot gandesc la ele. Mult succes in continuare.

    • Anonim a zis

      Doina, iti multumesc mult, draga mea. Mi-as dori o carte de bucate :)… cine stie ce-o mai fi?! Pana atunci, insa, te astept cu mare drag pe site sa descoperi noi retete (dar si pe cele mai vechi) si poate iti vei face timp sa si gatesti cate una din ele.

      2012/1/30 Disqus

  16. Marianageanau a zis

    Astazi am pregatit „Ciorba de pui a la grec” si este foarte,foarte buna..mai ales ca astazi este destul de frig…asa ca…multzumesc pentru reteta….M

      • Lory loredana a zis

        o sa incerc si o sa fac ciorba a la grec…in primul rand pt ca arata foarta gustoasa si plus ca eu sunt inebunita dupa ciorbe si supe…as manca in fiecare zi cate o ciorba…ma uit la toate retele tale laura si sincer arata foarte bine,,,multumim pt retetele tale atat de delicioase,,,te pup

      • Elenapeter a zis

        lori draga sunt minunate retetele si explicate cu lux de amanunte

      • iuliana a zis

        am facut si eu si sotului si bebelusului meu lea placut la nebunie poate puneti si o reteta de eclere mai usoara ca sunt o incepatoare in arta gatitului

      • lauralaurentiu a zis

        Am o reteta de ecler care a avut un feedback bun de la cititori, poti sa o incerci :). Sa va fie de bine ciorbita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *