Ciorba de pui a la grec

Autor:

Zilele trecute a primit de la partenerii mei pyramis.ro, probabil, ca semn de apreciere a colaborarii noastre atat de reusite, o oala din seria Studio pe care dupa ce am studiat-o bine-bine am concluzionat eu ca e chiar cea oferita drept premiul (unul din obiectele care constituie premiul al 2-lea la concursul in desfasurare). Pe de alta parte, tot zilele trecute o doamna pe numele ei Gabriela mi-a lasat un comentariu la articolul in care am povestit cum am petrecut Craciunul in 2009 in care imi comunica interesul ei fata de reteta de ciorba de pui a la grec pe care am pregatit-o eu cu acel prilej (si pe care, de altfel, o pregatesc destul de des), reteta pe care Gabriela nu o gasise pe blog. Nici n-ar fi avut cum sa o gaseasca, pentru ca am publicat eu cateva supe si ciorbe aici, dar aceasta reteta de ciorba de pui a la grec mi-am dat seama cu uimire ca nu o publicasem. Conjugand deci aceste doua evenimente, comentariul Gabrielei si cadoul de la pyramis (plus configuratia favorabila a astrelor :P), am purces la a pregati in noua oala o ciorba de pui a la grec. Multumesc pyramis.ro, multumesc Gabriela draga, am avut un pranz excelent azi si intr-o anumita masura vi se datoreaza si voua!
Ciorba de pui a la grec

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Ciorba de pui a la grec:(pentru 4-5 litri de ciorba)

  • 1 pui de 1-1,5 kg.
  • 1 ceapa mare
  • 2-3 morcovi (in functie de marime)
  • 2-3 fire de pastarnac
  • telina, de marimea unui ou marisor
  • 2 foi de dafin
  • 1/2 de cana de orez (125 ml.)
  • 2 lamai
  • 3-4 galbenusuri (eu am pus 3)
  • 150-200 de ml. de smantana
  • cate 1/2 de legatura de marar si patrunjel verde
  • sare si piper

Preparare:

Puiul portionat se pune intr-o oala incapatoare si se acopera cu apa din abundenta (aproximativ 4-5 litri). De la inceput am pus 1 lingurita de sare, ceea ce ajuta la colectarea spumei inestetice care se formeaza la  fierberea oricarui sortiment de carne. Am colectat cu rabdare aceasta spuma, indepartand-o din oala, de cateva ori, pana cand a incetat sa se mai formeze si zeama a ramas limpede.

Preparare Ciorba de pui a la grec 1
Dupa ce nu s-a mai format spuma, am adaugat in oala legumele si zarzavaturile taiate in cuburi si foile de dafin.
Preparare Ciorba de pui a la grec 2
Dupa ce am adaugat legumele si dafinul, am redus focul si am lasat sa fiarba totul linistit, pana cand atat legumele, cat si carnea sunt bine fierte. La nevoie, se mai completeaza cu apa fierbinte.
Dupa ce carnea a fost bine fiarta, eu am scos-o din oala si am indepartat pielita si oasele; aceasta operatiune este optionala, eu am facut-o pentru ca mi se pare inestetic sa te lupti cu aripa sau copanul din farfuria de ciorba. Carnea curatata am taiat-o in bucati potrivite si am adaugat-o inapoi la ciorba.
Am readus ciorba la clocot si am adaugat orezul spalat si zvantat.
Preparare Ciorba de pui a la grec 3
Cat timp fierbe orezul, se pun intr-un castronel galbenusurile si zeama celor 2 lamai (atentie, samburii nu au ce cauta in ciorba) poza 1. Se bat bine cu furculita apoi se adauga incet smantana, omogenizand totul (poza 2). Intre timp, orezul probabil va fi fiert (trebuie sa fie moale, dar nu terciuit, oricum va „inflori” in zeama), asa ca se umple un polonic cu zeama fierbinte si se toarna in castron peste galbenusuri, lamaie si smantana (poza 3). Se amesteca bine si se rastoarna continutul castronului in oala cu ciorba trasa de pe foc dar foarte fierbinte (poza 4), omogenizandu-se cu grija. Temperatura inalta din oala va gati galbenusurile care vor da consistenta zemei fara sa fie nevoie sa mai clocoteasca, caz in care ciorba s-ar taia.
Preparare Ciorba de pui a la grec 4
Se drege gustul ciorbei cu sare si piper (daca este cazul) si se presara in oala verdeata tocata (eu am presarat in oala jumatate din patrunjelul si mararul tocat, pentru a da aroma zemei, jumatate din verdeata tocata pastrand-o pentru a o presara in farfurie, imi place sa o vad verde si proaspata in momentul servirii).
Preparare Ciorba de pui a la grec 5
Am acoperit oala cu capacul pentru a „aresta” aromele verdeturilor in ciorbita si, pana una alta, ia uitati-va ce bine arata oala asta pe plita mea :P:
Preparare Ciorba de pui a la grec 6
Am lasat verdeturile sa infuzeze in zeama aproximativ 10 minute, apoi am servit ciorba. Minunat de gustoasa!
Sper ca v-am facut pofta de o delicioasa ciorba de pui a la grec, va doresc spor la treaba si pofta buna!

 

Print Friendly

Lasa un comentariu

77 Comentarii la "Ciorba de pui a la grec"


Vizitator
6 aprilie, 2015

f.buna, delicioasa.

Vizitator
6 aprilie, 2015

Tocmai am terminat minunata ciorbita.E deliciosa… As manca zilnic…Multumesc

Vizitator
6 aprilie, 2015

Eu pun zeama de lamaie dupa ce se raceste ciorba cat de cat, are si lamaia o vitamina ff importanta nu? doar stie toata lumea. Si ca sa nu o pierdem si sa nu folosim lamaia doar pentru a acri, am considerat ca este mai bine asa. In rest si eu o fac la fel si intr-adevar este ff buna.

Vizitator
6 aprilie, 2015

am facut. Super buna, si gustoasa.

Vizitator
6 aprilie, 2015

Foarte reușită reteta!
Nota 10!!!