Ciorba de vacuta

Autor: Laura Laurentiu

O ciorbita de vacuta, plina de legume si cu mult leustean, ce poate fi mai bun, mai usor si mai sanatos? Reteta mea de ciorba de vacuta e simpla, nepretentioasa si adaptabila, dar foarte, foarte gustoasa, de fapt, e ciorba preferata a familiei mele. Iata despre ce vorbesc:

Ciorba de vacuta

Timp de pregatire: Timp de gatire: Timp total: Portii:10 portii

Ingrediente Ciorba de vacuta(pentru 4 litri de ciorba)

  • 500 – 600 grame de carne de vita (ideal este rasolul, dar merge si pulpa, motsching etc.)
  • un buchet asortat de radacinoase pentru supa: 2 morcovi buni, 1 patrunjel radacina, 1 telina mica, 1-2 cepe
  • 200-300 de grame de conopida rupta in buchetele mici (sau varza alba taiata fin)
  • 200-300 de grame de fasole verde pastai (si/sau mazare boabe)
  • 1 – 2 ardei gras taiat cuburi
  • 2-3 cartofi cuburi
  • 1-2 rosii oparite, decojite, taiate in cuburi
  • leustean proaspat sau uscat
  • sare, piper
  • optional: lamaie, otet sau bors pentru acrit suplimentar
  • optional: smantana la servit

Preparare Ciorba de Vacuta:
Carnea se pune la fiert, in apa rece cu sare. Atentie, in functie de cat de batrana este carnea de vita, procesul de gatire al acesteia se poate prelungi.

Preparare Ciorba de vacuta 1

Intre timp, se pregatesc radacinoasele:

Preparare Ciorba de vacuta 2

Se curata, se spala, ceapa se taie marunt, telina, patrunjelul si morcovii in cuburi:

Preparare Ciorba de vacuta 3

Cand oala de foc incepe sa clocoteasca, se indeparteaza cu grija spuma, de cateva ori. Cand nu se mai formeaza atat de abundent spuma, se verifica daca nu cumva carnea a atins gradul de gatire necesar pentru pasul urmator; se inteapa cu o furculita si daca aceasta intra in carne, chiar intampinand o oarecare rezistenta, se adauga radacinoasele:

Preparare Ciorba de vacuta 4

Se lasa sa fiarba pe foc mic, daca ciorba fierbe cu clocote mari va fi tulbure. Se pregatesc restul de legume – aici se pot face combinatii dupa gustul fiecaruia, eu am folosit conopida, fasole verde, ardei si cartofi. Daca ardeiul si cartoful mi se par oarecum indispensabile (dar nu neaparat), se poate renunta la una din celelalte legume si introduce o alta, in functie de preferinte si de gustul fiecaruia. Se potrivesc foarte bine varza alba, mazarea boabe, gulia, dar, de ce nu, chiar si dovlecelul. Iata legumele mele, curatate si taiate in bucati potrivite (mie si familiei mele ne place ca tot ce este in farfuria de ciorba sa incapa bine in lingura, dar se pot lasa si bucati mai mari):

Preparare Ciorba de vacuta 5

Cand radacinoasele sunt fierte pe jumatate (incep sa se inmoaie) se adauga conopida, ardeiul si fasolea verde:

Preparare Ciorba de vacuta 6

Se verifica gradul de fierbere al carnii si cand furculita intra usor in ea se scoate si se lasa sa se raceasca putin:

Preparare Ciorba de vacuta 7

Se taie in cuburi cat mai simetrice (pentru aspect) si se adauga in zeama care fierbe:

Preparare Ciorba de vacuta 8

Se verifica cat de fierte sunt legumele si cand sunt aproape facute se adauga si cartofii. Dupa ce au fiert si acestia, se pun rosiile fara pielita, taiate in cuburi (si, eventual, 1-2 linguri de bulion, dupa gust). Se lasa sa dea 2-3 clocote si se trage de pe foc. Se pregateste verdeata … ia-o de unde nu-i, asa ca… fuguta in gradina, dupa leustean (bineinteles, asta a fost o stratagema ca sa ma mandresc cu tufa mea):

Preparare Ciorba de vacuta 9

Se spala si se toaca fin leusteanul, se presara pe deasupra si… bucataria se umple de arome, gurile pofticioase de saliva si imediat farfuriile ochi!

Preparare Ciorba de vacuta 10

Varianta de servire pentru sot, fara smantana:

Preparare Ciorba de vacuta 11

Si pentru mine si domnisoara casei:

Preparare Ciorba de vacuta 12

Pofta buna!

Print Friendly

Lasa un comentariu

100 Comentarii la "Ciorba de vacuta"


Vizitator
michael
24 aprilie, 2015

Am incercat si eu aceasta reteta si mi-a reusit perfect, mai buna decat la restaurant. Multumesc foarte mult. Nici nu as fi crezut ca eu pot face asa o ciorba!

24 aprilie, 2015

:) Oricine urmeaza retetele cu strictete le va reusi. Si sa stii ca orice preparat facut in casa, cu grija, va iesi foarte bun. Sa-ti fie de bine!

Vizitator
Maria Hotia
6 aprilie, 2015

Multumesc pt reteta, este pentru prima data cand gatesc, si mi- a iesit forte buna .

Vizitator
Violetta Rusu-sichin
6 aprilie, 2015

Maine fac si eu

Vizitator
Andrei Marinescu
6 aprilie, 2015

Când se pune borșul?

Vizitator
Ratiu Andreea
6 aprilie, 2015

care-i raspunsul? Parca nimic nu se potriveste… :-(