Ciorba de vacuta

Autor:

O ciorbita de vacuta, plina de legume si cu mult leustean, ce poate fi mai bun, mai usor si mai sanatos? Reteta mea de ciorba de vacuta e simpla, nepretentioasa si adaptabila, dar foarte, foarte gustoasa, de fapt, e ciorba preferata a familiei mele. Iata despre ce vorbesc:

Ciorba de vacuta

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10
Grad de dificultate: redus

Ingrediente Ciorba de vacuta:

(pentru 4 litri de ciorba)

  • 500 – 600 grame de carne de vita macra sau 1 kg. carne de vita cu os (ideal este rasolul, dar merge si pulpa, motsching etc.)
  • un buchet asortat de radacinoase pentru supa: 2 morcovi buni, 1 patrunjel radacina, 1 telina mica, 1-2 cepe
  • 200-300 de grame de conopida rupta in buchetele mici (sau varza alba taiata fin)
  • 200-300 de grame de fasole verde pastai (si/sau mazare boabe)
  • 1 – 2 ardei gras taiat cuburi
  • 2-3 cartofi cuburi
  • 1-2 rosii oparite, decojite, taiate in cuburi
  • leustean proaspat sau uscat
  • sare, piper
  • optional: lamaie, otet sau bors pentru acrit suplimentar
  • optional: smantana la servit

Preparare Ciorba de Vacuta:

1. Carnea se pune la fiert, in apa rece cu sare. Atentie, in functie de cat de batrana este carnea de vita, procesul de gatire al acesteia se poate prelungi. Se fierbe carnea la foc mic, indepartand spuma care se formeaza la suprafata de oricate ori este nevoie.

Preparare Ciorba de vacuta 1

 

O modalitate de a accelera fierberea carnii este oala sub presiune.

2. Intre timp, se pregatesc radacinoasele:

Preparare Ciorba de vacuta 2

Se curata, se spala, ceapa se taie marunt, telina, patrunjelul si morcovii in cuburi:

Preparare Ciorba de vacuta 3

3. Cand oala de foc incepe sa clocoteasca, se indeparteaza cu grija spuma, de cateva ori. Cand nu se mai formeaza atat de abundent spuma, se verifica daca nu cumva carnea a atins gradul de gatire necesar pentru pasul urmator; se inteapa cu o furculita si daca aceasta intra in carne, chiar intampinand o oarecare rezistenta, se adauga radacinoasele (carnea trebuie sa fie fiarta mai bine decat pe jumatate):

Preparare Ciorba de vacuta 4

4. Se lasa sa fiarba pe foc mic, daca ciorba fierbe cu clocote mari va fi tulbure. Se pregatesc restul de legume – aici se pot face combinatii dupa gustul fiecaruia, eu am folosit conopida, fasole verde, ardei si cartofi. Daca ardeiul si cartoful mi se par oarecum indispensabile (dar nu neaparat), se poate renunta la una din celelalte legume si introduce o alta, in functie de preferinte si de gustul fiecaruia.

Alte Rețete De Ciorbe Românești:

reteta ciorba de perisoare

Ciorbă de perișoare

reteta ciorba de burta

Ciorbă de burtă

ciorba de fasole cu tarhon si afumatura

Ciorbă de fasole cu tarhon și afumătură

Se potrivesc foarte bine varza alba, mazarea boabe, gulia, dar, de ce nu, chiar si dovlecelul. Iata legumele mele, curatate si taiate in bucati potrivite (mie si familiei mele ne place ca tot ce este in farfuria de ciorba sa incapa bine in lingura, dar se pot lasa si bucati mai mari):
Preparare Ciorba de vacuta 8

5. Cand radacinoasele sunt fierte pe jumatate (incep sa se inmoaie) se adauga conopida, ardeiul si fasolea verde (se adauga legumele tinand cont de timpul necesar pentru fierbere, cele care au nevoie de mai mult timp – conopida, ardeiul, guliile etc – se adauga primele iar mazarea, dovleceii etc la final):

Preparare Ciorba de vacuta 9

6. Se verifica gradul de fierbere al carnii de vita si, cand furculita intra usor in ea, se scoate si se lasa sa se raceasca putin:

Preparare Ciorba de vacuta 10

7. Se taie carnea in cuburi cat mai simetrice (pentru aspect, daca se foloseste carne cu os, se si dezoseaza) si se adauga in zeama care fierbe:

Preparare Ciorba de vacuta 11

8. Se verifica cat de fierte sunt legumele si cand sunt aproape facute se adauga si cartofii. Dupa ce au fiert si acestia, se pun rosiile fara pielita, taiate in cuburi (si, eventual, 1-2 linguri de bulion, dupa gust). Daca inacriti ciorba cu bors, clocotiti borsul separat, intr-o craticioara, apoi adaugati-l peste ciorba care fierbe. Se lasa sa dea 2-3 clocote si se trage de pe foc.

9. Se pregateste verdeata … ia-o de unde nu-i, asa ca… fuguta in gradina, dupa leustean (bineinteles, asta a fost o stratagema ca sa ma mandresc cu tufa mea care in sfarsit s-a prins!):

Preparare Ciorba de vacuta 12

Se spala si se toaca fin leusteanul, se presara pe deasupra si… bucataria se umple de arome, gurile pofticioase de saliva si imediat farfuriile ochi!

Preparare Ciorba de vacuta 13

Varianta de servire pentru mine pentru sot, fara smantana:

Preparare Ciorba de vacuta 14

Si pentru domnisoara casei:

Preparare Ciorba de vacuta 15

Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Jo a zis

    Eu fac ntotdeauna cu legume de supa congelate-acolo sint de toate pt toti ca legume si nu mai am probleme cu curatatul si tocatul !

    • a zis

      Dacă fierbeți carnea în bucată mare, atunci când o tăiați cuburi, gătită deja fiind, își va păstra forma mult mai frumos. Dacă tăiați cubulețe de carne crudă acestea se vor deforma în timpul gătirii. Să vă fie de bine!

  2. Mihaela Voicu a zis

    mi ati facut o pofta…..:) asa ca m am dus in piata si am luat tot ce trebuie si ma m apucat de treaba..:) este pe foc…aproape gata..iamii iamii..o sa l dau gata pe sotul meu..cu ciorbita..:)

  3. nouatigaraelectronica a zis

    Adooooor Ciorbita de vacuta iar aceasta reteta nu ma face decat sa o ador si mai mult! Multumesc mult! O zi placuta tuturor!

  4. magda a zis

    EU nu inteleg un lucru:legumele si carnea fieb cam in acelasi timp?Carnea nu fierbe mai greu?Adica n-ar tebui lasata sa fiarba mai mult si apoi sa se puna legumele?Sau trebuie folosita oala cu presiune ?(eu nu am din pacate).

    • lauralaurentiu a zis

      Magda, legumele nu se adauga decat dupa ce carnea, aflata in fierbere, se spumeaza de cateva ori si nu mai formeaza spuma, asta va dura, dupa experienta mea, cel putin 30-45 de minute, daca nu chiar 1 ora, timp in care carnea va fierbe de una singura. Si atunci, zice textul retetei, se adauga pentru inceput doar radacinoasele „Cand oala de foc incepe sa clocoteasca, se indeparteaza cu grija spuma, de cateva ori. Cand nu se mai formeaza atat de abundent spuma, se adauga radacinoasele”. Restul de legume intra in scena cand radacinoasele sunt aproape fierte: „Cand radacinoasele sunt fierte pe jumatate (incep sa se inmoaie) se adauga conopida, ardeiul si fasolea verde:”.

      • Magda a zis

        Multumesc draga Laura ca-ti faci timp intotdeauna sa -mi raspunzi si sa ma lamuresti,asa cum ai facut-o si de data aceasta.Se vede ca esti un om deosebit si sunt sigura ca pui suflet in tot ceea ce faci.O zi frumoasa iti doresc!

    • amalia a zis

      de regula dupa ce spumuiesti carnea pui ceapa ,radacinoasele si ardeiul.Cartoful se pune ceva mai tirziu pt ca fierbe repede.

  5. a zis

    Am descoperit de curand site-ul tau si sunt f incantata… imi plac retele tale ca sunt in general f usoare, explicate f bine si mai ales, ca nu folosesti ingrediente f greu de gasit mai ales pt cei din strainatate……voi face negresit astazi ciorbita ta de vacuta….

    • a zis

      Am facut ciorbita si a fost gata in 2 zile- 4 l!!!!! excelenta….eu care momentan sunt insarcinata in 13 sapt si sunt cam pretentioasa la  mancare, nu ma mai puteam satura…la fel si fetita care e ciorbareasa ca si mama…:)
      Voi continua sa ma inspir de pe site-ul tau!!!!!!

  6. andreea a zis

    foarte gustoasa pare sa iasa…am notat reteta si in maxim 2 zile revin sa va spun cum a iesit desi nu am nici cea mai mica indoiala ca va fi ca la restaurant.:D

  7. Naomi_bodnar a zis

    multumesc foarte mult pentru retete,toate mi le plac,dar supa aceasta e buna enorm,iti doresc mult succes,si felicitari,din partea mea,acum deci,sa ma apuc de treaba..,ma numesc Naomi,sunt din jud timis,locuiesc de o perioada de timp in Londra,si vizitez foarte mult acest blog

  8. laura laurentiu a zis

    Vanilla and thyme – thank you so much for the visit! I am very pleased that you are interested in my recipes. I'm very curious about your impressions.

  9. Vanilla and Thyme a zis

    I love reading your recipes! Your cooking is a little different from here in New York, but I love to try new ideas, and like to read about different food cultures and traditions. I will try making this soup for my family, it looks delicious! Thanks for sharing-

  10. laura laurentiu a zis

    Lissa, multumesc draga mea, de vizita si de apreciere! N-am schimbat mare lucru, am pastrat "zugraveala" si "decorul" dar m-am debarasat de mobilierul inutil :).

  11. Lissa a zis

    Laura draga mea,am fost plecata atata timp si imi era dor sa trec pe la tine;vad ca ai facut ceva schimbari…dar retetele sunt la fel de delicioase,te pup!

  12. Gina a zis

    Laura, nu mai vrei sa ai o fata :P ? Uite, Milena confirma cat de buna e ciorbita! :))

    Chiar daca fetei tale nu ii place noua infatisare a blogului, eu sunt de partea ta – less is more. In plus, pot vedea mai bine pozele, nu imi atrage atentia nimic de la ceea ce ma intereseaza – deci mai multe plusuri!

  13. narcisa a zis

    Laura draga, urmaresc de ceva vreme blogul tau. Nu pot sa spun decat atat: Jos palaria! Banatul reprezinta o parte din copilaria mea si retetele tale imi amintesc de tot ce e frumos si bun in viata. Felicitari!

  14. laura laurentiu a zis

    =)) Tortul tau fiind ala ciocolatos de tot? Las' ca ciorbita de vacuta e mai buna si mai sanatoasa! Si mult mai putin calorioasa!

    In privinta aspectului blogului – vreau sa fie minimalist, fara gadgeturi inutile, simplu si implicit… stylish. Am citit undeva ca una din greselile frecvente pe care le face un blogger incepator este aceea ca isi aglomeraza aspectul blogului cu "di tati". O sa iti arat o data, cand imi vei acorda o audienta, cum mi-as dori eu sa arate blogul meu.

  15. Milena a zis

    Mama draga, mi-am facut account pe blogspot doar ca sa te intreb ce s-a intamplat cu frumosul tau rosu blog. Eram cu adevarat mandra de tine si de aspectul paginii tale, mica mea informaticiana. Si, tu, l-ai facut albastru… pastel! Astept sa vad cum va arata, neputand a crede ca il vei lasa asa.
    Am mancat putina ciorbita acum. Mmiam, a fost buna! Candva, in viitorul apropiat, te rog frumusel sa imi faci tortul meu.

    Ma si semnez: semnat, Milena.

    • Carmen a zis

      Foarte frumos ce ne-ati descris aici, am sa incerc si eu reteta dvs. sper din suflet sa am rezultate maxime! Succes pe mai departe! Cu drag Carmen

  16. laura laurentiu a zis

    Nik26 – sa stii ca ai dreptate ;) ! Tot mancaricile astea traditionale, simple si pline de arome, sunt cele mai bune!

  17. laura laurentiu a zis

    Ciorbita e buuuna, casuta – simplificata, ca sa nu fie obositoare pentru oaspetii de seama care ii calca pragul! Multumesc, si tie, Alison!

  18. Laura Laurentiu a zis

    :) Oricine urmeaza retetele cu strictete le va reusi. Si sa stii ca orice preparat facut in casa, cu grija, va iesi foarte bun. Sa-ti fie de bine!

  19. a zis

    Hello! mai am putin si o opresc din fiert! O intrebare…De ce carnea e tot tare?:( cat s.o mai fierb ca ajung sa fac piure din cartofi :)

Alte referințe

  1. Am incercat si eu aceasta reteta si mi-a reusit perfect, mai buna decat la restaurant. Multumesc foarte mult. Nici nu as fi crezut ca eu pot face asa o ciorba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *